Da li biste raskinuli prijateljstvo zbog cigara?

Poštujem kućna pravila, nije mi teško. Ako smo prijatelji i posećujemo se nije mi teško da se uzdržim od cigarete u kući u kojoj niko ne puši. Čak i ako mi dozvole da zapalim, sačekam da se kafa ohladi, zapalim najviše dve cigarte i to je to. Iako je uz dozvolu imam osećaj kao da zidove gađam blatom, ozbiljno, a najgore mi je kad vidim zavese, treba to oprati i popeglati. Najviše volim kad se nađemo negde napolju, onda sam opuštena i ne moram da se uzdržavam i svi sretni i zadovoljni. Do sada mi se nije desilo da sa nekim prekinem prijateljstvo zbog cigarete.

Pogledajte prilog 1582318

U smislu da ne dozvoljavate da se u vašem stambenom prostoru pusi i to kažete uvek a prijatelji pušaci to ne ispoštuju ?
Dodju kod vas, sednu , raspricate se,iako znaju da se kod vas u stanu ne puši ali ipak zapale cigaretu, jer navodno ne mogu da odole
Šta radite u takvim situacijama ? Da li raskidate zbog toga prijateljstvo ?

Vaspitavana sam da je gost svetinja, juznjacko gostoprimstvo.
Svakako bih rekla "naravno, slobodno", uprkos uzasnoj alergiji koju imam i...za koju svi znaju tako da me retko ko pita da li moze da zapali.
Imam dobrog druga koji ne pali, ne izlazi ni na terasu, tek sam skoro shvatila da je covek - pusac.

Ali on je stariji dok mi se nesto cini da je sve manje i manje pusaca.
Moj muz je pusio ali je ostavio zbog te alergije i nikada nije propusio ponovo. Mladji retko puse. Iznenadim se kada neko izvadi cigarete na sto, recimo, neka od mama koje upoznajem...retko koja da uopste pusi tako da tih par slucajnih svakako ponudim u kuci da im bude lepo.

Ne osudjujem pušace, to što puše je njihova stvar i ja to poštujem u smislu da nikome ne popujem da je pušenje štetno i slicno ali ako ne mogu da izdrže tih sat ili dva u mojoj kuci da ne puše onda znaci da me ne postuju, mada kapiram da je to zavisnost pa zbog toga ne bih raskinula prijateljstvo ali bih nastavila vidjanje i druženje sa njima u kaficu ili kod njih ..tamo mogu slobodno da puše u mom prisustvu samo bez da mi duvaju dim u lice
Nina, ali to je potpuno isto kao kada te prijateljica pozove na kafu a servira toplu vodu.
Bolje je da ne pozivaš pušače svojoj kući.

Pogledajte prilog 1582318

U smislu da ne dozvoljavate da se u vašem stambenom prostoru pusi i to kažete uvek a prijatelji pušaci to ne ispoštuju ?
Dodju kod vas, sednu , raspricate se,iako znaju da se kod vas u stanu ne puši ali ipak zapale cigaretu, jer navodno ne mogu da odole
Šta radite u takvim situacijama ? Da li raskidate zbog toga prijateljstvo ?
Nikad ne bih zbog toga raskinula prijateljstvo.

U svakoj iole kulturnoj kuci postoji kutak za pusace i pusenje, ako li ni to nije dozvoljeno npr. zbog bebe, i ako je zima pa se ne moze na terasu, onda bih se druzila tj. nasla na razgovoru u kaficu.

Ne osudjujem pušace, to što puše je njihova stvar i ja to poštujem u smislu da nikome ne popujem da je pušenje štetno i slicno ali ako ne mogu da izdrže tih sat ili dva u mojoj kuci da ne puše onda znaci da me ne postuju, mada kapiram da je to zavisnost pa zbog toga ne bih raskinula prijateljstvo ali bih nastavila vidjanje i druženje sa njima u kaficu ili kod njih ..tamo mogu slobodno da puše u mom prisustvu samo bez da mi duvaju dim u lice
Oni ti duvaju dim u lice iovako ionako, ali tebe mrzi da krecis. Ili jednostavno nisi druzeljubiva i ne odredjujes jednu makar prostoriju gde moze da se pusi.

Jer ako mozes da podneses dim u kaficu ili tudjoj kuci, kako ne mozes u svojoj? Znaci mozes, ali neces. Licno u rl izbegavam ljude kao sto si ti.

