Da li ima Hriscanke ovde?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
No, pitanje je zašto je uopšte toliko hrišćana pravoslavnih prešlo u komunizam
A da neko ne napiše pa bio je pritisak. Ne, svojevoljno su mnogi prihvatili ateizam. Zašto? Posebna tema
Zato što religija u 20. veku nikoga ne zanima. To je vek tehničkih dostignuća, aktivno se reklamira članstvo u partiji i državni ateizam. Gomila ljudi u Jugoslaviji se odriče slave, na jugu Srbije koji je bio najzaostaliji kraj Jugoslavije već tokom rata i nakon njega ogroman broj ljudi prestaje da slavi slavu. Po selima je to nekad išlo i do 70% koji su ostavili slavu. Šampion je bio Leskovac gde 53% stanovništva nije slavilo slavu u doba komuzma. Sećam se kao dete kako su ljudi dolazili na slave radi druženja, a zatim ovi koji ne slave slavu su napuštali prostoriju dok se seče kolač. To je bio slučaj i u mojoj familiju, očeva strana je slavila slavu, a majčina strana nije i u njihovoj kući pop nije mogao da uđe niti ga danas primaju.

Zato što religija u 20. veku nikoga ne zanima. To je vek tehničkih dostignuća, aktivno se reklamira članstvo u partiji i državni ateizam. Gomila ljudi u Jugoslaviji se odriče slave, na jugu Srbije koji je bio najzaostaliji kraj Jugoslavije već tokom rata i nakon njega ogroman broj ljudi prestaje da slavi slavu. Po selima je to nekad išlo i do 70% koji su ostavili slavu. Šampion je bio Leskovac gde 53% stanovništva nije slavilo slavu u doba komuzma. Sećam se kao dete kako su ljudi dolazili na slave radi druženja, a zatim ovi koji ne slave slavu su napuštali prostoriju dok se seče kolač. To je bio slučaj i u mojoj familiju, očeva strana je slavila slavu, a majčina strana nije i u njihovoj kući pop nije mogao da uđe niti ga danas primaju.
Ali katoličke crkve su bile poprilično popunjene...

Ali katoličke crkve su bile poprilično popunjene...
Mozda u juznoj Americi ili u Africi gde je drugačiji mentalni sklop i drustvena struktura, ali u Evropi nije ni katolicka crkva bolje prolazila. U Češkoj je gotovo izbrisana. Katolička vera se održala jedino u najprimitivnijim krajevima Evrope poput Sicilije ili Korzike. U Jugoslaviji je podjednako bio ismevan odlazak i u katolicku i u pravoslavnu crkvu.

Očito da komunistima nije toliko smetala RKC iako je dala više kolaboratora od SPC i to u znatnoj mjeri.
To svi pričaju i vade se, kao komunisti su posebno imali pik na spc. Ali treba se zapitati da li je ipak tako ili su katolički vernici bili revnosniji... Recimo moja majka kao katolkinja jedina nije bila član partije u preduzeću i jedina nije bila dobila stan. Ali nekako njoj ateizam uopšte nije odgovarao i nije želela biti u partiji. Uz sve posledice.

To svi pričaju i vade se, kao komunisti su posebno imali pik na spc. Ali treba se zapitati da li je ipak tako ili su katolički vernici bili revnosniji... Recimo moja majka kao katolkinja jedina nije bila član partije u preduzeću i jedina nije bila dobila stan. Ali nekako njoj ateizam uopšte nije odgovarao i nije želela biti u partiji. Uz sve posledice.
Ne samo na SPC već na čitav srpski narod.

To bilo neko jako preduzeće onda. Moji svi radili po fabrikama pa niko nije dobio stan, deda imao boračku penziju i bio član partije pa opet ništa za njega.
U zemunu su recimo 80tih katoličke bile pune, a pravoslavne prazne. Sada je obrnuto.
Recimo samo da je među Hrvatima bilo više podrške Ustašama nego što je među Srbima bilo podrške Četnicima.

To bilo neko jako preduzeće onda. Moji svi radili po fabrikama pa niko nije dobio stan, deda imao boračku penziju i bio član partije pa opet ništa za njega.

Recimo samo da je među Hrvatima bilo više podrške Ustašama nego što je među Srbima bilo podrške Četnicima.
Ti pišeš o politici a mene to ne zanima, ovo je prf religija. Pišem samo o crkvama. O veronauci, o nekoj verskoj disciplini itd. Moja prababa je svako veče čitala sv pismo deci.. Dok pravosl crkva nije dala da se koristi narodski jezik dugo godina..imali otpor i prema Vukovoj bibliji. Nije li i to neki problem bio?

Ti pišeš o politici a mene to ne zanima, ovo je prf religija. Pišem samo o crkvama. O veronauci, o nekoj verskoj disciplini itd. Moja prababa je svako veče čitala sv pismo deci.. Dok pravosl crkva nije dala da se koristi narodski jezik dugo godina..imali otpor i prema Vukovoj bibliji. Nije li i to neki problem bio?
Зато што је Вук Караџић био инструмент аустријске антиправославне политике према Србима православцима. Његов превод Писма није био најбољи у сваком случају као што није ни Даничићев превод СЗ који је још увијек у употреби.

Nije pravoslavna crkva branila da se koristi narodski jezik nego nije imao ko da ga koristi. U Srbiji je 1945. bilo 93% nepismenih među seoskom populacijom. Kad je opismenjivanje došlo nisu se više čitale verske knjige nego svetovno štivo.

