Гамбино
Elita
- Poruka
- 20.854
Да ли бисте подржали руску војну интервенцију на Косову и Метохији, нови рат у Србији и сукоб са НАТОом и Албанцима ?
Русија војно (некако прескаче Бугарску у овом геополитичком сценарију) интервенише на Косову (под изговором заштите Срба), али покушава да избегне директан рат са НАТО-ом. Међутим, на Косову је већ присутна мисија KFOR под мандатом NATO, па би НАТО могао да помогне косовским Албанцима индиректно, као што помаже Украјини у сукобу са Русијом.
Обавезна мобилизација, СНС војна полиција као у Украјини прво јури своје политичке непријатеље, па после и своје који су мање лојални.
Повећан ризик од ваздушних удара ако би дошло до ширег сукоба.
Пад инвестиција.
Пад динара, инфлација, несташице.
Раст цена енергије и хране.
Масовно исељавање младих.
То значи, војне базе, радарски системи, брза реакција савеза
Свако руско присуство би одмах било детектовано и блокирано.
Кључне појединости
Просечан Србин који подржава ратно решење и мобилизацију, размишља овако ''ја сам стар мене неће мобилисати, а и члан сам партије, нашао сам везу да мог сина не мобилишу, дакле спасио сам целу породину, биће довољно руских војника, као и војника српске професионалне војске да ратују и гину доле на Косову''.
У хипотетичком сценарију режим може користити мобилизацију као инструмент контроле: Чланови партије и они који имају везе могу да избегну фронт. Неистомишљеници, критичари власти или непознати грађани се шаљу на прву линију фронта. То ствара друштвену неправду и осећај двоструких стандарда.
Русија војно (некако прескаче Бугарску у овом геополитичком сценарију) интервенише на Косову (под изговором заштите Срба), али покушава да избегне директан рат са НАТО-ом. Међутим, на Косову је већ присутна мисија KFOR под мандатом NATO, па би НАТО могао да помогне косовским Албанцима индиректно, као што помаже Украјини у сукобу са Русијом.
Последице по грађане Србије
Безбедност
Србија би практично постала ратна зона или позадина рата.Обавезна мобилизација, СНС војна полиција као у Украјини прво јури своје политичке непријатеље, па после и своје који су мање лојални.
Повећан ризик од ваздушних удара ако би дошло до ширег сукоба.
Економија
Санкције Запада (ЕУ и САД).Пад инвестиција.
Пад динара, инфлација, несташице.
Свакодневни живот
Ограничења кретања.Раст цена енергије и хране.
Масовно исељавање младих.
Присуство НАТО на терену (за разлику од Украјине)
На Косову је већ распоређена мисија KFOR под командом NATO.То значи, војне базе, радарски системи, брза реакција савеза
Свако руско присуство би одмах било детектовано и блокирано.
Кључне појединости
- Срби би се углавном мобилисали због идеје и друштвеног притиска, уз осећај солидарности са Косовом.
- Албанци би били приморани да се боре зато што је угрожена њихова непосредна егзистенција.
- Разлика је у томе што је сукоб за Албанце ствар живота и смрти, а за већину Срба изван Косова више ствар идеолошког и симболичког ангажмана.
Разлика у мотивацији и ризику
| Аспект | Срби ван Косова | Албанци на Косову |
|---|---|---|
| Локација | У Србији, далеко од фронта | На свом тлу, директна опасност |
| Природа мотивације | Симболична, патриотска | Егзистенцијална, одбрана живота и имовине |
| Осетљивост на ризик | Већа вероватноћа избегавања ратног ризика | Неопходно се суочава са ризиком од смрти или повреда |
| Жртвовање комфора | Времено и економско (мобилизација, одсуство с посла) | Потпуно жртвовање свакодневног живота (ризик од губитка дома, електричне енергије, хране) |
Просечан Србин који подржава ратно решење и мобилизацију, размишља овако ''ја сам стар мене неће мобилисати, а и члан сам партије, нашао сам везу да мог сина не мобилишу, дакле спасио сам целу породину, биће довољно руских војника, као и војника српске професионалне војске да ратују и гину доле на Косову''.
У хипотетичком сценарију режим може користити мобилизацију као инструмент контроле: Чланови партије и они који имају везе могу да избегну фронт. Неистомишљеници, критичари власти или непознати грађани се шаљу на прву линију фронта. То ствара друштвену неправду и осећај двоструких стандарда.