Da Li Iko Zna Ko Je Bio Kruš? I otkud sufiks ac u imenima nasih mesta?

nonk

Primećen član
Poruka
678
Pala mi je na pamet zanimljiva teorija o imenu nasih gradova i sela i sufiksu ac na kraju njihovih imena. To je primenljivo na bilo koje ime naseg grada ili sela, razlozite samo pa cete da vidite.

Recimo Mladenovac jasno govori da je taj grad Mladenov ac, a nemam pojma sta moze da znaci ac. Jel to nekad bila oznaka za utvrdjenje ili za grad? Jel to znaci Mladenov grad? Ako znaci na kom je to jeziku, taj ac?

Dalje, ono sto mi je privuklo paznju su neka izgubljena nasa imena, kao sto je Kruš. Imamo Kruševac, imamo Krušev Dol, imamo Kruševo i ko zna šta još, a nemamo Kruša.
Na netu ne mogu da nadjem nista sto bi ukazivalo na to ko je bio taj Kruš.

Zna li iko?

Neki ce odmah da me opovrgnu sa Leskovcem na primer, ali ime Leskovac je pravilno. Drvo leska nije leska, vec lesk. Narod kaze leskov prut, ne leskin prut, kaze isto i leskovo drvo, ne leskino drvo. Znaci ovo je Leskov ac, samo sta je to ac?

Slicno nesto imamo u Jagodini, ona je po meni izgubila c na kraju, pravilno se verovatno zvala Jagodinac.
Moze do mnogih zanimljivih otkrica da se dodje samim nabrajanjem imena koje imaju ovaj sufiks. Najzanimljivije mi je otkrivanje prastarih, zaboravljenih imena.

Pala mi je na pamet zanimljiva teorija o imenu nasih gradova i sela i sufiksu ac na kraju njihovih imena. To je primenljivo na bilo koje ime naseg grada ili sela, razlozite samo pa cete da vidite.

Recimo Mladenovac jasno govori da je taj grad Mladenov ac, a nemam pojma sta moze da znaci ac. Jel to nekad bila oznaka za utvrdjenje ili za grad? Jel to znaci Mladenov grad? Ako znaci na kom je to jeziku, taj ac?

Dalje, ono sto mi je privuklo paznju su neka izgubljena nasa imena, kao sto je Kruš. Imamo Kruševac, imamo Krušev Dol, imamo Kruševo i ko zna šta još, a nemamo Kruša.
Na netu ne mogu da nadjem nista sto bi ukazivalo na to ko je bio taj Kruš.

Zna li iko?

Muž od kruške. :kafa:

Muž od kruške. :kafa:
:)))))))))
To kazu kruševljani kad ih pitas kako je nastalo ime - od kruške. Odnosno blage veze nemaju, tj niko ziv u srbiji nema blage veze sto se toga tice. To nam je nekako obrisano iz nasledja.
Jedno jos zanimljivo mesto - Milutovac. Kad njih pitas kako je to nastalo kazu od kralja milutina. A ne, zvao bi se milutinovac, a posto se zove Milutovac, bio je tu neki Milut.
Sumadija je puna ovakvih stvari a niko to ne pominje. Na imena ljudi zivotinja i biljaka dodato je ac.
Kragujevac - Kragujev ac
Ma bilo koje mesto sto ima ac, probajte sami sve sto vam padne na pamet.
Ne samo sumadija, imate toga i po Kosovu a verujem i malo sire.
Recimo selo Vrbovac. Nije Vrba, nego je Vrb - vrbov prut, vrbovo drvo, totalno isto kao i za leskovac.

Poslednja izmena:
zašto se jabuka zove jabuka a šljiva - šljiva ?
Nije brate poenta u tome, znam ja sve to, ono sto hocu da kazem je da nisu ova imena nastala od kruske, vec od imena Kruš za kog ne isključujem mogucnost da je on dobio ime po krušci, ali mi ne znamo ko je taj čovek u našoj istoriji bio. A po svemu sudeci bio je neko vrlo vazan cim ima toliko mnogo imena gradova nazvanih po njemu.

Ček, vi sad mene ubedjujete da su imena Kruševac, Krušev Dol i Kruševo nastali od kruške ako se ne varam? Isto ko kruševljani sto kažu?
I da se iz nekog razloga Kruševac ne zove Kruškovac ili Kruškinac, a i ovi ostali zajedno sa njim su izgubili to k iz kruške.
Imamo li jos neki takav primer u imenima nasih gradova i sela? Ili je logicnije da je bio neki Kruš i da su po njemu ova mesta dobila ime?

:)))))))))))
Ok, konstruktivno se razmislja, nije lose. Isto tako bi se zvao Strašovac od strah ili Vlašovac od Vlah.

А што се тиче суфикса за насељена места( али не и за презимена, јер се етимолошки разликују) , како ти кажеш АЦ, а ја кажем ВАЦ, он ти је прико мој веома стар па заборављен у овим нашим крајевима. Иначе је некада на свејужнословенском језику означавао насеље или ВАС, а дан данас означава то исто на словеначком језику. Знаш да се дентално-алвеоларни сугласници лако мешају.

Poslednja izmena:
Nadjoh podatak da je Krusevac osnovao knez Lazar 1371. Jel to tacno?
Pitam iz razloga ukoliko je ovo tvoje tacno za VAC. Knez Lazar mislim da nije koristio rec kruh za hleb kolko je meni poznato, a posle tvog drugog posta reko bih da si bio ozbiljan u toj pretpostavci vezanoj za kruh? Ili ja zivim u neznanju, srbi su govorili kruh umesto hleb?

Poslednja izmena:
Nadjoh podatak da je Krusevac osnovao knez Lazar 1371. Jel to tacno?
Pitam iz razloga ukoliko je ovo tvoje tacno za VAC. Knez Lazar mislim da nije koristio rec kruh za hleb kolko je meni poznato, a posle tvog drugog posta reko bih da si bio ozbiljan u toj pretpostavci vezanoj za kruh? Ili ja zivim u neznanju, srbi su govorili kruh umesto hleb?
Pazi, ja sam više za ideju da je neko uvek zidao tamo gde je bila osnova, a ne baš na ledini, tako da je mogao bilo ko da ga osniva, ali samo na temeljima nekog starijeg mesta. Ako misliš da su se gradovi zidali u pustarama onda se varaš. Srbi preko Drine i dalje govore kruh, a za njih se kaže da su došli iz Srbije. Jedno je sigurno, Bezjaci kažu hlebec, dakle kruh nije hrvatska reč.

Back