Da li biste dali svoje dete u jaslice?

M

mama mia

Gost
Moje puni 1 godinu i zelim da ga dam ali svi od rodbine do prijatelja komsija svi ih pljuju i mole me da to ne radim?Ja sam zbunjena ovo mi je prvo dete svi kazu da je bolje da bude kuci do 3- 4 godine ali neverujem da cu dotle izdrzati posto nema nikog od familije da pripomogne samo su tu da popuju.Kakva su vasa iskustva?
 
Uglavnom popuju oni koji su vec podigli djecu i nemaju pametnija posla osim da se drugima mjesaju u vaspitanje djece.
Moj savjet, iz iskustva pricam, je da ne slusas nikoga vec sama odlucis.I jos djeca se lakse u jaslicama prilagodjavaju dok su manjeg uzrasta, jer kasnije kad ih razmaze ukucani tesko im je da se prilagode zajednici.Ne slazu se sa ostalom djecom, nemaju osjecaj da podijele neku igracku isl.
Znaci, sama ces da odlucis, kao sto su i tvoji kad su tebe vaspitavali i nisu dozvolili da im se iko mijesa.
Poz.
 
Moje dete je prosle godine krenulo u jaslice, takodje sa godinu dana, i jos uvek ide. Iskustvo je uglavnom pozitivno, i mislim da ne treba da slusas druge: posalji ga pa ces sama videti. Samo nemoj da se na pocetku obeshrabris zbog toga sto ce prvih nekoliko dana proplakati, kao i sva ostala deca. To je period navikavanja koji kratko traje i posle je ok. Pre nego sto ga upises, poseti jaslice, pogledaj kakvi su uslovi, raspitaj se o svemu.
Moja cerka mnogo voli da ide u jaslice, stalno prica o svojim drugarima, komunikativna je, vesela i veoma samostalna. Jedini ozbiljniji problem su banalne infekcije koje se lako sire medju decom, ali to i nije tako lose za izgradnju imuniteta.
Nema potrebe da strahujes, a ako nesto ne bude u redu, uvek mozes da ga ispises.
I meni su pricali sve najgore o jaslicama, ali resila sam da radim po svom i nisam se pokajala.
 
Moja cerka je krenula u jaslice nesto pre prve godine, isla je 2 i po meseca i vise je nisam vodila. Sve to zato sto joj je bilo dosadno. Skoro sva deca su bila u pelenama, jela iz flasice i malo sta znala da pricaju i uglavnom su plakali. Ona je vrlo prilagodljiva i samostalna i nije imala nikakve kontra-efekte, u smislu plakanja, nece da ide, nedostajem joj i td. ali joj je sa takvom decom bilo dosadno, a to je i meni smetalo.
Onda sam ja lepo pronasla posao koji sam radila kod kuce i bile smo uvek zajedno. To je moje iskustvo, ali moras sama da procenis i svoje dete i jaslice, ali vredi probati sigurna sam jer znam mnogo dece kojima je izuzetno znacilo sto su isla u jasle u smislu nose, govora, klope, imuniteta, uopste samostalnosti ...
Pozdrav
 
Moja sestra ima cerkicu od 5 godina i malog od 14 meseci. Do pre dva meseca ih je cuvao otac (naravno i moja sestra za vreme porodiljskog, a i svi mi ostali, baba, deda,...), a kada se on zaposlio to vise nije bilo moguce jer svi radimo pre podne.
Mali se savrseno uklopio (imao je tacno godinu dana), ali zato ona stalno ima problema. Ujutru place, stalno je bolesna da bi ostala kod kuce, ne druzi se sa ostalom decom iako je jako drustvena. Navikla se na sasvim drugiciji ritam, sada joj je tesko da se uklopi, cak je bila i u nekoj vrsti depresije. Sve manje jede, u obdanistu uopste.
A mali? On uziva. Obozava vaspitacicu, cak je i zove ujutru kada ga bude. Sam je prohodao u jaslicama, kao sto je naucio jos mnogo toga, i prosto jedva ceka da dodje kuci da nam svima pokaze sta jos zna.
Sve u svemu, mislim da je mnogo bolje (iako smo i mi bili jako zabrinuti), da dete sto pre krene u jaslice i postepeno odrasta sa svojom generacijom i sto pre nauci da se izbori za svoju poziciju u drustvu, a i da stekne navike koje ga svakako cekaju u buducnosti.
 
