Da li će izbiti Treći svetski rat???

Miloš KS

Aktivan član
Poruka
1.950
Hronologija događaja od utorka 23.novembra do danas...

23.11 Vatreni sukob dve Koreje http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/Свет/799632/Ватрени+сукоб+две+Кореје.html

24.11 Amerika brani Južnu Koreju http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/Свет/800188/Америка+брани+Јужну+Кореју.html

25.11 Tenzije na Korejskom poluostrvu http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/Свет/800784/Тензије+на+Корејском+полуострву.html

26.11 Strah na Korejskom poluostrvu http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/Свет/801520/Страх+на+Корејском+полуострву.html

Vežbe nisu usmerene protiv Kine

Поморске војне вежбе, које су САД и Јужна Кореја најавиле за сутра, нису усмерене против Кине, саопштио Пентагон. Циљ маневара је одвраћање Северне Кореје од нових напада. Пјонгјанг упозорава да су маневри "неопростива провокација".

Међународна заједница забринуто посматра дешавања на Корејском полуострву. Рат речима између Сеула и Пјонгјанга је у пуном замаху, али нових оружаних провокација за сада нема. Истовремено, амерички нуклеарни носач авиона Џорџ Вашингтон пристиже у Жуто море, на заједничке војне вежбе са Јужнокорејском армијом.

Изјава пуковника Ли Бунг-вуа
Маринци прете осветом

Командант јужнокорејских маринаца запретио је данас осветом на сахрани двојице војника убијених пре четири дана у севернокорејском нападу, док су демонстранти позвали владу у Сеулу да предузме оштре мере против северног суседа.

Тела двојице младића сахрањена су уз почасну паљбу, у присуству ожалошћених чланова породица и представника војске.

"Сви маринци, укључујући оне у редовној служби и резервисте, осветиће по сваку цену двојицу младића", поручио је генерал-потпуковник Јо Нак Џун, командант корпуса маринаца, у говору на сахрани, пренела је агенција Ројтерс.

"Наш бес и непријатељство неће нестати, осветићемо се Северној Кореји", рекао је Јо Нак Џун.
Кинеске критике предстојеће поморске вежбе САД и Јужне Кореје нису основане, саопштио је Пентагон истичући да је циљ маневара да се Пјонгјанг одврати од нових напада.

"За нас је значајно да јавно саопштимо да ова вежба, као и оне које смо имали у прошлости, нису усмерене против Кине. Као и у претходним вежбама, ове треба да ојачају снагу одвраћања према Северној Кореји", изјавио је портпарол Пентагона капетан Дерин Џејмс.

Портпарол Пентагона Дејвид Лапан изјавио је раније да су планови те војне вежбе начињени пре инцидента око Јеонпјеонга, иако је додао да су Кина и Јапан о томе обавештени тек после севернокорејског артиљеријског напада.

Лапан је тада рекао да је циљ вежбе одвраћање Северне Кореје и да она није реакција на догађаје око острва Јеонпјеонг.

Шеф Здруженог штаба америчких оружаних снага адмирал Мајк Мален изјавио је да Кина треба да искористи свој утицај како би Северну Кореју навела да промени понашање , па је нејасно зашто Пекинг то досад већ није учинио.

"Циљ заједничких војних маневара јесте да се унапреди регионална стадилност и покаже посвећеност савезништву. Битно је да се Северна Кореја уздржи од даљих провокација", каже пуковник војске Јужне Кореје Ли Бунг-ву.

Упозорење Северне Кореје

Северна Кореја је предстојеће заједничке поморске маневре Јужне Кореје и САД назвала "неопростивом провокацијом" и запретила одмаздом у случају да јој територија буде угрожена.

Маневри представљају неопростиву провокацију и у случају да територија Северне Кореје буде угрожена, уследиће одмазда, наведено је на севернокорејском државном сајту Уриминзокири, пренела је агенција Асошиејтид прес.

