Да ли ћемо дозволити да из школе излазе неписмена деца?

Читао сам крстарицу од 2007., али се нисам регистровао сва до 2010. кад сам на ПДФ политика видео расправу између корисника Еремите и једног шодера који дословно, али дословно, није знао за вијетнамски рат.
Е онда...
Одлучио сам да на Политици недостаје један тешкаш.
А да су данашњи клинци углавном дебилизовани, то свако зна.

ZNAJU slova. Samo se piše različito jer u pisanju pisanih slova postoji određena sloboda, a i često su menjana pravila pisanja pisanih slova.

Tacno!Ja sam ucila da se malo pisano ciricno slovo S,pise bez donje crte.Uciteljica je moju ceru isto tako ucila,ali u 5.razredu joj je nastavnik na pismenom smanjio ocenu,jer se po novom pise sa crtom.Nisu mi jasne izmene,mada po Vuku je sa crtom,a zasto se ubacuje i izbacuje povremeno,ne bih znala kasti.
Pravopis moramo kupiti izdanje Matice Srpke iz ove godine.Ja kupila izdanje iz 2010,jer ne nadjoh novi,i kaze ne valja!

ako vec treba da biram radije cu izabrati neku nepismenu koja zna da radi svoj posao....sta ja imam od njene pismenosti ...puni su nam biroi pismenih i siroko obrazovanih koji se petljaju u sve i svasta a osnovne stvari ne znaju...zato smo ovde gde smo

Slazem se da nam skolstvo pruza samo teoretsko znanje,a da se slabo radi na praksi.Ali kako mislis da jedna medicinska sestra bez prakse nauci da vadi krv?U Nemackoj zanimanja se uce najvise prakticno a teorija je usputna,ali to svakako ne znaci da njihova m.sestra ne zna citatati i pisati!

Tacno!Ja sam ucila da se malo pisano ciricno slovo S,pise bez donje crte.Uciteljica je moju ceru isto tako ucila,ali u 5.razredu joj je nastavnik na pismenom smanjio ocenu,jer se po novom pise sa crtom.Nisu mi jasne izmene,mada po Vuku je sa crtom,a zasto se ubacuje i izbacuje povremeno,ne bih znala kasti.
Pravopis moramo kupiti izdanje Matice Srpke iz ove godine.Ja kupila izdanje iz 2010,jer ne nadjoh novi,i kaze ne valja!

Znas kako bi mu ***** majku da je moje dete u pitanju!!!!
Sta treba svake godine da kupujem novi pravopis jer je njima dosadno pa ga menjaju. Jeste nemam pametnija posla.

A i to dovoljno govori kakvi su nam nastavnici pedagozi.

ovo citirano u prethodnom postu nema veze sa pravopisom..
ako neko posle 8 godina ne zna kada se ne pise odvojeno, a kada sastavljeno..kako sa glagolom, a kako sa pridevom..
ako neko ne ume da razlikuje dz od dj..ako ne zna da li se pise fioka ili fijoka, onda pricamo o nepismenosti..
a da li je kosa tanka, uspravna debela - to je cisto izivljavanje!

Nije bilo zadataka sa pisanjem...

Ето, добили смо и решење проблема.

Нема задатака са писањем, не види се колико смо неписмени.

Дакле, министру бих сада дала мандат до краја живота ( мада му не треба толико да заврши започети посао уништавања система образовања).

Сасвим је ок кад неки језичар каже како не зна основе математике, и како чак ни свом дјетету основцу није у стању да помогне, али је проблем што неко не познаје језичке финесе.
Какво лицемјерство и најјаднији елитизтам.

Видиш, на форуму до сада нисмо користили математичке формуле, већ језик за споразумевање( и нисам рекла да не познајем основе математике - шта су уопште основе математике?).

Не верујем ни да у животу изводиш математичке вратоломије, али језик мораш да знаш.

Дакле, нисам лицемерна, тражим да свако у школи ради свој посао - ученици да уче, наставници да их подучавају.

За знање матерњег језика није потребан таленат - већ рад.

Захваљујући том раду ја сам имала 5 из математике - али ми је за ту петицу било потребно много, много рада, за разлику од језика.

Зато сам се определила за језике.

Што се тиче увреда, као језичара сигурно могу да их смислим више, зато те молим да ме не називаш лицемером и не своди дискусију на лични ниво.

Како то да на форуму чим откријеш нешто више о себи неко то одмах злоупотреби? :eek:

Znas kako bi mu ***** majku da je moje dete u pitanju!!!!
Sta treba svake godine da kupujem novi pravopis jer je njima dosadno pa ga menjaju. Jeste nemam pametnija posla.

