Da li bi Srbi bolje prosli da su posle Kosovskog boja svi presli na islam?

Da li bi Srpski narod bio mnogobrojniji da je presao na islam

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Eto shta bi bilo sa Srbima da su masovno ili svi primili Islam imate odgovor..pogledajte samo Severnu Afriku ili Bliski Istok..tamo su stari narodi i plemena masovno primanjem Islama Arabizirani,Ovde da su Srbi primili Islam masovno bili bi verovatno Turcizirani i izgubili bi svaku vezu sa svojim starim nacionalnim identitetom jednostavno postali bi neka vrsta Turaka..

Poslednja izmena:
Ne kazem da je trebalo, samo postavljam pitanje "sta bi bilo kad bi bilo"

Znate vec one stavove da su Srbi trebali da slede Vukana i da svi postanu katolici, da bi mnogo bolje prosli i da bi sada cela jadranska obala bila srpska do Splita.

Zamislimo da su Srbi posle poraza na Kosovu preobratili na islam. Prvo, ne bi bilo konstantnog maltretiranja srpskog naroda u Otomanskoj imperiji, vec bi se on mogao nesmetano razvijati i razmnozavati. Danas bi Bosna bila 90% srpska i 10% hrvatska. tj. bila bi u sastavu jedinstvene srpske drzave. U Crnoj Gori bi se zadrzale oaze katolicanstva i pravoslavlja, ali bi Srbi muslimani bili vecina. Islam je integrativna religija i kod njih ne samo da nema cepanja nacija (sto je srpska, narocito slovenska i pravoslavna boljka) vec se pokazalo da im se nacije integrisu u vece skupine. Od Turaka bi se oslobodili na isti nacin kao Arapi. Srpski narod bi imao visoki natalitet i sada bi ga bilo minimum 20.000.000. Mane su te sto bi bila zatrta pravoslavna predislamska kultura, bez ikakvog uticaja evropske arhitekture. Situacija u Vojvodini bi bila zanimljiva, kao i u Kninskoj Krajini. Ne bi bilo dve velike seobe Srba, pa bi na Kosovu ostao srpski zivalj. U sastavu srpske drzave imali bi kompletnu Crnu Goru, kompletnu Bosnu i Hercegovinu, kompletno Kosovo i Metohiju, mozda cak i severnu Albaniju. U Sandzaku bi bilo 100% srpsko stanovnistvo.

Neki kazu da su Srbi, sto se tice dugorocnih nacionalnih interesa, odabrali najgoru mogucu opciju - da ostanu pravoslavni. Da bi bolje bilo da su nasi preci svi postali katolici ili muslimani.

Odlicno pitanje.a moj odogovor je da bi jos gore prosli.Srbija kao vecinski muslimanska zemlja bi bila zbrisana od Austro Ugarske,Rumunije,a mozda bi nas jos vise nalupali Bugari i Grci.Sa druge strane Mletacka bi navaljivala sa Jadrana.Imas priliku da vidis kako su prosli muslimani an podrucju AU monarhije prije osvajanja Bosne.Nemas ni jednu muslimansku opstinu na podrucju Hrvatske i Madjarske.Sve je pokrsteno ili protjerano.Srbija kao muslimanska drazava ako bi opstala imala bi ekonomiju na nivou Albanije ili Kosova.Naravno bilo bi nam lakse u to vrijeme kao muslimanima,manje bi bili progonjeniali bi danas bili teska sirotinja.

Nakon ulaska AU monarhije u Bosnu 1878 godine pocinje iseljavanje muslimanskog stanovnistva ka Turskoj.Uporedo krece naseljavanje katolickih naroda.Procjenjuje se da je od 1878 - 1914 u Bosnu naseljeno preko 200 000 katolika raznih naroda,koji su danas asimilovani u hrvatsku naciju sem Italijana kod Prnjavora.Austro Ugarska je mudro radila,nije dozvolila da svi muslimani isele ka Turskoj vec ih je iza 1900 polako jacala na ustrb Srba i Hrvata.Vidjeli su da su oni sluzili Otomanskoj imperiji i da bi mogli sluziti AU imperiji,ali kao topovsko meso protiv Srbije.Stvoreni su zloglasni redovi suckori koji su cinili zlodjela nad Srbima od 1878 - 1918 u Bosni.Vecina suckora su bili muslimani,manje Hrvati. E sad postaje intersentno zasto bas muslimani a ne Hrvati nisu forsirani u suckore.Odgovor je jednostavan,potrebno je muslimane gurnuti u prve redove kad dodje konflikt sa Srbijom i tako im umanjiti broj,a katolicko stanovnistvo sacuvati od stradanja i pstaviti ih da se demografski uvecavaju.

