Da li ima poslova za 50+?

Zapravo, kad saberem i oduzmem, većina poslova može da se radi i posle 50-e ali se onda od tebe očekuje da si ekspert.
Naravno, ne može neko ko je sa 50+ radio negde kao (kobajagi) programer da očekuje da ga bilo ko primi
kao običnog programera u tim godinama.
Sa rukovodiocima je to već druga priča - tu se i očekuju godine i iskustvo ali i odgovarajuće radno mesto pre toga.
Otprilike kao kad bi neko sa 50+ sa radnog mesta knjigovođe konkurisao za finansijskog direktora u novoj firmi.
Šanse jednake nula...

Naravno, ne može neko ko je sa 50+ radio negde kao (kobajagi) programer da očekuje da ga bilo ko primi
kao običnog programera u tim godinama.
Sa rukovodiocima je to već druga priča - tu se i očekuju godine i iskustvo ali i odgovarajuće radno mesto pre toga.
Otprilike kao kad bi neko sa 50+ sa radnog mesta knjigovođe konkurisao za finansijskog direktora u novoj firmi.
Šanse jednake nula...
Senior developeri lagano nalaze posao i u zemlji i u inostranstvu. Mislim da je to bmaxa.

Senior developeri lagano nalaze posao i u zemlji i u inostranstvu. Mislim da je to bmaxa.
Pogrešno misliš i za jedno i za drugo.
Senior developer je go qurac u IT biznisu, samo označava da nisi više u godinama gde od tebe može
da se očekuje neka kreativnost.
To je samo interna oznaka u firmi da si dogurao do kraja, dalje od toga (verovatno) nećeš.

Dobra tema.
Ne znam, sećam se da sam još davno čuo da je advokatski posao jedini gde je poželjno iskustvo i da se oni ne brinu zbog godina. Naprotiv, što više godina ima, to više iskustva.
Ostali- naročito fizički radnici- svi treba da budu zabrinuti. Sa 40+ ne može jedan građevinski radnik da nađe posao, može da ima posao fazon samo ako radi u kontinuitetu 20 godina.

U USA žene do 35 mogu da rade u marketingu i na mestima gde se vidi kako izgledaju.
Surova realnost, surova vremena.

I posle se ovde ljudi smeju jer se vojska reklamira na način: besplatno sve, hrana, odeća, obuća, plus imaš društvo plus plata.
A najvažnije nisu rekli- državna služba, siguran si koliko toliko od naprasnog otkaza.

Moje iskustvo. Mladi neće da rade za male pare i kad se zaposle to je ne daj bože. Zato su sad počeli da zapošljavaju
starije ljude. Jer oni trpe ono što mladi neće i rade za pare za koje mladi neće. Mladi kao kuvana noga, sačuvaj bože.
Mislim da je pitanje samo da li pristaješ na nisku platu ili ne.
Ima posla za starije kako da ne. Jer mladi neće da pristanu da rade za bednu platu jer su kod roditelja a stariji moraju jer ili
izdržavaju porodicu,imaju kredit ili im je ostalo malo do penzije.

Moje iskustvo. Mladi neće da rade za male pare i kad se zaposle to je ne daj bože. Zato su sad počeli da zapošljavaju
starije ljude. Jer oni trpe ono što mladi neće i rade za pare za koje mladi neće. Mladi kao kuvana noga, sačuvaj bože.
Mislim da je pitanje samo da li pristaješ na nisku platu ili ne.
Ima posla za starije kako da ne. Jer mladi neće da pristanu da rade za bednu platu jer su kod roditelja a stariji moraju jer ili
izdržavaju porodicu,imaju kredit ili im je ostalo malo do penzije.
Ključne stvari: stariji moraju.

Pogrešno misliš i za jedno i za drugo.
Senior developer je go qurac u IT biznisu, samo označava da nisi više u godinama gde od tebe može
da se očekuje neka kreativnost.
To je samo interna oznaka u firmi da si dogurao do kraja, dalje od toga (verovatno) nećeš.
Koliko pratim tržište rada senior developeri su najskuplja i najređa roba, najviše ima juniora. Senior može da bira gde hoće i da postavlja uslove. Takođe znam za slučajeve seniora koji su otišli u Nemačku.

