Pobuna!
Obećava
- Poruka
- 62
Da li bi Rusija, da je tada bila kakva je danas, priznala RSK?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa evo da ja vas pitam, kao Hrvat iz Zagreba. Ja jesam pravnik, nisam doduše magistar, ko jedan moj kolega, ali logično gledano stvari stoje ovako:
tzv. RSK je nepostojeća. Nema je na niti jednoj karti, a zadnji povijesni izvor je vezan čini mi se uz 1870 kada je kao administrativna jedinica "Vojna Krajina" ukinuta. Dakle, čak ni tada nije imala državnost. Srbi u Krajini su legitimnost tražili u činjenici da su po broju stanovništva najmasovniji. To im je bio jedini argument.
Imate Kosovo, ustavom zajamčena autonomna regija Srbije. Imate velik broj Albanaca, koji su zbog svoje brojnosti dobili državnost.
Nije teško, zaključak je jasan = ako smatrate da je Kosovo nelegalno (a ja kao pravnik, dijelim taj sud) oduzeto od Srbije, jednakom logikom ni tzv . RSK nije imala pravo na bilo kakvo odcjepljenje .
da,samo i to autonomno kosovo i albanska većina na njemu je stvoreno ratom i to ne onim 1998/99 nego 1941/45
Nece moci .
1. Po Ustavu SFRJ pravo na otcepljenje imali su narodi , a ne nacionalne manjine , ili republike .
2. Srbi u Hrvatskoj su bili konstitutivni narod , Siptari u Srbiji nisu .
Po istom osnovu iz Gruzije su legalno izasli Abhazija i Osetija - jer im je to pravo davao Ustav SSSRa , a secesija Siprata je nelegalna . Zato Rusija nikada nece priznati Kosovo , a sadasnja garnitura Putin - Medvedev bi insistirala na mirnom resenju i postovanju Ustava prilikom odredjivanja ruske pozicije oko R S Krajine ( da se ona do odzala ) . Druga je stvar bio pijani Jeljcin koji zamalo nije i Rusiju potopio , akamoli medjunarodno pravo i poredak .
Nije baš tako.
Autonomne pokrajine su kreirane kasnije.
Nije teško, zaključak je jasan = ako smatrate da je Kosovo nelegalno (a ja kao pravnik, dijelim taj sud) oduzeto od Srbije, jednakom logikom ni tzv . RSK nije imala pravo na bilo kakvo odcjepljenje .
U preambuli Ustava SFRJ piše da su pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja imali narodi SFRJ.
Ali piše isto tako da narodi SFRJ svoja prava ostvaruju putem republika, odnosno autonomnih pokrajina.
Dakle, Srbi iz Hrvatske nisu imali pravo na bilo kakvo otcjepljivanje bez SR Hrvatske, a naročito ne OD SR Hrvatske.
Da li bi Rusija, da je tada bila kakva je danas, priznala RSK?
da,kasnije,demokratskim putem u demokratskoj drzavi kao sto je bila brozova jugoslavija..
jesu kasnije ali su albanci 1945 postali većina na kosovu jer srbima je bio zabranjen povratak a oni koji su dosli iz albanije su ostali
U preambuli Ustava SFRJ piše da su pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja imali narodi SFRJ.
Ali piše isto tako da narodi SFRJ svoja prava ostvaruju putem republika, odnosno autonomnih pokrajina.
Dakle, Srbi iz Hrvatske nisu imali pravo na bilo kakvo otcjepljivanje bez SR Hrvatske, a naročito ne OD SR Hrvatske.
ako ti je toliko stalo do toga ustava sfrj treba da znas da slovenija i hrvatska nisu imale pravo na nezavisnost kako su to one uradile nego da to potvrdi skupstina sfrj..
ako je jedna republika protiv,nema nezavisnosti...
Nece moci .
1. Po Ustavu SFRJ pravo na otcepljenje imali su narodi , a ne nacionalne manjine , ili republike .
2. Srbi u Hrvatskoj su bili konstitutivni narod , Siptari u Srbiji nisu .
Po istom osnovu iz Gruzije su legalno izasli Abhazija i Osetija - jer im je to pravo davao Ustav SSSRa , a secesija Siprata je nelegalna . Zato Rusija nikada nece priznati Kosovo , a sadasnja garnitura Putin - Medvedev bi insistirala na mirnom resenju i postovanju Ustava prilikom odredjivanja ruske pozicije oko R S Krajine ( da se ona do odzala ) . Druga je stvar bio pijani Jeljcin koji zamalo nije i Rusiju potopio , akamoli medjunarodno pravo i poredak .
Taj Ustav se kršio u više navrata upravo od strane Srbije, pa je pozivanje na njega neumjesno.
Ja sam samo naveo primjer iz Ustava, jer ga je Lepi Bora tumačio selektivno, odnosno samo onaj dio teksta koji njemu odgovara.
Po toj logici ni Hrvatska nije imala pravo ocepiti se iz Jugoslavije.
Ahaaa .... Konstitutivni narod u saveznoj drzavi i konstitutivni narod u federalnoj jedinici ima pravo na otcepljenje ne po jednom , vec po dva osnova .
A ukidanje prava Srbima da budu konstitutivni narod u S.R .Hrvatskoj krsi osnovno pravni postulat - jednom dostignuti stepen prava ne moze se nasilno menjati .
Po toj logici ni Hrvatska nije imala pravo ocepiti se iz Jugoslavije.
ti si ga prvi spomenuo,ich nein
još samo nešto. Ako je savezna država organizirana u 6 jedinica, 6 republika, pa čak i da piše da narodi imaju pravo na odcjepljenje, kako će se oni to odcijepiti ? Pa jedino kroz okvire vlastite republike čije su granice utvrđene.
Uvođenjem Teritorijalne obrane 74 je jasno dano do znanja, da je republika nositelj suvereniteta. I kad se kaže Hrvatska - misle se na Hrvate u Hrvatskoj. Isto za Srbiju vrijedi.