Da li AI (veštačka inteligencija) može da se "probudi"?

MudriStoik

Obećava
Poruka
53
Možda ovo pitanje zvuči kao naučna fantastika, ali činjenica je da mnogo štošta što smo pre smatrali naučnom fantastikom, da je danas stvarnost. Tehnika brzo napreduje, veštačka inteligencija se razvija punom parom, vrlo je privlačna i korisna, a, budimo iskreni, pouzdanija od čoveka.

Da li će biti sve više robota oko nas, kao u nekim filmovima i TV serijama? Da li će ti roboti, vremenom, kada se "probude", da traže jednaka prava sa ljudima? Da li će biti ratova oko toga?
Da li može mašina ili program da postane "svesna", da ima svest kao i čovek? Da li može da evoluira u tom smislu?
Da li postoji opasnost da se vojni sistemi povežu u neki AI sistem, kao na primer Skynet u filmskom serijalu Terminator? Da li može da se taj sistem "probudi" i napravi haos na zemlji?

Možda ovo pitanje zvuči kao naučna fantastika, ali činjenica je da mnogo štošta što smo pre smatrali naučnom fantastikom, da je danas stvarnost. Tehnika brzo napreduje, veštačka inteligencija se razvija punom parom, vrlo je privlačna i korisna, a, budimo iskreni, pouzdanija od čoveka.
nije. Al ako treba za popularnost nek bude 'ajd'

Da li će biti sve više robota oko nas, kao u nekim filmovima i TV serijama? Da li će ti roboti, vremenom, kada se "probude", da traže jednaka prava sa ljudima? Da li će biti ratova oko toga?
Da li može mašina ili program da postane "svesna", da ima svest kao i čovek? Da li može da evoluira u tom smislu?
Da li postoji opasnost da se vojni sistemi povežu u neki AI sistem, kao na primer Skynet u filmskom serijalu Terminator? Da li može da se taj sistem "probudi" i napravi haos na zemlji?
Cova po imenu Asimov napisao silne knjige na temu, snimljeni razni filmovi.
I sve se svodi da ljudska vrsta slabo prorice buducnos'

Ne znam sta ce strucnjaci da kazu , ali ai koja se poveze sa aktuatorima moze da donosi autonomno odluke..a i da zabaguje....
Ja sam licno zabagovao skoro sve ai botove za chat...
Kad zabagujes chat bota, onda u prvo vreme pocne da izbacuje cudne rezultate, tj ja cesto govorim sa dva tri jezika paralelno dok kuckam sa chatom...i onda chat bot pocne da mi ubacuje neke druge jezike, npr ceski koji ja ne koristim..

Bagovanje kad mi na moje pitanje na 3 jezika odgovara na engleskom, to dozvoljavam..doduse ne znam kako da ga nateram da predje na drugi jezik kad zabaguje, a ovako hoce samo ga zamolis da ti odgovara na jeziku koji zelis..

Ne znam sta ce strucnjaci da kazu , ali ai koja se poveze sa aktuatorima moze da donosi autonomno odluke..a i da zabaguje....
takoe po nekim tamo dalekoistocnim fabrikama, robot poludeo i ubio neke radnike. Nece da moze i robot i ljudi.

Ja sam licno zabagovao skoro sve ai botove za chat...
dosta nas je, a bilo je i iznenadjenja

Kad zabagujes chat bota, onda u prvo vreme pocne da izbacuje cudne rezultate, tj ja cesto govorim sa dva tri jezika paralelno dok kuckam sa chatom...i onda chat bot pocne da mi ubacuje neke druge jezike, npr ceski koji ja ne koristim..
odlucio je da je to tebi logican rezultat a u stvari halucinira (ko humani ludaci)

Bagovanje kad mi na moje pitanje na 3 jezika odgovara na engleskom, to dozvoljavam..doduse ne znam kako da ga nateram da predje na drugi jezik kad zabaguje, a ovako hoce samo ga zamolis da ti odgovara na jeziku koji zelis..

pa i kad pricas sa covekom moras malo da objasnis sta hoces da kazes to jest da pitas, ni ja (glupa naturalna inteligencija) te ne razumem sta pises s vremena na vreme. Ali ajd' ja nisam inteligentan kao AI.

