Da li biste se razveli od žene/muža da vam pop, hodža itd. naredi?

Tebe. Pa ti si fundamentalista. Misliš da će samo pravoslavni u raj. I to naravno oni kanonski. Ne mogu da zamislim da će moje komšije koji su muslimani, i to dobri ljudi u pakao.

Ja da vidim. Pa ti si bolje teološki potkovan i još pravnik. Ima li kakva rupa u zakonu da pijem sa komšijama muslimanima kafu i u raju.
Ne mogu da verujem da ne bi oženio subotarku. Svašta.
Сад си постао екумениста.
До скоро си тврдио да са атеистима и имоверцима не би делио исти простор и у кућу их не би пуштао, а сад овде пишеш нешто сасвим друго.

После кажи да не тролујеш.. :D

Za ovakav ekstremizam kao kod Makija su krivi Amfilohije i Atanasije koji su 90-ih zatrovali narod najcrnjim ekstremizmom. Nikad kod nas nije bilo takvih gluposti.
Артемије кога си до данас преподне хвалио, исто је тако мислио ако не и строже.
Ех, тролеру стари...:D

A dali bi oženili lice druge vere? Jehovini svedoci nju/svedoka ili subotarku? Naveče u krevetu pre spavanja (ili čega još sve ne :) ) jedno čita Isaka Sirina a drugo Elen Vajt :)
Ne.
A dali bi oženili lice druge vere? Jehovini svedoci nju/svedoka ili subotarku? Naveče u krevetu pre spavanja (ili čega još sve ne :) ) jedno čita Isaka Sirina a drugo Elen Vajt :)
Ne

Артемије кога си до данас преподне хвалио, исто је тако мислио ако не и строже.
Ех, тролеру стари...:D
Mislim svojom glavom, a ne Artemijevom, Atanasijevom, Amfilohijevom.... Sa nekim rečima koje su govorili mogu da se složim, ali sa svima ne. Nisam ekumenista. Samo je jedna vera prava - pravoslavlje.

Mislim svojom glavom, a ne Artemijevom, Atanasijevom, Amfilohijevom.... Sa nekim rečima koje su govorili mogu da se složim, ali sa svima ne. Nisam ekumenista. Samo je jedna vera prava - pravoslavlje.
Тролујеш стари. Бар ја тролове могу да препознам. А ти си очигледно јасан трол.

Не бих оженио ниједну неправославку па макар најбоља жена на свијету била.
Ал замисли Маки, да је лепа, да је фина, да је добра. Да има црну косу и црне очи и да и поглед који обара с ногу. И заљубиш, се,јербо јака је то сила.

Па што, ако је заволиш, и она тебе можеш да је преведеш на Православље. Зар мало има таквих случајева.

Ал замисли Маки, да је лепа, да је фина, да је добра. Да има црну косу и црне очи и да и поглед који обара с ногу. И заљубиш, се,јербо јака је то сила.

Па што, ако је заволиш, и она тебе можеш да је преведеш на Православље. Зар мало има таквих случајева.
Prvo konverzija pa brak.

Bezbuvrede verskim fanaticima, al ti vasi kanoni od pre 2000 godina u 22 veku ooju vode koliko i trava na susi. Malo odrastire od orimitivndog drustva
Мени се чини да ти ниси видео ни корице од књиге канона.
Пробај мало да научиш пре него пљујеш по другима.
Без увреде наравно.
Пробај макар претрагу на интернету за почетак.

Prvo konverzija pa brak.
Па добро, будете заједно, па још причаш о свим Лепотама наше вере, и онда она пређе.

Што да испустиш једну лепу, добру и у сваком смислу добру женицу, јер није исте вере. Покажи јој православну љубав, па ће сама хтети да буде православна. :);)

Bezbuvrede verskim fanaticima, al ti vasi kanoni od pre 2000 godina u 22 veku ooju vode koliko i trava na susi. Malo odrastire od orimitivndog drustva
Нису канони проблем или баук, проблем су неки људи који их погрешно или буквалистички тумаче, па онда дође до проблема.

Hoce ljudi svojim gresnim umom da tumace kanone, e to je problem.
Тачно тако, брате.

Знам кад је један мудар духовник коментарисао неке тако који ето тако погрешно тумаче каноне и буквално нарочито по питању брака, па су једном тог духовника питали супружници шта да раде јер су слушали неког монаха како овај ,,саветује" мужу и жени да, у одређене дане не само да немају однос, већ и да не спавају у истом кревету, да се не додирују, малтене ко да нису и браку. Посебно у посне дане. И питали су тог духовника како да се поставе према речима тог монаха. А он им је одговорио да тај монах не само да није у праву него су његове речи чист безобразлук. Шта он има да се меша и завирује у туђе брачне кревете и одређује им ког дана ће шта да раде. ,,Не слушајте те лудости", закључио је мудри духовник на крају одговора.

Један велики проблем је настао када су одређени, не сви наравно, монаси почели да се мешају у брачни живот и људима одређују како ће да живе у браку. Да се разумемо, ја поштујем наше православно монаштво, али брак и монаштво су равноправни и сваки пут води ка Богу, али нема шта монаси да се мешају у брачни живот, наређују или дају неке своје савете. Сваки пут је за себе. Зато је најбоље да побожни супружници,ако већ имају дилеме око брачног живота, то питају локалног свештеника који је по правилу ожењен и логично боље разуме брачни живот од монаха који се заветовао на безбрачност.

Back