Da li će Beograd progutati Srbiju?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
336.680
beograd11_519x940.jpg

Srpskim vlastima puna su usta hvalisanja da je naša država "ekonomski tigar" i da se ubrzano razvija, ali realni podaci govore da je na toj mapi razvoja jedino zaista primetan – Beograd. U glavnom gradu Srbije živi oko četvrtine stanovništva Srbije, dok je udeo u ukupnom BDP-u čak 40 odsto.

Prema zvaničnim statističkim podacima, BDP po glavi stanovnika tako je u Beogradu veći od 16.300 evra, dok je u celoj Srbiji, sa Beogradom, 10.300 evra. Stvari još dramatičnije izgledaju kada se od ostatka Srbije "odbije" prestonica, pa je onda BDP po glavi stanovnika u ostatku Srbije tek nešto manje od 8.300 evra, gotovo dvostruko manje nego u Beogradu.

Ovako drastična razlika Beograda u odnosu na ostale delove Srbije mogla bi da se dodatno produbi zbog projekta Ekspo 27, koga vlast naziva i "Skok u budućnost", zbog kog bi učešće Beograda u ukupnom BDP moglo da poraste na 50 odsto.Slično je i sa investicijama i platama. U 2022. godini polovina ukupnih investicija završila je u glavnom gradu. Prosečna neto plata u Beogradskom regionu je 119.998 dinara, u celoj Srbiji je 95.836 dinara, a u Srbiji, bez Beograda, prosek iznosi 84.950 dinara, što znači da je prosečno primanje u prestonici gotovo 50 odsto veće nego u ostatku Srbije. Samo tri beogradske opštine, Sopot, Barajevo i Mladenovac, imaju manju prosečnu platu od ostatka Srbije bez Beograda. Koliki je raskorak u platama, može se videti poređenjem jedne od beogradskih opština gde je ona najveća, Starog grada, i iznosi 167.871, sa nekim od opština gde je najmanja, poput Crne Trave, u kojoj je 65.500 dinara, dakle više od 100.000 dinara razlike, odnosno 2,5 puta više.

Zbog neravnomernih ulaganja i razvoja, slivanja stranog kapitala većinski u jedan grad, sela i naselja van prestonice postaju sve praznija, dok Beograd istovremeno raste, ne samo po broju stanovnika, već i po ulaganjima i platama. Sve ovo neminovno ukazuje kako postoji pretnja da će Beograd, motor razvoja države, kako ga vlasti nazivaju, u jednom trenutku "progutati" celu državu.Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2022. godine, za razliku od Beograda koji ima ubedljivo vodeću poziciju u ukupnom BDP, Vojvodina je na drugom mestu, ali tek sa 26,4 odsto. Tradicionalno poljoprivrednom regionu, koji je nekad važio za boljestojeći, za bolji plasmanu nije pomoglo što ima više od milion i po hektara obradive zemlje, jer ova grana nema veliki doprinos u krajnjem rastu.

Takvi podaci dokaz su neravnomernog razvoja u Srbiji, smatra ekonomista Goran Radosavljević, koji za NIN kaže da će doći do daljeg pojačavanja iseljavanje iz manjih mesta, što je već neko vreme očigledno, i to ne samo u obližnje gradove, već prevenstveno u Beograd, koji će postati prenaseljen, pa mu mnogi "predviđaju" sudbinu glavnog grada Mongolije Ulan Batora, u kom živi gotovo polovina populacije te države..

- Kad kažemo Beograd, ne mislimo samo na centar grada, tu spadaju i Šimanovci, i Stara Pazova, koja više gravitira Beogradu nego Vojvodini, i druga okolna mesta, i Beograd će sve više da se širi i faktički da pojede ta okolna mesta. Kada situacija bude još bolja sa šinskim prevozom, voz Beograd - Novi Sad će usloviti da ljudi više žive u Inđiji, pa da putuju za Beograd, tako da će faktički Beograd privući i ta malo udaljenija mesta. To je nešto što će se po prirodi stvari dešavati u narednim godinama - ukazuje Radosavljević.
link
 
Kakva je to politika, pitaj Boga ali cim malo mrdneš iz Beograda sve je jeftinije, pocevši od šoljice kafe i deset cevapa
Pa, već sam donela neki zaključak da uvek gladna Amerika pretenduje da proguta ceo svet, a koji je srpski grad više amerikanizovan od naše divne "bele" prestonice? Nadam se da se to neće desiti, jer mi je u Beogradu uvek bilo lepo, ali na kratko. Niti sam biznismen, niti političar, niti šopingholičar, niti su mi se omilili splavovi...
Šta će meni Beograd svaki dan, tj. šta ću njemu ja?
Jeste li čuli poslednju pesmu o Beogradu? Pevač se oseća kao da peva Šantićeve stihove, a ono... Žali Bože truda!
Izvini, izgleda da opet spamujem bez namere.
 
Kakva je to politika, pitaj Boga ali cim malo mrdneš iz Beograda sve je jeftinije, pocevši od šoljice kafe i deset cevapa
Ne znam na koju stranu se mrdaš, ali kod nas su iste cene kao u BG a možda i više, s tim što je manje ponuda pa si prinuđen po višim cenama da kupuješ. Primanja su manja, većina firmi je na minimalcu, čak i u državnim firmama ima razlike u platama u odnosu na BG. U većini manjih gradova obično radi neka veća privatna firma u kojoj su plate ispod rep. proseka. Imaš jednu pijacu na kojoj poljoprivrednici sami formiraju cene, pa se može desiti da domaće jaje recimo, košta i preko 30 din komad.
 
Родни град је?
Manje bitno, ali svaki grad, južno od BG-a ima poneki takav ostatak, malo sređeni centri gradova, ali kad kreneš malo dalje, vidi se ili napušteni objekti ili zapušteni objekti...ne znam gde si sve putovao, ali kao neko ko je prilično dobro obišao mnoge gradove centralne Srbije, ovo što govorim nije samo nagađanje. A što se tiče niskog standarda i to je iz iskustva jer živim u jednom čak većem gradu koji je do skora bio baš beda ... otišla Zastava, ostala beda :mrgreen:
 
Manje bitno, ali svaki grad, južno od BG-a ima poneki takav ostatak, malo sređeni centri gradova, ali kad kreneš malo dalje, vidi se ili napušteni objekti ili zapušteni objekti...ne znam gde si sve putovao, ali kao neko ko je prilično dobro obišao mnoge gradove centralne Srbije, ovo što govorim nije samo nagađanje. A što se tiče niskog standarda i to je iz iskustva jer živim u jednom čak većem gradu koji je do skora bio baš beda ... otišla Zastava, ostala beda :mrgreen:
Šljunak posut po trotoaru, redovna pojava u gradovima širom Srbije. Taman da lepo iscepaš đonove.
 
Веома битно. Целу Србију знам лао на длану. Ако пишеш овако нешто добро је и навести који град. Јер неистина вришти из поруке.
Ajd da počnem : Smederevo, dok nisu kao sredili železaru, tuga i beda u gradu, S. Palanka, propala Goša, beda jad, banja Kiseljak ruina i tuga. Kragujevac, Zastava pala, pao grad, Aranđelovac, banja koja je mogla da bude u rangu V. Banje, propala, zdanje u parku na rubu rušenja, skoro su malo renovirali, Pazar, prljavo, zapušteno, Užice, oni čekaju još uvek Tita, arhitektura na tom nivou..mogu ja još, a o jugu Srbije da ne pišem.. Da pomenem , Jagodina dok Palma bude krao, držaće se pomalo, al zato Paraćin i Ćuprija, na ivici..
 

Back
Top