Да ли ће нам нека власт икада ваљати? Треба ли изаћи на изборе?

vracaracc

Buduća legenda
Poruka
38.315
Опет је време избора...
Почело је крвење и хватање за гушу.
Свако има свог фаворита а они који неће да гласају се проглашавају за неодговорне, будале, помоћнике оних на власти....

да се не заборави, сви увек кукају да је мала излазност (просек 50% - 60% уписаних бирача) али заборављају да је преко милион регистрованих гласача напустило Србију што ће рећи око 15-20% оних који једноставно немају где да гласају. фарса са гласњем по амбасадама и конзулатима није вредна коментара.
дакле...Колико се ја сећам, а мислим да ми сећање сеже довољно дубоко у прошлост, гласао и на првим изборима расписаним 1990. или 1991. На Светог Николу (гласао за СПО) увек смо се прејебавали коме дати глас и никада нисмо били задовољни. И шта смо у међувремену добили'?

-Дведесете, СПС + СРС, Беда, ратови, пљачка продаја Крајине, санкције, масовна емиграција, турбо фолк, криминал, напуштање Косова, култ личности, гушење медија, репресија.... Позитивна ствар - није било распродаје државне или друштвене имовине и масовних отпуштања, корупција.

-2000. - 2003. ДС, Ђинђић. Улазак у светске институције, почетак инвестиција, ослобађање медија, смањивање полицијске самовоље, повећање стандарда... Лоше ствари... аболиција СПС кримоса, општа распродаја , урушавање парламентаризма (отимање мандата ДСС), коалиција са Слобиним лузерима (Бане Ивковић), теажак лоповлук (нпр. Колесар) насатавак геноцида над културом (Жељко Митровић главни финасијер ДС..директно из ЈУЛ-а), корупција, амбасадори као кључни играчи

- 2003.-2004. Живковић + Чеда. За кратко (сабља) смањили криминал у држави. Лоше ствари, Опште расуло, шалабајзери на кључним позицијама, пљачке, уграђивања, непостојање система и државе, корупција, терор над медијима.

-2004. - 2007. ДСС, Коштуница. Највише страних инвестиција уз само једну велику продају (Теленор), највећа слобода медија, подизање стандарда грађана, стабилан динар, наслућује се владавина права...Лоше.. Наставак тајкунизације, корупција, недораслост спољној политици.

-2007.-2008. ДСС + ДС. Нема добрих ствари. Влада која није реално ни постојала. Једино позитивно је враћање мандата народу и одржавање стабилности валуте. Лоше, Корупција, отимачина, политички компромиси...

-2008. - 2012. ДС, Тадић. Позитивно је увођење свештенства у сустем одбране, почетак дијалога са Приштином. Лоше, пад стандарда, суноврат валуте (са 77 на 110 динара за евро) , култ личности, непостојање владе (Цветковић??? Зезате ме?) корупција, савијање кичме у свим међународним питањима, бесмислена извињавања, повампирење СПС, осионост, гушење медија и слобода, лоповлук, ЕУЛЕКС. незаинтересованост, лични маркетинг, пад стандарда, беда, локал шовинизам, отимачина, преваре, пораст криминала, непостојеће судство, прављење СНС, странци кроје политику, нема инвестиција, увођење судских извршитеља, партизам, неиспуњена обећања...

-2012. - 2014. СНС+СПС. Дачић формални премијер. Добре ствари. Стабилан парламент, смањење трзавица на политичкој сцени, почетак решавања неких великих економских баласта (ЈАТ, Железара...), заустављање суноврата домаће валуте (стабилизована на 120). Лоше..гушење медија, појачавање тензија, наставак лоших преговора са Приштином, утицај странаца на политику, недостатак инвестиција, наставак посељачења нације, једноумље..

2014. - 2016. СНС, Вучић. Решавање проблема неких великих губиташа (ЈАТ), сатбилност валуте, видљиви резултати у неким инфраструктурним пројектима, учвршивање односа са ЕУ, Русијом и САД, стабилан парламент и влада, поједностављење неких процедура за пословање, прилична транспарентност у раду, благи економски раст владе... Лоше, пад стандарда, смањивање плата и пензија, наставак продаје Косова, култ личности, гушење медија, искључиво медијски обрачун са тајкунима и лопинама, лоше судство, беда, неиспуњена обећања (канцеларија за брзе одговоре) рециклирање кадрова (Удовички, Весић, Мали...) недостатак адекватних кадрова на кључним положајима, слабе инвестиције, посељчење нације, повећање пореза и акциза....

