Da li imate razumjevanja za Jokera?

Nisam gledala Jokera, ni prvi ni drugi deo. Prvi put čujem za taj film.

Pošto je tema posvećena filmu, mislim da bi bilo dobro da napišeš ukratko o radnji, glavnim ulogama..

Tako bismo mogli da učestvujemo u diskusiji i mi koji nismo gledali film.
Odlican film o momke koji ima psihickih problema zbog cega ga mnogi ismjavaju i iskoristavaju,na kraju pocinje sve da ubija i sve vise uziva u tome.

Године 1981, Артур Флек ради као клаун желећи да постане стендап комичар, док живи са својом мајком Пени у Готам Ситију. Готам је препун криминала и незапослености, а велики део становништва обесправљен је и сиромашан. Артур пати од медицинског поремећаја због ког се повремено неконтролисано смеје у непримерено време, а за који му лекове обезбеђују социјалне службе. Након што банда делинквената нападне Артура у уличици, његов колега Рендал даје му револвер за заштиту. Артур започиње везу са комшиницом, самохраном мајком Софи Дамонд, и позива је на свој предстојећи стендап наступ у ноћном клубу.

Док Артур забавља децу у дечјој болници, из џепа му испада револвер. Рендал лаже да је револвер Артур купио сâм и Артур бива отпуштен. Док се и даље нашминкан као клаун враћа кући подземном железницом, на Артура вербално и физички насрћу три пијана јапија Вејн Ентерпрајзеса; Артур у самоодбрани убија двојицу, а трећег рањава након чега га прати из воза и убија на степеницама. Убиства осуђује њихов послодавац и кандидат за градоначелника, милијардер Томас Вејн, који оне који успешнијима завиде прозива „клаунима”. Убрзо избијају протести против готамских богаташа, а протестанти почињу да носе маске клауна, налик Артуровој. Смањење буџета доводи до укидања програма социјалне службе, остављајући Артура без његових лекова.

Софи одлази на Артуров стендап наступ, који протиче лоше, јер се Артур неконтролисано смеје и његове шале не изазивају смех. Артуров идол, Мари Френклин, водитељ популарне вечерње забавне емисије са гостима, руга се Артуру показујући у својој емисији исечке из његовог стендап наступа и назива га Џокер („зафркант”). Артур пресреће писмо које је Пени написала Томасу, а у ком се наводи да је он Томасов ванбрачни син, и грди мајку због скривања истине. Артур одлази до виле Вејнових, где се упознаје са Томасовим младим сином Брусом, али бежи након препирке са породичним батлером, Алфредом Пенивортом. Након посете два инспектора полицијске управе Готам Ситија која истражују убиства у возу, Пени доживљава мождани удар и бива хоспитализована.

Артур кришом улази у елитни биоскоп и суочава се са Томасом, који му говори да је Пени у заблуди и да није његова биолошка мајка. У неверици, Артур одлази у државну болницу Аркам и краде Пенијин картон, у ком је наведено да је Пени усвојила Артура као бебу и да је допустила свом насилном дечку да их обоје малтретира. Пени, пак, тврди да је Томас искористио свој утицај да би усвајање измислио како би сакрио њихову аферу. Избезумљен, Артур се враћа кући и ненајављено улази у Софијин стан. Уплашена, Софи му говори да изађе; Артур схвата да је њихова веза само плод његове маште. Следећег дана, Артур у болници насмрт гуши Пени.

Због популарности исечака из његовог стендап наступа, Артур бива позван у Маријеву емисију. Док се код куће спрема, Артура посећују бивше колеге Рендал и Гери. Артур убија Рендала, али Герија поштеђује због доброг поступања према њему у прошлости. На путу од куће до студија, Артура почињу да јуре двојица инспектора која истражују убиство у возу и сва тројица завршавају у возу препуном клаунова-протестаната. Један од инспектора случајно убија једног протестанта и тако изазива немире, док Артур бежи.

