Da li centar za socijalni rad zaista oduzima bebe od žena koje žive u garsonjerama?

Prvi put čujem za ovako nešto.

Tačno je da u EU zemljama će se od roditelja zahtevati da deca imaju svoju sobu, krevet, ormar itd.

Ali tu govorimo o deci koja se sprema za školu, a ne za odojčad.

Takođe, niko u porodilištu nema autoritet da zabrani da majka ode sa detetom. Nadležnost je isključivo od strane soc. radnika, a za sve hitne slučajeve se uvek pronađe privremen smeštaj.

Ipak, ne treba zaboraviti da je u EU ovo veliki i unosan biznis i da soc. radnici kao i njihovi prijatelji jedva čekaju da se nakače kao krpelji nekoj porodici, da decu razdvoje po hraniteljskim porodicama, a da od države dobijaju između 1.000 i 3.000 evra za dobrobit dece. I tako nekoliko godina. Najviše vole da se nakače na imigrante ili ljude ''drugog reda''. Zakoni države često ne čuvaju one koji su roditelji, već čuvaju one koji imaju bolji smeštaj, bližu školu, više prostora, bolje uslove itd... A soc. radnici u mnogim slučajevima imaju veću reč od čak i pravosnažne presude. U EU je ovo trenutno i dalje veoma diskutabilna stvar oko koje se mnoge advokatske kancelarije i udruženja kolebaju, zajedno sa mnogim dečjim psiholozima kao i pedijatrima koji pokušavaju da lobiraju promenu zakona u kojim se soc. radnicima daje previše kontrole nad životom deteta, a roditeljima se mnogo toga uskraćuje.

Tako da me s jedne strane ovo čak ni ne čudi jer znam kakve su to MAFIJE koje otimaju tuđu decu da sisaju novac državi, ali odojče zaista prvi put čujem. Nije da je nemoguće, ali stvarno je da se čoveku okrene stomak kada čuje tako nešto.

Čula sam od prijateljice da jedna trudna žena nije mogla da odvede novorođenu bebu iz bolnice zato što živi u maloj garsonjeri, a dete treba da ima 'sopstveni prostor i privatnost'?

Možda ja nešto ne razumem, ali mi to zvuči mnogo čudno? Zna li neko nešto više o tome?
Neizvodljivo. Gde će s tolikom decom oduzetom? Ogroman broj porodica živi u stanovima koji su u proseku oko 60 kvadrata, a tu su mama, tata, brat, sestra, baba, tetka sa Kosova i ujna iz Bosne... Da se tako duhovito izrazim

Čula sam od prijateljice da jedna trudna žena nije mogla da odvede novorođenu bebu iz bolnice zato što živi u maloj garsonjeri, a dete treba da ima 'sopstveni prostor i privatnost'?

Možda ja nešto ne razumem, ali mi to zvuči mnogo čudno? Zna li neko nešto više o tome?

Ја сам чуо да на Новом Београду било 4 мелеона Кинеза.

је л то тачно?

Nisam sigurna za to što ti pitaš!Znam jednu ženu koja je nakon razvoda braka dobila kćer da živi sa njom. Mada, kćer joj sada nije tako mala, ide u srednju školu. Svejedno, žena je do tada živela u manjem stanu, pa je morala da se preseli u veći(baš zbog Centra za socijalni rad), jer se potrebe deteta gledaju prema uzrastu detata. Njena kćer je s obzirom na uzrast trebala da ima svoju sobu. Tako da se i to uzima u obzir.

Kod nje je bila malo drugačija priča. Otac se takođe borio za starateljstvo, još je i pun para. Zivkao je Centar za socijalni rad da dolaze kod nje u stan, na licu mesta kao da mu kćer živi u prikolici, a ne u stanu. Advokat joj je savetovao da se presele u veći stan, da joj muž na tu "kontu" ne bi nadalje pravio probleme. Mala i ovako nije htela da živi sa njim, ali eto.
Ovako sa malim detetom, ne znam ali mislim da s obzirom da je dete ustvari beba,ovo ne važi. Mada, kako dete raste,uzimaju se u obzir i materijali uslovi za život.
Nažalost, ali je tako.