Зашто сте се ухватили IT сектора? Ајде, нека ми неко наведе неког младог врхунског лекара?
Могу тако у сваком сектору да побројим исто?
Овде, у Русији, стицајем околности био сам на Курској нуклеарној централи, која је у завршној фази градње.
Тамо је тешко видети младог човека. Једноставно нема шта тамо да тражи. Тамо раде људи са великим радним искуством јер грешке не сме бити!
У претходном посту споменуо сам познаника који има своју фирму. Има прилично велику фирму која се бави израдом разних склопова.. На тендеру је добио уговор за испоруку неких склопова за армију. Велике су паре у питању и строга контрола квалитета. Због тога на послу у производњи нема никог испод 45 година. Има стално отворен конкурс за метало стругаре, метало глодаче, автоматичаре, електричаре, машинске и електро инжењере уз услов минимум 20 година рада у струци.
По питању софтвера, армија брине о том делу а ко га ради, то нико не зна. Познаник је задужен за хардвер. Чак не зна ни за чега ће се користити склоп?
Пред испоруку контигента долазе људи који из магацина узимају насумично узорке, печате магацин и тек после провере узорака поново долазе и контролишу утовар робе и транспорт.
Пар грешака и уговор се губи а са њим и велике паре. И зашто би ризиковао са младим људима без искуства.
Исто важи и за руску микро електронику.
Гледао сам емисију о највећем руском произвођачу микро електронике у којој је систем управо како га је Боле описао.
Старији људи воде пројекат док млади добијају одређене делове посла, захтеве, за решење која се после имплементирају у финални производ. На челу тимова су искључиво искусни људи.

Po vama stariji od 50 treba da uzmu puske jer tu ne da imas okorelog , nego ima da nalupa klince samo tako.....

Inace dobar je primer bas IT posto se tu povecava broj radnih mesta, a u drugim oblastima ce se smanjivati....bice i to vreme 80% it radnih mesta..

U Srbiji smo imali i imamo jos uvek i ono pravilo o hendikepiranju SFRJ generacija, tako da za pocetne poslove su bili uskraceni za prodor na strucnija mesta..
Ali dobro , ode se u inostranstvo i tamo ostane, a Srbija podmladi...kad bi se lagali , ali ajd...

Jasno je da svako ko je vrhunski stručnjak u bilo kojoj oblasti ili ima privatno preduzeće dobro prolazi u svim godinama svoga života.
Takođe ne mogu svi ni biti vrhunski stručnjaci. Niti trebaju da budu. Društvu su potrebna sva zanimanja.

Mene je više interesovala budućnost prosečnog čoveka sa prosečnim veštinama i znanjima i njihova sudbina kada ostare.

Realno par godina pred penziju koje su šanse da se negde zaposliš?

Ја сам званично у пензији али и даље радим јер има посла и добро је плаћен.
Све зависи од професије, да не кажем од употребљивости.
Они, који су радни век провели на државним јаслама, за њих једина опција портир.

Jasno je da svako ko je vrhunski stručnjak u bilo kojoj oblasti ili ima privatno preduzeće dobro prolazi u svim godinama svoga života.
Takođe ne mogu svi ni biti vrhunski stručnjaci. Niti trebaju da budu. Društvu su potrebna sva zanimanja.

Mene je više interesovala budućnost prosečnog čoveka sa prosečnim veštinama i znanjima i njihova sudbina kada ostare.

Realno takve osobe mogu da se zaposle u kioscima, ponekim trgovačkim lancima, kao higijeničari i kao obezbeđenje.

Jel moze da se uvede neka druga rec osim vestina, posto vestinu niko i ne gleda...gledaju se neke druge stvari , formalnije.....
Ovde se govori o dobijanju posla, a ne o zadrzavanju posla...
Samo izvoli :) Ja se nisam setila drugog izraza u afektu.