Svakako je bolje, normalnije i prirodnije da dete dan provodi u drustvu svojih vrsnjaka nego u drustvu baba, strina, tetaka...Postaje drustvenije, samostalnije, otpornije.
Mozda ce ujutru plakati, mozda ce u pocetku cesce obolevati, mozda nece dobro jesti, ali to su neuporedivo manji problemi od problema koje mogu praviti babe, strine, tetke...Moja je devojcica krenula u jaslice sa godinu i po, budila sam je u sest ujutru, nosila polu-uspavanu i po kisi, vetru...plakala sam svako jutro kada bih nju ostavljala u suzama...ali sam znala da je to za nju najbolje: odrastala je u zdravoj atmosferi, postala druzeljubiva, samostalna, vesela, pametna, odgovorna devojcica. U svakom pogledu bila je neuporedivo ispred svojih vrsnjaka koji nisu isli u kolektiv.
Jedino pravo mesto za dete - vrtic.
mama mia:
Moje puni 1 godinu i zelim da ga dam ali svi od rodbine do prijatelja komsija svi ih pljuju i mole me da to ne radim?Ja sam zbunjena ovo mi je prvo dete svi kazu da je bolje da bude kuci do 3- 4 godine ali neverujem da cu dotle izdrzati posto nema nikog od familije da pripomogne samo su tu da popuju.Kakva su vasa iskustva?
 
Zivka:
Mali se savrseno uklopio (imao je tacno godinu dana), ali zato ona stalno ima problema. Ujutru place, stalno je bolesna da bi ostala kod kuce, ne druzi se sa ostalom decom iako je jako drustvena.

ako je jako drustvena mozhda joj ipak sistem obdanista ne odgovara? neki ljudi su mozda vishe individualci, sto to ne bi bilo i kod dece. ne bi bilo ok da smo svi isti zar ne!
 
moju stariju devojcicu, kad je imala 3 god. sam vodila u vrtic 3 meseca
i za sve to vreme je ona vristala, nije jela,
svakog petka je dobijala temperaturu. Napravila sam
pauzu 7-8 meseci i ponovo je upisala ali u drugi vrtic. Vise nisam imala problema. Mladju cerku
sam pocela da vodim u jaslice sa nepune 2 god. brzo se navikla, bilo je plakanja par meseci ali je sve to mnogo lakse i prirodnije prihvatila. Sto je dete manje, lakse i brze se prilagodjava. Daj dete u jaslice, veruj mi, vise majkama treba vremena da se naviknu na odvajanje od deteta,nego njima od nas!
 
e pa ovako:

Ja sam i sina i cerku poslao u jaslice sa po 14 meseci i mogu ti reci da nisam pogresio.Deca su za razliku od komsiluka mnogo komunikativnija i "obrazovanija".Jedini problem su bolesti koje ne mogu da ih zaobidju.
Ona fora pusti da decu odgajaju bake i deke je OK ali to je po meni samo njihova zabava jer ipak klinci treba da se socijalizuju sa ostalom decom.

pozdrav
 
Uvek sam za varijantu da majka u z konsultaciju sa ocem treba da donese presudnu odluku u svim vaznijim stvarima sto se dece tice.Ja imam dvoje male dece (2 god.) i (6 meseci),ali su obojica kod kuce zato sto ja ne radim i zato sto mi pripomazu sa strane.Nameravam da starijeg upisem u vrtic kad napuni 3 godine.A za mladjeg cu videti,ima vremena.Ali pristalica sam obdanista u svakom slucaju.I tacno je to da se deca bolje prilagodjavaju obdanistu ukoliko sto pre podju.Ako stvarno nemas pomoc sa strane i smatras da dete treba da ide u vrtic,samo napred,ti si ta koja odlucuje. :D
 