Не ради се о досади, него о великим парама. Тата и син (Шипке) добро зарађују на нашем незнању и лежерном ставу према језику.

А и лакше је увести као правило нешто што је већ широко распрострањено, него исправљати криве Дрине.

Што се тиче увреда, као језичара сигурно могу да их смислим више, зато те молим да ме не називаш лицемером и не своди дискусију на лични ниво.

Како то да на форуму чим откријеш нешто више о себи неко то одмах злоупотреби? :eek:
Дискусија није била на личном нивоу док је ти ниси свела.
Ако ти се вријеђа, слободно крени, мене не занима. Нити се тицало тебе лично, нити сам запазила да си писала да не знаш дјеци да помажеш око основа математике. Ја сам писала о личном искуству са људима.
Инсистирање на томе да су глупани јер не знају да ли се 'владика' пише великим или малим словом, али је неразумијевање градива било чега шта није у свакодневној употреби, за њих нешто шта и не мора да се зна- чисто лицемјерство и фолирање.

Дискусија није била на личном нивоу док је ти ниси свела.
Ако ти се вријеђа, слободно крени, мене не занима. Нити се тицало тебе лично, нити сам запазила да си писала да не знаш дјеци да помажеш око основа математике. Ја сам писала о личном искуству са људима.
Инсистирање на томе да су глупани јер не знају да ли се 'владика' пише великим или малим словом, али је неразумијевање градива било чега шта није у свакодневној употреби, за њих нешто шта и не мора да се зна- чисто лицемјерство и фолирање.

У мом посту 151, као одговор Ради, написала сам да свом детету нећу моћи да помогнем око математике, јер сам са математиком на "Ви".

Због тога сам помислила да ме лично прозиваш, али видим да ниси читала, само ми се "прилепило".

И нигде нисам рекла да су та деца глупа - напротив, мислим да имамо јако паметну децу. Само су неписмена.

Видиш, мене не изненађује када Американац нешто не зна. Од људи са просечном интелигенцијом -20 не очекујем више.

Али ме љути када се не искористи здрава основа за надоградњу. Не волим када се нерадницима (не глупацима, нерадницима) повлађује, а управо то Министарство сада ради.

Па сада можеш и да ме обесиш :bye:

У мом посту 151, као одговор Ради, написала сам да свом детету нећу моћи да помогнем око математике, јер сам са математиком на "Ви".

Због тога сам помислила да ме лично прозиваш, али видим да ниси читала, само ми се "прилепило".

И нигде нисам рекла да су та деца глупа - напротив, мислим да имамо јако паметну децу. Само су неписмена.

Видиш, мене не изненађује када Американац нешто не зна. Од људи са просечном интелигенцијом -20 не очекујем више.

Али ме љути када се не искористи здрава основа за надоградњу. Не волим када се нерадницима (не глупацима, нерадницима) повлађује, а управо то Министарство сада ради.

Па сада можеш и да ме обесиш :bye:
Само што је сада јавно речено нешто шта је важило и раније. На политици је била иста тема, и неко коментарише данашње прогледавање кроз прсте, а док су њихова дјеца полагала давани су им ултра мега тешки тестови... право родитељско претјеривање, а тестови идентични.
Без везе затрпавамо тему, неко нови би можда желио да изнесе мишљење, а ми по стоти пут пишемо једно те исто... ја од почетка не заговарам неписменост, само ми се не допада дизање фрке око завршног теста, ако се током школовања не обраћа пажња шта ће дијете да учи.
Реформа од почетка, не краја. Ако је неки одличан ђак завршио школу неписмен, па нека и тај завршни тест положи, исти наставници ће га контролисати, изводити неке бијесне глисте на крају, а они га годинама ничему нису научили:/

Ово за Амере не разумијем. На основу чега си сигурна у њихову инфериорност?

Logicno je, jer stvaraju decu debile, koji posle odmah nadju posao zive u bogatstvu i izobilju, umesto da se ugledaju na Srbe.

Ne znam samo čemu takvo idealizovanje SAD-a? I tamo postoji koliko vam srce hoće i beskućnika i siromašnih i nezaposlenih. Ni tamo posao ne znači automatski da će neko živiti u izobilju i bogatstvu.

