Da li će i USA skliznuti u model autoritarne vladavine nalik Orbanu i Vučiću

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
60.280
U tekstu Danas-a na linku ispod se upozorava na takozvanu „orbanizaciju“ Sjedinjenih Država, pri čemu se Donald Tramp postavlja kao predvodnik pokušaja da oslabi ili preoblikuje demokratske institucije, nalik taktici mađarskog premijera Viktora Orbana. Otvara se pitanje da li će demokratski principi, na kojima se zasniva američko društvo i ustav, uspeti da se održe ili će se polako povući „na mala vrata“, bez dovoljno otpora javnosti.

Glavni mehanizmi zaštite demokratije, poput slobodnih medija i nezavisnog pravosuđa, nalaze se pod sve većim pritiskom. Stoga se postavlja ključna dilema: da li će postojeće institucije pokazati dovoljno čvrstine da izdrže nasrtaje i očuvaju američki politički poredak, ili će Sjedinjene Države skliznuti u model autoritarne vladavine nalik Orbanu (i Vučiću, dodao bih ja)?

1736435797256.png

https://www.danas.rs/svet/donald-tr...lized&pv=86025ab2-7ef5-421a-9101-57dc6bbd3172

Teško jer postoji čitav niz država gde su demokrate na vlasti i oni su bili snažan otpor Trampu i tokom prvog mandata. Republikanci trenutno drže Senat i Donji dom ali tradicija pokazuje da se nakon prve dve godine to promeni pa predsednikova partija izgubi jedno ili oba. Ustavni sud je sa druge strane blizak Trampu ali to nije dovoljno. Tek mediji se ne mogu kontrolisati od Trampa jer većina je protiv njega, barem ti glavni.

Poslednja izmena:
Ne verujem, kod njih je opet uspostavljen taj neki sistem gde se nesto kao i menja, pokusao je to i Kenedi dok nije primio metak u celenku.
Konktretno on se usprotivio direktno kako mi to danas zovemo ..dubokoj drzavi posto tada nije postojao taj izraz.
Činjenica da i danas postoji Duboka Država, pojam toliko mrzak ruskom narodu, a koji samo označava demokratske institucije

uči nas da je to žilav fenomen.

URRRAAAAAAAAA!!!!!

Ja mislim samo da će da ubace u novu brzinu što se tiče kapitalizma. Verujem da će sve raditi pod velom brige za ljude.
Ljudsko dostojanstvo će dotaći novo dno a sve zbog Ilonove i Trampove brige za čovečanstvo.
Njih dvojica su savršen par- dva drugara sa narcisoidnim poremećajem ličnosti, potpuno operisani od dodira se realnošću.

U vrednosnom smislu, oni baš i nemaju demokratiju već duopol. Jedni druge će standardno pljuckati i to je to.

Ja mislim samo da će da ubace u novu brzinu što se tiče kapitalizma. Verujem da će sve raditi pod velom brige za ljude.
Ljudsko dostojanstvo će dotaći novo dno a sve zbog Ilonove i Trampove brige za čovečanstvo.
Njih dvojica su savršen par- dva drugara sa narcisoidnim poremećajem ličnosti, potpuno operisani od dodira se realnošću.

U vrednosnom smislu, oni baš i nemaju demokratiju već duopol. Jedni druge će standardno pljuckati i to je to.
Pa da, do juče su naši rusopajseri podržavali "Occupy Wall Street," a sad su šatro za milijardere

Male su šanse ali će sigurno biti nekih promena.

Ameri i generalno ceo zapad su decenijama furali model kapitalizam+demokratija kao nešto što je najbolje. Generalno i jeste. I taj model je decenijama zapadu donosio dominaciju. Usponom Kine se neke stvari menjaju. Sad zapad više nema "odgovor" za to što ovi rade (satiru se od proizvodnje svega i svačega i preplavljuju sva tržišta u svetu) i verovatno će to zapad podstaći da neke stvari menjaju jer gube dominaciju. Zato se i Tramp toliko zajapurio. Primećuje da brod ide nizbrdo, hoće nešto da uradi ali ni sam ne zna šta... pa tako ide okolo, preti saveznicima, diže carine, hoće da otima teritorije...i slično. Vidi se da nema neku strategiju niti viziju, prosto Ameri su za predsednika izabrali čoveka koji je sirovina, jednostavno on nema kapacitet da takve stvari rešava na neki kvalitetan način, već se to sve u afektu, bahato i nepromišljeno. Tako da nije jasno da li će svim tim ishitrenim potezima nešto da pomogne ili odmogne. Svakako zapad mora neke stvari da menja, po meni je najbolje da to svi rade zajedno i složno nego da se ide sa ovim zatezanjem odnosa, ali dobro, kapiram da je to previše za očekivati od nekih ljudi.

