Da li bi danasnja Rusija (Putin/Medvedev) priznala RSK?

Da li bi danasnja Rusija priznala Republiku Srpsku Krajinu?

• Da.

• Ne.

• Nisam siguran/sigurna.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Pa evo da ja vas pitam, kao Hrvat iz Zagreba. Ja jesam pravnik, nisam doduše magistar, ko jedan moj kolega, ali logično gledano stvari stoje ovako:

tzv. RSK je nepostojeća. Nema je na niti jednoj karti, a zadnji povijesni izvor je vezan čini mi se uz 1870 kada je kao administrativna jedinica "Vojna Krajina" ukinuta. Dakle, čak ni tada nije imala državnost. Srbi u Krajini su legitimnost tražili u činjenici da su po broju stanovništva najmasovniji. To im je bio jedini argument.

Imate Kosovo, ustavom zajamčena autonomna regija Srbije. Imate velik broj Albanaca, koji su zbog svoje brojnosti dobili državnost.

Nije teško, zaključak je jasan = ako smatrate da je Kosovo nelegalno (a ja kao pravnik, dijelim taj sud) oduzeto od Srbije, jednakom logikom ni tzv . RSK nije imala pravo na bilo kakvo odcjepljenje .

Pa evo da ja vas pitam, kao Hrvat iz Zagreba. Ja jesam pravnik, nisam doduše magistar, ko jedan moj kolega, ali logično gledano stvari stoje ovako:

tzv. RSK je nepostojeća. Nema je na niti jednoj karti, a zadnji povijesni izvor je vezan čini mi se uz 1870 kada je kao administrativna jedinica "Vojna Krajina" ukinuta. Dakle, čak ni tada nije imala državnost. Srbi u Krajini su legitimnost tražili u činjenici da su po broju stanovništva najmasovniji. To im je bio jedini argument.

Imate Kosovo, ustavom zajamčena autonomna regija Srbije. Imate velik broj Albanaca, koji su zbog svoje brojnosti dobili državnost.

Nije teško, zaključak je jasan = ako smatrate da je Kosovo nelegalno (a ja kao pravnik, dijelim taj sud) oduzeto od Srbije, jednakom logikom ni tzv . RSK nije imala pravo na bilo kakvo odcjepljenje .

da,samo i to autonomno kosovo i albanska većina na njemu je stvoreno ratom i to ne onim 1998/99 nego 1941/45

Nece moci .

1. Po Ustavu SFRJ pravo na otcepljenje imali su narodi , a ne nacionalne manjine , ili republike .

2. Srbi u Hrvatskoj su bili konstitutivni narod , Siptari u Srbiji nisu .

Po istom osnovu iz Gruzije su legalno izasli Abhazija i Osetija - jer im je to pravo davao Ustav SSSRa , a secesija Siprata je nelegalna . Zato Rusija nikada nece priznati Kosovo , a sadasnja garnitura Putin - Medvedev bi insistirala na mirnom resenju i postovanju Ustava prilikom odredjivanja ruske pozicije oko R S Krajine ( da se ona do odzala ) . Druga je stvar bio pijani Jeljcin koji zamalo nije i Rusiju potopio , akamoli medjunarodno pravo i poredak .

Nece moci .

1. Po Ustavu SFRJ pravo na otcepljenje imali su narodi , a ne nacionalne manjine , ili republike .

Po istom osnovu iz Gruzije su legalno izasli Abhazija i Osetija - jer im je to pravo davao Ustav SSSRa , a secesija Siprata je nelegalna . Zato Rusija nikada nece priznati Kosovo , a sadasnja garnitura Putin - Medvedev bi insistirala na mirnom resenju i postovanju Ustava prilikom odredjivanja ruske pozicije oko R S Krajine ( da se ona do odzala ) . Druga je stvar bio pijani Jeljcin koji zamalo nije i Rusiju potopio , akamoli medjunarodno pravo i poredak .

U preambuli Ustava SFRJ piše da su pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja imali narodi SFRJ.

