Da li imate potrebu da analizirate ljude?

Postoji tu jos jedna dimenzija- ljudi koji su ziveli u “opasnim vremenima” postaju poprilicno verzirani da prepoznavaju odredjene znake koji bi mogli da nagovestavaju opasnost, tj u drustvima gde ima puno naoruzanih ljudi i gde u kafani rasprava moze imati smrtonosni ishod svi dobro obracaju paznju na pokrete i gestikulacije, davno sam citao studije sa su u drustvima s mnogo nasilja ljudi mnogo bolji citaci lica,
mada nikad ne mozes tacno proceniti- neki ljudi kad su besni se smeju ili postanu mrtvi hladni.
Istina.kada pricam sa poznanicima na javnom mestu svi imamo periferni vid kako kazemo.dosta primecujem stvari oko sebe iako se cini da samo sedimo i pijemo kafu.
Ne citam samo lica vec i pokrete, ponasanje cak i sta nosi od garderobe.na primer odmah mi je sumnjivo ako neko nov udje sa kacketom.nacin na koji gleda,gde gleda.sve su to faktori koji mi pale crvenu lampicu.naravno gresio sam ali se trudim da ne ponavljam greske.
Nije samo citanje lica,cela pojava i ponasanje se cita.mozda gresim sta znam.ovde pricamo o nepoznatim osobama.poznate analiziram na dublji nacin.

Tema je, po običaju, autorska.
I da li to radite pažljivo, obzirno ili ih gurate u kalupe ( torove ), ne udubljujući se previše?

Znam, svako od nas to pomalo radi, na osnovu ponašanja i izjava formiramo mišljenje o nekome. To je normalno. Međutim, pokušavajući da steknemo tu sliku, dešava li vam se da donosite zaključke, koji često bivaju pogrešni?

Jeste li se nekada pokajali za preuranjeni utisak, vođeni predrasudama i lošim iskustvom?
Samo ako me neko upozori da je ta osoba losa.

Samo ako me neko upozori da je ta osoba losa.
Ja se nikada ne oslanjam na tuđa mišljenja. Sama ih stvaram na osnovu onoga što vidim, čujem i doživim. Kome ljudi na ovom svijetu nisu našli manu ili ga degradirali na milion načina ako je poznat široj javnosti. Svako treba sam da procijeni osobu i njegove osobine, koje može prihvatiti ili ne.

Ja se nikada ne oslanjam na tuđa mišljenja. Sama ih stvaram na osnovu onoga što vidim, čujem i doživim. Kome ljudi na ovom svijetu nisu našli manu ili ga degradirali na milion načina ako je poznat široj javnosti. Svako treba sam da procijeni osobu i njegove osobine, koje može prihvatiti ili ne.
Istina,ali ipak proveravam na svoj nacin tu osobu koju upoznam.I kada je upoznam bolje ispostavi se da nije takva kako mi je receno.Nova lica ne studiram,nego kada se upoznajem,polazim od toga da je dobra osoba.Sto se i tako ne sto ne ispostavi tacno.Tako da je uvek potrebno vreme upoznati osobu i uvideti ko je i sta je.

Istina,ali ipak proveravam na svoj nacin tu osobu koju upoznam.I kada je upoznam bolje ispostavi se da nije takva kako mi je receno.Nova lica ne studiram,nego kada se upoznajem,polazim od toga da je dobra osoba.Sto se i tako ne sto ne ispostavi tacno.Tako da je uvek potrebno vreme upoznati osobu i uvideti ko je i sta je.
Ali, pazi, nije jedna osoba ista prema svima. Naravno da ću biti blagonaklona prema dobroj, pozitivnoj osobi, ćutljiva prema ljubopitivoj, otvorena prema razumnoj, darežljiva prema skromnoj, ali i opaka prema zloj.

Poslednja izmena:
Nije samo citanje lica,cela pojava i ponasanje se cita.mozda gresim sta znam.ovde pricamo o nepoznatim osobama.poznate analiziram na dublji nacin.
Slazem se nije samo citanje lica- no naveo sam primer kako opasna okolina moze povecati analiticke sposobnosti pre svega u prepoznavanju opasnosti, dok recimo ljudi koji su odrastali u finom okruzenju oni cesto nemaju tolike sposobnosti jer im nisu bile toliko potrebne, mada svi uce u odredjenoj meri tj sam mozak pocinje prepoznavati obrasce.