Kolektiv je dobar za svako dete, pod određenim uslovima. To treba da bude sredina sa ograničenim brojem dece i strogim zdravstvenim pravilima.
Ako se pogodi da vam se još svidi i vaspitačica tj sestra i da i vi "legnete" njima , rešili ste veliki problem.
Slažem sa sa onim ko je rekao da su deca koja dolaze kasnije u vrtić( sa 4-5 god.)teže prilagodljiva, a naročito ako su bila sa babama i dedama.
 
Lako je da pricaju babe i dede,ali ne smatram da su oni narocito kvalifikovani za vaspitanje dece.Sa dedom i babom dete ce biti zdravije ali ce isto tako biti razmazeno,nece se lako uklopiti u kolektiv,nece raspolagati pravim informacijama.Detetu dete treba,a ne kafenisanja sa babom i komsinicama.
 
carica:
Lako je da pricaju babe i dede,ali ne smatram da su oni narocito kvalifikovani za vaspitanje dece.Sa dedom i babom dete ce biti zdravije ali ce isto tako biti razmazeno,nece se lako uklopiti u kolektiv,nece raspolagati pravim informacijama.Detetu dete treba,a ne kafenisanja sa babom i komsinicama.

zavisi, cak i da je za 80% dece tacno
kakvim informacijama : )
 
Da smo mi dozvolila da nam babe,dede i ostali "pametnjakovići" sa svojim zaostalim metodama vaspitavaju decu,mogu da zamislim šta bi bilo. U redu je oni su očuvali nas i postali smo ono što jesmo, i ja sam im zahvalna na tome ,ali to je bilo pre dosta vremena. Ja imam dva sina od 6,5godina i 28 meseci. Stariji je u vrtiću od svoje druge godinei sada je u predškolskoj grupi. Nikada se nisam pokajala što ide u vrtić,da jesam ne bi išao ,zar ne? Ako vrtić nije u redu,može i neka žena da čuva dete,ne mora opet familija. Naravno da je u početku plakao i sve što ide u vezi sa tim,ali niko ne može da plače večno.Sve prođe.Dete se u vrtiću socijalizuje,nauči sve ono što mi možda ponekad i ne smatramo da treba da zna,ili nam je lakše da neke stvari radimo za njega,na primer,da samo jede,da se oblači,itd,a plus što mu je u društvu vršnjaka sigurno najlepše. Mlađi sin mi nije u kolektivu jer ja ne radim,ali od septembra kreće i on. I moram da kažem i to da imunitet deteta najviše doprinosi da li će biti i koliko često bolesno. Moj mlađi sin je više podložniji prehladama,nego stariji,iako ne ide u vrtić. Ja sam ZA vrtić!!!
 
Ja imam devojcicu od 2 god i jos je nisam dala u vrtic,a imam nameru ali me muci samo jedno jos uvek nosi pelene.Pokusavala sam sa nosom ali se uvek zavrsilo tako sto je razbijala nosu.Pa me interesuje dali moze da ide u jaslice sa pelenama?
Ja sam za to da deca idu u vrtic jer je njima lepse i nama naravno. :D
 
ljiska2:
Ja imam devojcicu od 2 god i jos je nisam dala u vrtic,a imam nameru ali me muci samo jedno jos uvek nosi pelene.Pokusavala sam sa nosom ali se uvek zavrsilo tako sto je razbijala nosu.Pa me interesuje dali moze da ide u jaslice sa pelenama?
Ja sam za to da deca idu u vrtic jer je njima lepse i nama naravno. :D


Da, dete može da ide u jaslice sa pelenama, čak je veća verovatnoća da če se naučiti na nošu u kolektivu nego kod kuće.
 

Back
Top