ето...ово сам се сетио на "прву лопту" а сигуран сам да има још и ЗА и ПРОТИВ.

Да ли ће икада у Србији неко ваљати?
Нисам се овде бавио ситним играчима типа Вук, Радуловић, Карић, Чеда, Чанак, Љајић, Кркобабићи, Палма...који су сви били у неком тренутку део власти а ништа добро од њих нисмо видели?

Питање је, има ли уопште смисла изаћи на ове изборе и уместо једног лошег бирати неког другого лошег...ИЛИ има ли смисла помоћи лошем да остане на власти само да други, подједнако лош не би дошао на власт?

Признајем, овај пут ћу вероватно бити наиван и изаћи на изборе, гласаћу за коалицију ДСС-ДВЕРИ јер сматрам да је неопходно да се у парламенту чује и неки глас против ЕУ.

Ма, што да излазимо на изборе? ДАј да одма' напреднима дамо власт и у републици, и у Војводини, и у градовима и општинама свуда по Србији. Нек и најмања месна заједница буде предата у прљаве руке неписмених неадерталаца. Дајмо им све, да би после могли да нам узму све.

А кад им дамо законодавну и извршну власт, и локалну самоуправу, онда ће они сами да узму и судство и тужилаштво. Увући ће се у сваку пору друштва у коју се још увек нису увукли. Најгори и најнеписменији под српским небеским сводом.

Излазим и гласам за опозицију, већ је постало досадно.

Поштујем.
Али само једно питање.. КО је опозиција коју већ нисмо имали прилике да видимо на власти а са чијом смо владавином били задовољни? Чисто истине ради...Једино ДВЕРИ и њихови лидери никада нису били на власти али да будем искрен, иако ћу гласати за њих, не верујем им баш много.
У сваком случају неће бити апсолутисти попут Вучића, Слобе или Тадића који су у својим рукама имали апсолутно сву власт и играли се са пионима попут, Шешеља, Радуловића, Вулина....

Поштујем.
Али само једно питање.. КО је опозиција коју већ нисмо имали прилике да видимо на власти а са чијом смо владавином били задовољни? Чисто истине ради...Једино ДВЕРИ и њихови лидери никада нису били на власти али да будем искрен, иако ћу гласати за њих, не верујем им баш много.
У сваком случају неће бити апсолутисти попут Вучића, Слобе или Тадића који су у својим рукама имали апсолутно сву власт и играли се са пионима попут, Шешеља, Радуловића, Вулина....

Види, ја знам да они за које гласам сада неће победити али нека их је што више у парламенту, бар то.

Види, ја знам да они за које гласам сада неће победити али нека их је што више у парламенту, бар то.

Разумем у потпуности... али шта су они учинили да заслуже твој глас?

И ја сам у сличној дилеми.

Разумем у потпуности... али шта су они учинили да заслуже твој глас?

И ја сам у сличној дилеми.

Напунити ми новчаник неће нико, да не говорим о спектакуларним политичким обртима.

Према томе, ствар је само у друкчијем лапрдању.

Замислимо ситуацију да су заиста сви опозицонари неписмени, да су им вође болесне попут Господара, да су подједнако најгори као неандерталци на власти.

Наравно да то није истина, али чак и да јесте, власт мора да има кочнице, тежу и противтежу да не би једна група људи приграбила све полуге власти и на тај начин терорисала све оне који нису "они". Чак и да су сви опозицонари најгори неписмени неандерталци, попут Господаревих слугу, чак и онда би требало гласати против тога да целокупна власт од месне заједнице до председника државе буду сконцентрисани на једном месту, у мозгу једног човека, и његових бесрамних слугу.

Pa u medijskom slepilu koje je i nastalo zato sto su stanovnici slepi i lenji, ne mozes ocekivati da razuman i posten bude ponudjen i ponuda...

Tako da mozes da biras samo izmedju lopova i lazova....lenjih i lukavih....

