Da li anglofil može da se snađe u Francuskoj?

Samsonight

Elita
Poruka
15.882
Javila se ideja da bih ubrzo mogla da radim za naše ljude u Francuskoj, ali moj francuski je tek na nekom početnom nivou.
To je sve još samo ideja, ali... Pitam se, kako bi to bilo obzirom da nisam još uvek dobar govornik francuskog jezika.
Dakle, radila bih za Srbe u Francuskoj.
Da li neko ko govori engleski i ruski, španski takođe, ali nije baš primenljivo, a francuski baš slabo i neuvežbano-može dobro da se oseća u-Ženevi?
To je multijezična sredina, ali ostalo mi je kao neki parametar kroz školovanje da su Francuzi malo... zatvoreni za engleski jezik.
Iskreno, volim sebi da dajem šanse i otvorena sam za učenje, za jezike sam uvek ta koja je željna znanja, ali... malo sam u rebusu... da li takvu poslovnu ponudu prihvatiti ili odbiti.

Govori srpski da te ceo svet razume. :D

Salu na stranu.
Svi ljudi koji su rodjeni tamo, pa i nasi, u skoli su ucili cetiri jezika. Francuski, nemacki, italijanski, i engleski.

Tako da ces se sigurno sporazumeti barem za osnovne stvari.

Nisam bas najbolje razumeo tvoje pitanje. Jel pitas za situacije kao sto je npr. odlazak u prodavnicu, restoran, ili za neku poslovnu situaciju?

Govori srpski da te ceo svet razume. :D

Salu na stranu.
Svi ljudi koji su rodjeni tamo, pa i nasi, u skoli su ucili cetiri jezika. Francuski, nemacki, italijanski, i engleski.

Tako da ces se sigurno sporazumeti barem za osnovne stvari.

Nisam bas najbolje razumeo tvoje pitanje. Jel pitas za situacije kao sto je npr. odlazak u prodavnicu, restoran, ili za neku poslovnu situaciju?
Pa, da... zanima me snalaženje na nekom bazičnom nivou. Bila bih u Ženevi, gradu.
Bila sam na bliskom istoku i snašla se sjajno jer je tamo engleski jezik praktično drugi zvanični, ali sam upijala sve vreme i arapski.
Otvara mi se prilika da živim i radim u Francuskoj, ali me brine to što je moj francuski slab. :)
Kad se nađem na tom govornom području, verujem da ću ubrzano učiti i usvajati prominentni jezik, ali za početak... da li bi trebalo da brinem jer bih otišla tamo sa nekim osnovnim poznavanjem francuskog?

Nema sta da brines.
Ako mozes da odes, samo napred.
Za osnovni nivo ces se snaci, a usput ces nauciti jezik onoliko koliko ti je potrebno.

Samo jedna mala ispravka. Grad Zeneva se nalazi u Svajcarskoj, ne u Francuskoj. Ali se u tom delu Svajcarske vecinski govori francuski jezik.
Eh, da... Moji Francuzi svojataju Ženevu, kao što to rade i mnogi Rusi, te Švajcarci. Švajcarci iz te zone prelaze u Francusku jer kao Švajcarci zarađuju bolje, a kao Francuzi troše manje. To je neka druga diskusija. :)

Dobro je sto se radi o Zenevi, jer kao sto rekoh, zbog podeljenosti Svajcarske na kantone, svi su u skoli ucili 4 jezika, medju kojima je i engleski, tako da ces uspeti da se sporazumes.

I francuzi u Francuskoj razumeju engleski, ali retko ko zeli da ga govori, zbog netrpeljivosti sa englezima. Secam se kad sam bio u Parizu, da nisu hteli da mi pomognu na engleskom, vec su mi odgovarali na francuskom. 😁

Sto se tice Zeneve, mislim da ces se i sa srpskim jezikom solidno snaci ako tamo ima nasih ljudi kao sto ih ima u ostalim velikim gradovima Svajcarske. Ja sam u Cirihu u frizerskom salonu, prodavnici i restoranu komunicirao sa ljudima na srpskom.

Dobro je sto se radi o Zenevi, jer kao sto rekoh, zbog podeljenosti Svajcarske na kantone, svi su u skoli ucili 4 jezika, medju kojima je i engleski, tako da ces uspeti da se sporazumes.