Poslednja izmena od moderatora:
@pikax zašto ljutko?
Meni smeta duvanski dim, teško dišem i promenim boju.
Ako hoces da se vidimo i da pusis može ali negde napolju, na terasi, u bašti ili nešto slično.

Osnovna je kultura da se domacin pita da li je pušenje dozvoljeno tu pre nego što se zapali cigareta.
Naravno da pitamo kada prvi put dolazimo.Ja ispoštujem, samo nerado dolazim :D
Nikad nisam zapalila u prisustvu npr. dece ili kada nekom znam da smeta
I u našem stanu ne palim svuda (mom mužu smeta ), imam sobu i uvek otvoren prozor jer ni ja ne volim da budem u oblaku dima, ali kad dođu gosti slobodni su da zapale - to se izluftira i ne oseća se ništa.

Naravno da pitamo kada prvi put dolazimo.Ja ispoštujem, samo nerado dolazim :D
Nikad nisam zapalila u prisustvu npr. dece ili kada nekom znam da smeta
I u našem stanu ne palim svuda (mom mužu smeta ), imam sobu i uvek otvoren prozor jer ni ja ne volim da budem u oblaku dima, ali kad dođu gosti slobodni su da zapale - to se izluftira i ne oseća se ništa.

To luftiranje kod mene bas ne ide tako lako, narocito zimi.
Ovde mi se dopada što je pušenje u zatvorenom zabranjeno pa svi pušači izadju kada hoće da zapale.

Imam jedno pitanje za mat :D

:ceka:

Šta ste radili u srednjoj školi i posle nje u kafićima?
Pa ti suze krenu , ali ne od radosti što si ga / je videlo/la ...nego od dima. :lol:
I sada vam smeta jedna cigareta sa otvorenim prozorom pa me šaljete na tavan ili u zamrzivač :evil:

Nije ono što sam očekivao :lol:

Ja sam bio streber, nisam išao u kafiće a i tamo sam uglavnom pio pivo i nisam obraćao pažnju na ostale.

Ko jos raskida prijateljstvo zbog cigareta:think:osim ako vam namerno ne zapali kucu cigaretom

Ne raskidaš zbog cigareta nego zbog nepoštovanja.

To ti je gost. Nekadašnja kultura je podrazumevala da gostu bude ugodnije nego domaćinu. A s obzirom da pušači nisu opušteni bez cigarete, koja je poenta da pozoveš nekog ko jedva čeka da ode.

Tvoja kuća, tvoja pravila. Ti tu živiš i imaš pravo na čisto okruženje. Kome se ne sviđa, njegov problem.

Pa upravo to, sve si rekla što i ja mislim. Neću da crknem zbog te cigarete a onaj ko je pušač znam da se muči, koja mi je poenta što sam ga /je pozvao ako se oseća kao u čekaonici.

To se lako reši. Ne pozivaš pušače nego se nađete negde u gradu.

Smeta, jer se taj katran lepi po zidovima, zavesama, tepisima, krevetu, odeći... a tu mu mesto nije. Što bi neko normalan spavao u tome? Zato tavan ;)
to je ono najgore..što ostaje miris duvana u kuci..u zavesama i odeci najviše
zamisli zimi da treba da luftiraš ceo stan jer pušac nije mogao da se uzdrži da ne zapali cigaru ili dve

Pravi prijatelji koji znaju da se kod prijatelja ne puši u kuci , nece ni pokušavati,
oni koji iako znaju da domacinu ne prija a zapale cigaretu nisu pravi prijatelji vec su za kafic za druženje
Što se tice smrada od duvanskog dima i kada se vratim zimi iz kafica moram da odecu iznesem na terasu da se luftira
Leti je pesma, sedi se u bašti kafica i nema problema..:)

Cim si gruba prema menii i neodmerena, ne voliš me više Kerki i srce me zbog toga boli ..:rida:
Pa ne, ali kao "ja njih ne osudjujem"...pa zar je pusenje greh, zar te neko time povredjuje?

Da li zbog vrucine ili ne znam cega, ali kao da ne znas koliko izbija neka mrznja, netrpeljivost iz tebe. Pa jos i da napustimo prijateljstvo...mislim...

Nego nije vazno, ocito ovo nije prva tema o tome, a ja sam mislila da jeste.

Nisi bila ranije takva "nekontrolisana".

Back