Da li je AI umetnost - umetnost?

Pitanje je, naravno, retoričko. Cilj mi je da na jednom mestu arhiviram neke radove za koje smatram da su vredni arhiviranja. Svi radovi koje budem postavio ovde su mojih ruku delo, zapravo, delo AI softvera koji moje reči prevodi u vizuelnu formu. Dakle, umetnik nisam direktno ja, već veštačka inteligencija.
Na forumu Likovna Umetnost sam takođe otvorio temu gde svi mogu da postavljaju sopstvene radove. Nastaviću da postavljam tamo, ali pošto ne želim da zatrpavam temu svojim postovima, prebaciću većinu radova ovde, kao svojevrsnu arhivu.

Svaki post će uz fotografiju imati i po kraći komentar i naslov. Naslov će zapravo biti komanda koju sam dao programu da bi generisao sliku.

Dakle, sve što bude postavljeno ovde je fiktivno. Svi likovi, predmeti i predeli ma koliko delovali stvarno su imaginarni, kreacije kompjuterskog programa koji reči pokušava da pretvori u nešto smisleno. A često su slike apstraktne, čudne, falične i upravo je to uzbudljivi deo AI umetnosti. Nepridvidivost. Biće tu i dosta mračnih, apstraktnih predstava. AI softver je "talentovan" za mračnu, jezivu estetiku gliča, deformacije, nerazumnog, bile to predstave demona ili anđela.

Cilj nije da uvredim ili povredim bilo koga ovde, već uz zabavu pokušam da stvorim nešto što je, po meni, novi oblik (digitalne) umetnosti. Lično preferiram mitske, religijske, filozofske, apstraktne i melanholične tematike, te će moji radovi uglavnom biti u tom stilu.

Počeću sa kolažom od četiri slike sa prikazom Lepe Plavokose Devojke. Ljudski portreti su veliki izazov većini AI programa, ali i u svoj toj deformisanosti, ima neke mistične lepote koja kao da proizilazi iz alternativne, paralelne dimenzije. Portreti nekih nepostojećih, imaginarnih devojaka. Kao dodatni izazov, naglasio sam da fotografije budu kao na polaroidu, dajući im dodatnu kvazirealističnost i nostalgiju.​

Pa da počnemo.

Polaroid of a Beautiful Blonde Girl

polaroid of a beautiful blonde girl.jpg

Da, ovu sliku Eve levo smatram jednim od najvećih uspeha. Naime, došao sam na ideju da vidim kako će AI reagovati na komandu "Eva iskušavana od zmije u raju". Ta slika je mislim bila prvi rezultat i, moram reći, najbolji. Vidimo Evu u momentu iskušenja, i ona izgleda prilično zmijoliko. Izdužen vrat, pomalo reptilske oči, bledo, hladnokrvno... potpala pod uticaj zmije. Ta linija vrata i glave je fenomenalna. Da ne spominjem koliko je retko da AI konstruiše tako dobro ljudsko lice, a tek da bude tako suptilno hibridno u skladu sa tematikom...
Pokušavao sam na desetine puta da dobijem makar približno sličnu sliku bez uspeha. Ovde je zaista bila sreća u pitanju. Najčešći rezultat bile bi neke apstraktne zmijolike figure, a tek ponekad bi ispao kakav-takav ženski lik.

Pa tako dodajem još jednu sliku desno koju smatram interesantnom. Isto dosta dobra ženska konstrukcija, ozbiljnog pogleda i deformisane šake koja se završava nekakvim pipcima.. Često AI konstruiše hibridne figure... šta ja znam, sviđa mi se portret, ima nečeg u sebi.

Eve tempted by a serpent in Paradise

eve.jpg

Thomas Cole jedan je od mojih omijenih pejzažnih slikara američke romantičarske škole 19. veka. Probao sam da emuliram njegov stil, ali sa lavrkaftovskim obrtom. Kako bi izgledalo da je Cole na svojim romantičarskim uljanim platnima predstavljao raznorazne lavkraftovske, eldrič abominacije i horore? Rezultat možete videti dole, izabrao sam ova četiri dela a uradiću možda još nekoliko nastavaka iz ovog serijala, jer mi se dopada i stil i tematika.
Oil painting of eldritch horror by Thomas Cole

Oil painting of Eldritch Horror by Thomas Cole.jpg

Drugi kolaž sa istom tematikom. Thomas Cole slika eldritch lavkraftovske horore i abominacije. Voleo bih da su slike dostupne u većoj rezoluciji ali za sada ostaje ovako. Zanimljivo mi je kako je AI ovo sklepao. Mešavina portreta, pejzaža i monstruma.