Poslednja izmena:
Kod nje je bila malo drugačija priča. Otac se takođe borio za starateljstvo, još je i pun para. Zivkao je Centar za socijalni rad da dolaze kod nje u stan, na licu mesta kao da mu kćer živi u prikolici, a ne u stanu. Advokat joj je savetovao da se presele u veći stan, da joj muž na tu "kontu" ne bi nadalje pravio probleme. Mala i ovako nije htela da živi sa njim, ali eto.
Ovako sa malim detetom, ne znam ali mislim da s obzirom da je dete ustvari beba,ovo ne važi. Mada, kako dete raste,uzimaju se u obzir i materijali uslovi za život.
Nažalost, ali je tako.
Nije na zalost nego tako treba, ali ako vec dodje na odlucivanje u sud onda je relativno lako postici da ti otac deteta placa odgovarajuci smestaj....
Tu mnogo zabune prave same majke, ali mislim da su generalno socijalne ustanove bolestina....pocev od psihologa i socijalnih radnika do raznih kadrovskih "strucnjaka" vidjenih za dugacki zatvorski staz....

Nažalost, ali je tako.

Ako je dete starije od 12 godina ono se pita kod koga želi da pita a od 16 sud mora da bezuslovno prihvati odluku deteta osim ukoliko taj roditelj ne ugrožava život deteta i sl. Što se tiče soba, CSR, podmićivanja i sl. to sve stoji ali kod starije dece u principu i CSR gledaju želju deteta jer nemaju nameru da im dete stalo beži kod roditelja s kojim želi da živi.

Ako je dete starije od 12 godina ono se pita kod koga želi da pita a od 16 sud mora da bezuslovno prihvati odluku deteta osim ukoliko taj roditelj ne ugrožava život deteta i sl. Što se tiče soba, CSR, podmićivanja i sl. to sve stoji ali kod starije dece u principu i CSR gledaju želju deteta jer nemaju nameru da im dete stalo beži kod roditelja s kojim želi da živi.
Naravno, devojčica ne bi ni htela da živi sa ocem. Živi od malena sa majkom, ali otac ima bolje materjalne uslove za život. Zato je majka morala da pređe u veći stan, da bi devojčica imala svoju sobu, jer sada već ima 14 god(to su standardi, dete u njenom uzrastu mora da ima svoju sobu).

Naravno, devojčica ne bi ni htela da živi sa ocem. Živi od malena sa majkom, ali otac ima bolje materjalne uslove za život. Zato je majka morala da pređe u veći stan, da bi devojčica imala svoju sobu, jer sada već ima 14 god(to su standardi, dete u njenom uzrastu mora da ima svoju sobu).
Moje mišljenje je da svako razumno dete (preko 5-6 godina) samo najbolje zna šta želi, i da ni jedna 'služba' ne treba da se meša u odluku deteta ako želi da živi u stanu sa jednom sobom.

Moje mišljenje je da svako razumno dete (preko 5-6 godina) samo najbolje zna šta želi, i da ni jedna 'služba' ne treba da se meša u odluku deteta ako želi da živi u stanu sa jednom sobom.
Mala deca tog uzrasta obično se dodeljuju majci(pod uslovom da je normalna). Kad dete napuni 9 god.(čini mi se) može da bira sa kojim roditeljem želi da živi.
Ovde je reč o tome što se ipak gledaju i materjalni uslovi koji moraju da se obezbede s obzirom na uzast deteta. Kako dete raste, potrebno je da mu roditelj kod koga je obezbedi sobu. Što bi značilo, da tvoja prijateljica možda neće moći doveka živeti u garsonjeri sa kćerkom. Čim dete poraste, biće joj potreban veći stan.

Mala deca tog uzrasta obično se dodeljuju majci(pod uslovom da je normalna). Kad dete napuni 9 god.(čini mi se) može da bira sa kojim roditeljem želi da živi.
Ovde je reč o tome što se ipak gledaju i materjalni uslovi koji moraju da se obezbede s obzirom na uzast deteta. Kako dete raste, potrebno je da mu roditelj kod koga je obezbedi sobu. Što bi značilo, da tvoja prijateljica možda neće moći doveka živeti u garsonjeri sa kćerkom. Čim dete poraste, biće joj potreban veći stan.
Pa naravno, odmah joj nadju veci stan i to na ime deteta....te sluzbe su iznadsvega humane....

Tacnije, ja bih to sve najurio na ulicu i primio neke dokazane humane i strucne ljude koji sede u neplacenim humanitarnim organizacijama...

Pa naravno, odmah joj nadju veci stan i to na ime deteta....te sluzbe su iznadsvega humane....
Toj ženi nije služba našla veći stan, morala je da to uradi sama. Žena je to i uradila,jer su to sada standardi koje mora svaki roditelj da obezbedi detetu.Šta bi bilo, da žena nije imala para za veći stan, to već ne znam. Jedino znam da mala nipošto ne želi da živi sa ocem, iako je pun para.