Nedavno mi je jedna medicinska sestra pričala da joj je jako teško naći posao a ima 57 godina.
Ne radi u bolnici već u inostranstvu kao negovateljica. Kaže da porodice neće nikoga preko 50.

Menje više to važi i za većinu kancelarijskih poslova. Ne znači ali...Dešava se da se rađe biraju mlađi kandidati. Deluju dinamičnije, brži, bolji...

Srbija je jako čudna zemlja a i plus ne živimo svi u istoj državi. Neko se muči da preživi a neko uživa.
Dosta njih radi sa osnovnom školom u državnim firmama i uživaju a dosta njih sa fakultetom radi po radnjama i sl.
Dovlače iz Šri lanke da voze autobuse i vijatnamce da rade za bakšiš. Kažu neće niko da radi. Hoće ali za
pristojnu platu. Kad gledam oglase traži se da imaš fakultet, pričaš par jezika, imaš svoja kola,
i na kraju bilo bi poželjno da znaš programiranje- za posao sekretarice. Plata 50 hiljada. Slobodan dan nedelja.
Obavezno i da je vrhunski top model.
Puno je kume.
Pre neki dan sam slučajno videla oglas da traže veterinara za platu od 50 hiljada. Na kraju će i nas i životinje lečiti kinezi i vijatnamci.

U Srbiji nema.
u pedesetim već toliko znaš o svom pislu da možeš da postrojiš i vlasnika i sve uposlene i održiš im predavanje o stručnosti i umeću
zato niko neće da primi čoveka od 50 na posao.
zato što diletanti objavljuju oglase i usseru se kad shvate sa kim imaju posla.
koliko je to pogrešna logika…ne vredi da obrazlažem.
zato smo tu gde jesmo. zato što su lični interesi istrahovi ispred opšte dobrobiti i napretka

Srbija je jako čudna zemlja a i plus ne živimo svi u istoj državi. Neko se muči da preživi a neko uživa.
Dosta njih radi sa osnovnom školom u državnim firmama i uživaju a dosta njih sa fakultetom radi po radnjama i sl.
Dovlače iz Šri lanke da voze autobuse i vijatnamce da rade za bakšiš. Kažu neće niko da radi. Hoće ali za
pristojnu platu. Kad gledam oglase traži se da imaš fakultet, pričaš par jezika, imaš svoja kola,
i na kraju bilo bi poželjno da znaš programiranje- za posao sekretarice. Plata 50 hiljada. Slobodan dan nedelja.
Obavezno i da je vrhunski top model.
Puno je kume.
Pre neki dan sam slučajno videla oglas da traže veterinara za platu od 50 hiljada. Na kraju će i nas i životinje lečiti kinezi i vijatnamci.
skroz si u pravu
šoferi dobijaju ministarska mesta. posle dobiju tako neku poštu da smrde u fotelji do kraja…
tome bi trebalo da dodje kraj ,immediately,

Po vama stariji od 50 treba da uzmu puske jer tu ne da imas okorelog , nego ima da nalupa klince samo tako.....
Inace dobar je primer bas IT posto se tu povecava broj radnih mesta, a u drugim oblastima ce se smanjivati....bice i to vreme 80% it radnih mesta..
Старији људи воде пројекат док млади добијају одређене делове посла, захтеве, за решење која се после имплементирају у финални производ. На челу тимова су искључиво искусни људи.
Naravno.
Ali tema je da li ima poslova za 50+
Naravno da nije problem da li ćeš raditi u IT industriji (ili negde drugde) sa 50+, nego da li ćeš naći takav posao sa 50+.

Kakva su vam iskustva što se zaposlenja tiče posle pedesetih godina?
Ukoliko niste još u tim godinama, da li možda imate strahove da ćete teže naći posao u nekim godinama?
Da li bi uopšte trebalo da se razmišlja o tome ili se ništa ne menja sa godinama? Iste su prilike za posao za nekog ko je u tridesetim i recimo pedesetim, šezdesetim?

2020-11-25-What-Makes-Older-Employees-Happy-at-Work.jpg
A zašto ste stavili osobu 60+

Nažalost, kapitalistima je jedina nada ostala u generacijama 1965-1980...

Back