Da li Bog moze...

Naravno da moze.Medjutim,on to nije ucinio,stoga potencijalna mogucnost da nesto ucini,ne negira svemogucstvo kao jednu od osobina Bozije sustine.Isto kao sto Bog moze da ucini zlo.Da li to znaci da je on po prirodi zao,jer ima tu mogucnost?Naravno da nije.Dakle,o tome mozemo govoriti samo hipoteticki,"sta bi bilo kad bi bilo",tj.pod uslovom da Bog zaista napravi takav kamen.A kako on to nije ucinio,logicnim sledom dolazimo do zakljucka da je Bog svemoguc.
To je moje neko misljenje,a ostavljam mogucnost da gresim.

Poslednja izmena:
Onda ovaj bolesni svjet nije stvoren od njega..
Jer onaj koji ne boluje ne može ni bolesno da proizvede.

Apsolutno. Ovaj svet je posledica pada. Ja sam negde rekao da je duhovni svet plod kreacije, a materijalni pold evolucije. Ali to niko ne razume. Kako smo se mi našli ovde. Pa pali smo iz duhovnog u materijalni, iz svetlosti u blato. Ali vernici smišljaju kako da se zadrže u "uzvišenom blatu". Tu im je glavni problem.

Apsolutno. Ovaj svet je posledica pada. Ja sam negde rekao da je duhovni svet plod kreacije, a materijalni pold evolucije. Ali to niko ne razume. Kako smo se mi našli ovde. Pa pali smo iz duhovnog u materijalni, iz svetlosti u blato. Ali vernici smišljaju kako da se zadrže u "uzvišenom blatu". Tu im je glavni problem.

Ja mislim da nije pad koji je ovisio o duhovima pa da su pali već simšljeni plan koji je potican da se zdesi od sveukupne volje emenirane iz jednog izvora.

Ja mislim da nije pad koji je ovisio o duhovima pa da su pali već simšljeni plan koji je potican da se zdesi od sveukupne volje emenirane iz jednog izvora.

Koja se kreće u krug kao onaj indijski točak na zastavi Indije... uništenje apsolutne celine, a onda njeno ponovno buđenje, a između vreme bez vremena, što dokazuje da je i bog u struji vremena...

Da li je čovek u stanju da smisli zagonetku koju nije sposoban da reši? Sigurno da jeste.

Da li Bog može da napravi kamen koji ne može da podigne, a da ga ipak podigne? Sigurno da može. A kako, to mi svojim ograničenim umom ne možemo da razumemo. Možemo samo da nastavimo da se zapetljavamo kao pile u kučinu zagonetkama koje ne možemo da rešimo.

obrnuto je, jer materijalno ti si već kreiran, dok duhovno tek trebaš da evoluiraš.
a sad odgovor na pitanje
Da li Bog moze da napravi kamen koji ne moze da podigne?
postoje dva rešenja ove zagonetke. jedno je logičko, a drugo je teološko.
naravno, ti odgovori su u suprotnosti.
rečenica u kojoj se pojavljuje "može da nemože" je logički neodrživa.
sa teološkog gledišta kamen je metafora za čoveka, a njegova težina je njegova slobodna volja.
bog je, po bibliji, već stvorio čoveka (kamen) i dao mu slobodnu volju (težinu) zbog koje ga je i spustio na zemlju.
da bi ga ponovo podigao morao bi mu oduzeti njegove slobodnu volju.

Na stanovištu sam da grešiš, jer prema onome što propagiraju svi ezoterijski redovi ti si pao u materijalno i samo treba da se vratiš u duhovno.

Ja mislim da ezoterijske škole ne crtaju ljudima na gotovo dapače čak i namjerno obmanjuju da čovjek sam nešto shvati.
Ne bih da sam na tvome mjestu uzimao što oni svi isto na tu temi trube,čak bi rekao da je obrnuto možda.
No svatko ima svoje.

Back