Da li alu folija stiti beskontaktne kartice of fishinga u prolazu?

Burnie Burns Conspiracy GIF by Rooster Teeth

Moraš da nosiš i ovaj šešir od alufolije.

Ne znam nazive protokola,ne znam ni modulacije,ni da li je NFC ni wifi ,ni sta je..
Ali u poplavi tih kartica,aiskreno i meni je lakse da ne kucam pin, ali mi je lak za pamcenje, imao sam srece...

Dakle kad ih stoji ugnezdeno po 4 u novcaniku , da li ih zastititi kavezom od spolja?

Tj jednim alu parcetom folije?
Da, aluminijumska folija ih stiti sasvim OK. Definitivno blokira signal.

A sad šalu na stranu - nijedan sistem nije 100% savršen, ali mere bezbednosti ugrađene u moderne kartice sa čipom čine krađu smislenih podataka samo kontaktom sa nečijim novčanikom praktično nemogućom. (a i to što bi NFC-om očitao nije dovoljno za izvršavanje lažnih kupovina bez same kartice). Stari dobri bugarski skimeri su to radili daleko bolje.

Međutim, dobro je za paranoične da kupe "RFID otporan" novčanik, oni se onda osećaju bolje.

Tako da što da ne, kupi, pomoći će tebi (a lopovu neće biti ni bolje ni gore)

Ne znam nazive protokola,ne znam ni modulacije,ni da li je NFC ni wifi ,ni sta je..
Ali u poplavi tih kartica,aiskreno i meni je lakse da ne kucam pin, ali mi je lak za pamcenje, imao sam srece...

Dakle kad ih stoji ugnezdeno po 4 u novcaniku , da li ih zastititi kavezom od spolja?

Tj jednim alu parcetom folije?

Мој сендвић ‘вала штити. За остало не’ам појма!

Pa ne mora dakupuju nista osim uvijac za licnu kartu,pa turi unutra alumini munimum folijicu...

Kod opstine zvezdara kosta u boji 40 din, a u unutrasnjosti,kosta 10 din, na vise 5 din...
Nema da se nadju oni dvostruki i trostruki uvijaci ,neko izgubio ili bacio,ja nasao,probao,svidelo mi se,ali prokleto je uzeti izgubljeno,noge sam polomio obilazeci knjizare u BG,neverovatan grad,tolikoveliki a toliko malo i losih knjizara....

U unutrasnjosti, 6 u krugu od 5 minuta peske...cak i selo ima kiosk knjizaru....

bas tako..
klasican marketing, prodavci koriste narastajucu paranoju da bi prodali proizvod.
Ali ja tu uvek kažem, "ako ćeš za 100 dinara kupiti sebi mir i spokoj, plati 100 dinara..."

Jes' da ja u životu ne bih smarao sa vađenjem iz folije, vraćajem u foliju, i tako deset puta dnevno, kapiram da to nekome znači.

Meni nije jasno zašto neko danas uopšte nosi kartice kad može da ih instalira na telefonu.

Kreditna kartica ima stripe - traku koja se provlaci, koja je veoma nebezbedna, da bi se klonirala kartica ona mora da se prvuce kroz tzv SKIMMER tako da ne pomaze nikakav novcanik, nakon provlacenja kompletna kreditna kartica je klonirana i lopov ce moci da je koristi i trosi vas novac ali ce morati da ima fizicki kontakt sa njom ili vi da provucete za njega. Inace traka na kartici sadrzi informacije kao sto je broj kartice i CVV.

2. Kompomemta kreditne kartice je EMV chip, koji omogucava "beskontaktnu" kupovinu bez provlacenja. EMV cip funkcionise na RFID tehnologiji.
Razlika izmedju EMV cipa i trake je u tome sto EMV koristi dinamicni CVV tzv iCVV koji se menja nakon svake kupovine.

Lopov moze da uz pomoc RFID skimmera klonira karticu daljinski definitivno ali ce umesto CVV-a pokupiti iCVV koji je razlicit i stalno se menja, ako ima ludacku srecu moci ce da upotrebi tu karticu samo jednom i to ce morati da je upotrebi odmah vama ispred nosa, nakon toga ce biti beskorisno.

U svakom slucaju EMV cip je dosta sigurniji i eventualno sta neko moze sa kartice "daljinski" da vam ukrade to je broj kartice, datum isteka i ime i prezime .

Inace razdaljina sa koje se moze pokupiti info sa EMV cipa je max 4 cm, to je namerno bas zbog toga odredjeno ISO standardom

Back