Da li bi Srbija bila razvijenija da je katolicke ili protestantske vere?

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.504
Nekad mi to pitanje padne na pamet.

Ne zelim nikoga da vredjam ni provociram, ali mislim da bi Srbija bila jedna od najznacajniojih evropskuh zemalja da nije pravoslavna. Nije se nigde pokazalo da pravoslavlje vuce neku drzavu napred, na protiv.

Pravoslavne zemlja po razvoju ne mogu da se mere sa katolickim, a pogotovo ne sa protestantskim zemljama.

Ratove u da ne spominjemo.

A sta mislis da li danasnji katolici i protestanti imaju nesto zajednicko sa onima od pre jednog milenijuma ?

To ti je Blajbi po onom "stabibilokadbibilo i jako je tesko , gotovo nemoguce , dati neki validan odgovor na to pitanje ili tu tvoju hipotezu ...

:rtfm:

" Kada je u 15. veku Turska osvojila Balkan, Vizantija i ostale pravoslavne zemlje nisu bile u mogućnost da se Turcima odupru. Tražili su pomoć od zapadnih hrišćana, a Vatikan ih je dočekao ucenom!

Obećana im je pomoć od zemalja Zapadne katoličke Evrope pod uslovom da potpišu uniju sa katoličkom crkvom, tj. da pravoslavna crkva prizna vrhovnu vlast Vatikana.

Vaseljenski patrijarh Josif II iz Carigrada je podlegao tom pritisku.

Na zakazani sabor u Firenci 1439. godine su došli svi pravoslavni Patrijarsi, osim srpskog (!!!) Čak i Ruski, Mitropolit Kijevski Isidor.

Vladar Srbije, despot Đurađ Branković, rekao je srpskom Patrijarhu Nikonu (1420-1435) da će ga obesiti ukoliko ode u Firencu.

Te, 1439, godine u Firenci uniju sa Vatikanom su potpisali svi (31) pravoslavni verski poglavari, osim srpskog Nikona.

Saznavši da se Srbija suprostavila moćnom Vatikanu, ruski Veliki Knez Vasilije II je pogubio svog Patrijarha Isidora kijevskog, zbog sramote koju je naneo Rusiji.

Kada se i u Carigradu saznalo da Srbi nisu potpisali uniju, nastali su neredi. Na zahtev naroda, Vaseljenski patrijarh Josif II morao je da se povuče tako da se od sramote nije ni vratio u Carigrad, već je iste godine umro i sahranje je u Firenci u Dominikanskom manastiru Santa Marija Novela.

Vatikan to Srbima nikad nije oprostio te je katolicima vekovima usađivao u srce mržnju prema Srbima.

Nijedna Pravoslavna Patrijaršija nije nikada ratifikovala potpise svojih Patrijarha, a čak 21 ih je zvanično poništilo, neposredno nakon sabora u Firenci.

(Iz knjige JELENA 93, autor – Mile Kordić)".

- - - - - - - - - -

Eno patrijarsi se posvadjali, cupaku se za brade i za vlast, nema autoriteta da zavede red....

Katolici bar imaju papu, kad on nesto kaze svi moraju da cute.

:)

Lako je njima kada im je Rara "nepogresiv i bez greha" ...

Србија је напредовала као грађанска држава и док је православна вера водила.

Када су комунисти узурпирали власт и наметнули своју погану религију, почела је стагнација свега српског.

Срећом тог зла смо се решили, још да се решимо неких рецидива тог зла и бог да нас види

Mozda bi najbolje bilo da smo mi, Srbi, postali po veroispovesti sekta Slobodni Zidari, iliti Masoni. To bi nas spasilo svih zala ovoga modernog sveta. :per:

Srbi, Sobodni Zidari (barem bi stanovi i kuce u Srbiji bili u bescenje). :hahaha:

Ali, cenim, da smo mi postali Slobodni Zidari, izmislili bi vec u Americi neku drugu tajnu sektu. :whistling:

_nobody_

Da je stvarno tajna ne bi ništa znao o njoj.

Eto ti knjiga po netu o njima, sve može da se sazna ako baš hoćeš...

- - - - - - - - - -

Dubrovnik je bio trgovački centar Jadrana na mnogaja ljeta, vodili su ga i gradili katolički Srbi. Bio je to grad imućnih, školovanih. Mesto gde se srpska i italijanska kultura prepliću.

Mnogi su svoja bosanska brda i čatrlje zamenili dubrovačkim ulicama, želeći da nauče neki zanat, započnu činovničku karijeru...

Da je stvarno tajna ne bi ništa znao o njoj.

Eto ti knjiga po netu o njima, sve može da se sazna ako baš hoćeš...

Prenuo si me iz letargije. Mozda bi najbolje bilo da smo postali Mormoni. Godinama sam na Freeway-u 495 kolima prolazio pored ovoga cudesa, Satanovog Mormonskog Hrama (W DC Mormon Temple),

8307786_JPcbLPWIt3MugK8X1OmnZceUssDbyGUr7e30dS914NU.jpg

Finalno, glasam za Mormone! :tambalamba:

_nobody_

Ne zelim nikoga da vredjam ni provociram, ali mislim da bi Srbija bila jedna od najznacajniojih evropskuh zemalja da nije pravoslavna. Nije se nigde pokazalo da pravoslavlje vuce neku drzavu napred, na protiv.

Pravoslavne zemlja po razvoju ne mogu da se mere sa katolickim, a pogotovo ne sa protestantskim zemljama.

Da nije pravoslavna bila bi na nivou Hrvatske ili Litvanije. Znači srednja žalost. Pravoslavne zemlje se dosta razlikuju od države do države kao što se katoličke zemlje razlikuju među sobom. Imaš katoličkih zemalja siromašnih kolko hoćeš od Perua,Kolumbije,Filipina pa nadalje afričkih katoličkih zemalja. Ni jedna katolička zemlja ne može da parira vojnoj snazi Rusije.Ekonomski sve manje i manje. Od civilnih i vojnih aviona,pa sve do kosmičke aeronautike i nuklearnih centrala pravi Rusija. Ne čujem da je protestantska Švedska dostigla taj nivo razvoja ni ti katolička Poljska.

Razlog zbog čega je Srbija danas gdje jeste je buran istorijski razvoj. Narodi na Balkanu nisu nikad mirno sjedili štedili i izgrađivali kao Švajcarci,Francuzi...

Srbija kao teritorija bi bila razvijenija, ali u njoj ne bi ziveo narod koji sada zivi jer bi kriterijumi opstanka pojedinaca bili potpuno razliciti.

Наравно да бисмо прошли много боље да смо протестанти или католици. Једини којима се то не би свидело би били Руси, али не би нас они таманили због тога. Е сад, то што католичанство и протестантсво нису у духу нашег менталитета је већ друга прича. Тако да не да не бисмо постојали као народ него би нас сад било барем 15 милиона, ако не и више. Чак штавише, питање је да ли би већи део Хрвата постојао уопште. :hahaha:

Back