Sjetite se samo da je Otomansko carstvo prizanlo Srbiju 1878,a Bosnu prodalo za vrecu dukata Austro Ugrarskoj.Gradovi u Srbiji bi licili na latinoamericke ili bolje receno indijske favele da smo prihavtili svi islam.Pogledajte Pristinu a zatim je uporedite sa Novim Sadom,ili Gnjilane i Sombor.

Srbi bi prošli bolje da su imali malo više mozga, bez obzira na religiju.
Ovo je najtacniji i najlogicniji odgovor na postavljenu temu. Moze li neko da argumentovano pobije ovaj iskaz? Pri tome treba imati u vidu da su Srlbi bili pagani, pa katolici, a tek dugo nakon toga postadose vizantijski pravoslavci. Naravno, tokom okupacije od strane Osmanske imperije, mnogo naseg naroda je prihvatilo islam iz dva razloga, bezbednosnog i ekonomskog.

Најбржа исламизација је била код Мађара после освајања Будимпеште после ослобађања од стране Асустријанаца била је такође најбржа католизација друштва.
Последица је била да су Аустријансци затекли више Срба у Будмпешти нарочито у Будиму од Мађара. Добили су повластице и многа права која су искористили за оснивање Матице српске , били су водећи трговци све до првог српског устанка када масовно подржавају Карађорђа и желе присаједињење са Србијом. Власти одговарају одређеним мерама као прво забраном позоришних представа о Карађорђу укудањем финансија као и повластица у трговини из које их потискују Јевреји. Након многих репресивних мера долази до мађаризације Срба у великој мери постепено пак али у јако великој мери су послужили у изградњи мађарског друштва има сачуваних фрагмента хрватских великаша и књижевника који сведече о овоме и пишу како Мађари хоће све за себе а заборављају да су их Срби и Хрвати ослободили и равноправно учествовали у обнови и изградњи новог мађарског поретка на шта Мађари одговарају репресијом и јаким политичким притисцима у циљу мађаризације и избацивања свих етнитета из свог националног програма кад будем имао времена окачио бих тако нешто.

Poslednja izmena:
Ovo je najtacniji i najlogicniji odgovor na postavljenu temu. Moze li neko da argumentovano pobije ovaj iskaz? Pri tome treba imati u vidu da su Srlbi bili pagani, pa katolici, a tek dugo nakon toga postadose vizantijski pravoslavci. Naravno, tokom okupacije od strane Osmanske imperije, mnogo naseg naroda je prihvatilo islam iz dva razloga, bezbednosnog i ekonomskog.

Чудно да нису из безбедносних и економских разгола прихватили и хришћанство кад су Турци отишли. Да јесу, прошли би 3x боље. Ево и данас изводе неке бесне глисте са Ердоганом. А и та Турска би могла мало да охлади са Исламом, више их нико не бије по ушима да се глупирају.

Kad smo mi bili katolici ? Nikad cuh da je katolicanstvo tradicija naseg drustva i da ima katolika u okviru srpske zajednice.Bili smo prvo pagani,pa onda hriscani.Hriscanstvo se cijepa na dva dijela 1054 goidne i mi postepeno,valjda zbog blizine Vizantije orjentisemo se ka istocno pravoslavnoj crkvi.

Poslednja izmena od moderatora:
Pa i ja sam citao Deftere i imam na umu da bas za vreme Sokolovica dodje do islamizacija. Dobro moram opet da vidim.

A Turci su vecinski naslednici islamizovanih i turkizovanih Turaka, pa nije samo Grcka bila pre grcka nego i cela zapadna i severna Anatolija.
a
Kod bugarskih Turaka je pitanje koliko su pravi Turci a koliko su preuzeli samo jezik zbog blizine za Anatolijom.

U bugarskoj, blizu granice sa ruminijom je naseljeno mnogo PRAVIH turaka koji i danas govore turski i osecaju se turcima uprkos velikom bugsrskom pritisku

Kad smo mi bili katolici ? Nikad cuh da je katolicanstvo tradicija naseg drustva i da ima katolika u okviru srpske zajednice.Bili smo prvo pagani,pa onda hriscani.Hriscanstvo se cijepa na dva dijela 1054 goidne i mi postepeno,valjda zbog blizine Vizantije orjentisemo se ka istocno pravoslavnoj crkvi.