Male su šanse ali će sigurno biti nekih promena.

Ameri i generalno ceo zapad su decenijama furali model kapitalizam+demokratija kao nešto što je najbolje. Generalno i jeste. I taj model je decenijama zapadu donosio dominaciju. Usponom Kine se neke stvari menjaju. Sad zapad više nema "odgovor" za to što ovi rade (satiru se od proizvodnje svega i svačega i preplavljuju sva tržišta u svetu) i verovatno će to zapad podstaći da neke stvari menjaju jer gube dominaciju. Zato se i Tramp toliko zajapurio. Primećuje da brod ide nizbrdo, hoće nešto da uradi ali ni sam ne zna šta... pa tako ide okolo, preti saveznicima, diže carine, hoće da otima teritorije...i slično. Vidi se da nema neku strategiju niti viziju, prosto Ameri su za predsednika izabrali čoveka koji je sirovina, jednostavno on nema kapacitet da takve stvari rešava na neki kvalitetan način, već se to sve u afektu, bahato i nepromišljeno. Tako da nije jasno da li će svim tim ishitrenim potezima nešto da pomogne ili odmogne. Svakako zapad mora neke stvari da menja, po meni je najbolje da to svi rade zajedno i složno nego da se ide sa ovim zatezanjem odnosa, ali dobro, kapiram da je to previše za očekivati od nekih ljudi.
Da ali Drampf ne zna da je zapravo Cilj igre dobijati gotove proizvode de fakto besplatno (za $) od de fakto robova (Kine)

Nego kao "Kakav je to način, hoćemo mi malo da rmbačimo, a drugi da se provode."

Šta fali kapitalizmu? Pre kapitalizma svet je bio okovan u bedi i robovanju… Kapitalizam je doneo šansu i pokazao da je najbolji, zato i traje… Ljudi nisu jednaki, ali su ravnopravni, krecu sa ravnopravnijih pozicija… Naravno daleko od toga da je svaki kapitalizam isti… Nije isti onaj u Danskoj, Norveskoj, Belgiji, Holandiji, Svajcarskoj i onaj u Bugarskoj, a kamoli onaj u Rusiji, Kini, Moldaviji… Dakle najbolji nesavrseni sistem je kapitalizam…

Šta fali kapitalizmu? Pre kapitalizma svet je bio okovan u bedi i robovanju… Kapitalizam je doneo šansu i pokazao da je najbolji, zato i traje… Ljudi nisu jednaki, ali su ravnopravni, krecu sa ravnopravnijih pozicija… Naravno daleko od toga da je svaki kapitalizam isti… Nije isti onaj u Danskoj, Norveskoj, Belgiji, Holandiji, Svajcarskoj i onaj u Bugarskoj, a kamoli onaj u Rusiji, Kini, Moldaviji… Dakle najbolji nesavrseni sistem je kapitalizam…
sam si postavio pitanje i odgovorio

Da ali Drampf ne zna da je zapravo Cilj igre dobijati gotove proizvode de fakto besplatno (za $) od de fakto robova (Kine)

Tako je i bilo do sada. Zapad je šefovao, Kinezi su šljakali za njih. I sad su se stvari malo promenile, taj model funkcionisanja više nije održiv.

