Da li asocijalne osobe mogu postati socijalne osobe u 30 im godinama

Владета Јеротић је причао да се људи мењају. Они који су први део живота били екстровертни постану после интровертнији и обрнуто.
Мада ја знам неке и који су цео живот исти, или треба да сачекам још до промене :lol:

Svi oni koji su asocijalni od rodjenja,i oni koji su bili socijalni pa su vremenom postali asocijalni u 30 im, zbog raznoraznih razloga

Da li je moguca obnova po tom pitanju...
Zavisi.

Biti "asocijalan od rođenja" po difoltu podrazumeva da si psihopata. Tu nema veze jel ti je 15 ili 30. Psihopate se ne menjaju jer se, kao osnovno, psihpatija ne leči.

"Vremenom postali asocijalni" bi mogli biti sociopate, koji se nisu rodili genetski uslovljeni već su svoju antisocijalnost razvili usled određenih okolnosti (po pravilu tokom ranih godina; detinjstva i rane adolescencije). Pretpostavljam da se s nekim takvim može raditi, mada to svakako iziskuje ogroman posao i dugo vremena. Konkretno ne mislim da 30 godina života ima išta s tim - što pre, to bolje i brže, što kasnije, to teže i vremenom verovatno nemoguće. Nisam ni čula ni čitala da neko može biti sasvim socijalno operativna osoba - i onda u 30-im postati sociopata. Takve se stvari pokažu ranije. U 30-ima ti se može desiti neka velika trauma, ali onda ćeš razviti razne oblike anksioznosti, depresiju, PTSD ili šta već - teško da ćeš najednom postati sociopata. Kako rekoh, to zahteva duži proces, po pravilu u mlađim godinama. Niko se ne budi u 30-oj i odjednom je sociopata.

Osim toga, postoji razlika između biti "asocijalan" i biti "antisocijalan". Introverti mogu biti asocijalni, ali ne moraju (i po pravilu nisu) antisocijalni.

Zavisi.

Biti "asocijalan od rođenja" po difoltu podrazumeva da si psihopata. Tu nema veze jel ti je 15 ili 30. Psihopate se ne menjaju jer se, kao osnovno, psihpatija ne leči.

"Vremenom postali asocijalni" bi mogli biti sociopate, koji se nisu rodili genetski uslovljeni već su svoju antisocijalnost razvili usled određenih okolnosti (po pravilu tokom ranih godina; detinjstva i rane adolescencije). Pretpostavljam da se s nekim takvim može raditi, mada to svakako iziskuje ogroman posao i dugo vremena. Konkretno ne mislim da 30 godina života ima išta s tim - što pre, to bolje i brže, što kasnije, to teže i vremenom verovatno nemoguće. Nisam ni čula ni čitala da neko može biti sasvim socijalno operativna osoba - i onda u 30-im postati sociopata. Takve se stvari pokažu ranije. U 30-ima ti se može desiti neka velika trauma, ali onda ćeš razviti razne oblike anksioznosti, depresiju, PTSD ili šta već - teško da ćeš najednom postati sociopata. Kako rekoh, to zahteva duži proces, po pravilu u mlađim godinama. Niko se ne budi u 30-oj i odjednom je sociopata.

Osim toga, postoji razlika između biti "asocijalan" i biti "antisocijalan". Introverti mogu biti asocijalni, ali ne moraju (i po pravilu nisu) antisocijalni.
Asocijalnost kako gledas kao univezalni fenomen pojedinca ili fenomen pojedinacni i sredine u kojoj taj pojedinac zivi.

Generalizacija je opet reci neko se rodi asocijalan pa je psihopata.Mislim da je i to posledica raznih drugih faktora
Ne. Neko se rodi ANTIsocijalan, što JESTE patološki poremećaj, urođeni.

To ne znači da svi koji se rode s psihopatskom predispozicijom postaju lude serijske ubice. To prosto znači da imaju određenu patologiju koja se može ispoljiti u najgorem mogućem obliku ako okolnosti dozvole - ili u blažem, ako su okolnosti povoljnije. Naprimer, psihopate su dobre u vojsci, policiji, itd. POD uslovom da su odrastali pod povoljnim okolnostima. Da su imali pozitivno detinjstvo itd.

Ako se neko s tom patologijom odgaja u porodici koja ga zlostavlja, ako je od malih nogu bio izložen nekom maltretiranju, nekim poremećajima - najverovatnije će izrasti u opasnu osobu. Da, čak i u serijskog ubicu. Ako prođe sretnije tokom odrastanja i mladosti, onda će završiti kao funkcionalni psihopata: snajperista u vojsci ili šta već. Poenta je da se ta patologija ne može IZLEČITI. Može se samo modifikovati, do određene granice.