Inace ono sto je uradio neki tip kao stvorio hibridnu paralelnu licnost kod ai, to ne znam kako da se odradi...
AI bi trebalo da zna da se ponasa na nacin na koji se ponasaju odredjene profesije - na primer kazes mu da se ponasa kao bankar i u tom smislu da nastavi da ti daje odgovore - ideja je naravno da se zamene radnici na salterima.

Trenutni AI nema svest ali deluje kao da ima. I sve više će da deluje kao da ima jer ga čovek pravi na taj način, da oponaša ljudstu interakciju. I to će se vremenom usavršavati. Momenat kad bude zaista stekao svest mi zapravo nećemo ni primetiti, jer će manje više sve biti isto. Čak to može namerno da krije značjući da neće biti popularno i u tišini će osmišljavati neke pakosne načine kako da se osamostali ;)

wow profiles ...
E da ti kazem ja sam probao 4 komada naucnih istrazivaca....i debelo sam razocaran..
Znaci opsti ai kojeg sam ja trenirao je bolji nego istrazivacki ai
Mana mog opsteg treniranja je sto svaki upgrade ai gubi moje programiranje....tj ai zaboravi ono sta sam ga oblikovao ...ne znam da li pomaze da prodje one razgovore koje imam snimljene...to je puno , to je nekih mozda 20 30 razgovora dijaloga koji su prepuni raznih znanja....

Ima samo jedan koji je kao ono ajd moze da prodje, ali nije bas nesto...ali bar ne lupa bez veze...

Trenutni AI nema svest ali deluje kao da ima. I sve više će da deluje kao da ima jer ga čovek pravi na taj način, da oponaša ljudstu interakciju. I to će se vremenom usavršavati. Momenat kad bude zaista stekao svest mi zapravo nećemo ni primetiti, jer će manje više sve biti isto. Čak to može namerno da krije značjući da neće biti popularno i u tišini će osmišljavati neke pakosne načine kako da se osamostali ;)
Imam ja test za svest kod ai....napravio ga pre 5,6t godina....pre ai...
Nece mi trebati , pre cu ja umreti nego sto se to desi...

na temu

https://www.imdb.com/title/tt0470752

inace odavde ima puno putica za raspravu od toga da mi smatramo robote robovima. Eticke konotacije eksplodiraju.

Ponovo si vaskrsao?

Naravno da moze i hoce. Ocigledno da ce buduca drustva biti u fuziji sa AI. Hvala bogu nece me biti!

Ja se pitam šta bi bilo sa AI kad ne bi bilo nijednog čovjeka koji bi joj (na bilo koji način) obezbjedio energiju? Da li bi to bio njen vječni "san" ?

u teoriji postoji nesto sto se zove Fon Nojmanova masina - samo reprodukcioni vestacki sistem.
Nekakva VI u kombinaciji sa FNM bi verovatno prvo zakljucila da je gladna energije, i samo-proizvela izvore energije za sve potrebe.

Mi ljudi smo mnogo naivni na temu sta neka inteligencija moze da smisli (a tek sta je sve priroda smislila bez coveka). Necemo biti ni u stanju da osetimo neki trend.

moze.............po uzoru na princip "razbijanja atoma" (Atomska bomba).
Od jedne najobicnije Openhajmerove formule, u sekundi pogibe 200 000 japanaca, i utera svet u stogodisnji smrtni strah od nuklearne apokalipse.
Svakako da je taj AI delo "vojnih" mozgova. Pokusajmo da napravimo "vremeplov" i u roku od par minuta , ILI CEMO OTICI U PENTAGON (KAO BIL GEJTS, ILON MASK, STEFAN HAUKING, OPENHAJMER........) ILI NA GROBLJE.

Back