Да ли ћемо дозволити да из школе излазе неписмена деца?

Ovde nisu cista posla izgleda...
Meni deluje ovde da su svi kolektivno teske licemercine.
I profesori i ministri i svi redom, mozda gresim.. ali tako deluje
Ne razumem kako je moguce da profesor nema proceduru za slucaj ometanja casa.. Pa sta je bre on radio sve ove godine, kako ne postavlja niko ta pitanja?
Sta god,da im je stvarno stalo do ugleda profesije dali bi otkaz svi redom ako zaista nemaju moci uopste.
Mada sumnjam da je zaista tako,al sta god posto svi kazete da jeste, onda da vam verujem

Moj komentar na izjave naseg ministra obrazovanja:Vuk Stefanovic Karadžic,a Boga mi i Dositej Obradovic se prevrcu u grobu!! Pa ne mogu da verujem da i neki ljudi na ovom forumu to podrzavaju...mora se znati pravopis....ako je gramatika teska,pa ne zna neko da odredi vrstu reci u recenici,hajde to i da se razume,ali da nije bitno kako se pisu vlastite imenice i da se mesa latinica i cirilica-to je nedopustivo!!!Pa zato imamo armiju mladih ljudi koji izlaze iz skole a vokabular im se sastoji iz par reci:definitivno,generalno,znaci,cak stavise...kad ce nauciti ako ne u osnovnoj skoli??Sta, na fakultetu?Pa zato nam je ovakvo stanje u drzavi,: sto ti nepismeni i neobrazovani se nalaze na raznim rukovodecim funkcijama...pa sto da ne kazem i ono sto vecina misli,na celu drzave....:amen:

Isto tako za tu svoju sigurnu platu,moraju i pruziti nekakav kvalitet! Skolstvo nije dobrotvorna ustanova!

..shkolstvo je danas ne dobrotvorna ustanova, vec besplatni dnevni boravak u trajanju od 6h za nadzor odraslih nad maloletnicima..
..mada je i to bilo dovedeno u pitanje proshlih nekoliko godina, kada je uchenik imao pravo na 35 NEOPRAVDANIH izostanaka za smanjenje ocene iz vladanja na CHETIRI.. :neutral:
..to je srecom, povucheno (chini mi se) ove shkolske godine..

..na stranu to da od silnog nadoknadnog vaspitavanja jedva preostane malo vremana za obrazovanje u tim vaspitno-obrazovnim ustanovama..

..shkolstvo je danas ne dobrotvorna ustanova, vec besplatni dnevni boravak u trajanju od 6h za nadzor odraslih nad maloletnicima..
..mada je i to bilo dovedeno u pitanje proshlih nekoliko godina, kada je uchenik imao pravo na 35 NEOPRAVDANIH izostanaka za smanjenje ocene iz vladanja na CHETIRI.. :neutral:
..to je srecom, povucheno (chini mi se) ove shkolske godine..

..na stranu to da od silnog nadoknadnog vaspitavanja jedva preostane malo vremana za obrazovanje u tim vaspitno-obrazovnim ustanovama..

Odavno skole nisu ni vaspitne,a kamo li obrazovne ustanove.

Cemu test iz srpskog jezika,ako osnovno,kao sto je pravopis i pismo,nije bitno?Da bi nastavnici "spremali"djake za prijemni privatno i na taj nacin tezgarili?Cemu ti privatni casovi?Sta su ta deca uopste onda radila u toku osmogodisnjeg skolovanja?Isla u skolu da im doope vidi put?

Ja svoju decu sama spremam kod kuće. Tera li vas neko da plaćate privatne časove? Za tezgarenje su potrebne dve strane. Mislite li da je dovoljno platiti, i sve će da u uđe u praznu glavu? Eh, kakvih li predrasuda...

Након јучерашње изјаве нашег св.Жарка Обрадовића и његовог помоћника Желимира Попова, нисам могла да одолим да не поставим ову тему, јер ми је пара на уши изашла.
Да ли ће МП заиста дозволити да неписмена деца положе пријемни испит?
Како је могуће да испит прођу деца која мешају латиницу и ћирилицу, која не знају употребу великог слова, тачке и зареза и слично?
Да ли заиста треба да верификујемо нечији нерад? И како су та деца уопште дошла до осмог разреда?

