Da li ima poslova za 50+?

Pa kad znaš šta onda mrsiš?

Ako umeš da uradiš posao, nikakav zli kapitalizam te neće sprečiti da radiš i sa 70 +.
Земљаче- не причамо о истим стварима.
Ти заступаш себе; ја заступам чињенично стање.
И не лупетај глупости; са 70+ можеш само да се надаш да не седиш код лекара, или да будеш некакав саветник, таквом неком мудроњи, какав си ти, који све зна најбоље... :lol:

Kakva su vam iskustva što se zaposlenja tiče posle pedesetih godina?
Ukoliko niste još u tim godinama, da li možda imate strahove da ćete teže naći posao u nekim godinama?
Da li bi uopšte trebalo da se razmišlja o tome ili se ništa ne menja sa godinama? Iste su prilike za posao za nekog ko je u tridesetim i recimo pedesetim, šezdesetim?

2020-11-25-What-Makes-Older-Employees-Happy-at-Work.jpg
Prilike su manje sa 50 ili 60 godina osim ako nemas dobar CV.

Jasno je da svako ko je vrhunski stručnjak u bilo kojoj oblasti ili ima privatno preduzeće dobro prolazi u svim godinama svoga života.
Takođe ne mogu svi ni biti vrhunski stručnjaci. Niti trebaju da budu. Društvu su potrebna sva zanimanja.

Mene je više interesovala budućnost prosečnog čoveka sa prosečnim veštinama i znanjima i njihova sudbina kada ostare.

Realno par godina pred penziju koje su šanse da se negde zaposliš?
Veoma male

U sustini sam mislila na recimo poslednjih 10 godina pred penziju.

Realno vecina tada vec izgubi elan na poslu treba da "ceka" jos 10 godina do penzije ili manje, nebitno.

Mene iskreno malo vec frka hvata iako nisam ni blizu 50.

Vecina ljudi ima kredite, decu koju trebaju skolovati...Tehnologija i trendovi se brzo menjaju, treba ostati u koraku sa svim tim stvarima...
Sto se tice trendova i tehnologije tu gubis definitvno kad si stariji i ne ocekuj da ces stici mladje ,ono sto moras imati je iskustvo.

Какву дискриминацију ти видиш у томе?
Једноставно, одређене компаније траже људе са великим радним искуством због природе посла. Процес посла је такав да немају времена да се баве обучавањем а има и других повода. Рецимо, један познаник има прилично јаку компанију и не прима младе на посао. Каже, и поред свих забрана и опомена, у радно време су мало мало користили мобилне телефоне. Сем тога, све више младих је асоцијално а њему треба јак тим, због природе посла.
Са старијим људима нема тај проблем. Ем су искусни, ем не робију мобилним телефонима ем се лакше уклапају у тимове. Када је све сабрао, одустао је од пријема на посао младих људи.
U uredjenim drzavama iako poslodavac moze tehnicki da te pita koliko imas godina...ne moze da upoterebi taj podatak protiv tebe kad te zaposljava, jer postoje zakoni koji ih za to znacajno finansijski kaznjavaju.
Zato se u takvim slucajvima, kada se traze iskusni radnici (mada je to uglavnom za rukovodece polozaje), stavlja u same uslove konkursa koliko godina iskustva u bransi mora da se ispuni...I to su doktori, porfesori, inzenjeri, rukovodeci kadar itd...struke gde iskustvo znaci znanje...i ti ce svakako naci posao, ali to ne bi trebala da bude tema. Za te seniore " reprezentativce" nema zime, za njih se firme svakako otimaju.

Za "obicne" posleve to nista ne vazi, a kamoli price necu mlade jer koriste telefon. Svaka firma hoce mlade, da bi ih obucila po pravilima te firme i po mogucstvu da ih sto duze ekpolatise.

Treba bas traziti da bi se nasao povoljan majstor ili bilo ko da nesto odradi.
Poslednji primer, covek trazio 8000 din da mi oreze jedno drvo, posle sam nasla nekoga ko mi je to odradio za 1500 dinara.
Pre toga covek za ciscenje oluka je trazio 6000 dinara, nasla posle nekoga koji mi je odradio za 500 dinara.
No do tih ljudi nije lako stici...
Ove koje su mi popravljali ves masinu ne bih da spominjem. Potrosila sa iznos nove ves masine na popravku stare koja na kraju nije ni popravljena i morala sam kupiti novu, itd...
Cekaj sad kad vec pricas o tome...

Da li mislis da neko moze da se bavi nekim "biznisom" i da naplacuje 500 din za ciscenje oluka? Dok dodje, doveze merdevine svoium vozilom, odradi koji sat usluge...i sta zaradi, 120-150 dinara na sat? Jel mislis da je taj covek, na primer, osiguran ako padne sa merdevina? Ili da placa neke poreze drzavi?
Isti slucaj za tog sto je sekao drvo za 1500 din...

Ljudi generalno su nezadovioljni svojim platama, smatraju da zasluzuju mnogo vise..ali su zato srecni kada mogu da nadju nekog drugom koga ce maksimalno ekpoatisati.

Back