Након јучерашње изјаве нашег св.Жарка Обрадовића и његовог помоћника Желимира Попова, нисам могла да одолим да не поставим ову тему, јер ми је пара на уши изашла.
Да ли ће МП заиста дозволити да неписмена деца положе пријемни испит?
Како је могуће да испит прођу деца која мешају латиницу и ћирилицу, која не знају употребу великог слова, тачке и зареза и слично?
Да ли заиста треба да верификујемо нечији нерад? И како су та деца уопште дошла до осмог разреда?
Видим да су се већ побунили професори српског језика, као и родитељи. Ево, буним се и ја.
Постављам тему овде јер има много просветних радника, а скоро сви смо родитељи. Желим да чујем колико нас је који мислимо да у средњу школу не сме да пређе дете које је неписмено.
Tema je odlična, već danima me muči to što na TV-u i u štampi čujem i čitam, strašno, blago rečeno.
Pojma nemam zašto je to tako odlučeno iliti rešeno, ali bih postavila pitanje, prvo sebi pa posle svim roditeljima u zemlji Srbiji. Jes' da je škola ta koja treba decu da uči kako pravopisu i gramatici i još mnogo čemu, ali gde smo mi roditelji tu da mi je znati? Sa kakvim znanjem deca polaze u školu, znanjem o svemu što nas okružuje, a najviše znanjem maternjeg jezika? Šta mi to pružamo deci, čemu ih učimo kada im je svaka druga reč "zNči" brate, to je to, pa početak rečenice kreće sa: "ne znam" a posle sledi izlaganje od pola sata, zatim svaka druga reč psovka jal' na srpskom, jal na engleskom jeziku, da ne pričamo o tome da nam deca danas bolje znaju engleski od srpskog. Ko je tu kriv da mi je znati. Mislim, divno je da deca uče i znaju strane jezike, dal' engleski ili bilo koji drugi, ali mislim da nema nacije koja svoj maternji jezik toliko zanemaruje u korist engleskog, od naše, srpske nacije.
Nekada, u doba mog detinjstva smo na TV-u učili pravilan govor, danas nema televizije gde bar dvoje voditelja neke emisije ili zabavnog programa, umesto naših srpskih reči koriste strane, najčešće engleske reči. Uskoro ćemo zaboraviti svoj maternji jezik, a usput NEĆEMO naučiti engleski. Naša deca ni od roditelja više ne uče pravilan govor pa šta očekivati od škole, ne može škola da ispravi sve nedostatke.
U Americi su popularna školska takmičenja u "spelovanju", američka deca lošije govore svoj maternji jezik od holandjana recimo, koji bolje govore engleski od američke dece.
Volimo da se poredimo sa "trulim zapadom", volimo da pokazujemo i dokazujemo koliko smo superiorni kao narod u odnosu na sve ostale narode, a ni svoj maternji jezik ne poznajemo dovoljno. To nam je što nam je, ili ćemo krenuti od rodjenja pa do škole svoju decu da NE EDUKUJEMO, no da obrazujemo, ili će nam ovakvi zakoni koji više ne obraćaju pažnju na to da nam deca ne znaju ni osnovne stvari iz gramatike i pravopisa, postati sasvim nešto normalno i veoma prihvatljivo.
Nemojmo se ljutiti na druge ako prvo svoju ulogu u vaspitavanju i obrazovanju naše dece ne preispitamo, pa posle aj'da napadamo i školstvo i sve ostalo.