Recimo zbog loših iskustava iz prve Jugoslavije kad su Srbi bili deo problema, a ne deo rešenja zbog velikosrpske buržoazije koja je potkopavala stabilnost države i ugnjetavala manje narode.
Ууу толико смо их угњетавали да су Хрвати добили своју бановину у којој су малтретирали Србе. Сви су народи имали своје политичке представнике у Народној скупштини.

Ууу толико смо их угњетавали да су Хрвати добили своју бановину у којој су малтретирали Србе. Сви су народи имали своје политичке представнике у Народној скупштини.
O čemu govoriš? Neki narodi nisu ni bili priznati. Makedonci su bili ugnjetavani i negiran im je nacionalni identitet i nasilno im je nametana politika prisilnog posrbljavanja. Ni brojni Crnogorci nisu bili zadovoljni pa je počeo da se javlja crnogorski nacionalni identitet. Albanci recimo nisu ni imali državljanstva u prvoj Jugoslaviji iako su bili brojniji od Slovenaca.

O čemu govoriš? Neki narodi nisu ni bili priznati. Makedonci su bili ugnjetavani i negiran im je nacionalni identitet i nasilno im je nametana politika prisilnog posrbljavanja. Ni brojni Crnogorci nisu bili zadovoljni pa je počeo da se javlja crnogorski nacionalni identitet. Albanci recimo nisu ni imali državljanstva u prvoj Jugoslaviji iako su bili brojniji od Slovenaca.
Македонци и Црногорци нису имали изграђене националне идентитете тада, Црногорци поготово. А већина становништва је прихватила са весељем уједињење контра каснијој антисрпској пропаганди. Чак је и унук краља Николе то признао у мемоарима ако се не варам. Ако је одређеног вида угњетавања Албанаца и било то је касније преувеличано пропагандом о протјеривањима Албанаца а комунисти су направили превелик заокрет давајући Албанцима Косово на тањиру.

Македонци и Црногорци нису имали изграђене националне идентитете тада, Црногорци поготово. А већина становништва је прихватила са весељем уједињење контра каснијој антисрпској пропаганди. Чак је и унук краља Николе то признао у мемоарима ако се не варам.
Makedonci jesu imali izgrađen identitet u okviru bugarske nacije. Svejedno je srpska uprava nad njima bila ugnjetavačka i kolonijalna. Makedonci nisu imali nijednog političkog predstavnika niti su mogli slobodno da biraju svoje gradonačelnike i banove, prosto su tamo odlazili Beograđani i Šumadinci da sprovode vlast kao u afričkim kolonijama.
Ако је одређеног вида угњетавања Албанаца и било то је касније преувеличано пропагандом о протјеривањима Албанаца а комунисти су направили превелик заокрет давајући Албанцима Косово на тањиру.
Ponovo, dovoljno ugnjetavanje je to što nisu imali političko predstavništvo. Kad imaš grad sa 80% Albanaca, a njima gradonačelnik Srbin onda znači da nešto nije u redu.

Bugarizovani tokom 19. vijeka pod uticajem bugarskog egzarhata.
Budalaština. To je isto kao ona montenegrinska da su Srbi u Crnoj Gori zapravo Posrbice.
Pa postojala je na početku stranka Xhemijeti koja je predstavljala muslimane među njima i Albance.
Xhemijet je bila eksponent turske spoljne politike. Nije bila nikakav predstavnik albanskog naroda. Namirivanje albanskih elita ne bi rešilo problem sa Albancima jer je 20. vek doba ideologija, a ne feudalizma.

Pravoslavlje nije nikad stvarno bilo rasprostranjeno među Srbima. Uvek su se više posećivale vračare nego crkve.
I ja imam takav neki utisak. Kod nas je sve to vrlo neozbiljno, prenaglašeno, bez stvarnog uporišta... ako neko želi da vidi šta je pravi verski fanatizam u pravoslavlju, bez kompromisa, treba da čita dela arhimandrita Rafaila Kareljina. Ja iskreno ne poznajem nikoga u Srbiji ko je takav kao on. Uvek je to neki polu-pozeraj medju vernicima, ili neka mešavina modernizma sa pravoslavljem... a žene su uvek prikrivene feministkinje, spremne da ujedaju ako im staneš na žulj, a ovamo su kao crkvene, trpeljive, smirene, ne znam kakve... idu na crkvene manifestacije i kače to po fejsbuku, instagramu, uz neke poze, to sam lično video. Druga stvar, kod Srba je vera često najobičnije sujeverje. Znači nisi skroz u tome nego eto, znaš neka pravila pa ih se držiš jer se mora, imaš neke ideje, pretpostavke, ali nisi proučio to, nisi duboko, sasvim, bez ostatka u tome. Mislim i ja sam takav, zbog psihičkih bolesti i dijagnoza koje imam se trudim da malo više udjem u problematiku, ali je kod nas sve to vrlo razjedinjeno, proizvoljno...

Ja inače ne volim pravljenje kompromisa u idejama, osim ako se ne boriš za neku vlast pa moraš. To mogu da razumem. Ali ovde kod nas se ljudi više bave tračevima vezanim za crkvena lica nego religijom, verom, proučavanjem bitnih stvari. A o životu da ne govorimo, ako su strogi vernici obično su mračnjaci i nacionalistički konzervativci, a ne iskreni hrišćani, vole gusle kao Miroljub Petrović. Šta da se radi. Ne treba nikome suditi, ali da smeta-smeta.
tema koja je premestena sa Ljisa na Religiju se zbog neprimerenih postova prema zenama hriscankama, pravoslavlju i politikanstva se zakljucava

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back