Ali piše isto tako da narodi SFRJ svoja prava ostvaruju putem republika, odnosno autonomnih pokrajina. :mrgreen:

Dakle, Srbi iz Hrvatske nisu imali pravo na bilo kakvo otcjepljivanje bez SR Hrvatske, a naročito ne OD SR Hrvatske.

U preambuli Ustava SFRJ piše da su pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja imali narodi SFRJ.

Ali piše isto tako da narodi SFRJ svoja prava ostvaruju putem republika, odnosno autonomnih pokrajina. :mrgreen:

Dakle, Srbi iz Hrvatske nisu imali pravo na bilo kakvo otcjepljivanje bez SR Hrvatske, a naročito ne OD SR Hrvatske.

ako ti je toliko stalo do toga ustava sfrj treba da znas da slovenija i hrvatska nisu imale pravo na nezavisnost kako su to one uradile nego da to potvrdi skupstina sfrj..

ako je jedna republika protiv,nema nezavisnosti...

Da li bi Rusija, da je tada bila kakva je danas, priznala RSK?

Da je 1999.bila
današnja Rusija nešto ne verujem
da bi NATO ubijao po SRJ.
Ne kažem da bi se Rusija tukla za nas,
ali sam ubeđen da bi smo dobili tehniku,
kojom bi imali šansu da se efikasnije branimo.....
Ma,ko zna šta bi tu svega bilo !?
Strateški interesi Rusije za ovaj region se ne dovode u pitanje.

da,kasnije,demokratskim putem u demokratskoj drzavi kao sto je bila brozova jugoslavija..

jesu kasnije ali su albanci 1945 postali većina na kosovu jer srbima je bio zabranjen povratak a oni koji su dosli iz albanije su ostali

Pa sad, tu postoje 2 "cake".

Jedna je da Srbi koji su uspjeli otići iz najnerazvijenijeg dijela Jugoslavije nisu ni imali volje vraćati se, jer su puno bolje bili zbrinuti po Srbiji.

A druga je ta što su tada Albanija i FNRJ bile toliko prisne da je čak postojala varijanta priključenja Albanije Jugoslaviji.

Međutim je nakon razlaza Tito-Staljin prijateljstvo palo u vodu, a Albanija blindirala svoje granice.

Ahaaa .... Konstitutivni narod u saveznoj drzavi i konstitutivni narod u federalnoj jedinici ima pravo na otcepljenje ne po jednom , vec po dva osnova .

A ukidanje prava Srbima da budu konstitutivni narod u S.R .Hrvatskoj krsi osnovno pravni postulat - jednom dostignuti stepen prava ne moze se nasilno menjati .

ako ti je toliko stalo do toga ustava sfrj treba da znas da slovenija i hrvatska nisu imale pravo na nezavisnost kako su to one uradile nego da to potvrdi skupstina sfrj..

ako je jedna republika protiv,nema nezavisnosti...

Taj Ustav se kršio u više navrata upravo od strane Srbije, pa je pozivanje na njega neumjesno.

Ja sam samo naveo primjer iz Ustava, jer ga je Lepi Bora tumačio selektivno, odnosno samo onaj dio teksta koji njemu odgovara.

Nece moci .

Moram te ispraviti, ljubo je to učinio djelomično. Ovo je VELIKA ZABLUDA, i to ti kažem i kao pravnik, i kao netko tko studira međunarodne odnose kao drugi faks.

Točka 1 je POGREŠNA. Ustav 45 , DA , izmjene 62-63 DJELOMIČNO, ali zadnji Ustav Jugoslavije, za koji su na kraju glasali i Srbi jasno kaže , ne mogu sada vaditi parafrazirati ću , "nositelji suverenosti su republike ....bla bla bla. ...uključujući i pravo na odcjepljenje. To piše 1/1 i ja ne znam tko vama ponavlja i tko vama priča da su pravo na odcjepljenje imali narodi. JESU DO 63 GODINE. Od tada stvar se mijenja i nositelj legitimnog suvereniteta su republike. Pravna osnova na kojoj je međunarodna zajednica priznala svih 6 republika su upravo ustavne izmjene 63-e i konačno Ustav 74. To je jasno ko dan, i vama stalno netko priča kontra. Uzmi , pročitaj vidi.

