- Poruka
- 91.484
Da li dizajn ambalaže ima uticaj na vašu odluku pri kupovini?
Imate li loš ili dobar primer da ilustrujete vašu odluku?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
znači, navučeš se neki put na ambalažu?mogu jednom da me zajebu, drugi put nece
da, to si dobro pomenuo. I ja na to obratim pažnjuPa recimo da da ,kravica jogurt ima par razlicitih pakovanja pa biram prakticnije
Estetski ne, s prakticne strane da.Da li dizajn ambalaže ima uticaj na vašu odluku pri kupovini?
ali nekada dizajn nadmašuje kvalitetJedan proizovd čine upravo dva najbitnija elementa - njegov kvalitet i njegov dizajn.
Nekad je kvalitet bolji, ali oni koji nisu spremni da ulože u dizajn proizovda i ne treba da budu među najboljima.ali nekada dizajn nadmašuje kvalitet![]()
Ja mislim da se to ne desava....svi smo svesni da zivimo u diktaturi glupaka....da glup sa svojim losim odlukama ustvari donosi odluke na trzistu ko ce da opstane od trzisnih igraca...Nekad je kvalitet bolji, ali oni koji nisu spremni da ulože u dizajn proizovda i ne treba da budu među najboljima.
Nemam sad vremena, ali si prilično promašio temu. Većina ovogapšto si napisao ima smisla, ali to nije za ovu temu, već neku drugu. Kasnije, kad bude vremena, probaću da napišem koju.Ja mislim da se to ne desava....svi smo svesni da zivimo u diktaturi glupaka....da glup sa svojim losim odlukama ustvari donosi odluke na trzistu ko ce da opstane od trzisnih igraca...
Razvile su se duboke teorije , naravno i prakse, kako zeznuti percepciju i logiku potrosaca koji ima taj i taj iq pa onda taj i taj iq i sve tako..
Kod nas ne...kod nas se uzima da je prosecna inteligencija potrosaca negde oko IQ 75 znaci malo iznad nekadasnje granice za debile, ali to je danas IQ 60 tako da ima tu lufta..
Nasa javna IQ je negde oko 71, a prosecna negde oko IQ 74, ali se uzima IQ75 za potrosace zato sto oni imaju odnos sa robom duze vremena, pa ce mic po mic provaliti ako ne odmah, onda posle 10 kupovina...pa bi previse priblizavanje IQ donelo pad prodaje posle nekog vremena...
To se isto radi i sa efektima koji su stetni ili nezeljeni , moraju da se spuste ispod granice koja bi jednoznacno nekom IQ bila jasna da je od tog proizvoda...
Npr Pepsi Kokakola, Kokta moraju kod proizvodnje novih vrsta da osim ukusa gledaju i stetne reakcije da budu ispod nivoa percepcije potrosaca.
Tako se dobija prostor izmedju percepcije uzivanja i percepcije stetnosti u kojem proizvodjac ostvaruje veliki prihod, sve dok je upotreba potrosaca u tom opsegu...
Isto vazi za Mekdonalds, brzu hranu, sokove u prahu, itd itd..
Ili cak za sapun, menjanje recepture starog dobrog i trazenog sapuna da bi se dobio jeftiniji proizvod za jeftino trziste, npr deciji sapun Merima sad ima puno verzija, ali i promenjenu formulu izrade, jer vise nije proizvodjac nas domaci nego Henkel...Dakle tu se koristi familijarizovan dizajn ambalaze koja vise nema neke veze sa proizvodom, osim po brendu i nameni.
Da li je to prevara ili se samo koristi opisani IQ potrosaca?
Tu je tanka granica, ali naravno proizvodjaci i korporacije su to ostvarile i osvojile kao pravo u poslovanju.
Isto kao sto su ostvarile pravo da uvaljuju sokove sa daleko vecim sadrzajem pesticida, konzervansa i koncentrata ukusa, od nekadasnjeg JUS SFRJ standarda...
Potrosac je nezasticen i niko ga nece ni stititi, dok ce odredjeni slojevi , elita biti zasticeni internim glasinama sta je dobro i sta treba kupovati...
Ovo nije drustveno odgovorno politicko uredjenje, nego kapitalizam, znaci odgovornost je prema poslovanju i kapitalu, a ne prema nuspojavama kod coveka.
Otud se pri proizvodnji samo zbog lakoce nekad koriste tako kancerogeni lepkovi da je zastrasujuce, ali su efikasni i pogodni....Njihova zamena bi zahtevala bar 1 min vise u procesu obrade i bar 0,05$ vecu cenu po proizvodu...sto je mnogo....bolje jeftinije a naknadni kanceri su u opsegu sublime...tj neprimetni za percepciju prosecnog IQ ili prosecnog danasnjeg IQ istrazivaca..
Razlozi ubedljivi,ali lepa ambalaza vam svakako privuce paznju...S' obzirom da sam hemičar po struci, ambalaža može da bude najbolja na svetu, ako mi sastav nije zadovoljavajuć, ne uzimam proizvod. Ovo se pre svega odnosi na hranu i kozmetiku.
Obično dobra ambalaža ide uz dobar poizvod.S' obzirom da sam hemičar po struci, ambalaža može da bude najbolja na svetu, ako mi sastav nije zadovoljavajuć, ne uzimam proizvod. Ovo se pre svega odnosi na hranu i kozmetiku.