Да ли ћемо дозволити да из школе излазе неписмена деца?

Јадније од тога је једино кад неки студент књижевности почне да кињи форумаше како нису прочитали три књиге у животу и како су неписмени.
Уствари, има и горе, а то су љекари који колутају очима ако им проблем предочиш обичноим народним језиком, када болесне крајнике назовеш тим ријечима а не неким тонзилитисом, како ли већ... хеј, колута очима, то је каже основна ствар, и ту основну ствар коју бих ја требало интуитивно да знам, он је десет госдина студирао, што повлачи да је ретард, попут оног језичара, који је морао да студира нешто шта сви ми остали треба сами од себе да знамо, или да их се сјећамо још из основне школе...

Neko ko brka ćirilicu i latinicu je najverovatnije imbecili ili debil. O tome se radi.

Dakle, u redu je brkati ćirilicu i latinicu?
Не, него да је претјеран родитељски страх да ће им дјеца изаћи из школе неписменија него што су они... јер сада влада расуло у школама, а у њихово вријеме је био ред, рад и дисциплина.
Док они немају времена да погедају у клибнчеву свеску, или ако имају, не знају да му помогну, па плате допунски час.
Не зна помоћи основцу. А као, неписменост је нешто ново.
Није ново- не знају људо слова. И о томе је емисија.

Не, него да је претјеран родитељски страх да ће им дјеца изаћи из школе неписменија него што су они... јер сада влада расуло у школама, а у њихово вријеме је био ред, рад и дисциплина.
Док они немају времена да погедају у клибнчеву свеску, или ако имају, не знају да му помогну, па плате допунски час.

ZNAJU slova. Samo se piše različito jer u pisanju pisanih slova postoji određena sloboda, a i često su menjana pravila pisanja pisanih slova.

I mjesto da se protiv toga borimo i trudimo da je svedemo na što manji postotak mi ćemo prelaziti preko neznanja novih generacija. Jer zaboga roditelji su im nepismeni. Moji roditelji su stari ljudi ne znaju da upotrebljavaju kompjuter. Što će onda i meni znanje rada na računaru?

Ja možda i nisam kupio novi pravopis. Ali sigurno nikada neću nečije ime napisati malim slovom. Sigurno neću pobrkati latinicu i ćirilicu.
Да, али такву грешке неће направити ни петак.
Него је новинар блица, еминентног дневног листа, одраза културе и писмености, навео мијешање латинице и ћирилице и сад сте се ухватили тога као пијан плота.
Не мијешам ни ја писма, уау, браво за мене, паметнија сам од ђака трећег основне, јер већ од тог узраста дјеца не праве такве грешке.

Него је новинар блица, еминентног дневног листа, одраза културе и писмености, навео мијешање латинице и ћирилице и сад сте се ухватили тога као пијан плота.
Не мијешам ни ја писма, уау, браво за мене, паметнија сам од ђака трећег основне, јер већ од тог узраста дјеца не праве такве грешке.

Ja sam pre par dana video na klupi u jednoj gimnaziji reč napisanu pola latinicom, pola ćirilicom.
Takođe, JESTE problem ako se takve greške dozvoljavaju jer to onda postaje sprdnja.

Jesi li baš sigurna u to? Recimo ja sam mislio da se podrazumijeva da svi znaju da dan ima 24 sata. Dok nisam na dva tri mjesta vidio natpis radno vreme 0-25! Ili recimo u centru Novog Sada u jednoj kladionici je dugo pisalo rum za radnike. Mislilo se na sobu tj room na engleskom.

Poslednja izmena:
Apsolutno. I? Šta s tim?

ako vec treba da biram radije cu izabrati neku nepismenu koja zna da radi svoj posao....sta ja imam od njene pismenosti ...puni su nam biroi pismenih i siroko obrazovanih koji se petljaju u sve i svasta a osnovne stvari ne znaju...zato smo ovde gde smo

Poslednja izmena:
Jesu. Stvar je u tome što je bitno da si partijski podoban ili da imaš dovoljno para da nekoga podmitiš. A da li si pri tome sposoban da radiš na tom radnom mjestu je najmanje bitno.
to samo za drzavne institucije, koje je sa pravom tako, jer su one samo plen politickih borbi.
Inace pismeni i sposobni ljudi uvek mogu naci posao kako u inostranstvu tako i u Srbiji.
Ne znam nikog pismenog i sposobnog a da nije zaposlen.

Jesi li baš sigurna u to? Recimo ja sam mislio da se podrazumijeva da svi znaju da dan ima 24 sata. Dok nisam na dva tri mjesta vidio natpis radno vreme 0-25! Ili recimo u centru Novog Sada u jednoj kladionici je dugo pisalo rum za radnike. Mislilo se na sobu tj room na engleskom.

ti se zezas da si ovo napisao?

Jesu. Stvar je u tome što je bitno da si partijski podoban ili da imaš dovoljno para da nekoga podmitiš. A da li si pri tome sposoban da radiš na tom radnom mjestu je najmanje bitno.

u celoj zemlji je poremecen sistem vrednosti ...da otpustis ove koji rade i zaposlis te sa biroa nista se ne bi promenilo

Da se bar zezam. Vidio sam to na par mjesta. Ali uvijek iz autobusa pa nisam mogao da slikam.

pa pitam te zato sto ja ovo citam kao malu salu onoga ko je takvu informaciju postavio..
0-25h znaci radimo i vise nego sto ima sati u jednom danu, a rum za radnike isto - engleski po vuku.. mala sala onoga ko je obavestenje postavio..

na zapadu medicinska sestra tokom skolovanja svaki dan ima praksu i za to je placaju, simbolicno ali je placaju... ovde je vaznije da nauci gramatiku i geografiju a posle neka se sama snalazi ili neka se uci na pacijentima

Koliko kod nas u pojedinim školama i na fakultetima ima prakse je već neko drugo pitanje. Ali to nikako ne znači da jedan doktor npr ne treba da uči gramatiku. Ako ništa isti sutra treba da napiše recept ili uputnicu.

Back