Da li ima poslova za 50+?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
69.445
Kakva su vam iskustva što se zaposlenja tiče posle pedesetih godina?
Ukoliko niste još u tim godinama, da li možda imate strahove da ćete teže naći posao u nekim godinama?
Da li bi uopšte trebalo da se razmišlja o tome ili se ništa ne menja sa godinama? Iste su prilike za posao za nekog ko je u tridesetim i recimo pedesetim, šezdesetim?

2020-11-25-What-Makes-Older-Employees-Happy-at-Work.jpg

Наравно да има ако је тражен профил.
Рецимо, у Русији се цене старији јер су са огромним радним искуством и не треба им било какво обучавање.
Има маса огласа за посао у којим пише, не млађи од 50 година.

Рецимо, у Русији се цене старији јер су са огромним радним искуством и не треба им било какво обучавање.
Nisam znala. Mada to je neka diskriminacija u startu koja se ovde "zvanicno" ne dopusta.

#NijeSeDesilo

Nisam znala. Mada to je neka diskriminacija u startu koja se ovde "zvanicno" ne dopusta.
Какву дискриминацију ти видиш у томе?
Једноставно, одређене компаније траже људе са великим радним искуством због природе посла. Процес посла је такав да немају времена да се баве обучавањем а има и других повода. Рецимо, један познаник има прилично јаку компанију и не прима младе на посао. Каже, и поред свих забрана и опомена, у радно време су мало мало користили мобилне телефоне. Сем тога, све више младих је асоцијално а њему треба јак тим, због природе посла.
Са старијим људима нема тај проблем. Ем су искусни, ем не робију мобилним телефонима ем се лакше уклапају у тимове. Када је све сабрао, одустао је од пријема на посао младих људи.

Netje pa me zovu na telefon :P
Sa 31 godinu programerskog iskustva, nije problem, ako im treba neko takav. Govorim za one koji misle da pochinju u tim godinama...
Ako je klinac slichnog iskustva, preferiraju klinca svakako...
Па ти не умеш више ни да пишеш. Тебе је време брзо прегазило, да се видети на прву.

U IT nisu iste prilike. Sa 50+ morash da budesh iskusna kuka, i radje primaju mladje.
Sa 50+ si u najmanju ruku vođa projekta, ocenjuješ, vodiš i ukazuješ na greške.
Ako nisi bar toliko, nešto nije u redu sa tobom kao IT stručnjakom.
A za obične programere se nerado uzimaju i oni preko 35 godina.
Zašto?
Zato što si se onda već "ukalupio", kako kažu u Nemačkoj.
Imaš neke svoje ustaljene šeme i kalupe, držiš se toga i obično misliš da ne može bolje, pa ni ne pokušavaš.
Mladi su fleksibilni, razmišljaju nekonvencionalno i zato su mnogo bolji od starijih programera.
Stariji su tu da im ukažu na ev. greške i da odluče da li njihove ideje mogu praktično da se realizuju,da li imaju
prednosti nad nekim starim rutinama ili su obična glupost.
Naravno, argumentovano, a ne: "Ja sam stariji, iskusniji, samim tim i pametniji, a plus sam tvoj šef" argumentima.

Sa 50+ si u najmanju ruku vođa projekta, ocenjuješ, vodiš i ukazuješ na greške.
Ma da, sa 50+ ne mozhesh da radish posao :P
Mladi su fleksibilni, razmišljaju nekonvencionalno i zato su mnogo bolji od starijih programera.
Mladji su lakshe zamenljivi. ako nema da se radi razvoj, nego ti delegiraju neinteresantne poslove,
klinci su najbolji.. sve zavisi shta firma radi. Na razvoju, pogotovo ako treba da se radi ispochetka,
teshko da tje kinci tu pogurati...