Видим да су се већ побунили професори српског језика, као и родитељи. Ево, буним се и ја.

Постављам тему овде јер има много просветних радника, а скоро сви смо родитељи. Желим да чујем колико нас је који мислимо да у средњу школу не сме да пређе дете које је неписмено.

Tema je odlična, već danima me muči to što na TV-u i u štampi čujem i čitam, strašno, blago rečeno.
Pojma nemam zašto je to tako odlučeno iliti rešeno, ali bih postavila pitanje, prvo sebi pa posle svim roditeljima u zemlji Srbiji. Jes' da je škola ta koja treba decu da uči kako pravopisu i gramatici i još mnogo čemu, ali gde smo mi roditelji tu da mi je znati? Sa kakvim znanjem deca polaze u školu, znanjem o svemu što nas okružuje, a najviše znanjem maternjeg jezika? Šta mi to pružamo deci, čemu ih učimo kada im je svaka druga reč "zNči" brate, to je to, pa početak rečenice kreće sa: "ne znam" a posle sledi izlaganje od pola sata, zatim svaka druga reč psovka jal' na srpskom, jal na engleskom jeziku, da ne pričamo o tome da nam deca danas bolje znaju engleski od srpskog. Ko je tu kriv da mi je znati. Mislim, divno je da deca uče i znaju strane jezike, dal' engleski ili bilo koji drugi, ali mislim da nema nacije koja svoj maternji jezik toliko zanemaruje u korist engleskog, od naše, srpske nacije.
Nekada, u doba mog detinjstva smo na TV-u učili pravilan govor, danas nema televizije gde bar dvoje voditelja neke emisije ili zabavnog programa, umesto naših srpskih reči koriste strane, najčešće engleske reči. Uskoro ćemo zaboraviti svoj maternji jezik, a usput NEĆEMO naučiti engleski. Naša deca ni od roditelja više ne uče pravilan govor pa šta očekivati od škole, ne može škola da ispravi sve nedostatke.
U Americi su popularna školska takmičenja u "spelovanju", američka deca lošije govore svoj maternji jezik od holandjana recimo, koji bolje govore engleski od američke dece.
Volimo da se poredimo sa "trulim zapadom", volimo da pokazujemo i dokazujemo koliko smo superiorni kao narod u odnosu na sve ostale narode, a ni svoj maternji jezik ne poznajemo dovoljno. To nam je što nam je, ili ćemo krenuti od rodjenja pa do škole svoju decu da NE EDUKUJEMO, no da obrazujemo, ili će nam ovakvi zakoni koji više ne obraćaju pažnju na to da nam deca ne znaju ni osnovne stvari iz gramatike i pravopisa, postati sasvim nešto normalno i veoma prihvatljivo.
Nemojmo se ljutiti na druge ako prvo svoju ulogu u vaspitavanju i obrazovanju naše dece ne preispitamo, pa posle aj'da napadamo i školstvo i sve ostalo.

Ja svoju decu sama spremam kod kuće. Tera li vas neko da plaćate privatne časove? Za tezgarenje su potrebne dve strane. Mislite li da je dovoljno platiti, i sve će da u uđe u praznu glavu? Eh, kakvih li predrasuda...

Rado,da li znas koliko nepismnih ima Srbija?Ti si obrazovana,i mozes svom detetu pomoci,a sta da rade deca ciji roditelji u zivotu nisu knjigu procitali,kako oni da"spreme"svoje dete kod kuce,a zele da ga obrazuju?Pri tom,ako kroz skolovanje nije nucilo sta je glagol a sta imenica,zbog nezainteresovanosti samog nastavnika,ono automatski ostaje nepismeno,kao i njegovi roditelji.Kada j zavrsavah Osnovnu skolu,nije bilo nikakvih testova,a garantujem da su te generacije ihahaj pismenije od sadasnjih.Nama je nastavnik bio institucija,imali smo strahopostovanje prema njemu-njoj,iako nismo dobijali batine od istih,vec su to zasluzili svojim stavom.

