Да ли бисте подржали руску војну интервенцију на Косову и Метохији, нови рат у Србији и сукоб са НАТОом и Албанцима?

Да ли бисте подржали руску војну интервенцију на Косову, нови рат у Србији и сукоб са НАТОом ?

• Да

glasova: 6 26,1%
  • Не

glasova: 17 73,9%

• Ukupno glasova
    23
Poruka
20.854
Да ли бисте подржали руску војну интервенцију на Косову и Метохији, нови рат у Србији и сукоб са НАТОом и Албанцима ?

Русија војно (некако прескаче Бугарску у овом геополитичком сценарију) интервенише на Косову (под изговором заштите Срба), али покушава да избегне директан рат са НАТО-ом. Међутим, на Косову је већ присутна мисија KFOR под мандатом NATO, па би НАТО могао да помогне косовским Албанцима индиректно, као што помаже Украјини у сукобу са Русијом.

Последице по грађане Србије​

Безбедност​

Србија би практично постала ратна зона или позадина рата.
Обавезна мобилизација, СНС војна полиција као у Украјини прво јури своје политичке непријатеље, па после и своје који су мање лојални.
Повећан ризик од ваздушних удара ако би дошло до ширег сукоба.

Економија​

Санкције Запада (ЕУ и САД).
Пад инвестиција.
Пад динара, инфлација, несташице.

Свакодневни живот​

Ограничења кретања.
Раст цена енергије и хране.
Масовно исељавање младих.

Присуство НАТО на терену (за разлику од Украјине)​

На Косову је већ распоређена мисија KFOR под командом NATO.
То значи, војне базе, радарски системи, брза реакција савеза
Свако руско присуство би одмах било детектовано и блокирано.

Кључне појединости
  • Срби би се углавном мобилисали због идеје и друштвеног притиска, уз осећај солидарности са Косовом.
  • Албанци би били приморани да се боре зато што је угрожена њихова непосредна егзистенција.
  • Разлика је у томе што је сукоб за Албанце ствар живота и смрти, а за већину Срба изван Косова више ствар идеолошког и симболичког ангажмана.

Разлика у мотивацији и ризику​

АспектСрби ван КосоваАлбанци на Косову
ЛокацијаУ Србији, далеко од фронтаНа свом тлу, директна опасност
Природа мотивацијеСимболична, патриотскаЕгзистенцијална, одбрана живота и имовине
Осетљивост на ризикВећа вероватноћа избегавања ратног ризикаНеопходно се суочава са ризиком од смрти или повреда
Жртвовање комфораВремено и економско (мобилизација, одсуство с посла)Потпуно жртвовање свакодневног живота (ризик од губитка дома, електричне енергије, хране)

Просечан Србин који подржава ратно решење и мобилизацију, размишља овако ''ја сам стар мене неће мобилисати, а и члан сам партије, нашао сам везу да мог сина не мобилишу, дакле спасио сам целу породину, биће довољно руских војника, као и војника српске професионалне војске да ратују и гину доле на Косову''.
У хипотетичком сценарију режим може користити мобилизацију као инструмент контроле: Чланови партије и они који имају везе могу да избегну фронт. Неистомишљеници, критичари власти или непознати грађани се шаљу на прву линију фронта. То ствара друштвену неправду и осећај двоструких стандарда.

Ostavi sve, i prestani da pratiš me...

Nama ide sjajno.
Letujem u Albaniji koju sezonu, idem kući s poklonima i lepim poznanstvima. Ostavite nas na miru! Mi smo ljudi, prosti i jednostavni!
Idite na Zapad i Istok, mada pažljivo sa Istokom, tamo su nerazjašnjene stvari, a ovde... čije god da je Kosovo (Božije je samo, kao i ceo svet), mi smo rešili da živimo mirno.
Lepo nam je, i s toga nas svi isključite za sva vremena iz igrica.

Nama ne treba toliko podrška, a samo još Kinu (I pomalo Tursku) računam za išta-u koje smo se viševekovno uverili. Srbiji generalno treba da bude neutralna i da gradi neki svoj svet. Teško je zadržati stav za sebe, ali mislim da je izvodljivo.
Možda čak i u ovom sastavu, pošto je ovaj naš nesretnik ipak održao lepe odnose i sa Kinom, i sa Turskom.
Ništa Rusija, ništa Amerika.

Rusija nije u stanju da vojno intervenise ni u Ukrajini sa kojom se granici, a kamoli na Balkanu, 2000km udaljenom.
Naravno da podrzavam oslobodjenje dela nase okupirane teritorije, ali onda kada se za to steknu realne mogucnosti. Trenutno to nije slucaj.

Koja budalastina od teme. Zasto bi uopste Rusi ratovali na KiM-u? Njima taj supak sveta nista ne znaci , ako Srbi nece Kosovo, ako misle da ce se na tome zavrsiti Rusiji ne pada na pamet da takav stav (Srbije) menja niti je interesuje da ona zadnaja cuva KiM . I u suprotnom ako Srbija bude zelela da oslobodi Kosovo nece to Rusija ucinii za nju. Uostalom kao sto to nece niko uciniti umesto Srbije.