Moja interpretacija.

Gore levo je nekakva ženska utvara u crnoj haljini koja kao da drži iščupano srce u desnoj ruci a levom pobedonosno podiže pehar. Možda nekakav nesveti ritual? Lice standardno deformisano, deluje da ima jedno ogromno oko, plameno crvenu kosu... desno mi izgleda kao neka titanska figura sa licem koje obasjava pakleno crvenu svetlost. Rukom pokazuje pravac, isprd sebe. Nebo je sumorno, planine sijaju neprirdnim, eteričnim sjajem. U ruci kao da drži nešto...?
Dole su tri čudna portreta. Levo je nekakav hibrid, demonski čovek-lav možda? Ima duge dlake na licu i kosa je veoma duga, deluje kao da se vijori na vetru. U sredini nekakva vampirska grofica, lica ukočenog u grimasu, koža je bela i pomalo bolesno zelenkasta, a desno... deluje kao ženska figura, sa jednom deformisanom nogom, koja se budi i ustaje iz kreveta na nekoj planini. Lice je iz profila.

Oil painting of Eldritch Horror by Thomas Cole2.jpg

Da, ovu sliku Eve levo smatram jednim od najvećih uspeha. Naime, došao sam na ideju da vidim kako će AI reagovati na komandu "Eva iskušavana od zmije u raju". Ta slika je mislim bila prvi rezultat i, moram reći, najbolji. Vidimo Evu u momentu iskušenja, i ona izgleda prilično zmijoliko. Izdužen vrat, pomalo reptilske oči, bledo, hladnokrvno... potpala pod uticaj zmije. Ta linija vrata i glave je fenomenalna. Da ne spominjem koliko je retko da AI konstruiše tako dobro ljudsko lice, a tek da bude tako suptilno hibridno u skladu sa tematikom...
Pokušavao sam na desetine puta da dobijem makar približno sličnu sliku bez uspeha. Ovde je zaista bila sreća u pitanju. Najčešći rezultat bile bi neke apstraktne zmijolike figure, a tek ponekad bi ispao kakav-takav ženski lik.

Pa tako dodajem još jednu sliku desno koju smatram interesantnom. Isto dosta dobra ženska konstrukcija, ozbiljnog pogleda i deformisane šake koja se završava nekakvim pipcima.. Često AI konstruiše hibridne figure... šta ja znam, sviđa mi se portret, ima nečeg u sebi.

Eve tempted by a serpent in Paradise

Pogledajte prilog 1148217
Izuzetan rad .

Thomas Cole jedan je od mojih omijenih pejzažnih slikara američke romantičarske škole 19. veka. Probao sam da emuliram njegov stil, ali sa lavrkaftovskim obrtom. Kako bi izgledalo da je Cole na svojim romantičarskim uljanim platnima predstavljao raznorazne lavkraftovske, eldrič abominacije i horore? Rezultat možete videti dole, izabrao sam ova četiri dela a uradiću možda još nekoliko nastavaka iz ovog serijala, jer mi se dopada i stil i tematika.

Pogledajte prilog 1148385
Ovo mi je extra.... :)

Jedan mitsko-istorijski inspirisan kolaž. AI je ovde suočen sa komplikovanim zadatkom da sjedini Eridu, starogrčku boginju razdora i staroegipatsku kraljicu Hatšepsut u jedan entitet. I ne samo to, već da je prikaže u aktu savetovanja snevača noću. U moru kreiranih dela, izabrao sam ovih 9. Mislim da se AI pokazao dosta veštim kada je u pitanju sinkretizam. A ideju sam u ovom slučaju pozajmio sa neta, dakle ideja originalno nije moja ali radovi jesu.

Da li vam se sviđa neki pojedini aspekt prikazan ovde?

Boginja Erida-Hatšepsut Savetuje Snevača Noću

a painting of goddess eris-hatshepsut giving advice to a dreamer at night.jpg

Neprekidno, trenutak tone u prošlost: točak života pokreće smrt. Neprestano, prošlost zatamnjuje purpurnu kupolu iščezavajućeg trenutka: iz carstva Hada izvire cvet Persefone. - Ludvig Klages, Kosmogonijske Refleksije

Oprostite moj slobodan prevod Ludvigovog aforizma koji me je inspirisao u kreiranju narednih kolaža. Cveće, nadrealno, nepostojeće.