Kada covek pogleda broj odlicnih ucenika u nasim osnovnim skolama rekao bi da bi mala matura trebala da bude pesma, sve genijalno dete do genijalnog deteta sve mamino cedo do maminog ceda i tatino cedo do tatinog ceda koje se u sve prokelto na svetu razume od matematike do poznavanja prirode i drustva. Multitalenat do multi talenta. Provuce se tu po neki nespodobnjakovic. E pa ta vasa multitalentovana deca imaju problem sa onim sto se zove mala matura. Cek posle 8 godina vaseg super skolovanja, vasa genijalna multitalentovana deca, vasi ponosi i dike , sve odlican ucenik do odlicnog ucenika imaju problem sa par zadataka iz matematike i par zadataka i srpskog jezika. Pa gospodo profesori, ucitelji i roditelji da se nista negde zajebali. Koga vi lazete i kome vi mazete oci? Mazete oci 8 godina sopstvenoj deci , koja zaita veruju da su genijalna i da zasluzuju da 95% i kusur njih ima odlican uspeh. I onda dodje par meseci za cuvenu malu maturu, stampaju se neke zbirke i krenu pripreme na brzaka. JER DOBRO JUTRO!!! Vasa deca posle 8 godina nemaju pojma nista.

Pa da bitan je kvantitet a na kvalitet. Bitno da ste vi spremili decici gomilu knjiga, tone bespotrebnih informacija…ako niste znali postoje enciklopedije pa ako mu treba kog je datuma neki vojskovodja tamo napao iz Tunguzije Zimbabve moze i sam da pronadje. E umesto da ucite decu da razmisljaju, koriste mozak , traze informacije i pravilno ih koriste. Umesto da razvijate kriticko misljenje. Vi razvijate bubanje, bitno je nabubati sto vise gluposti napamet da bi se pricalo o kolicini. Ko **** kvalitet. To sto im tokom svakog letnjeg raspust ono sto su ucili u vasim divnim skolam ispari iz glave to nema veze.Vazno je da su oni ko papagaji izdeklamovali napamet naucenu lekciju bez trunke razumevanja da su dobili 5 i da su mama i tata zadovoljni.

Nije ni to problem problem je sto vecina te vase genijalne dece ode dalje pa upisu fakultete opet tako sto nabubaju zadatke napamet. Pa i tamo vecinu stvari bubaju napamet. Pa onda dobijete lekara bez trunke kritickog razmisljanja i klinicke logije koji kada se nadje pred problemom koji nije opisan u knjizi koju je lepo napamet nabubao moze da place. Dobijete graditelja mostova koji je takodje operisan od bilo kog kritickog razmisljanja. I onda se pitate zasto svaki dan po novinama citamo da je neki strucnjak najcesce lekar a ima i ostalih napravio neku grsku. Pa nije on napravio gresku nego su gresku napravili oni koji su mu omogucili da bubanjem bez trunke kritickog razmisljanja dodje tu gde jeste. Ovakav nacin rada sa decom nije samo los po decu on je opasan cesto po okolinu i po ljude kada ta deca sutra postanu strucnjaci cije se znanje svede na nabubanu knjigu. A jos je gore kada postanu ubedjena u svoju genijalnost kad odrastu bas kao sto su to nekada bili njihovi roditelji i profesori.

Ja zaista nisam video da se negde po svetu kuka oko male mature i da je ona problem kao kod nas, a u mnogim zemljama je mnogo teza i obimnija i obuhvata daleko vise ispita. Pa onda ne vidim zasto bi se ovde dizala tolika fama ako je za 8 godina uradjen dobar posao…a jeste sudeci po broju odlicnih ucenika…..ILI STE MOZDA 8 GODINA LAGALI SOPSTVENU DECU!!!!

Dobro jutro deci…a sad brzo po zbirke za maturu!!!!