Da , Srbi su bili konstitutivni, i stalno se za to hvatate. Ali što znači konstitutivnost ? Jesi li ikad pogledao što to znači ? To ne daje pravo veta, Srbi nikad u republičkim organima nisu imali pravo veta, kao ni bilo tko u bilo kojoj saveznoj republici.Srbi su bili RAVNOPRAVAN narod, ali to ne znači da su imali veto absolute, dakle njihova konstitutivnost se izražava time što su imali pravo izaći na izbore i glasati za koga hoće. U suprotnom bi ispalo da 10 posto stanovništva, i manje može zadržati volju većine od 90 - a to ne prolazi.

Što se Albanaca tiče problem je širi. Ova neovisnost istina bog nije legalna, pravno je nelegalna, ali vi ste si zakomplciirali stvar kada ste im likvidrali autonomiju, smijenili njihove predstavnike - i tu se onda postavlja pitanje, da li je ovo sa pravnog stajališta očekivan rezultat.

Ahaaa .... Konstitutivni narod u saveznoj drzavi i konstitutivni narod u federalnoj jedinici ima pravo na otcepljenje ne po jednom , vec po dva osnova .

A ukidanje prava Srbima da budu konstitutivni narod u S.R .Hrvatskoj krsi osnovno pravni postulat - jednom dostignuti stepen prava ne moze se nasilno menjati .

U Ustavu SR Hrvatske prije "Božićnog ustava" iz 1990. stoji da je SR Hrvatska nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda i svih naroda i narodnosti koje u njoj žive.

U "Božičnom ustavu" je jedino izbačeno ovo "država srpskog naroda".

A primjećuješ da je i u staroj varijanti SR Hrvatska određena kao nacionalna samo hrvatskog naroda.

Dalje, taj novi Ustav donesen je 22.12.1990., 4 mjeseca nakon formiranja nelegalne tzv. "SAO Krajine" i proglašavanja ratnog stanja u Hrvatskoj od strane Srba u Krajini.

Po toj logici ni Hrvatska nije imala pravo ocepiti se iz Jugoslavije.

Na ovu okolnost postojale su 2 mogućnosti:

1.Svakako ne bez saglasnosti srpskog naroda,ili
2.Svakako da uz saglasnost srpskog naroda!
===================================
A,da bi ste suspendovali tu činjenicu
u odlučivanju srpskog faktora,
prepravili ste Ustav i "po kratkom postupku"
oduzeli Srbima konstitutivnost i sveli jedan narod na
status nacionalne manjine.....
Znao je to i sam,nego šilji qurac po Forumu....!!!

Poslednja izmena:
još samo nešto. Ako je savezna država organizirana u 6 jedinica, 6 republika, pa čak i da piše da narodi imaju pravo na odcjepljenje, kako će se oni to odcijepiti ? Pa jedino kroz okvire vlastite republike čije su granice utvrđene.

Uvođenjem Teritorijalne obrane 74 je jasno dano do znanja, da je republika nositelj suvereniteta. I kad se kaže Hrvatska - misle se na Hrvate u Hrvatskoj. Isto za Srbiju vrijedi.

još samo nešto. Ako je savezna država organizirana u 6 jedinica, 6 republika, pa čak i da piše da narodi imaju pravo na odcjepljenje, kako će se oni to odcijepiti ? Pa jedino kroz okvire vlastite republike čije su granice utvrđene.

Uvođenjem Teritorijalne obrane 74 je jasno dano do znanja, da je republika nositelj suvereniteta. I kad se kaže Hrvatska - misle se na Hrvate u Hrvatskoj. Isto za Srbiju vrijedi.

To je i decidirano bilo određeno Ustavom, kao i to da je svaka republika DRŽAVA (mislim da je članak 3 ili 4).

Back