suave
Domaćin
- Poruka
- 3.699
Antoniju Guterešu 31.12.2026 završava drugi mandat na čelu Generalnog sekretarijata UN. Mada ima pravo na više od dva mandata, sumnjam da će ga koristiti s obzirom da bi tad imao 78 godina. Postavlja se pitanje ko će ga naslediti. S obzirom na sposobnost koju je pokazao u vođenju državne politike Republike Srbije, a uzimajući u obzir da mu mandat prestaje 2027 i da posle njega nema pravo na još jedan mandat, čini mi se vrlo izgledim da će Vučić na sebe preuzeti zadaću da smiruje strasti u današnjem svetu, miri Rusiju i Kinu sa Amerikom i Evropskom unijom.
Kontakti koje Vučić čini u Njujorku pre mi izgledaju usmereni na ličnu promociju nego na promociju interesa Srbije. Drugo, u poslednje vreme često ističe svoju "vidovitost" ("logiku gvozdenih determinanti") u vezi događaja koji se trenutno dešavaju u svetu pa mi se čini da je to više usmereno prema nekom drugom (strancima?) a ne prema stanovnicima Srbije. Srbija je odavno premalena za njega.
Kontakti koje Vučić čini u Njujorku pre mi izgledaju usmereni na ličnu promociju nego na promociju interesa Srbije. Drugo, u poslednje vreme često ističe svoju "vidovitost" ("logiku gvozdenih determinanti") u vezi događaja koji se trenutno dešavaju u svetu pa mi se čini da je to više usmereno prema nekom drugom (strancima?) a ne prema stanovnicima Srbije. Srbija je odavno premalena za njega.