Tako da odgovor vecini je .....lukav je dobar kao drugar ali los kao vlast....lopov je dobar kao ortak ali los kao vlast...itd....nikad dobru vlast i nikad valjanu vlast srbi nece imati...
A najvise mrze kad je neko pametniji od njih.......

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
ja iskreno ne vidim za koga bih glasao i najverovatnije necu na glasanje. i to po prvi put za sve godine pa ako zbog mog glasa pobedi sns onda nek im je alal

Слажем се. Међутим допада ми се идеја да и противници ЕУ имају шансу да уђу у парламент па ћу зато гласати за коалицију ДСС+ДВЕРИ. Вероватно. Друга опција је апстиненција.

ja iskreno ne vidim za koga bih glasao i najverovatnije necu na glasanje. i to po prvi put za sve godine pa ako zbog mog glasa pobedi sns onda nek im je alal

Таквих као ти је нажалост много. Због тога сваки терор тако дуго траје.

Ne treba izaci... Prosli izbori su odlicno pokazali da narod nema poverenja u politicare, na ove izbore treba izaci jos manje ljudi...
Pa tako kada glasaca izadje 20% a za tebe glasa 10%, cak i ako pobedis, moras da priznas da nesto nije u redu

И шта, то треба да нам је утеха? Њихова забринутост?

Таквих као ти је нажалост много. Због тога сваки терор тако дуго траје.

Мислим да ниси у праву. Боље је не изаћи на изборе него свесно дати глас некоме ко је већ доказао да не ваља... било да је власт или опозиција.

- - - - - - - - - -

Ne treba izaci... Prosli izbori su odlicno pokazali da narod nema poverenja u politicare, na ove izbore treba izaci jos manje ljudi...
Pa tako kada glasaca izadje 20% a za tebe glasa 10%, cak i ako pobedis, moras da priznas da nesto nije u redu

Да али имаш легитимитет. и не заборави да скоро 20% уписаних бирача није у могућности да гласа јер живи ван Србије. То значи (у пракси) да Србија нема 7 већ 6 милиона бирача,

Мислим да ниси у праву. Боље је не изаћи на изборе него свесно дати глас некоме ко је већ доказао да не ваља... било да је власт или опозиција.

Шта добијаш тиме? Партијски војници ће сви изаћи и све остаје по старом.

Шта добијаш тиме? Партијски војници ће сви изаћи и све остаје по старом.

Партијски војници постоје на "обе" стране. Нека виде ко је јачи, Мање зло не постоји. Зло је увек само зло.

Valjaće nam onog momenta kad prestanu da rasparčavaju između sebe državnu imovinu, resetuju zakone, gomilaju namete na plitak građanski džep i konačno obrate pažnju na to kako žive oni što su im dali glas.

Неизласком на изборе ћемо их натерати да престану да распарчавају између себе државну имовину, је л' да?

Партијски војници постоје на "обе" стране. Нека виде ко је јачи, Мање зло не постоји. Зло је увек само зло.

Знамо ко је јачи. Ствар је у томе да се ствари макар мало уравнотеже.

Слажем се. Међутим допада ми се идеја да и противници ЕУ имају шансу да уђу у парламент па ћу зато гласати за коалицију ДСС+ДВЕРИ. Вероватно. Друга опција је апстиненција.

jedino DSS i dveri vidim kao stranke cije su mi ideje prihvatljive ali istovremeno mi i ne ulivaju poverenje da bi mogle bilo sta da promene. DSS jer je vec bio na vlasti i pokazao se kao prilicno los vladar a tek sada kada je kadrovski unisten nema sanse. dveri mi deluju da su jedino jaki na lepoj prici...nesto kao SPO pocetkom devedesetih

Valjaće nam onog momenta kad prestanu da rasparčavaju između sebe državnu imovinu, resetuju zakone, gomilaju namete na plitak građanski džep i konačno obrate pažnju na to kako žive oni što su im dali glas.

Наравно али све смо их већ видели како раде када су на власти. Сви краду и отимају и ојађују народ.
Има ли смисла гласати за једне лопуже само да друге исте такве лопуже не би биле на власти?

Искуство нам говори да је тако.

Back