Da li da menjam plocu ili procesor

Gost
Imam plocu pc chips M748LMRT i celeron na 400. Pokusavao sam da povecam vrednost mnozioca, ali osim sto u biosu pise da mi procesor radi na 500 MHz svuda (ukljucujuci i trenutak ukljucivanja kompjutera) pise stara vrednost. Da li na ovoj ploci uopste moze da se overklokuje celeron.
Druga stvar, hteo bih nesto da promenim jer je ova konfiguracija uzasno spora. Zanima me da li mi je bolje da kupim neki Pentium II 400 MHz sto bi mi dozvolilo da dignem magistralu na 100 Mhz ili da kupim drugu plocu pa da overklokujem ovaj celeron koji imam.
 
Anonymous:
Pokusavao sam da povecam vrednost mnozioca...

Kažeš li da si podigao brzinu magistrale i ništa se ne događa? Celeron na 400 bi trebao da radi na 500 bez problema kada magitralu digneš na 82.5...

Ne isplati ti se da kupuješ PII na 400, razlika će biti skoro nikakva sa istom konfiguracijom, bolje ti je da maximiraš RAM i staviš brz HD.
 
Nisam dizao brzinu magistrale, jer ova ploca ima samo dve opcije 66 i 100 MHz i naravno kod mene stoji 66 . Znaci samo sam menjao vrednost mnozioca, probao sam sa 66 X 7.5. Inace ram sam odavno dogradio na 196 Mb i nisam osetio da mi treba vise, uvek imam dosta neiskoriscene memorije. Mislim da mi komp radi sporo zbog spore magistrale i loseg procesora pa sam zato mislio da stavim neki penitum jer bih tada smeo da podignem magistralu na 100. Ne znam koliko bi mi do donelo na performansama?
 
AaaaaAAAaaahh, sad mi je jasno šta si ti uradio. To što si ti probao je nemoguće, Celeroni imaju zaključan multiplier i možeš ga staviti na koliko god želiš - on i dalje radi na originalnoj frekvenciji.

Jedini način da se on overklokuje, kao i svi procesori posle njega (PII, III, IV, Athlon) je da podigneš brzinu magistrale. E, sad, dobre ploče ovaj takt mogu pomerati čak i po 1 MHz, a ti pošto imaš samo 66 i 100 verovatno ništa ne možeš uraditi po tom pitanju. (Proveri još jednom da nema neka volšebna kombinacija džampera na ploči koja bi digla bus na 75 recimo, ili 82)

Da imaš Celeron 300A, on je bez problema radio na taktu busa 100, dakle na 450MHz (!) ali ovi kasniji nisu mogli toliko, ili su pak i drugi parametri morali da budu menjani, kao što je napon na procesoru itd.

Koji ti je HD inače? Njegovom zamenom ako je spor i ako kompjuter dosta "drlja" po disku možeš biti prijatno iznenađen.
 
mnozioc moze da se menja na svim AMD procesorima.
ne moze na ni jednom intelovom procesoru da se isti menja.
dizanjem magistrale neces osetiti nikakvu razliku.
to je slab procesor i povecanjem protoka podataka ne dobijas nista(dobro dobijas ali bas minimalno :D ) jer procesor ne moze da obradjuje pristigle podatke.
 
Ko kaze da ne moze da se menja brzina magistrale. Naravno da moze, ali zavisi na kom ti je slotu (Socket A ili Socket 370) okacen procesor - sto jasno pise u uputstvima za tu plocu. Takodje bitna je i brzina memorije koju imas jer ako je ona predvidjena za 66 nista ne mozes da uradis. Znam mnoge koje i danas koriste takve ploce (sa njima su poceli jeftini racunari) i to u kombinaciji sa sledecim stvarima (pre neki dan sam instalirao Win jednom liku sa tom plocom):
Memorija 256 na 133(cisto da bude bez problema), i magistala na 100 koja na tim manjim brzinama ipak znacajno poboljsava rad. Daj se na kupovinu adaptera za Socket A i memorije i to vise nece biti toliko slaba masina.

Pozdrav,
Tasa!
 
Procesor je u socket 370 i radi na 66 MHz,memorija moze da radi na 100 MHz (jedan moodul pc-100 i jedan pc-133) Da li mogu da probam da dignem magistralu na 100 MHZ dok je procesor u socket 370 podnozju? jednom sam to probao pa je crkla memorija, zato sto je bila pc-66.
 
HobbiT:
mnozioc moze da se menja na svim AMD procesorima.
ne moze na ni jednom intelovom procesoru da se isti menja.
dizanjem magistrale neces osetiti nikakvu razliku.
to je slab procesor i povecanjem protoka podataka ne dobijas nista(dobro dobijas ali bas minimalno :D ) jer procesor ne moze da obradjuje pristigle podatke.
Ne, dizanjem brzine magistrale automatski se povećava i brzina procesora.
 
Ne verujem da ce ti bilo sta raditi jer u Socket_u 370 ne moze da radi na 100MHZ vec samo na 66. Ako bi digao na 100 samo bi morao sebe da mucis da brises BIOS jer se nece upaliti. Ako ubacis u Socket A nije veliki problem to sto se dize brzina procesora jer ti celeroni su za to fabricki prdvidjeni... Jos ako nabavis neki jaci kuler... "Bog da te vidi"
 

Back
Top