Не због тога, већ зато што нисмо хтели признати папу за шерифа :D А и Цариградског смо откачили првом приликом. Где си ти видео Србина који пада на те форе да је неко Христов намесник на земљи? Па овде би неко устрелио папу, чисто да докаже супротно.

Poslednja izmena:
Radije bih izvrsio harakiri nego da budem mudzos!!!!

- - - - - - - - - -

Pa jest,mi se vise sprdamo sa svestenim licima.Kod Hrvata je papa i alfa i omega a mi nase patrijarhe i episkope ismejavamo,naravno ne vecina.Nikad ne cuh kod muslimana neko da blati svoje.

Jes k**** ... ima na FB-u grupa ''Smesna strana religije'' i tu Hrvati masovno ismevaju svoje fratre, bas kao sto Srbi ismevaju popove SPC....

Šališ se?
"Kad smo mi bili katolici"???
Pa kad nismo...najbolje prouči malo sam prošlost svog naroda, da ti niko ne soli pamet, uvredićeš se.
Pa do pre samo 200-300 godina katolici su osim srbskog primorja i zaledja bili čak i Vasojevići,a da ne govorimo o vremenu pre Sv.Save.

Onaj ko svoje obicaje gazi, nije dobar ni sebi ni svetu. Religija je nosilac obicaja,
pa makar bili i ateisti te obicaje moramo da cuvamo.

Budite vi i gradjani sveta, ali uvek ce vas neko moralno testirati pitanjem o odnosu prema religiji,
ne yato sto ih zanima vasa religija, nego zato sto time pokazujete svoje lice.

A to što smo svoju rodnu slovensku veru, šuma i livada, i slavljenje života prodali za kult smrti i mrtvih, to nikom ništa? Tada to pravilo nije važilo?
Hrišćanstvo je u srednjem veku bilo isto što i EU i NATO sada, ni manje ni više svidelo se to nekom ili ne.
Sredstvo za nametanje vlasti i sile Rima i Carigrada. I uglavnom je krvlju i ognjem šireno.
Ko god nije hteo dobrovoljno da ga prihvati morao je biti ubiven.
Toliko o toj hrišćanskoj ljubavi, a preživeli su shvatili da bolje da ga zavole, nego da svetska zajednica, tj Rim i Carigrad pokrenu pokolj, kao što je bilo u Slovenskim zemljama.

U VEZI TEME:
Da smo primili islam, bili bi gori isilovci i talibani od samih avgana, sada bi Berlin i Pariz bili šerijatske džamahirije.
Eto to bi bilo. A London bi imao položaj povlašćeneg trgovačkog grada sa jevrejskom manjinom.

Poslednja izmena:
Šališ se?
Pa kad nismo...najbolje prouči malo sam prošlost svog naroda, da ti niko ne soli pamet, uvredićeš se.
Pa do pre samo 200-300 godina katolici su osim srbskog primorja i zaledja bili čak i Vasojevići,a da ne govorimo o vremenu pre Sv.Save.
osim ako pod ovim "kad nismo bili katolici" ne komentarises svoje porodicno stablo ,
iz ovog sto si napisao definitivno zakljucujem da ako si uopste ikad nesto i znao na tu temu sad si sve izmesao.

osim ako pod ovim "kad nismo bili katolici" ne komentarises svoje porodicno stablo ,
iz ovog sto si napisao definitivno zakljucujem da ako si uopste ikad nesto i znao na tu temu sad si sve izmesao.

"kad nismo..." je ironija na tvoje "Kad smo mi bili katolici", daleko od toga da nikad nismo, itekako jesmo. Ne samo u primorju i zaledju, već i u Crnoj Gori.
A da imaš nešto da kažeš pametno, ti bi se vezao za moj odgovor tebi, a ne za mene i moje porodično stablo. A kako nemaš ništa osporiti mojoj primedbi, rasplinjavaš temu, i skrećeš na lične odnose, dobro poznato...