I sad je zapad generalno u problemu. Nemaju industriju. A nemaju ni radnu snagu. Na zapadu više niko neće da radi, tamo su sve influenseri, konsultanti, lajkoučevi... prosto nemaš radnike. Omladina je na društvenim mrežama, industrija zabave cveta, prosto ne razumeju koncept rada. Probalo se sa uvozom migranata, međutim, tamo isto sve neradnici. Došli da jašu socijalni sistem. I sad problem, šta će kako će... zato je sad malo i frka na zapadu. To ti je ono kad od prevelikog komfora ne razmišljaš kako treba. Zapad je do skoro pravio planove kako će da uvede radnu nedelju od 4 dana. Neki njihovi lelemud stručnjaci kažu kako to povećava produktivnost... što je od samog starta jasno da nije moguće. I dok je zapad sanjao o radnoj nedelji od 4 data, neko je na istoku radio 7x24, odmakao daleko i sad nikome nije jasno šta se dešava. Svi su zatečeni, ne znaju šta da rade. Jbg, previše lagodan život je napravio dekadenciju, ljudi su počeli da se bave glupostima, zelene agende, liberalni pristup gde postoji 128 polova i "moramo da pazimo šta govorimo da nekome ne povredimo osećanja" i slične gluposti... ono kad od previše lagodnog života zalutaš u besmisao budalaština. I sad došla hladna kofa vode ;)

Šta fali kapitalizmu? Pre kapitalizma svet je bio okovan u bedi i robovanju…
Tacno tako ali danas kao da kapitalizam ne moze da prati korak sa vremenom. I to najbolje pokazuje novo informaticko “ feudalno” doba.
Ljudi nisu jednaki, ali su ravnopravni, krecu sa ravnopravnijih pozicija
To je ideologija koju nove generacije u Americi masovno odbijaju jer je svima jasno da tproklamovana pravna jednakost nije dovoljna da obezbijedi jednake startne pozicije. Nove generacije amerikanaca ce svakako htjeti da dograde kapitalizam .

U tekstu Danas-a na linku ispod se upozorava na takozvanu „orbanizaciju“ Sjedinjenih Država, pri čemu se Donald Tramp postavlja kao predvodnik pokušaja da oslabi ili preoblikuje demokratske institucije, nalik taktici mađarskog premijera Viktora Orbana. Otvara se pitanje da li će demokratski principi, na kojima se zasniva američko društvo i ustav, uspeti da se održe ili će se polako povući „na mala vrata“, bez dovoljno otpora javnosti.

Glavni mehanizmi zaštite demokratije, poput slobodnih medija i nezavisnog pravosuđa, nalaze se pod sve većim pritiskom. Stoga se postavlja ključna dilema: da li će postojeće institucije pokazati dovoljno čvrstine da izdrže nasrtaje i očuvaju američki politički poredak, ili će Sjedinjene Države skliznuti u model autoritarne vladavine nalik Orbanu (i Vučiću, dodao bih ja)?

Pogledajte prilog 1669214

https://www.danas.rs/svet/donald-tramp-orbanizacija-sad/?widget=in-article danas+switch&segment=danas-serious&article=U SAD počinje proces „orbanizacije“: Hoće li demokratija preživeti ili će se povući, a da niko ne primeti?&ref=personalized&pv=86025ab2-7ef5-421a-9101-57dc6bbd3172
Ako si citao Aristotela - Politics

On je opisao Demokratiju kao najgori oblik vladavine

Cak gori od Diktature i Oligarhije

To je ideologija koju nove generacije u Americi masovno odbijaju jer je svima jasno da tproklamovana pravna jednakost nije dovoljna da obezbijedi jednake startne pozicije. Nove generacije amerikanaca ce svakako htjeti da dograde kapitalizam .
Kao i sve, mora da se nadogradjuje da bi opstalo… Mi uvek imamo prednost, jer možemo da gledamo šta se dešava i unapred vidimo kuda svet ide… Medjutim tu prednost nikada nismo uspeli da iskoristimo, zato sto naše društvo još nije ni sazrelo od nastanka savremene nam zemlje…partijsko je….nema sumnje da ćemo i ovaj put omanuti…

https://www.danas.rs/svet/donald-tramp-orbanizacija-sad/?widget=in-article danas+switch&segment=danas-serious&article=U SAD počinje proces „orbanizacije“: Hoće li demokratija preživeti ili će se povući, a da niko ne primeti?&ref=personalized&pv=86025ab2-7ef5-421a-9101-57dc6bbd3172
Sizife, sve o čemu ti pišeš krenulo je od odnarodjenih neoliberalnih sektaša, koji su sami svrha postojanja a ne običan čovek.
Šta sad, malo ćemo da kmečimo? :lol:

List Danas izaziva medjunacionalne tenzije javnim prozivanjem novopazarskih studenata zbog prekida strajka
Sto se tice ove budalastine,USA je odavno diktatura,grdje od ovoga sto je danas,ne moze

Back