Mladji su lakshe zamenljivi. ako nema da se radi razvoj, nego ti delegiraju neinteresantne poslove,
klinci su najbolji.. sve zavisi shta firma radi. Na razvoju, pogotovo ako treba da se radi ispochetka,
Пре неких 15 година, док је још постојао Хемофарм (нису га Немци купили), за њих сам радио нека испитивања на Торлаку (они су купили део Торлака). Обновили су једну или две зграде (више се не сећам) а ја сам ангажован да урадим иситивања ел.инсталација (почев од уземљења, отпора изолације, провере отпора петље квара, заштите од статичког (анти статик подови) громобрани...
Увелико сам вршио испитивања када су се појавила два млада инжењера. У том тренутку сам проверавао отпор изолације. Стајали су пар минута и онда ме питали шта то проверавам?!
Еј, млади инжењери ел.технике немају појма ђта сам радио. Зато су били пицнути и обојица су имали лап топове са пројектима (можда негде скинути са нета)?
Зашто ово наводим? Па да су имали ниормално школовање са нормалним лабораторијским вежбама, у року минуте би укапирали шта радим на основу мерног инструмента! Не, они нису имали појма?! И коме такви требају, тј, каква корист од њих?

Klinci ne znaju sami da naprave program. Uglavnom ulaze u velike firme sa uhodanim projektima i onda gledaju kako se radi i uche, da bi jednog
dana mogli i sami da urade neshto...
Чекај, гледам тебе. Матор човек а још ниси савладао правопис?
Или си пролупао или ниси баш тако интелигентан како себе волиш да представљаш?

Poslova za ljude preko 50 ima ali zavisi kojih. Vozači, majstori i prodavačice u radnjama će lako naći posao. S druge strane, ko radi kancelarijske poslove očekuje se da si došao do nivoa seniora/menadžera i naći ćeš posao. Neće niko da primi računovođu ili programera juniora od 50 godina. Ako si "mlađi referent" u tim godinama i imaš posao drži se tog posla jer ćeš bolji teško naći. A jaki stručnjaci koji su vodili sektore i timove su traženi u bilo kojim godinama. Znam čoveka koji se prvo sa 60 i nekom penzionisao u jednoj velikoj banci pa su ga iz penzije angažovali da li kao savetnika ili tako nešto.

Sa 50+ nemaš šanse u IT industriji, kao newcomer.
Ko tvrdi suprotno, nema pojma o čemu piše.

Ako sa 50+ u IT industriji nisi dogurao do nekog rukovodioca, jedino što možeš da očekuješ je otkaz prvom prilikom.
A to da možeš da radiš takav posao sa 50+ je možda tačno, ali nije realno.
Ni za selidbe se ne uzimaju ljudi preko 50, jednostavno ne možeš fizički kao neko sa 20-25 godina.
Za IT ne možeš mentalno, nisi više toliko fleksibilan, jel to tako teško da se shvati?

Imali smo pre par godina neki projekat sa računanjem vrednosti, određivanje popunjenosti i upis u slobodna mesta.
Dolazi dečko, donosi mi program i kaže: - Evo, gotovo, može ovako?
Ja mu kažem da ne može, on pita zašto, kažem mu da je to mikrokontroler i da tu jednostavno nema dovoljno
memorije za podatke, varijable, stack, ostale potprograme i za matricu (pomoću koje je računao).
On kaže: -Nema problema, ode za sto i vraća se posle 40-tak minuta, pita ponovo: -A jel može ovako?
Pogledam, proverim, dečko odradio posao za peticu.
I to za 40-tak minuta, na način koji do tada nisam video, savršeno.
Ja bih se onoga, ako uopšte, setio posle 2 dana, dečko odradio za par minuta.
E, to je ono što ljudi preko 50 treba da rade u IT industriji - da proveravaju i vode, a ne da pišu programe.

Sa 50+ nemaš šanse u IT industriji, kao newcomer.
Ko tvrdi suprotno, nema pojma o čemu piše.

Ako sa 50+ u IT industriji nisi dogurao do nekog rukovodioca, jedino što možeš da očekuješ je otkaz prvom prilikom.
A to da možeš da radiš takav posao sa 50+ je možda tačno, ali nije realno.
Ni za selidbe se ne uzimaju ljudi preko 50, jednostavno ne možeš fizički kao neko sa 20-25 godina.
Za IT ne možeš mentalno, nisi više toliko fleksibilan, jel to tako teško da se shvati?