"kad nismo..." je ironija na tvoje "Kad smo mi bili katolici", daleko od toga da nikad nismo, itekako jesmo. Ne samo u primorju i zaledju, već i u Crnoj Gori.
A da imaš nešto da kažeš pametno, ti bi se vezao za moj odgovor tebi, a ne za mene i moje porodično stablo. A kako nemaš ništa osporiti mojoj primedbi, rasplinjavaš temu, i skrećeš na lične odnose, dobro poznato...

za pocetak, koncentrisi se , nisam te ja pitao "kad smo mi bili katolici ?" jer sam taj tvoj post razumeo kao neki cudan smisao za humor koji ne zavredjuje ozbiljnije bavljenje istim pa na nisam nista napisao , tada.
znaci pomesao si me i kao sagovrnika a najverovatnije i u karakternom etiketiranju (a mozda i nisi ,jer ne poznajem tog koga si komentarisao)

ja sam vec navikao na likove na forumu koji veruju u deda mraza, spajdermena , zemlju kao ravnu plocu, srbe pre ameba,
tako da me ne iznenadjuje da se povremeno pojavi i neko novo otkrovenje "tisućljetnjih" tipa svi ste vi bili katolici, ali vas eto tisuljetima lazu i vi o tome pojma nemate .

ja se nisam vezivao ni za tebe n za tvoje porodicno stablo, nego sam ti ponudio mogucnost da pojasnis svoju tvrdnju, ali kako ti to nisi uradio u tom slutim da ces vec u sledecem tekstu da ponudis neki argument za koji si se vezao kad si dosao do zakljucka
"Pa do pre samo 200-300 godina katolici su osim srbskog primorja i zaledja bili čak i Vasojevići,a da ne govorimo o vremenu pre Sv.Save."

...
ja se nisam vezivao ni za tebe n za tvoje porodicno stablo, nego sam ti ponudio mogucnost da pojasnis svoju tvrdnju, ali kako ti to nisi uradio u tom slutim da ces vec u sledecem tekstu da ponudis neki argument za koji si se vezao kad si dosao do zakljucka
"Pa do pre samo 200-300 godina katolici su osim srbskog primorja i zaledja bili čak i Vasojevići,a da ne govorimo o vremenu pre Sv.Save."

Pa upravo najveći deda mraz je da su Srbi pravoslavni odvajkada i svuda, a ja da ti sad kopam da ti nalazim dokaze za moju tvrdnju ne pada mi na pamet, jer prvi ti to nisi uradio. Ja ti kažem kako jeste, možeš da se složiš sa tim ili ne, tvoja volja. Pun je net dokaza za ono što sam rekao, pa ako ne veruješ a imaš vremena, slobodno se posveti toj temi. Moje je da ti pomognem da vidiš da si u krivu, ako nećeš, opet tvoja volja, ne zanima me to pretereno, u šta ćeš ti da veruješ, iskreno, veruj u šta oćeš.

Pun je net dokaza za ono što sam rekao, pa ako ne veruješ a imaš vremena, slobodno se posveti toj temi.

Višegradska 26, Beograd
Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" ,

to je jedino mesto gde sam u pisanoj arhivi nasao neka pisanija na tu temu , pa cak i nekoliko svedoka koji su bili spremni da se zakunu da je istina sve sto si ti napisao .
ali moram da priznam ja jos nisam spreman da u te argumente i svedoke poverujem dokle god oni nose one cudne kosulje sa dugackim rukavima koje se kopcaju na ledjima :maramica:

Višegradska 26, Beograd
Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" ,

to je jedino mesto gde sam u pisanoj arhivi nasao neka pisanija na tu temu , pa cak i nekoliko svedoka koji su bili spremni da se zakunu da je istina sve sto si ti napisao .
ali moram da priznam ja jos nisam spreman da u te argumente i svedoke poverujem dokle god oni nose one cudne kosulje sa dugackim rukavima koje se kopcaju na ledjima :maramica:

Pa ko se stobom raspravlja i nije za bolje nego za Lazu, u pravu si.
Povući ću se na vreme, da ti dam prostora da se iskažeš u celosti i potpunosti.

Pa ko se stobom raspravlja i nije za bolje nego za Lazu, u pravu si.
Povući ću se na vreme, da ti dam prostora da se iskažeš u celosti i potpunosti.
43154620_10215410825959051_8585438225097555968_n.jpg

:super:

Prilozi

• 43229980_1965920850371689_1364646435768762368_n.jpg
    43229980_1965920850371689_1364646435768762368_n.jpg
    57,4 KB · Pregleda: 2
Šališ se?