Пре почетка емисије, Артур тражи од Марија да га представи као Џокера, тј. онако како га је ословио док му се ругао. Артур започиње гостовање причајући морбидне вицеве, признаје убиства у возу, држи говор о томе како угњетаване и ментално болесне друштво оставља на цедилу и критикује Марија што му се наругао. На крају вади револвер и убија Марија, након чега бива ухапшен. Широм Готама избијају нереди. Један од учесника у нередима прати породицу Вејн до споредне улице и убија Томаса и његову супругу Марту, поштеђујући Бруса. Протестанти који су украли возило хитне помоћи забијају се у полицијски аутомобил који превози Артура, ослобађајући га; Артур се пење на кров аутомобила, почиње да плеше окружен гомилом у екстази и размазује крв по лицу у облик осмеха.

У Аркаму, током психијатријског прегледа, Артур се смеје сам са собом и одбија да исприча виц психијатру, говорећи да га не би разумела. Одлази ходником остављајући за собом крваве отиске стопала, након чега почиње да бежи од једног од запослених

Čitala sam kritiku filma. Pronašla sam i tekst na Vikipediji o samom filmu.

Nisam gledala film ali na osnovu ovih tekstova pretpostavljam da su kritika društva i podele na bogate i siromašne druga tema filma "Džoker".

Prva, osnovna tema prikazuje glavnog junaka koji ima psihički poremećaj i koji postaje ubica.

Da li je to nagoveštaj da su svi ljudi sa psihičkim poremećajima potencijalno nasilnici i ubice?

Ne mogu da imam razumevanje ili nerazumevanje prema Džokeru jer nisam gledala filmove, ni prvi ni taj drugi deo. Ipak, činjenica je da mnogo ljudi ima tešku sudbinu, težak život a nisu svi postali ubice.

@salko dinamitas pisali smo istovremeno :)

Nisam gledala film ali na osnovu ovih tekstova pretpostavljam da su kritika društva i podele na bogate i siromašne druga tema filma "Džoker".

Prva, osnovna tema prikazuje glavnog junaka koji ima psihički poremećaj i koji postaje ubica.

Da li je to nagoveštaj da su svi ljudi sa psihičkim poremećajima potencijalno nasilnici i ubice?

Ne mogu da imam razumevanje ili nerazumevanje prema Džokeru jer nisam gledala filmove, ni prvi ni taj drugi deo. Ipak, činjenica je da mnogo ljudi ima tešku sudbinu, težak život a nisu svi postali ubice.
Dzoker sve vise uziva u ubistvima i moci ,haosu u kojem je on najmocnija osoba u gradu.Pravi sve vise haosa u gradu i policija niti bilo ko drugi ga ne moze zaustaviti.

@salko dinamitas pisali smo istovremeno :)
Volim dzokera ,imam i majice sa Jokerom.

Možda, ali je ona poznata kao Harley Quinn i tu ulogu je maestralno odradila. Da je ona bila izbor u filmu, gledanost bi bila mnogo veća. Jednostavno, nekim glumcima leže određene uloge, Lejdi Gaga je bila pogrešan izbor.

Pogledajte prilog 1623557
Meni je Margot prelepa,...dobra je u ulogama osoba sa poremećajem ličnosti. Skoro sam je gledala u filmu:" Jadna stvorenja", odigrala je glavni lik maestralno.
Drugi deo Jokera nisam još odgledala.

Poslednja izmena:
Margot je izvikana glumica.
Jeste lepa, ali je dosadna, jednolična.
Bila bi ti možda zanimljivija da glumi neku klasičnu lepoticu, ali samo glumac vrhunskog "kalibra", može ludilo preneti na ekran. Jer umesto da se stalno smeje i trepće...mora praviti grimase. Njima ludilo prosto isijava iz očiju, kao da je stvarno. 😍
Ali jeste jezivo.

Poslednja izmena:
Bolje biti siromašan i pošten, nego bogat i nepošten.

