Da li će AI da stigne kod nas u isto vreme kad i na zapadu?

Pa ko će išta konstruktivno pitati ovde ai .To je van pameti .I neće moći nikako .
On će služiti da izvršava, pretražuje , sortira .. zadatke u ovom prostoru a ne da smišlja .
Ne takva vrsta AI već oni koji zamenjuju potrebu za ljudskom radnom snagom, recimo programere.

JEdna firma u SAD je skoro otpustila 40% svojih programera jer AI to radi sasvim dobro (i bolje od njih)

Ne takva vrsta AI već oni koji zamenjuju potrebu za ljudskom radnom snagom, recimo programere.

JEdna firma u SAD je skoro otpustila 40% svojih programera jer AI to radi sasvim dobro (i bolje od njih)
a sta ste vi mislili, samo ja adam prvi covek u znoju lica svog da radim zemlju, a vi do kraja sveta da budete kancelarijski pacovi?

zar nije rad stvorio coveka? ah, da prebacujem se...

dakle da budete so zemlji, malo na vazduh, na njivu da izadjete, nema vise da se soli pamet ljudima, sada ce to AI da zavrsi meni adamu, ja u ladovinu, a vi da se malo osuncate, a ja cu da programiram AI, pun sam ideja

Nije problem ubaciti AI, nego šta ćeš sa ljudima koje si otpustio?

To se dešava i kod nas.

Oni priučeni programeri sve manje imaju posla

Ali posao ostaje pravim, dobrim programerima sa ozbiljnim znanjem koji mogu da nalaze greške kod AI kodova, i postavljaju probleme i rešenja.
Mislim, nisam u tom svetu, ali čujem od ljudi koji se time bave.

AI smanjuje broj programera koji rade bazicne operacije, odnosno developa jer je mnogo produktivniji od coveka koji u radno vreme kucka poruke na Krstarici ili igra stoni tenis u sobi za odmor programera, ali zato raste potreba za onima koji znaju da upravljaju/primenjuju AI sistemima/alatkama.
Takodje mnogim neprogramerskim kompanijama ( firmama koje proizvode ili pruzaju usluge sirokog spektra) su potrebni programeri koji znaju da implementiraju AI alatke razvijene za njih, da ih razvijaju i obucavaju druge zaposlene njihovom koriscenju. U svakom slucaju, za sad, ima posla za programere samo je tesko zaposliti se kao pocetnik.

Vec je pocela da pada i potreba za inzenjerima drugih struka, od arhitekata, preko gradjevinaca, masinaca i elektricara. AI zamenjuje mnoge njih u delu posla (ako ne negde i u celini) a vremenom ce verovatno da iz baze vadi resenja koja nekom obicnom inzenjeru nisu ni dostupna niti su mu poznata. Tad ce da rade sve. Za ilustraciju, Kinezi su projektovanje vojnog broda (mislim tipa krstarice) smanjili sa 3 godine na 10-11 messeci a broj ljudi za 50% nakon sto su ubacili AI u kompletno projektovanje tako zamsnog i komplikovanog posla.

Poslednja izmena:
To se dešava i kod nas.

Oni priučeni programeri sve manje imaju posla

Ali posao ostaje pravim, dobrim programerima sa ozbiljnim znanjem koji mogu da nalaze greške kod AI kodova, i postavljaju probleme i rešenja.
Mislim, nisam u tom svetu, ali čujem od ljudi koji se time bave.
Procena je da će da "rikne" jedno 30-40% programera.
Oni koji već sada uveliko koriste AI će se snaći jer to je veština koja se traži i sada a i u buduće

Бауштел :mrgreen:
Ту АИ неће скоро да се умеша.
Додуше, видим да ови 3д принтери већ ”штампају” куће :think:
manuelne poslove preuzimaju roboti već za 3 do 5 godina... što bi neko angažovao čoveka kao radnika da mu daje bolovanje, odmor, da ovaj radi samo 8 sati dnevno kad robot može da radi 3 smene 365 dana u godini a vlasnika firme košta mnogo manje?

ako neko misli da ovi roboti ne mogu da rade na građevini ili kao vodoinstalateri ili moleri grdno se vara

da ne pominjem to da će imati hive mind...kad jedan nauči nešto svi ostali imaju pristup tom znanju

Poslednja izmena:

Back