Da li će zamena baterija povećati interes za električna vozila?

mislim da sigurno nece da ti daju za dz. pa kad je zamenis onda da ti naplate... ne znam kako ce to da funkcionise ili kako trenutno to funkcionise u Kini gde je taj sistem vec zaziveo... pretpostavljam da sve funkcionise preko nekih aplikacija, kad uzmes bateriju ima stanje koje je na njoj, koje je kad je vratis i sa racuna ti skinu razliku. svejedno je u sustini kako ide naplata... nije to poenta celog koncepta, nego to da nemas svoju bateriju u autu koja kad dotraje mozes da bacis ceo auto jer bez baterije vise ne vredi nista, nego dobijes uvek drugu bateriju i ne igra vise ulogu. ja ovo vidim kao ogroman napredak ako el. automobili u buducnosti budu tako funkcionisali.
Ima ih dosta u Norveškoj gde su im pustili da grade stanice za zamenu ..Jednostavno ako imaš bateriju koju si kupio plaćaš samo struju po kWh koliko punis .. Sistem je odličan jer nisi vezan za jednu bateriju i zamena traje par minutu sve automatizovano ..Sistem je dobar , nije toliko ekonomičan kao kućni punjač ali popunjava tu rupu koju imaš ako krenes na duži put .

Evo baš gledam jednu kuću i na njoj ima instaliran punjač ..Pa sam pitao AI koji je i i koja je najbolja opcija za punjenje .. Evo koliko košta u Danskoj kad se ima kućni punjač .. Znači nekih 1,3€ za 50kwh
Screenshot_2026-02-26-09-42-05-32_680d03679600f7af0b4c700c6b270fe7.jpg

Ne treba ti 1000km ..Ni u običnim autima ti ne treba toliko a i malo ko puni pun rezervoar svaki put . Ono gde škripu je zima i brzina punjenja kad se krene na put a to je nekoliko puta godišnje u mom slučaju ..Sve ostalo EV već pokriva jako dobro
Važna napomena
Iako su prošla zvanična testiranja, tehnologija se i dalje usavršava. Glavni izazovi koji se i dalje prate su brzina degradacije baterije u realnim uslovima i specifičnosti gašenja u slučaju retkih, ali intenzivnih požara.

Back