Кина је раније упозорила на опасност по регион коју доносе америчко-јужнокорејске поморске вежбе близу њене обале, само неколико дана пошто је Северна Кореја гађала јужнокорејско острво, на којем је било и жртава.

Севернокорејска артиљерија је у уторак отворила ватру на острво Јеонпјеонг у Јужној Кореји, што је један од најтежих инцидената од завршетка Корејског рата.

После инцидента, САД су објавиле да ће у недељу са јужнокорејском војском започети четвородневну заједничку поморску вежбу у Жутом мору, око 70 километара од острва Јеонпјеонг и да ће у њој учествовати носач авиона Џорџ Вашингтон.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/Свет/801976/Вежбе+нису+усмерене+против+Кине.html

Vojni analitičari su godinama predviđali da će Treći svetski rat izbiti u sukobu dve Koreje. Sutra počinju pomorske vojne vežbe. U iste će biti uključen i nuklearni nosač aviona ˘Džordž Vašington˘.

Da li mislite da su Koreje na ivici oružanog sukoba, a svet na ivici rata?

Poslednja izmena:
situacija je vrlo nepovoljna po amere za jos jedan rat uz ostala dva koja vodi skoro 10 godina, ne verujem da ce smeti da se upuste u takav rat. jedino u sluchaju da americka ekonomija krene ubrzano da pada i neke lude glave u vashingtonu pokusaju da se obrachunaju sa kinom preko koreja onda mozemo da govorimo o nekom ratu vecih razmera.
u oba slucaja ameri idu dole, ako kineski zvanicnici samo najave preko medija da ce prestati da kupuju americki dug, ameri idu pod led.

moja je dilema samo, hoce li amari mirno da odu ili ce da se odluche da povuku ostale

situacija je vrlo nepovoljna po amere za jos jedan rat uz ostala dva koja vodi skoro 10 godina, ne verujem da ce smeti da se upuste u takav rat. jedino u sluchaju da americka ekonomija krene ubrzano da pada i neke lude glave u vashingtonu pokusaju da se obrachunaju sa kinom preko koreja onda mozemo da govorimo o nekom ratu vecih razmera.
u oba slucaja ameri idu dole, ako kineski zvanicnici samo najave preko medija da ce prestati da kupuju americki dug, ameri idu pod led.

moja je dilema samo, hoce li amari mirno da odu ili ce da se odluche da povuku ostale

Ako dodje do rata mislim da ce Amerikanci mlatiti Severnjake iz vazduha,kao nas...a ostalima ce prepustiti kopneni napad...

Ako dodje do rata mislim da ce Amerikanci mlatiti Severnjake iz vazduha,kao nas...a ostalima ce prepustiti kopneni napad...

a koji su to ostali?
juzna koreja ne moze ni da prdne sto se toga tiche. a druga stvar, kina vec davno taj deo azije, pogotovo vode smatra za svojom sferom interesa i to ce i da pokazu.
ako vasington zeli rat da se resi krize (ne znam samo kako), imace ga sa kinom a ovaj konflikt ce da im posluzi za to, sa druge strane kina jedva cheka da pokaze svoju moc.

ako bi se taj rat desio, on bi bio samo proizvod ludila u vashingotnu

Мислим да ће им кренути економија убрзано на доле....ево Путин се договорио с Кинезима да батале долар и да их замене својим валутама....такође, на економском самиту у Берлину позвао Швабове да убудуће само раде с евром. ;)
Мислим да ако Немци прихвате тај позив, да је извесна коалиција Руса , Немаца и наравно Кинеза.
Значи: САД, ВБ и Јапан на једној страни.

a koji su to ostali?
juzna koreja ne moze ni da prdne sto se toga tiche. a druga stvar, kina vec davno taj deo azije, pogotovo vode smatra za svojom sferom interesa i to ce i da pokazu.
ako vasington zeli rat da se resi krize (ne znam samo kako), imace ga sa kinom a ovaj konflikt ce da im posluzi za to, sa druge strane kina jedva cheka da pokaze svoju moc.

