Da li govorite dobar dan?

majcheki

Iskusan
Poruka
6.521
... Ili dobro veče - ljudima koje ne poznajete a prilazite im sa nekom potrebom? Kao na primer u sledećim situacijama:

- Kad prilazite vozaču da biste kupili kartu u basu.
- Kad kupujete cigare ili žvake na trafici.
- Kad u pekari tražite kiflu ili već nešto.
- Ako priđete tezgi na pijaci.
- Kada u prodavnici stignete do kase.
- U situaciji kada, recimo prilazite portirnici ili šalteru pa vas onaj/ona sa druge strane odmah pita šta vam treba? Da li automatski odgovorite ili ipak prvo kažete - Dobar dan?

Groucho_Marx

Zainteresovan član
Poruka
460
Uvek. Čak nekad iz inata ponovim par puta dok mi mrzovoljni slučajni sagovornik ne uzvrati.
Bio je davno onaj francuski film, sad je valjda aktuelno... Dvojica imigranata sednu u baštu nekog kafića i igraju igru 'Pozdravi Francuza' :D Uljudno i pristojno se javljaju prolaznicima koji ih, pristojni kakvi jesu, u čudu gledaju&ne zarezuju...

bigsister

Domaćin
Poruka
3.890
heeeeeeeeeeeej!!! odushevljena sam ovom temom... :D

ja stalno otpozdravljam ljude, a posebno kad vidim da su nervozni i kad pochnu neshto da se drkaju na ljude... bash u menzi imaju neke zene shto im nosish pribor za jelo, i stalno ali stalno su namrshtene i mislim da bi, ukoliko ti kashika, viljushka i noz nisu na jednoj gomili, iskochili iz one njehove rupe i priklali te onim zetonom... ja pridjem i onako napadno kazem: 'dobar daaaaaaaaaan' i kez od uveta do uveta! boze! samo da vidite njihov pogled! a nekad chak i uzvrate! :D sretja ne idem tamo chesto...

i da... obozavam da se nasmejem uz 'dobar dan' kad me neko u prodavnici npr. kulira da bi prichao/la sa nekim drugim o nekim za posao nebitnim dogadjajima... msilim... njihov posao je na prvom mestu mene da usluze, a posle nek rade shta hotje i prichaju shta hotje... odsustvo osnovne kulture... ;)

tralalala

Zainteresovan član
Poruka
496
Da, postoji taj zanimljiv fenomen kad kazes nekom Dobar dan, a on/ona te pogleda kao da si opsovao. U mojoj zgradi koja je mala i gde zivim citav zivot i gde se komsije decenijama pozdravljaju dogodila se "smena generacija". I sada mi se desava da se osetim kao manijak kada u hodniku kazem Dobar dan novim komsijama. Jao.

gost 174064

Veoma poznat
Poruka
13.982
majcheki:
... Ili dobro veče - ljudima koje ne poznajete a prilazite im sa nekom potrebom? Kao na primer u sledećim situacijama:

- Kad prilazite vozaču da biste kupili kartu u basu.
- Kad kupujete cigare ili žvake na trafici.
- Kad u pekari tražite kiflu ili već nešto.
- Ako priđete tezgi na pijaci.
- Kada u prodavnici stignete do kase.
- U situaciji kada, recimo prilazite portirnici ili šalteru pa vas onaj/ona sa druge strane odmah pita šta vam treba? Da li automatski odgovorite ili ipak prvo kažete - Dobar dan?
DOBAR DAN
ne kupujem kartu u busu,jeftinija je u trafici 8) ,kad kupujem cigare ni ne vidim prodavachicu kroz onaj "prozorcic",u pekari je uvek guzva,cak i da kazem ne bi me konstatovali,na pijaci ne kapiraju znacenje tog"pozdrava",sa kasirkama nemam nikakvu komunikaciju,cak i kad npr. treba da rasitnim kintu(sto je retko :) ),kazem"izvinite,dali ..."
znachi strengerima veoma retko kazem DOBAR DAN,a kad odem u selo svi me startuju sa DOBAR DAN,a 95 % njih ni neznam,al' valjda je tamo takav obicaj,ali to je ono "gistro dobar dan" u stvari u sebi misle "mamu ti je...",gadni su seljaci.

X

xpajamacax

Gost
dobar dan , drugari
naravno da govorim i uvek kazem dobar dan pa makr bilo i 8 uujutru,
sada sam u svajcarskoj...kada udjemo u restoran na dorucak odpozdravimo svima,jer je takav red.
i ako sam u bg strancima govorim na srpskom.
nemam pojma ali i to mi neka navika.
npr,ovde je sada sa nama japanka (i japanac)
i kada se vidimo oni kazu koniciva i naklone se.
i mi tako..
nemam pojma, mrzim kada udjem u radnju,a ona me gleda ko koza a ja rekla dobar dan...
MAJCE SUPER TI TEMA

baki 75

Aktivan član
Poruka
1.476
Zavisi od situacije. Kad udjem u radnju i primetim da prodavacice drndaju mobilni, klibere se, pricaju ja ne kazem nista jer ocigledno nisu ni primetile da je neko usao, a ima i ljubaznih koje odmah pozdravljaju, onda i ja njih. Mada vaspitana sam da uvek govorim "Dobar dan", i kad se desi prva situacija bude mi malo trulo, ali ****** taki je zivot...

sexy lady2005

Aktivan član
Poruka
1.033
Da, naravno, ali ne u tim situacijama.
Mislim da bi poprilicno smesno, kad bi vozac autobusa ili prodavac u trafici, svaki put kad mu neko kaze "dobar dan" tako i odgovorao.
Dobar dan, jutro ili vece se koristi kad se negde udje, a ne ni na ulici, niti u autobusu...

C

CaLiMeRo

Gost
Ne u svim tim situacijama. :roll:
Govorila sam pre, ali me vozači GSP-a gledali podozrivo, pa sam prestala. A imam i markicu, tako da...:wink: Mom vozaču u VB-u uvek govorim "Dobro jutro". i on mi odgovara sa "Dobro jutro, mala."

U prodavnicama, bankama - uvek... Volim da se osmehnem i kažem: "Dobar dan".
I, da, "Dobar dan" je zamenjeno tom uvodnicom "Izvinite...".