Da li dići stambeni kredit ili iznajmiti stan u Beogradu?

mario80

Buduća legenda
Poruka
43.032
Nisi baš nešto pretjerano u pravu. Kredit sam po sebi podrazumijeva da posuđeni novac vraćaš kroz određeno vremensko razdoblje. Osim kamatne stope, jako je bitno i vremensko razdoblje. Što je vremensko razdoblje duže, to će kamata biti veća, čak i ako je mala kamatna stopa.
Ako podigneš npr. 200000€ i otplaćuješ 30 godina banci ćeš dati više od 310000€ za tih 30 godina. Znači više od pola glavnice, iako je kamatna stopa oko 3% godišnje. Znači problem je dužina otplate kredita.
Recimo za isti iznos, 200000€, na 20 godina sa istom kamatnom stopom, oko 3% godišnje, banci ćeš vratiti oko 270000€, tj. kamata će u tom slučaju biti 70000€ za 20 godina.
Na duži vremenski rok manja je rata, ali veća kamata. Na 20 godina rata je oko 1100€, a na 30 godina rata je oko 830€.
Zato ne treba uzimati kredite a sav novac od plate odmah podizati sa računa vrlo jednostavno.
 

Platin

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.588
U redu je da si ljubomoran što ja vozim odličan auto koji se ne kvari i malo troši ali što spamuješ tenu o lihvarskim kreditima?!??
Све се квари, пре или после.

Што се кредита тиче... Највећа замерка је што ми не можемо баш да се ослонимо на динаре (камата је позамашна), док је узимање кредита у било којој страној валути игра на срећу. Швајцарци су могли и да ослабе и да ојачају према евру, не постоји гаранција на било шта. Исто је и евро могао да ђипи на 150, па није.

Једино је паметно прво штедети, па онда узимати кредите. Ако се мора дати нпр. 10% учешћа - дати барем 20. Камате су код нас још увек велике иако су мање него што су биле раније.
 

Lily Rose

Aktivan član
Poruka
1.846
Na zapadu je podstanar gospodin, makar u zemljama sa boljim standardom.
Za sve što se desi u stanu okrene se broj telefona menadžera i on organizuje majstore i popravku i to što pre da ne bi dobio loše recenzije. Stanar je dužan da uradi samo ono za šta mu nije potrebno stručno znanje tipa zavrne sijalicu ili otčepi slivnik.
Kad je neko vlasnik treba da se brine o svemu i plus da plaća porez koji ume da bude visok, ne kao kirija ali tu je. I lakše je naći stan blizu posla kad se iznajmljuje i plus kupovina stana znači da se da veliki keš odjednom, a svi bi radije da imaju nešto u banci čime mogu slobodno da raspolažu- tipa putovanja, novi biznis, obrazovanje…

U Beogradu je, koliko se sećam, pojam “stan” jako fleksibilan, može biti i garaža, suteren, kutija za cipele, špajz…
 

Top