🐈
Nekoć davno davno kada je Stojko bio malen, toliko malen da ga nisi mogao ni držat sem vrhovima prstiju,
Vjesnikova Press Agencija je objavljivala kultni talijanski strip koji smo svi posjebice voljeli zbog pitka prijevoda

alan_ford_1-300x259.jpg

Nekoć davno davno kada je Stojko bio malen, toliko malen da ga nisi mogao ni držat sem vrhovima prstiju,
Vjesnikova Press Agencija je objavljivala kultni talijanski strip koji smo svi posjebice voljeli zbog pitka prijevoda

alan_ford_1-300x259.jpg
Znam ovaj citat.

:mrgreen:

Nego, znaš da je YU izdanje u nekim dijelovima bilo cenzurirano?
Npr. Grunfova ljubav prema Adiju i sl. stvari.

Sinoć sam gledao " Jokera- Ludilo u dvoje", svidio mi se film, mada mi je nešto bolji prvi dio, btw rečeno zbog radnje očigledno je da će biti i trećeg dijela. U filmu JokerArthur imao je mnogo simpatizera ali i nekih protivnika. U kojem ste vi taboru?

Ja osobno imam razumijevanja za njega unatoč njegovim teškim zločinima. Ja sam slične stvari u životu proživio, mada se moram odmah odraditi da mi je majka bila posve drugačija, normalna i brižna. Ali su me zato ljudii iz okoline malteritirali, rugali se i sl. Zašto su to činili? Pa jednostavno zato jer su mogli, bio sam nevin i naivan, oni bi valjda bildali ego na meni. Bilo je tu fizičkog malteritiranha, zadirkivanje, javnog sramocenja i sl, i to ne samo u nekoj mladenačkoj školskoj dobi. Moram reći da znam biti frustriran zbog toga, ne želim toliko osvetu nego sam frustriran kako sam to dopustio. Kad sam mislio da sam sve to ostavio za sobom, upoznao sam jednu djevojku koja mi se svidjela. Prekrasna s divnim osmijehom, činilo mi se dječjeg srca. Tek iza nje zadobiio sam traumu mada kad pogledam danas zapravo nije mi bila djevojka, baš me ponizila i iskoristila.

Nemam ja danas loš život i zaista je sad sve to iza mene, ali ožiljci ostaju, vrijeme nije lijek za sve. Mada vidim da mnogi od tih koji su mi nanijeli zlo nisu dobro prošli, jednostavno njihovo zlo ih izjede, ali opet nekako ostaje neka frustracija zbog kojeg imam razumijevanja za Arthura/ Jokera.
Nažalost, i ponavljam to nažalost, gledao sam film uživo. Nikakva priča i previše izvestačeno(očigledno) smejanje.

Znam ovaj citat.

:mrgreen:

Nego, znaš da je YU izdanje u nekim dijelovima bilo cenzurirano?
Npr. Grunfova ljubav prema Adiju i sl. stvari.
Bila je jedna "montaža" ali novijeg datuma nikako iz SFRJ.
Poštovaoci kako Magnusa i Bunkera tako i korenskog hrvatskog od Nenada Brixyja su odmah prepoznali prevaru. ,)
Bila je to neumesna mešavina nekoliko različitih epizoda

Ovo nije tema o Alanu Fordu, da otvorim temu o likovima iz stripa pa da pravimo psiho analize tih junaka?

Ovo je tema o Džokeru.
Otvaraj što te volja, boli me kur*ac.
Trunka off topica mislim da ne šteti, čisto da se forumaši upoznaju s nekim detaljima o određenim stvarima, prošire znanje, ali ako ti je do brisanja i opomena, briši i kartoniraj.
Zaboli me đon.

Otvaraj što te volja, boli me kur*ac.
Trunka off topica mislim da ne šteti, čisto da se forumaši upoznaju s nekim detaljima o određenim stvarima, prošire znanje, ali ako ti je do brisanja i opomena, briši i kartoniraj.
Zaboli me đon.

Samo sam pitala, čemu ova nervozna reakcija? Mogu da se prave psihoanalize junaka iz stripova, knjiga, filmova.. I ova tema nije klasična, već se diskutuje o tom junaku filma.

Back