@mr Kiza

Питање је хипотетичко, замисли да је Русија тријмфовала брзо и лако у Украјини, освојила све, да је Бугарска постала ''неутрална'' и дозволила прелазак руске војске до Србије.
Да ли би подржао рат на Косову ?

@mr Kiza

Питање је хипотетичко, замисли да је Русија тријмфовала брзо и лако у Украјини, освојила све, да је Бугарска постала ''неутрална'' и дозволила прелазак руске војске до Србије.
Kljucno je pitanje da li bi NATO priskocio u pomoc svojim saveznicima Albancima ili ne bi.
Nije nama potrebna ruska vojna pomoc, vec odsustvo albanskih saveznika.

Jednog jutra sve ovo ex-yu van EU probudiće se i shvatiti da im je Beograd glavni grad i da su ili Srbi (ne znaju šta im je bilo da se osećaju drugačije) ili da im je najbolje sa Srbima

U nekom trenutku povešće se i ptanje ex RSK, ko je šta izneo iz habzburške crkotine i kome šta zaista pripada

Biće to momenta kada će konačno lipsati habzurška monarhija kao neprirodni naslednik zapadnog rimskog carstva

Ostatci otomanske Imperija kao naslednice istočnog rimskog carstva verovatno će se transformisati u nešto, a taj dan nije daleko

Nema potrebe za ratom

@mr Kiza

To би тек био проблем, ситуација да Албанци остану без подршке запада, дакле на цедилу, али и да ми немамо војну подршку Русије.
И још замисли да ти је врховни комадант Вучић.

Обе стране крећу у рат, Албанци више мотивисани, јер се бране и већина живи на простору који бране, а већина Срба по први пут у животу иде у средину где никада нису крочили и ту територију морају да ослободе.

@XXXyyyXXX
Па ми смо лицемеран народ у миру, када размишљамо само о уређењу државе, економији и стабилности, а замисли у којој мери бисмо тек били лицемерни у случају ратног сукоба.

Српско старачко друштво са гомилом пензионера и недовољно војно способних за рат.
Зашто да ја гинем, нека гине онај блокадер који мрзи нашег председника и нашу партију.
Зашто да је гинем, нека гине она ћаци, који је скинут са листе војне мобилизације, јер је члан партије.

Савршен сценарио за поделу партизани и четници.

To би тек био проблем, ситуација да Албанци остану без подршке запада, дакле на цедилу, али и да ми немамо војну подршку Русије.
И још замисли да ти је врховни комадант Вучић.
Podrazumeva se i to da se mi prethodno sami oslobodimo kolonijalnog statusa.

Jednog jutra sve ovo ex-yu van EU probudiće se i shvatiti da im je Beograd glavni grad i da su ili Srbi (ne znaju šta im je bilo da se osećaju drugačije) ili da im je najbolje sa Srbima

U nekom trenutku povešće se i ptanje ex RSK, ko je šta izneo iz habzburške crkotine i kome šta zaista pripada

Biće to momenta kada će konačno lipsati habzurška monarhija kao neprirodni naslednik zapadnog rimskog carstva

Ostatci otomanske Imperija kao naslednice istočnog rimskog carstva verovatno će se transformisati u nešto, a taj dan nije daleko

Nema potrebe za ratom
Vratice nam i Egipat jednog dana dusmani.

Sve dodje na svoje.

Vratice nam i Egipat jednog dana dusmani.

Sve dodje na svoje.

Šta god ti mislio imperije ne umiri tako lako, a znaš li zašto- zato što je to metod organizovanja društva tj teritorije, stanovništa i resursa koji imaju

Kad zažive roboti do kraja 21. veka i nastanu svakakvi dronovi onda uleći u avanture, sve će se vrteti oko tehnike. Sad još uvek kad uletiš u rat prvo idu profesionalci al pošto se gine na buljuke onda kreneš hvatati po ulici i ubacivati u kombi. Primer Rusija i Ukrajina. Oni kao imaju neke velike profi vojske pa opet sprovode neke mobilizacije. Naravno tu su i ovi dobrovoljci,krimosi, plaćenici tipa Arkanovci i Legije, Prigožinovi Vagnerovci i kojekakvi plaćenici iz Kolumbije koji su ti problem ako ostanu živi posle rata.

@mr Kiza

ako bi to stvarno bili Rusi, a ne banda iz Kremlja...ne bi bilo rata, vec dogovor sa NATO i povlacenje ....ozvaniceno bi bilo u UN i Srbija bi dobila zeleno svetlo za reintegraciju ...sve ostalo, bilo bi maskirovka za unistenje srpskog naroda...jos jedna navlakusa kao 27 marta 1941g

Back