Ne mora značiti. Asocijalan ne znači nužno da se ni sa kim "ne družiš."
Po tvojoj definiciji. Dakle, hajde onda da usaglasimo definiciju...
iz iskustva, asocijalni su najcesce depresivci, koji zavrse
u bolnici zbog toga, pa lekari pokusavaju da ih socijalizuju tamo...
Generalno, posmatraju ih kako se druze sa drugima i pricaju,
i ako su se dovoljno socijalizovali, onda ih verovatno pustaju.

Ako se neko s tom patologijom odgaja u porodici koja ga zlostavlja, ako je od malih nogu bio izložen nekom maltretiranju, nekim poremećajima - najverovatnije će izrasti u opasnu osobu.
Taj sam. No mene je preokrenulo to sto sam postao religiozan sa 32 godine. Interesantno, nije bio problem kad sam bio opasan, nego
kad sam resio da se zamonasim, tj da zivim kao beskucnik. Biti opasan je normalno u ovom drustvu, pogotovo 90ih...
Zapravo tek sam postao normalna osoba tada, a upravo zbog toga su me roditlelji zatvorili u ludnicu..
No stekao sam veliko iskustvo sa psihijatijom u proteklih 20 i vise godina :P
I eto, naucio sam da volim i da se posvetim porodici i budem dobar otac. Moje dete nece nikada doziveti ono sto sam
ja dozivljavao kao dete :P

Ne. Neko se rodi ANTIsocijalan, što JESTE patološki poremećaj, urođeni.

To ne znači da svi koji se rode s psihopatskom predispozicijom postaju lude serijske ubice. To prosto znači da imaju određenu patologiju koja se može ispoljiti u najgorem mogućem obliku ako okolnosti dozvole - ili u blažem, ako su okolnosti povoljnije. Naprimer, psihopate su dobre u vojsci, policiji, itd. POD uslovom da su odrastali pod povoljnim okolnostima. Da su imali pozitivno detinjstvo itd.

Ako se neko s tom patologijom odgaja u porodici koja ga zlostavlja, ako je od malih nogu bio izložen nekom maltretiranju, nekim poremećajima - najverovatnije će izrasti u opasnu osobu. Da, čak i u serijskog ubicu. Ako prođe sretnije tokom odrastanja i mladosti, onda će završiti kao funkcionalni psihopata: snajperista u vojsci ili šta već. Poenta je da se ta patologija ne može IZLEČITI. Može se samo modifikovati, do određene granice.
Ti si malo pretjerao... Mislim da se naslov ove teme odnosi prvenstveno na ljude koji se ne druže, a ne na neke koji čine zlo. Druga stvar je antisocijalni poremećaj kad se takvi ljudi druže ali na izuzetno pokvaren i manipulitavan način.

Ti si malo pretjerao... Mislim da se naslov ove teme odnosi prvenstveno na ljude koji se ne druže, a ne na neke koji čine zlo. Druga stvar je antisocijalni poremećaj kad se takvi ljudi druže ali na izuzetno pokvaren i manipulitavan način.
Prvo, žensko sam. Drugo, postavljač teme je sam izbrkao/la pojmove "asocijalan" i "antisocijalan", opisujući jedne kao druge. Zato sam i bila postavila pitanje o čemu, u stvari, priča.

Po tvojoj definiciji. Dakle, hajde onda da usaglasimo definiciju...
iz iskustva, asocijalni su najcesce depresivci, koji zavrse
u bolnici zbog toga, pa lekari pokusavaju da ih socijalizuju tamo...
Generalno, posmatraju ih kako se druze sa drugima i pricaju,
i ako su se dovoljno socijalizovali, onda ih verovatno pustaju.
Ne.

Odakle ti to molim te da su asocijalni ljudi po difoltu depresivni i "završavaju u bolnici"? Jel stvarno nikad u životu nisi sreo ni čuo ni za koga ko nije bio društven a ko je imao svoj život, svoje hobije i zanimanja kojima se posvećivao NE tražeći tuđe društvo i pri tom bio sasvim zadovoljan svojim životom i ni najmanje psihički bolestan? To su ideje koje dolaze iz ovog i ovakvog društva, koje je generalno extrovertno i svakog drukčijeg smatra poremećenim. .

Asocijalni ljudi NE moraju biti nužno i bolesni. NE moraju biti depresivni, i ne završavaju po psihijatrijskim bolnicama. Odakle ti samo TO mišljenje?
Neverovatno.

Back