Imali smo pre par godina neki projekat sa računanjem vrednosti, određivanje popunjenosti i upis u slobodna mesta.
Dolazi dečko, donosi mi program i kaže: - Evo, gotovo, može ovako?
Ja mu kažem da ne može, on pita zašto, kažem mu da je to mikrokontroler i da tu jednostavno nema dovoljno
memorije za podatke, varijable, stack, ostale potprograme i za matricu (pomoću koje je računao).
On kaže: -Nema problema, ode za sto i vraća se posle 40-tak minuta, pita ponovo: -A jel može ovako?
Pogledam, proverim, dečko odradio posao za peticu.
I to za 40-tak minuta, na način koji do tada nisam video, savršeno.
Ja bih se onoga, ako uopšte, setio posle 2 dana, dečko odradio za par minuta.
E, to je ono što ljudi preko 50 treba da rade u IT industriji - da proveravaju i vode, a ne da pišu programe.
Nemash ti pojma o IT industriji... govorio sam samo o tome da preferijaju klince, a ti krenuo sa nekim tvrdnjama koje su potpuno pogreshne...
U IT-ju se veoma chesto menja posao, firme dolaze u krizu, stalno ljudi cirkulishu... ne znam o chemu prichash i kakav dechko, vidim
da ne radish u IT, pa razumem da ne znash kakva je situacija. U zadnjih 31 godinu kako ovo radim promenio sam puno firmi,
srednje vreme zadrzhavanja u firmi je 4 godine... non stop se trazhe ljudi, pojedinac chim dobije bolju ponudu ide iz firme u drugu,
ili ako opadne kvalitet projekata, tj nema posla, oseti se to, pa idesh dalje...

Nemash ti pojma o IT industriji... govorio sam samo o tome da preferijaju klince, a ti krenuo sa nekim tvrdnjama koje su potpuno pogreshne...
Ne prijatelju, i ja i @zx16 ti objašnjavamo da preferiraju klince, ti si tvrdio suprotno.

U IT-ju se veoma chesto menja posao, firme dolaze u krizu, stalno ljudi cirkulishu... ne znam o chemu prichash i kakav dechko, vidim
da ne radish u IT, pa razumem da ne znash kakva je situacija.
Ja radim u IT-u zato i pišem ovo što pišem, gde ti radiš ne znam, ali sigurno nije u IT industriji.
Ti, kao priučeni programer (ako uopšte), nemaš pojma kako se radi u IT firmama i ko tu kosi, a ko vodu nosi.

Uglavnom, tvoja tvrdnja da te je neko primio kao programera sa 50+ je takva arhiglupost, da nije ni vredna komentarisanja.

dechko dolazi da ti radi program u IT firmu :P
Ajde, netju dalje da komentatishem...
Si ti malo priglup?
Dečko je već bio zaposlen u firmi, imamo novi projekat, napravi se plan rada, ja kao rukovodilac delim zadatke,
određujem ko će koji deo da odradi, sam ili sa još nekim.
Pre toga imamo sastanak sa hardverašima koji mi objasne šta žele i kako otprilike treba da funkcioniše.
Da si ikada bio u nekoj IT firmi, znao bi kako se to radi.
Ali kako očito nisi, oprošteno ti je (još ovaj put).

Kakva su vam iskustva što se zaposlenja tiče posle pedesetih godina?
Ukoliko niste još u tim godinama, da li možda imate strahove da ćete teže naći posao u nekim godinama?
Da li bi uopšte trebalo da se razmišlja o tome ili se ništa ne menja sa godinama? Iste su prilike za posao za nekog ko je u tridesetim i recimo pedesetim, šezdesetim?

2020-11-25-What-Makes-Older-Employees-Happy-at-Work.jpg

Nemam jos ni 40 ali u tim godinama jedino strucnjaci mogu da biraju posao, ostali ako i nadju nesto ne mogu da biraju.
Sa 30 moze i da se bira neki fizicki posao ali sa 50 su i tu ogranicene mogucnosti zbog zdravlja.

Back