da komsiji crkne krava

adem_ks

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.624
RS blokira pomoć EU od 332 miliona eura
Uvjet da BiH dobije bespovratnu pomoć jeste potpisivanje sporazuma, a svoju saglasnost odbilo je dati Ministarstvo finansija RS sa Džombićem na čelu...
25.12.2007. 08:14

Potpisivanje sporazuma o okvirnoj pomoći Evropske unije za BiH u sklopu novog finansijskog instrumenta Evropske komisije, tzv. IPA fondova, prema kojem bi BiH u četiri godine dobila 332 miliona eura bespovratne pomoći, dovedeno je u pitanje, saznaje "Dnevni avaz" iz dobro upućenih izvora.
Pravdanje postupka

Evropska komisija u četverogodišnjem planu za BiH odredila je iznos od 332 miliona eura, a u sklopu toga za 2007. godinu BiH treba dobiti 62,1 milion eura. Uvjet da BiH dobije tu pomoć jeste da sa EU potpiše okvirni sporazum o IPA fondovima.

No, ispriječio se problem jer se, kako saznajemo, Republika Srpska negativno izjasnila o uvjetima potpisivanja tog ugovora. Ministarstvo finansija RS odbilo je dati saglasnost za oslobađanje od direktnih poreza pomoći koju BiH dobiva. Evropska komisija kao jedini uvjet pomoći postavlja to da se države odreknu poreza na bespovratnu pomoć koju Unija daje.

Kako saznajemo, državni koordinator za pomoć EU Osman Topčagić ranije je uputio zahtjeve državnim organima i entitetima da daju saglasnost za oslobađanje od poreza.

Ministarstva finansija BiH i Federacije BiH dala su saglasnost, dok je Ministarstvo finansija RS, na čijem čelu je Aleksandar Džombić, poslalo negativan odgovor, pravdajući takav postupak time da bi "oslobađanje od poreza kršilo entitetski zakon". Naš izvor podsjeća da je i program ranije pomoći od EU CARDS imao isti uvjet, da bude oslobođen od poreza.
Okvirni sporazum

Topčagić je, kako saznajemo, o ovom problemu pismom izvijestio i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u ostavci Nikolu Špirića zahtijevajući da se i on uključi te pokuša riješiti problem sa RS. Oslobađanje od poreza uvjet je da BiH potpiše okvirni sporazum o višegodišnjoj pomoći sa EU, što je planirano za početak naredne godine.

Nakon toga, prema proceduri EU, trebat će potpisati poseban finansijski sporazum o pomoći za 2007. godinu i tek potom će 62,1 milion eura biti moguće koristiti. Svako odgađanje potpisivanja okvirnog sporazuma odgađa i dolazak novca.

Prema našem izvoru, BiH je zbog ovoga već sada posljednja među državame koje koriste IPA fondove prema nivou pripreme i realizacije sredstava koje EU daje. Obrazloženje od ministra Džombića jučer nismo uspjeli dobiti, jer se niko nije javljao na telefon u kabinetu, dok je mobitel bio nedostupan.
Pozitivan stav Vijeća ministara

Vijeće ministara BiH ranije se pozitivno izjasnilo o programu utroška pomoći za 2007. godinu, a plan je prihvaćen i u Briselu. Za početak realizacije neophodno je samo potpisati i ratificirati sporazume. IPA fondovi namijenjeni su kao pomoć državama kako bi brže ispunjavale uvjete za približavanje članstvu u EU te je pomoć tako i programirana.
 

Back
Top