Iz Hada izvire cvet Persefone

Hades springs the flower of Persephone1.jpg
Hades springs the flower of Persephone2.jpg
Hades springs the flower of Persephone3.jpg

Jedan mitsko-istorijski inspirisan kolaž. AI je ovde suočen sa komplikovanim zadatkom da sjedini Eridu, starogrčku boginju razdora i staroegipatsku kraljicu Hatšepsut u jedan entitet. I ne samo to, već da je prikaže u aktu savetovanja snevača noću. U moru kreiranih dela, izabrao sam ovih 9. Mislim da se AI pokazao dosta veštim kada je u pitanju sinkretizam. A ideju sam u ovom slučaju pozajmio sa neta, dakle ideja originalno nije moja ali radovi jesu.

Da li vam se sviđa neki pojedini aspekt prikazan ovde?

Boginja Erida-Hatšepsut Savetuje Snevača Noću

Pogledajte prilog 1148746
Poslednji red mi je pomalo kičast..
Podseća me na Indijske motive ..
Ali i na Hrišćanstvo ..
I za moj ukus -ima previše boja..
Stoga mi se ne sviđa.

Prva mi je najbolja .
.Ponovo zamagljena , ali dovoljno jasna da se vidi izraz lica..
(volim zamagljeno)
Šesta mi je ona pomalo creepy, pa mi se sviđa zbog toga.
Ostale solidne , nemam neko određeno mišljenje..

Neprekidno, trenutak tone u prošlost: točak života pokreće smrt. Neprestano, prošlost zatamnjuje purpurnu kupolu iščezavajućeg trenutka: iz carstva Hada izvire cvet Persefone. - Ludvig Klages, Kosmogonijske Refleksije

Oprostite moj slobodan prevod Ludvigovog aforizma koji me je inspirisao u kreiranju narednih kolaža. Cveće, nadrealno, nepostojeće.

Cveće je lepo.
Svaki cvet na svoj način odiše nekom lepotom.
Ali , pošto sam ja ljubitelj poljskog cveća ,biram kao najlepše -
Bulkice, slika8
slika 5 i...
predzadnja i zadnja...

Poslednji red mi je pomalo kičast..
Podseća me na Indijske motive ..
Ali i na Hrišćanstvo ..
I za moj ukus -ima previše boja..
Stoga mi se ne sviđa.

Prva mi je najbolja .
.Ponovo zamagljena , ali dovoljno jasna da se vidi izraz lica..
(volim zamagljeno)
Šesta mi je ona pomalo creepy, pa mi se sviđa zbog toga.
Ostale solidne , nemam neko određeno mišljenje..
Da, eksperimentisao sam sa različitim stilovima, a poslednji red je namerno šarenolik i kao što kažeš kičast, znao sam da ćeš to prokomentarisati. Ali svidele su mi se. Donja levo je ispala nekakva pseudohrišćanska ikona i estetska simbioza egipta i grčke. Devojka deluje vanzemaljski. Srednja je najkičastija ali ima neki šarm... meni. A donja desno mi je jako zanimljiva jer deluje prosto i kičasto a ima neka veza između dva lika. Leva predstavlja Egipat, desno Grčku, i povezane su nekakvom izduđenom ruko. Jedan entitet a dve persone. Trip. I te tačkice ili zvezdice između njih. Obožavam sve te sitne detalje.

Selestijalni Vrtovi

U serijalu Selestijalni Vrtovi biće prikazani reljefi imaginarnih, nebeskih vrtova. AI je suočen sa zadatkom da naslika vrtove, pejzaže, šta god on to zamislio, nebeskih sfera, planeta i zvezda. Započinjem sa vrtovima Polarisa, naše zvezde Severnjače koja u meni zauzima posebno poetsko mesto, te je prva.

Slike su neobično obične, scene odlikuju elementi tuđinskog, onostranog. Čudna fauna, arhitektura, ponekad su tu i fantastična bića... bie tu svega.

Vrtovi Polarisa

a painting of gardens of polaris.png

oil painting of gardens of polaris star.png

oil painting of gardens of polaris9.png

Back