Slazem se nije samo citanje lica- no naveo sam primer kako opasna okolina moze povecati analiticke sposobnosti pre svega u prepoznavanju opasnosti, dok recimo ljudi koji su odrastali u finom okruzenju oni cesto nemaju tolike sposobnosti jer im nisu bile toliko potrebne, mada svi uce u odredjenoj meri tj sam mozak pocinje prepoznavati obrasce.
Istina.to se zove prezivljavanje.da bi preziveo moras da probas da predupredis situaciju.u secundi nastane problem ni iz cega.

Ajde što "analiziraju" (bez znanja, alata i materijala) ali kad ne mogu da izdrže a da ne kažu "svom klijentu"( iako ih nije pitao)- kakav je :lol:

Gledaš nemoć i krstiš se.

Tako je mene jedna koleginica izansalizirala kad nije mogla da istrpi neko političko društveno neslaganje.
Spustila se ničim izazvana toliko nisko da mi je sasula šta je ko pričao o meni (videla je da su u pravu ti što su me ogovarali (naravno nije me pitala šta je istina a ja nisam htela da se pravdam jer sam u tom trenutku shvatila kolika je budala)), da treba da idem kod psihijatra... :mrgreen:

Poslednja izmena:
Tema je, po običaju, autorska.
I da li to radite pažljivo, obzirno ili ih gurate u kalupe ( torove ), ne udubljujući se previše?

Znam, svako od nas to pomalo radi, na osnovu ponašanja i izjava formiramo mišljenje o nekome. To je normalno. Međutim, pokušavajući da steknemo tu sliku, dešava li vam se da donosite zaključke, koji često bivaju pogrešni?

Jeste li se nekada pokajali za preuranjeni utisak, vođeni predrasudama i lošim iskustvom?
Хмммм...
ретко ми се деси да анализирам
али и онда ПОНАШАЊЕ У ДАТОМ ТРЕНУТКУ, а не особу...
Никога не познајем овде, а неке људе које познајем ни данас не разумем потпуно...
Како време пролази...све мање имам воље да анализирам.
Углавном се понашам у складу са виђеним тј. прочитаним.

Svakome je potrebno da dobro proceni, ne moramo biti u neposrednoj opasnosti.
Na sposobnost utiče stepen usmerenosti na druge ljude, vreme provedeno s njima, gde se susrećemo sa raznim tipovima ličnosti.
Ponekad smo manje, ponekad više uspešni u tome.

Немам ту потребу, ја волим да анализирам науку, друштвене појаве и разне друге ствари. Али и без тога добро процењујем људе на основу интуиције а не анализирања, интуиција је савршенија. Предрасуде имам али ми оне служе за избегавање а не за осуђивање.

Ali, pazi, nije jedna osoba ista prema svima. Naravno da ću biti blagonaklona prema dobroj, pozitivnoj osobi, ćutljiva prema ljubopitivoj, otvorena prema razumnoj, darežljiva prema skromnoj, ali i opaka prema zloj.
Zato sam i rekao,ma sta da mi kaze neko nesto o nekoj osobi,dok je dobro ne upoznam,ne prosudjujem tako lako.Opekao sam se vise puta u zivotu na tim stvarima.

i Molin vas da se drzite teme, tema je da li analizirate ljude i vezana je za analizu!
Vasa licna razracunavanja iz privatnog zivota ostavite po strani!

U samoj naslovnoj poruci je definisano sta je tema-
u slucajevima kad tema nije dobro definisana onda pustam da se siri, ovde to nije slucaj, jasno je definisano i postujte to!

Poslednja izmena:
U osnovi ne bez neke potrebe, mada pasivno primećujem obrasce ponašanja (kontam da mi je to nešto vezano za ADHD)
Nema pravila, ima tu svakakvih metoda, mada se gotovo nikada baš ne udubljujem u tako nešto.
Po mom iskustvu retko, mada mogu u nekoj proceni vremena da se zeznem nekada tipa šta će/kada će osoba uraditi
Možda dok sam bio mlađi, sada uglavnom tražim opipljive dokaze za nešto što mi bode oči.

Back