Da li će grip ove godine "udariti" jače

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
334.184
8104981_tamb-za-grip.jpg


Grip ne zna za granice, ni za pol, ni za godine. Svake godine ga dobije oko 30 odsto svetske populacije. Stručnjaci poručuju da je najbolja prevencija vakcinacija.
Vakcine su stigle u domove zdravlja, a kome se savetuju i kakvu sezonu stručnjaci očekuju ove godine govori prim. dr Dragana Dimitrijević.

Prim. dr Dragana Dimitrijević sa Instituta "Batut" istakla je da što se tiče ove sezone gripa nije zahvalno praviti predviđanja, ali na osnovu nekih pokazatelja
možemo da kažemo da će nam sezona biti izražena i to posebno na osnovu aktivnosti gripa u evropskom regionu u međusezonskom periodu.

„Pandemija nam je obeležila živote i našu stvarnost. Što se tiče gripa za 2020. i 2021. godinu nismo imali laboratorijsku potvrdu, a za 2022.godinu
smo imali potvrdu aktivnosti gripa u našoj zemlji", istakla je prim. dr Dragana Dimitrijević.

Ističe da se ništa nije promenilo kada su vakcine u pitanju. Prati se plan potreba, u ponudi su četvorovalentne i trovalentne vakcine Instituta Torlak.
Građani se javljaju izabranom lekaru, a bitno je da pacijenti koji žele da se vakcinišu treba da budu zdravi.

Koliko dugo traje zaštita od gripa

„Imunitet traje od šest do dvanaest meseci, zaštitna antitela se stvaraju u periodu od dve do tri nedelje. U periodu posle vakcinacije važan je veći oprez u komunikaciji sa ljudima", rekla je prim. Dr Dragana Dimitrijević.

Simptomi gripa

„Kašalj, kijavica, povišena telesna temperatura, slabost, malaksalost, bolest u mišićima. Suvi kašalj može da pređe u produktivni.
Vakcinacija je broj jedan u borbi prevencije od gripa. Važno je i da čuvamo svoje zdravlje i imunitet", istakla je prof. dr Dragana Dimitrijević.

Preventiva
1. Redovno perite ruke,
2. Provetravajte prostorije u kojima boravite,
3. Jedite voće i povrće;

https://www.rts.rs/page/magazine/sr...974199/grip-vakcina-dragana-dimitrijevic.html
 
Grip ne zna za granice, ni za pol, ni za godine. Svake godine ga dobije oko 30 odsto svetske populacije.
Ja na svakom početku ili kraju zime odšmrcam malo, malo me drmne povišena temperatura, malo navalim na supu, limun i biber, čajeve i naparavanje...
Sa koronom i bez, i nisam još za to išla doktorima otkako su mi prevideli alergiju na penicilin pa zamalo da umrem, ne od gripa, nego od doktora! :zcepanje:
Jesam za godinu starija od prošle zime, ali nešto ne očekujem iznenađenja. Biće mi kao i svih godina do sad.
 

Back
Top