I francuzi u Francuskoj razumeju engleski, ali retko ko zeli da ga govori, zbog netrpeljivosti sa englezima. Secam se kad sam bio u Parizu, da nisu hteli da mi pomognu na engleskom, vec su mi odgovarali na francuskom. 😁

Sto se tice Zeneve, mislim da ces se i sa srpskim jezikom solidno snaci ako tamo ima nasih ljudi kao sto ih ima u ostalim velikim gradovima Svajcarske. Ja sam u Cirihu u frizerskom salonu, prodavnici i restoranu komunicirao sa ljudima na srpskom.

Nisam mnogo uplašena da skočim u nepoznato.
Gde god sam do sad bila-bilo mi je dobro, ali je paradoks da sam o svetu van Evrope imala više prilika da naučim, a tek sad imam priliku da doživim tu Evropu.
Ovaj put imam i rodbinu na svojoj strani, dok negde tamo mnogo daleko nije bilo nikoga, a manje sam se dvoumila i sve je bilo dobro. Možda to što sam malo i ostarila ima svoj efekat, ali... eto poligona možda i za borbu protiv starenja!
Hvala na ohrabrujućim rečima!

Tesko oni mogu a balkanci tek ne mogu da se naviknu na Francusku a ako se neki balkanac navikne onda to i nije pravi balkanac.Francuska zivotna filozofija je neshvatljiva vecini naroda svijeta moguce da bi se najprije naviknuli brazilci kada bi zivjeli tamo mada oni i nemaju neku dijasporu tamo a zive i arapi tamo koji i dalje ne shvataju da je bit francuskog bica filozofska ne politicka ili religijska.Balkanci koliko god govorili koliko su im teske germanske zemlje u tim zemljama ce se mnogo brze navici na zivot a da ne pricam o Italiji.Francuska je neshvatljiva balkancima,e sada nije toliko ni pitanje ekonomije i zakona njihovih koliko pitanje francuske zivotne filozofije koja je po meni najljepsa na svijetu al treba je shvatiti.E sada da li mogu da se snadju to je vec siroko pitanje,u materijalnom smislu tesko ako nemaju jaku dijasporu a sumnjam da je imaju tamo a i msm da anglosaksonci i nemaju zelju da zive tamo nesto,sigurno da ima pojedinaca.Anglosaksonac u Francuskoj bas tesko

Poslednja izmena:
Javila se ideja da bih ubrzo mogla da radim za naše ljude u Francuskoj, ali moj francuski je tek na nekom početnom nivou.
To je sve još samo ideja, ali... Pitam se, kako bi to bilo obzirom da nisam još uvek dobar govornik francuskog jezika.
Da li neko ko govori engleski i ruski, španski takođe, ali nije baš primenljivo, a francuski baš slabo i neuvežbano-može dobro da se oseća u-Ženevi?
To je multijezična sredina, ali ostalo mi je kao neki parametar kroz školovanje da su Francuzi malo... zatvoreni za engleski jezik.
Iskreno, volim sebi da dajem šanse i otvorena sam za učenje, za jezike sam uvek ta koja je željna znanja, ali... malo sam u rebusu... da li takvu poslovnu ponudu prihvatiti ili odbiti.
Francuzi drze do jezika svog mnogo i jako tesko ce pricati na engleskom sa nekim e sada ako bas znas jezik njihov i oni vremenom naprave blizak odnos sa tobom znaci bas su onda super i bliski prijatelji malo ko moze nekome biti dobar prijatelj kao francuz ako mu je prijatelj samo su jako nepovjerljivi i oprezni da se priblize nekom a dotada djeluju hladni i arogantni a posebno ako pricas engleski al to je samo maska jako su senzibilni i nevidjeno cijene prijateljstvo samo im treba vrijeme kao stidljivom momku i djevojci.Al opet radis za nase ljude tamo nikada ne znas kako ce posao i odnosi da se razvijaju vremenom vjerovatno ces sve vise upoznavati pravih francuza a onda ce ti trebati njihov jezik koji nije toliko tezak.

Anglofil je osoba koja oseća snažnu naklonost prema engleskoj kulturi, istoriji, umetnosti, književnosti i drugim aspektima vezanim za Englesku.
Anglofon je soba koja govori engleski jezik ili osoba čiji je maternji jezik engleski.

Back