Rado,da li znas koliko nepismnih ima Srbija?Ti si obrazovana,i mozes svom detetu pomoci,a sta da rade deca ciji roditelji u zivotu nisu knjigu procitali,kako oni da"spreme"svoje dete kod kuce,a zele da ga obrazuju?Pri tom,ako kroz skolovanje nije nucilo sta je glagol a sta imenica,zbog nezainteresovanosti samog nastavnika,ono automatski ostaje nepismeno,kao i njegovi roditelji.Kada j zavrsavah Osnovnu skolu,nije bilo nikakvih testova,a garantujem da su te generacije ihahaj pismenije od sadasnjih.Nama je nastavnik bio institucija,imali smo strahopostovanje prema njemu-njoj,iako nismo dobijali batine od istih,vec su to zasluzili svojim stavom.

Za sve si u pravu.
Ja dnevnik nosim 22 godine, i čini mi se da su se najviše deca promenila. Kako i ne bi kada je nasilje svuda oko njih, na ulici, televiziji, bioskopima... Zakon ih štiti na sve načine. Svi se nešto pozivaju na svoja prava, ne pominjući obaveze. (Od jednog učenika nisam uspela da naplatim udžbenike za koje se prijavio preko škole, i ne mogu mu ništa.) Osnovna škola je obavezna, i kao takva mora da se završi. Kada ni to nije bilo uvek moguće, evo, uveli su nam IOP, inividualne obrazovne programe, tako da sada pustih devojčicu da pređe u VI razred, bez da je naučila da računa do 5. Naravno da je ona bila za specijalnu školu, ali njoj je zakon dozvolio da bira, odnosno njenim nepismenim roditeljima. Za osam godina, koliko će da izgubi a neće se osposobiti ni za šta, mogla je da izuči neki zanat od koga će sutra živeti, a ovako...?
Najlakše je okriviti nastavnike za sve neuspehe, ali, nama su često vezane ruke.
Najbolnije je je što sutra, kada završe fakultet, posao ne dobijaju najbolji, već najpodobniji. A onda sve u krug.

Мислим да је једино решење да се свако сам образује - мени је целокупно школовање оставило рупе у знању, којих се много стидим и које покушавам да надокнадим.
Не сматрам то искључиво својом грешком - делом је моја, делом грешка родитеља (који су били убеђени да се неке основне ствари уче у школи, чак иако ми је мајка професор, додуше у музичкој школи), делом наставника који нису успели да се у право време спусте на ниво ученика и појасне му неке ствари, али ипак највећу кривицу сносе како министарство, тако и цела власт, јер они дреше кесу за образовање и доносе законе.

Лопови су натерали професоре и наставнике, као и све раднике у овој земљи да дижу штрајкове, што је условило да се многи делови градива прескоче, програми су драстично скраћени, па се учило збрда здола и, наравно, то се не памти трајно, уџбеници су препуни грешака и нико више није сигуран у своје знање, а посебно граматике, јер и они који кроје правопис, гледају само да задрже и оправдају своје џабалебарење, па сваких 6 месеци промене неку ситницу, тек онако. Због таквих сујетних индивидуа, који су несрећом одговорни за нешто, дошло је до тога да један део школа учи по једном правопису, а други по другом, јер господа не могу да постигну концензус око тога да ли је исправније "Тунишанин" или "Тунижанин", па зато постоје дублети који стварају још већу конфузију.

Увек било и биће: риба смрди од главе!

Za sve si u pravu.
Ja dnevnik nosim 22 godine, i čini mi se da su se najviše deca promenila. Kako i ne bi kada je nasilje svuda oko njih, na ulici, televiziji, bioskopima... Zakon ih štiti na sve načine. Svi se nešto pozivaju na svoja prava, ne pominjući obaveze. (Od jednog učenika nisam uspela da naplatim udžbenike za koje se prijavio preko škole, i ne mogu mu ništa.) Osnovna škola je obavezna, i kao takva mora da se završi. Kada ni to nije bilo uvek moguće, evo, uveli su nam IOP, inividualne obrazovne programe, tako da sada pustih devojčicu da pređe u VI razred, bez da je naučila da računa do 5. Naravno da je ona bila za specijalnu školu, ali njoj je zakon dozvolio da bira, odnosno njenim nepismenim roditeljima. Za osam godina, koliko će da izgubi a neće se osposobiti ni za šta, mogla je da izuči neki zanat od koga će sutra živeti, a ovako...?
Najlakše je okriviti nastavnike za sve neuspehe, ali, nama su često vezane ruke.
Najbolnije je je što sutra, kada završe fakultet, posao ne dobijaju najbolji, već najpodobniji. A onda sve u krug.