Poslednja izmena:
Ne znam samo čemu takvo idealizovanje SAD-a? I tamo postoji koliko vam srce hoće i beskućnika i siromašnih i nezaposlenih. Ni tamo posao ne znači automatski da ćče neko živiti u izobilju i bogatstvu.

to su uglavnom imigranti doduse
A niko ih ne idolizuje samo cinjenice su cinjenice.
Btw njihova siromasna kategorija ti ej nasa bogata : D

to su uglavnom imigranti doduse
A niko ih ne idolizuje samo cinjenice su cinjenice.
Btw njihova siromasna kategorija ti ej nasa bogata : D

Reci to onom beskućniku koji nema ni podstanarsku sobicu a ne nešto drugo. Kako se ne idealizuje kad se oni već nekoliko puta pominju kao nekakav pozitivan primjer? I inače u SAD-u večina čak i obrazovanih ljudi nemaju pojma o geografiji ili istoriji Evrope iliu Azije. Što se tiče znanja iz svoje struke tu su bolji od nas ali što se tiče neke opšte kulture su daleko iza.

Reci to onom beskućniku koji nema ni podstanarsku sobicu a ne nešto drugo. Kako se ne idealizuje kad se oni već nekoliko puta pominju kao nekakav pozitivan primjer? I inače u SAD-u večina čak i obrazovanih ljudi nemaju pojma o geografiji ili istoriji Evrope iliu Azije. Što se tiče znanja iz svoje struke tu su bolji od nas ali što se tiče neke opšte kulture su daleko iza.

pa da se razumemo to sto i tamo ima beskucnika ne znaci da oni nisu bolji pa po svemu ekonomski od nas .

I inače u SAD-u večina čak i obrazovanih ljudi nemaju pojma o geografiji ili istoriji Evrope iliu Azije.
oni kojima to treba znaju...nisu nas problem mala i velika slova i poznavanje geografije nego sistem vrednosti koji se u porodici usvoji a koji je posle ne samo tesko nego skoro nemoguce promeniti... imamo vrhunske pravnike koji sveke godine menjaju ustav i pisu nove zakone zato sto niko nece da ih postuje...cast, postenje, tolerancija, saosecanje se u ovoj zemlji smatraju manama a ne vrlinama...nije problem prepisati svajcarski zakon koji nije menjan stotinama godina ali ovde ga niko ne bi postovao... zato se stalno vrtimo u krug...na 100 strana se svadjaju da je ok da mama vara i ne postuje tatu i da tata vara i ne postuje mamu a kao drzavu ce da postuju i njene zakone:D

Poslednja izmena:
jedini sustinski smisao zasto neko ide u skolu je da bi zaradjivao vise kad je zavrsi i bio konkurentniji. Zbog toga je i skola osmisljena. Retko ko ide u skolu da bi zaradjivao manje.

Možda je to zamisao , ali stvarnost je drugačija.
Pogledaj ti malo oko sebe, koliko je nezaposlenih školovanih ljudi čiju diplomu jedu moljci jer za drugo i nije.

Možda je to zamisao , ali stvarnost je drugačija.
Pogledaj ti malo oko sebe, koliko je nezaposlenih školovanih ljudi čiju diplomu jedu moljci jer za drugo i nije.

Ko god je zavrsio fakultet neki profitabilni, tipa ekonomija, pravo,tehnicke nauke itd itd da ne smaram sada, je nasao posao, ako ne u Srbiji nasao je u inostranstvu.
Pa bre da je tako kao sto pricas ko bi normalan upisivao fakultete?
Ne mislis valjda stvarno da nicemu ne sluze, da ljudi idu zbog cega tacno?
Ti se odrices minimum 4 godine svog zivota i NOVCA koji propusta takodje ne zaboravi i na to

ti majo zahebavas ali kako god pravnik koji ostane u ovoj zemlji da bi bio uspesan mora da igra po pravilima koja u ovoj zemlji vladaju a oni koji na to ne pristaju radije taksiraju napolju... sta god da rade nasi ljudi napolju su uspesni zato sto je drugaciji sistem vrednosti i sto se rad i strucnost nagradjuju... ovde to malo koga interesuje

ti majo zahebavas ali kako god pravnik koji ostane u ovoj zemlji da bi bio uspesan mora da igra po pravilima koja u ovoj zemlji vladaju a oni koji na to ne pristaju radije taksiraju napolju... sta god da rade nasi ljudi napolju su uspesni zato sto je drugaciji sistem vrednosti i sto se rad i strucnost nagradjuju... ovde to malo koga interesuje
pa pravniku je u opisu posla da igra po pravilima koja vladaju u zemlji :lol:
Nema tu filozofije neke. da se fakultet ljudima ne isplati ne bi ga upisivali vrlo jednostavno.
Ja prva ne bih.

Back