Cuj Vasojevici biti katolici ?? To je ono pleme iznad Komova ,je li ?? Danas se taj narod deklarrise kao Crnogorci,ne vjerujem da su bili nekad Srbi iako istorijski je to dio Raske(Srbije) a od 1912 je tek dio Crne Gore.Je li ista ostalo od njihove katolicke tradicije u Vasojevicima recimo ; ponocka,tetoviranje krstova/krizeva po rukama,slave li imendan ili krsnu slavu ...?? Ima toga jos ako znas jesu li ista zadrazli od nekadasnji katolika,bar sistem bolje organizacije drustva.Oni koji su bili katolici u zapadnoj Hercegovini,Durovniku,dalmatinskoj Zagori i Zumberku su postali vrlo brzo Hrvati. Nakon 10 - 20 godina nakon prihvatanja kaloticanstva taj narod se deklarise kao Hrvati,Cuo sam za Kuce pleme da ih je bili nesto katolika ali su se preobratili u praovslavlje.E sad kako ima katolika oko Skadra pa onda pojas pravoslavnih od Skadra pa do Capljine ?? Znaci nekih 250 - 300 kilometara u tom pojasu nema katolika,kako ne ostase Srbi u tom rejonu katolici ako smo nekad bili katolici? Otkud katolici u Skadru u moru pravoslavnih i muslimana ?? Mozda Vatikan nije imao dovoljno para da misionari medju pravoslavnim zivljem,pa je samo taj frtalj Albanaca i nesto Srba oko Skadra prihvatio katolicanstvo za rad neke novcane pomoci.

Cuj Vasojevici biti katolici ?? To je ono pleme iznad Komova ,je li ?? Danas se taj narod deklarrise kao Crnogorci,ne vjerujem da su bili nekad Srbi iako istorijski je to dio Raske(Srbije) a od 1912 je tek dio Crne Gore.Je li ista ostalo od njihove katolicke tradicije u Vasojevicima recimo ; ponocka,tetoviranje krstova/krizeva po rukama,slave li imendan ili krsnu slavu ...?? Ima toga jos ako znas jesu li ista zadrazli od nekadasnji katolika,bar sistem bolje organizacije drustva.Oni koji su bili katolici u zapadnoj Hercegovini,Durovniku,dalmatinskoj Zagori i Zumberku su postali vrlo brzo Hrvati. Nakon 10 - 20 godina nakon prihvatanja kaloticanstva taj narod se deklarise kao Hrvati,Cuo sam za Kuce pleme da ih je bili nesto katolika ali su se preobratili u praovslavlje.E sad kako ima katolika oko Skadra pa onda pojas pravoslavnih od Skadra pa do Capljine ?? Znaci nekih 250 - 300 kilometara u tom pojasu nema katolika,kako ne ostase Srbi u tom rejonu katolici ako smo nekad bili katolici? Otkud katolici u Skadru u moru pravoslavnih i muslimana ?? Mozda Vatikan nije imao dovoljno para da misionari medju pravoslavnim zivljem,pa je samo taj frtalj Albanaca i nesto Srba oko Skadra prihvatio katolicanstvo za rad neke novcane pomoci.

Ima još, nije samo to što si pobrojao, i nije tačno da su posle 10-20 godina postajali Hrvati, već tek onda kad im je neko rekao "e sad ste Hrvati" a to je u XIX veku, i cela srednja Bosna, pa ja o tome i pričam sve vreme, 1/3 srbstva i to savremenog, onog posle XV-XVII veka, je bila u nekom trenutku katolička, a pre X-XII da i ne pričamo.
A ti isti Zapadni Hercegovci su bili i muslimani inače, samo se to malo zaboravlja...a što se tiče Crne Gore....
Rajko Todić:
KATOLIČKA KNEŽEVINA VASOJEVIĆA

http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/cg_u_xix_vijeku/katolicka_knezevina_vasojevica.htm
...
Granica naroda, pa i vere, nekada nije bila tako jasna i čvrsta, kao sada, prostom svetu je bilo svejedno da li je u istočnoj ili zapadnoj hrišćanskoj crkvi, vera je bila pitanje vlastele i narod se nije oko toga potresao previše. Čak i pitanje "nacije" im je uglavnom bilo strano, i mnogo manje bitno nego sad. Za razliku od danas, kada vlastelu boli uvo za veru, a običan narod se opterećuje time.
Inače, nema veze previše sa temom, ali Vasojevići su skoro pa poseban narod, po genetici, veća je razlika izmedju Vasojevića i Kuča, nego izmedju prosečnog I2a Srbina i prosečnog I2a Ukrajinca ili Poljaka.
27a73-clip-150kb.jpg

Poslednja izmena:

Back