ako bi se taj rat desio, on bi bio samo proizvod ludila u vashingotnu

Kini je USA prvi i najvažniji spoljnotrgovinski partner, Japan je na drugom mestu a na trećem J. Koreja. Gotovo 2/3 izvoza ide u ove tri zemlje.
Verovati da bi rizikovali sve ovo zbog onih budala u Pjongjangu je ipak previše optimistički. Otprilike bilo bi gunđanja i to je to. Ispod žita bi gledali da dobro unovče nemešanje,naravno. Kina i USA bi u direktan sukob ušli samo zbog jedne teritorije: Tajvana
Drugo nešto sprečava Amere,a to su nuklearke i činjenica da znaju da su severnjaci dovoljno ludi da ih upotrebe.
Ako bude nečega to će i biti scenario: Ameri vazduh a južnjaci sa kopna. Uz osude od stane Kine i "zabrinutost" Rusije i EU. Isto kao i ovde ili u Gruziji. Neće se veliki hvatati u klinč narednih par decenija.
Lično mislim da se neće desiti ništa spektakularno u narednom periodu. Nikome eskalacija ne ide u prilog.

Kini je USA prvi i najvažniji spoljnotrgovinski partner, Japan je na drugom mestu a na trećem J. Koreja. Gotovo 2/3 izvoza ide u ove tri zemlje.
Verovati da bi rizikovali sve ovo zbog onih budala u Pjongjangu je ipak previše optimistički. Otprilike bilo bi gunđanja i to je to. Ispod žita bi gledali da dobro unovče nemešanje,naravno. Kina i USA bi u direktan sukob ušli samo zbog jedne teritorije: Tajvana
Drugo nešto sprečava Amere,a to su nuklearke i činjenica da znaju da su severnjaci dovoljno ludi da ih upotrebe.
Ako bude nečega to će i biti scenario: Ameri vazduh a južnjaci sa kopna. Uz osude od stane Kine i "zabrinutost" Rusije i EU. Isto kao i ovde ili u Gruziji. Neće se veliki hvatati u klinč narednih par decenija.
Lično mislim da se neće desiti ništa spektakularno u narednom periodu. Nikome eskalacija ne ide u prilog.
Постоје и старији интереси од: Трговине Кине са Ј. Корејом. Или умишљаш да је Чајнезерима битнија трговина од САД гмизавца на граници?!? И на крају прочиташ како су се Америчани самоспрцали 1953. А ондаК су били моћнији него данасКе.

Мислим да ће им кренути економија убрзано на доле....ево Путин се договорио с Кинезима да батале долар и да их замене својим валутама....такође, на економском самиту у Берлину позвао Швабове да убудуће само раде с евром. ;)
Мислим да ако Немци прихвате тај позив, да је извесна коалиција Руса , Немаца и наравно Кинеза.
Значи: САД, ВБ и Јапан на једној страни.

I meni se čini, da se nešto tako radi.
Ako dođe do tog saveza Njemačka-Rusija-Kina, to će biti kraj američkoj nadvladi i američkom carstvu.

Ako to još podrže ekonomskim metodama, u Americi će zbog krize doći do unutrašnjih sukoba i rasparčaće se na više država.
Ali sam siguran, da to neće ići bez velikih krvoprolića širokih razmjera, sa kojim će pokušati da ujedine Amerikance.
To je ta opasnost od šireg rata.

Постоје и старији интереси од: Трговине Кине са Ј. Корејом. Или умишљаш да је Чајнезерима битнија трговина од САД гмизавца на граници?!? И на крају прочиташ како су се Америчани самоспрцали 1953. А ондаК су били моћнији него данасКе.

Naravno da im je bitnija trgovina.U modernom svetu bez ekonomske nema ni vojne moći Šta misliš zbog čega je Kina postala ovo što jeste danas?
A današnje ratovanje se malo razlikuje od onog 53'.

Back