Da li će i USA skliznuti u model autoritarne vladavine nalik Orbanu i Vučiću

U tekstu Danas-a na linku ispod se upozorava na takozvanu „orbanizaciju“ Sjedinjenih Država, pri čemu se Donald Tramp postavlja kao predvodnik pokušaja da oslabi ili preoblikuje demokratske institucije, nalik taktici mađarskog premijera Viktora Orbana. Otvara se pitanje da li će demokratski principi, na kojima se zasniva američko društvo i ustav, uspeti da se održe ili će se polako povući „na mala vrata“, bez dovoljno otpora javnosti.

Glavni mehanizmi zaštite demokratije, poput slobodnih medija i nezavisnog pravosuđa, nalaze se pod sve većim pritiskom. Stoga se postavlja ključna dilema: da li će postojeće institucije pokazati dovoljno čvrstine da izdrže nasrtaje i očuvaju američki politički poredak, ili će Sjedinjene Države skliznuti u model autoritarne vladavine nalik Orbanu (i Vučiću, dodao bih ja)?

Pogledajte prilog 1669214

https://www.danas.rs/svet/donald-tramp-orbanizacija-sad/?widget=in-article danas+switch&segment=danas-serious&article=U SAD počinje proces „orbanizacije“: Hoće li demokratija preživeti ili će se povući, a da niko ne primeti?&ref=personalized&pv=86025ab2-7ef5-421a-9101-57dc6bbd3172

gde nalazis ove miki maus medije tipa Sorosevog lista Danas?

Citirajneki posten izvor tipa srbin.info ili slican

U tekstu Danas-a na linku ispod se upozorava na takozvanu „orbanizaciju“ Sjedinjenih Država, pri čemu se Donald Tramp postavlja kao predvodnik pokušaja da oslabi ili preoblikuje demokratske institucije, nalik taktici mađarskog premijera Viktora Orbana. Otvara se pitanje da li će demokratski principi, na kojima se zasniva američko društvo i ustav, uspeti da se održe ili će se polako povući „na mala vrata“, bez dovoljno otpora javnosti.

Glavni mehanizmi zaštite demokratije, poput slobodnih medija i nezavisnog pravosuđa, nalaze se pod sve većim pritiskom. Stoga se postavlja ključna dilema: da li će postojeće institucije pokazati dovoljno čvrstine da izdrže nasrtaje i očuvaju američki politički poredak, ili će Sjedinjene Države skliznuti u model autoritarne vladavine nalik Orbanu (i Vučiću, dodao bih ja)?

Pogledajte prilog 1669214

https://www.danas.rs/svet/donald-tramp-orbanizacija-sad/?widget=in-article danas+switch&segment=danas-serious&article=U SAD počinje proces „orbanizacije“: Hoće li demokratija preživeti ili će se povući, a da niko ne primeti?&ref=personalized&pv=86025ab2-7ef5-421a-9101-57dc6bbd3172

Сва та поређења су врло ласкава за разноразне минорне републике источне Европе. САД имају систем који без већих потреса траје од средине 19. века, или са потресима од треће декаде 18. века. Један човек ту неће променити ништа јер је систем јак, јак какав никад није био у наведеним Мађарскама и осталим Тунгузијама. "Знате, у Мађарској..." није аргумент који има било какву тежину ван... Мађарске.

Ако пак један човек сруши систем, то је објективан доказ да је систем труо и да му је потребна преформулација.

Pad svake civilizacije počinje neradom.
Plus, zanat se ne ceni dovoljno.

Jednom sam pričala sa prof iz Nemačke i kažem mu u Srbiji kad se hoće za nekog reći da je vredan kažemo radi ko Nemac. On me pogleda i reče "to je nekad bilo"

Da, i ja kad pričam sa prijateljima (našim ljudima) iz Nemačke, kažu da to više nije ono što je bilo. Sad i oni zabušavaju, krivinare, fušare... sve je manja razlika u odnosu na nas. Sad šta je razlog, da li prirodna dekadencija kao posledica lagodnog života, ili uticaj migranata sa balkana (koji su fakat pre jahači sistema nego kvalitetni radnici), nije skroz jasno. Verovatno i jedno i drugo.

To sve me potseti na onu "narodnu":

"Teška vremena stvaraju jake ljude, jaki ljudi stvaraju laka vremena. Laka vremena stvaraju slabe ljude, slabi ljudi stvaraju teška vremena"

Mislim da je zapad trenutno u ovom desnom delu rečenice, ovo što je na kraju. A to baš i nije prijatna pozicija ;)

Da, i ja kad pričam sa prijateljima (našim ljudima) iz Nemačke, kažu da to više nije ono što je bilo. Sad i oni zabušavaju, krivinare, fušare... sve je manja razlika u odnosu na nas.

Тешење људи из инфериорних култура је можда најједноставније објашњење.

Kraljevi pre 250 godina srali u loncu, a danas takve 'golje koje nisu srednja klasa', imaju WC solju, i kanalizaciju u svojoj kuci.

Hvala Ameriko.
Amerika tek od 70-ih ima higijenske navike.
Primera radi, zbog stalne zaraze, McDonalds je pedesetih godina morao da nabavlja kartonske čaše i nastavio i dalje.

1736503924230.jpeg

Mislis da su kartonske case zbog toga :mrgreen: ?
Naravno.
Prvi McDonalds restorani su funkcionisali standardno, tek kasnije je poĉelo kupi i nosi.
Imaš troĉasovnu emisiju o njima.
Nisu mogli da se śire jer dvojica gazda nisu mogli da kontrolišu više od 6 objekata
Kasirke ovo ono, nije bilo digitalno, noje bilo kamera

Naravno.
Prvi McDonalds restorani su funkcionisali standardno, tek kasnije je poĉelo kupi i nosi.
Imaš troĉasovnu emisiju o njima.
Nisu mogli da se śire jer dvojica gazda nisu mogli da kontrolišu više od 6 objekata
Kasirke ovo ono, nije bilo digitalno, noje bilo kamera
Odlicno je da smo opet dosli do kamera :lol:

Тешење људи из инфериорних култура је можда најједноставније објашњење.
Mada se na kvadratima sa poĉetnim slovom moglo replicirati sagovorniku izgleda da ne može poĉetno slovo kod onih kojo su to patentirali.

Bilo kako bilo da ponovimo:
U englesku je hit kereća konzerva.
Ja eto nisam trendi ko ti, ostajem inferiorna kultura vrlo rado.

Nije isto... pitam zato što pokušavam da razumem tvoju teoriju da se samo lopovi bore za poštenje.

Pa reko da vidim jesi li lopov ili nisi.
Opet se praviš mutav?

Piše "najljući borci za poštenje", nulta tolerancija, presudjivanje bez suda...

Nema to veze sa pośtenima.
Njihovo je njihovo a tudje je "snašo sam se"

Back