- Poruka
- 9.944
Može li?
Kada?
Postoji li, i gde je, tanka linija koja odvaja kada jeste, i kada nije?
Kada?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ako nas još zatoče onda ispade da smo dupli taoci..Mi smo uvek taoci sebe samih, osim onda kada nas neko fizički ne zatoči, onda je to druga stvar. Ali sva naša činjenja polaze od naših misli, a odmah nakon toga i dela. Ograničavanjem sebe na ovaj ili onaj način postajemo robovi. Niče je o ovim stvarima lepo govorio u delu "Tako je govorio Zaratustra". Niče-ov koncept nadčoveka
Ljubo ali šta je istina i znanje? Navodiš nešto čime se ne može ovladati u apsolutnom smislu, iako smatraš nešto za istinu i znanje, sve je to ograničeno za jedno ljudsko biće. Iako ovladamo nekim znanjem i istinom, mnogo je više znanja i istine razasute koju ne možemo uhvatiti, odnosno može se reći da smo mi osudjeni na neznanje svojim ograničenjima.Gok god svetom, umesto Istine i znanja, bude vladalo neznanje i glzpost, sa značenjem uzroka svih mogućih ljudskih patnji, svi ljudi sveta će da budu robovi tog svog neznaja i gluposti. Čak i oni koji svetim vladaju.
To je Zakon postojanja.Ljubo ali šta je istina i znanje?
Svako ljudsko biće, starije od 10 godina, prosećne inteligencije, može proveriti i razumeti Zakon postojanja, pod uslovom da se tome posveti.Navodiš nešto čime se ne može ovladati u apsolutnom smislu, iako smatraš nešto za istinu i znanje, sve je to ograničeno za jedno ljudsko biće.
Nismo mi ničim ograničeni, već samo tražimo istinu i znanje tamo gde toga nema. Najvažnija stvar prilikom traženja znanja i istine, jeste, odgovoriti na tri osnovna egzistencijalna pitanja ŠTA postoji, KAKO i ZAŠTO.Iako ovladamo nekim znanjem i istinom, mnogo je više znanja i istine razasute koju ne možemo uhvatiti, odnosno može se reći da smo mi osudjeni na neznanje svojim ograničenjima.
Mislim da je sloboda vrlo subjektivan pojam, bez obzira na limite kojima neko moze biti izlozen. Covek se i u zatvoru moze osecati slobodnim ako njemu ne smeta situacija u kojoj je.Ako nas još zatoče onda ispade da smo dupli taoci..
nego, sa druge strane, možda je neko npr. zatočen, ali ne osjeća se tako, npr. neko rodjen i ko živi u Sjevernoj Koreji, za drugi ne zna, da li je on taoc onda ili zatočenik, rob, iako ne zna, tj. nije svjestan iz svoje perspektive, a mi ga npr. vidimo kao taoca i neslobodnog, ili je odrednica samo subjetkivni doživljaj, jer ako se on osjeća slobodan, je li slobodan iako iz naše perspektive to nije?
Biti slobodan znači biti slobodan u umu.Može li?
Kada?
Šta konkretno smatraš pod zabludom, i ključno pitanje je ako radnje proizašle iz zablude prijaju počiniocu da li ga opet čine robom? Da li zabuda isključuje osjećaj slobode ili ne?Biti slobodan znači biti slobodan u umu.
čovek je rob svojih zabluda.
Ali potencijalni problem se može desiti ako bi taj neko ko smatra da je slobodan, a u zatvoru je, dobije želju da nešto uradi van zatvora, onda on shvata da nije slobodan. E sad, on je do malo pre bio slobodan u svom umu, i onda je odjednom postao neslobodan pod uticajem želje i odsustvom mogućnosti.Mislim da je sloboda vrlo subjektivan pojam, bez obzira na limite kojima neko moze biti izlozen. Covek se i u zatvoru moze osecati slobodnim ako njemu ne smeta situacija u kojoj je.
Nasa misljenja o njegovoj slobodi ne menjaju njegovu unutrasnju realnost koja je, zapravo, najbitnija.
To je isto kao i sa depresijom. Covek je depresivan jer odbija da ucini bilo sta da promeni to. Do njega je. Stanje duha je promenljivo jer zavisi od misli, pa tako i percepcija slobode.Ali potencijalni problem se može desiti ako bi taj neko ko smatra da je slobodan, a u zatvoru je, dobije želju da nešto uradi van zatvora, onda on shvata da nije slobodan. E sad, on je do malo pre bio slobodan u svom umu, i onda je odjednom postao neslobodan pod uticajem želje i odsustvom mogućnosti.
Da li ga je onda sosptvena želja učinila neslobodnim?
Pogresna predstava o necemu i pogresno rasudjivanje su zabluda.Šta konkretno smatraš pod zabludom,
sledujuci svoje zablude covek moze imati osecaj da se je ostvario tj. da ga niko nije ometao.i ključno pitanje je ako radnje proizašle iz zablude prijaju počiniocu da li ga opet čine robom?
osecaj slobode bi bio kad te drugi ili nesto ne ometa u cinjenju i misljenju.Da li zabuda isključuje osjećaj slobode ili ne?
Problem kod depresije može biti spoznaja neke istine, koja će učiniti nekog depresivnim, odnosno pogled i doživljaj u odnosu na spoljni činjenični faktor koji je nepromjenjiv, neka velika tragedija npr. i sl. posle koje prosto nema povratka, tj. čovjek je nemoćan da uspostavi bilo kakvu kontrolu nad tim da ga to ne čini depresivnim, što se donekle može zaključiti opet kao sopstveno ropstvo, patnja, depresija.To je isto kao i sa depresijom. Covek je depresivan jer odbija da ucini bilo sta da promeni to. Do njega je. Stanje duha je promenljivo jer zavisi od misli, pa tako i percepcija slobode.
Uz talenat poprilično ide ambicija, tj. talenat se koristi zbog ambicije, je li onda rob talenta ili ambicije?Rob svojih talenata je najgori.
Stoicizam je lek. I Epiktet je bio robProblem kod depresije može biti spoznaja neke istine, koja će učiniti nekog depresivnim, odnosno pogled i doživljaj u odnosu na spoljni činjenični faktor koji je nepromjenjiv, neka velika tragedija npr. i sl. posle koje prosto nema povratka, tj. čovjek je nemoćan da uspostavi bilo kakvu kontrolu nad tim da ga to ne čini depresivnim, što se donekle može zaključiti opet kao sopstveno ropstvo, patnja, depresija.
Jeste i ja sam hteo da napisem knjigu al mi nije to islo.Uz talenat poprilično ide ambicija, tj. talenat se koristi zbog ambicije, je li onda rob talenta ili ambicije?
Još gore bi bilo da čovjek bez talenta tjera sebe na ostvarenje odredjena ambicije koja upravo zahtjeva taj talenat, a ima ovakvih slučajeva poprilično u praksi.
Mora da onda nisi dovoljno hteo.Jeste i ja sam hteo da napisem knjigu al mi nije to islo.
Jednostavno zbog uticaja raznih drugih i ne premostivih prepreka covek ne moze bas uvek i pored svoje velike zelje da ostvari sve svoje ambicije.Mora da onda nisi dovoljno hteo.