Ja ne krivim nastavnike,tj krivica ne moze biti na jednom ciniocu,vec komletno drustvo,a prvenstveno drzava snosi odgovornost!Od raspada SFRJ,svaki Ministar prosvete je zapocinjao neku svoju reformu,a ni jedna nije do kraja sprovedena.Mislim da se u skolstvu nema sta izmisljati topla voda.Ranije u SFRJ je sve funkcionisalo kako treba,a zasto se to menjalo,to znaju rasturaci ove drzave.
Cinjenica je da danas ima nastavnika mnogo vise nego ranije,koji jednostavno nisu za taj poziv,ali ga rade,jer su na to mesto i dosli preko veze,a ne postoje sankcije za los rad,kao ni u ostalim sferama naseg drustvnog zivota.Nije u nas jedini problem skolstvo,vec sve!Nista ne valja,a niko nije odgovoran.
Nisam ni ja bas tako stara,ali se secam kako je skolstvo izgledalo pre raspada SFRJ,najbolji su zavrsavali fakultete,a danas uglvnom oni koji imaju novca.Pa kad takav dodje i postane predavac,kuku lele.Znam jednu nastavnicu geografije,zena se frlja s padezi,kako zavrsi fakultet i sta ce deca nauciti od nje?
Predavaci moje cere u 5.Osnovne su uglavnom ok,sem nastavnice engleskog,koja nema autoriteta prema djacima,pa joj se na nastavi desava sve i svasta.Dok ta ista deca na nastavi matematike,zena stara garda,koja ume i da se nasali,stroga ali pravedna,kod nje se ni komarac na casu ne cuje.
A o decijim pravima,mi ne pricaj,i mojoj ceri puna usta o pravima,dok joj ja nisam strucno objasnila da u mojoj kuci se prava sticu ispunjavanjem obaveza,pa sam je odvela kod prijateljice koja je hraniteljka,te sam joj plasticno objasnila kako mnoga deca nemaju tu privilegiju da zive sa roditeljima.Od tad se smirila,te mi je prestala mahati svojim pravima!

valjda je bitnije sta je napisano nego kako je napisano...meni u osnovnoj profesorka dala ocenu manje zato sto joj je moje slovo K licilo na U pa sam isla kod direktorke da se zalim...nikom to nije smetalo osim njoj

A ti umislila da si Vuk Karadzic!?:dash:
Upravo sto nikom nije smetalo,dodjosmo do nepismenosti!
I u Osnovnoj su nastavnici,retko profesori,sa naglaskom da se Osnovna skola pise velikim slovom,bar sam ja tako ucila.Ko to nije znao nije mogao imati 5 iz srpskog jezika!
Pa zamisli da Kinez menja izgled znaka koji pise,da li bi ga drugi poznavaoc kineskog jezika razumeo sta je pisac napisao!?
Skola te mora nauciti osnovni pravilima,zato se i zove Osnovna skola,a ko zeli nesto specijalno i posebno usavrsiti,ide na dalje skolovanje!

A ti umislila da si Vuk Karadzic!?:dash:
Upravo sto nikom nije smetalo,dodjosmo do nepismenosti!
I u Osnovnoj su nastavnici,retko profesori,sa naglaskom da se Osnovna skola pise velikim slovom,bar sam ja tako ucila.Ko to nije znao nije mogao imati 5 iz srpskog jezika!
Pa zamisli da Kinez menja izgled znaka koji pise,da li bi ga drugi poznavaoc kineskog jezika razumeo sta je pisac napisao!?
Skola te mora nauciti osnovni pravilima,zato se i zove Osnovna skola,a ko zeli nesto specijalno i posebno usavrsiti,ide na dalje skolovanje!
Zar se "osnovna skola" u ovom slucaju pise velikim slovom?? Da li se tad kada si isla u skolu pisalo i "Srednja skola"? I da li se iza znaka interpunkcije stavljao razmak? Bice da se mnogo toga promenilo. :)

Back