Toj ženi nije služba našla veći stan, morala je da to uradi sama. Žena je to i uradila,jer su to sada standardi koje mora svaki roditelj da obezbedi detetu.Šta bi bilo, da žena nije imala para za veći stan, to već ne znam. Jedino znam da mala nipošto ne želi da živi sa ocem, iako je pun para.
Posteno, ja bih nasao advokata i tuzio celu tu bagru....pa od toga kupio veci stan...
Koji standardi moraju da se postuju? Sto ih ti centri onda ne postuju za sve gradjane, nego biraju za koga se postuje za koga ne?
Recimo imas 5toro dece i po standardu bi trebalo da imas najmanje 4tvoro soban stan, znaci toj porodici bi trebalo da oduzmu visak dece ako zive u dvosobnom stanu...to je dovoljan dokaz za sud o nepostovanju ljudskih prava i prava majke...

Da li vi mislite da bi neko dete izabralo ekstra sobu preko rođene majke? Ne znam da li sam ja luda koja mislim da to zvuči nemoguće?

Posteno, ja bih nasao advokata i tuzio celu tu bagru....pa od toga kupio veci stan...
Koji standardi moraju da se postuju? Sto ih ti centri onda ne postuju za sve gradjane, nego biraju za koga se postuje za koga ne?
Recimo imas 5toro dece i po standardu bi trebalo da imas najmanje 4tvoro soban stan, znaci toj porodici bi trebalo da oduzmu visak dece ako zive u dvosobnom stanu...to je dovoljan dokaz za sud o nepostovanju ljudskih prava i prava majke...
Da... onda bi tom logikom trebali da ciganima oduzimaju decu. Koliko njih ima više dece, a živi u nehumanim uslovima?Ja jesam za to da se deci obezbede neki normalni uslovi( konkretno ta mala iz moje priče i treba da ima svoju sobu), ali da zakoni i standardi važe za sve. S duge strane, to bi značilo da ljudi slabijeg materijalnog stanja ne treba da imaju više dece, što je takođe bzv. obzirom na belu kugu u Srbiji itd.Valjda bi bilo realno da se ljudima slabijeg materijalnog stanja obezbedi neka pomoć, kako bi svako mogao da ispuni te standarde.

Da li vi mislite da bi neko dete izabralo ekstra sobu preko rođene majke? Ne znam da li sam ja luda koja mislim da to zvuči nemoguće?
Ne bi i nisi luda ti, nego ova naša država. Nakaradni sistem vrednosti, zakoni koji se ne poštuju i ne važe za sve,uvođenje standarda koji nije svako u situaciji da obezbedi...eto,ja se pitam šta bi bilo sa tom malom iz moje priče da majka nije imala para za veći stan? Da li bi joj Služba pomogla finansijski ili bi dali predlog da ode ocu, iako ona to ne želi? Čisto sumnjam, da bi joj pomogli finansijski.

Izvini a gde pisu ti standardi? Ovo te pitam kao licencirani hranitelj. Poznati su mi standardi za decu na haniteljstvu a za decu u bioloskim porodicama oni ne postoje.

Da... onda bi tom logikom trebali da ciganima oduzimaju decu. Koliko njih ima više dece, a živi u nehumanim uslovima?Ja jesam za to da se deci obezbede neki normalni uslovi( konkretno ta mala iz moje priče i treba da ima svoju sobu), ali da zakoni i standardi važe za sve. S duge strane, to bi značilo da ljudi slabijeg materijalnog stanja ne treba da imaju više dece, što je takođe bzv. obzirom na belu kugu u Srbiji itd.Valjda bi bilo realno da se ljudima slabijeg materijalnog stanja obezbedi neka pomoć, kako bi svako mogao da ispuni te standarde.
Ja se inace ne slazem s tobom jer kod nas uglavnom socijalni sucajevi imaju puno dece a prosecne i iznad prosecne porodice manje. Tako se stvara zacarani krug siromastva a sa druge strane neretko te siromasne porodice nisu u prilici deci da pruze ni najosnovnije uslove za noramlno odrastanje. Porodica se ipak planira. A zanimljivo je da preko 90% Roma dobija neki vid socijalne pomoci dok je kod ostalog stanovnistva to mnogo manji procenat. Na taj nacin se ne resava bela kiga. Bela kuga se resava sto se prosecnoj porodici pomogne da ima jos jedno dete i da ostane prosecna a ne da postane siromasna - ako razumes sta zelim da kazem.

Back