Quantcast

Cvetković: Značaj dolaska "Deleza"

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.412
Beograd -- Ulazak "Deleza" na srpsko tržište kupovinom "Maksija" je pokazatelj da je 2011. dobro počela kad je reč o investicijama u Srbiji, kaže premijer Mirko Cvetković.


Mirko Cvetković (Tanjug)
Cvetković je siguran da će velikih ulaganja biti još i da će Srbija ove godine ostvariti planirani nivo investicija od tri milijarde dolara.

"Direktna investicija belgijskog 'Deleza' od skoro milijardu evra jedna je od najvećih u poslednjih nekoliko godina. Srbiji su neophodne ovakve investicije", rekao je Cvetković.

"Siguran sam da će ih još biti i da ćemo ove godine dostići planirani nivo investicija od oko tri milijarde dolara", rekao je Cvetković.

Predsednik Vlade Srbije očekuje da će dolazak poznate belgijske kompanije doneti veću konkurenciju među trgovinskim lancima, a samim tim i bolju uslugu i niže cene proizvoda za građane.

Međunarodni lanac maloprodajnih objekata iz Belgije, kompanija "Delez grupa" saopštila je da je postigla sporazum o kupovini sto odsto "Delta maksi grupe", koja poseduje oko 450 prodavnica u pet zemalja jugoistočne Evrope.

Najbržu korist od prodaje očekuju dobavljači
Ekonomski analitičari su saglasni u tome da je "Delta holding" napravio dobar posao, od koga bi na početku najviše mogli da profitiraju dobavljači Maksija.

"Danas trgovina ne može biti moderna, ako nema modernu proizvodnju i moderni trgovinski lanci u svetu vode politiku profitabilnosti svojih proizvođača. U interesu je ove kompanije da se razvija poljopirivreda Srbije i industrija Srbije, jer ako se to razvija onda će i kupovna moć biti viša", kaže Stipe Lovreta, savetnik u Ministarstvu trgovine.

Ekonomski analitičari ocenju da dobavljači mogu da računaju na kraće rokove plaćanja za isporučenu robu i na sigurniju poziciju na tržištu.

Međutim, ne veruju da bi građani uskoro u prodavnicama mogli da očekuju niže cene.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=03&dd=03&nav_category=9&nav_id=496610

Тужно је видети овог деда Мраза како лупета.''Значај доласка'' Делеза не постоји,купили су остатке оног што је Мишковић покрао од Срба заједно са својим партнерима из Владе и партија на власти.Треба очекивати отпуштања,више цене и робу која Србима не треба.Имаћемо више монопола и никакву корист а Мишковић се извукао без суђења и казне.
 

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.412
Prodaja Maksija donosi kvalitet i otkaze?Maksi prodat belgijskom "Delezu"
„Delta Maksi grupa“ prodata je belgijskoj kompaniji „Delez“ za 932,5 miliona evra u koje su uključena i dugovanja od 300 miliona evra. Stručnjaci komentarišu da se tome ne treba preterano radovati te da slede otpuštanja.

Sa stoprocentnim vlasnikom „Delta Maksija“, firmom Miroslava Miškovića „Hemslejd trading limited“, koja je registrovana na Kipru, ugovorena je prodaja celokupnog Deltinog lanca maloprodaje u regionu – od Srbije, preko Republike Srpske, Crne Gore, Bugarske do Albanije.

„Delez grupa“ poseduje lanac od 2.800 maloprodajnih objekata u šest zemalja na tri kontinenta i prošle godine je ostvarila prihod od 20,8 milijardi evra sa 137.000 zaposlenih. Kupovinom „Maksija“ belgijska kompanija svrstaće se u vrh maloprodajnih lanaca u jugoistočnoj Evropi pošto već posluje u Rumuniji i Grčkoj.

Nove privilegije zameniće stare

Nedeljnik „Vreme“ u najnovijem broju piše da niko ne bi smeo da se preterano raduje što je Mišković prodao Maksi, jer „Delez nije ni ’narodna kuhinja’ ni ’narodna majka’“, kao i jer ta kompanija ima čvrste ugovore sa svetskim proizvođačima i da će oni biti privilegovani u odnosu na domaće.

Dodaje se i da će, „kad Delez preuzme Maksi, neke od roba biti najurene bilo zato što nemaju određeni standard ili iz nekog drugog razloga... Ne može se ni očekivati da će samarićanski obarati marže i učiniti robu jeftinijom“.

Porez verovatno u Srbiji

Urednica u nedeljniku „Nin“ Radojka Nikolić navodi da će dolazak „Deleza“ uticati na poboljšanje konkurencije u trgovinskom sektoru u Srbiji, da će dovesti nove dobavljače i nove proizvode, ali verovatno i otpuštanje radnika. „Tek sada se susrećemo sa pravim kapitalistima i videćemo kako će to izgledati“, rekla je Nikolićeva za B92, dodajući da je „Delez“ renomirana kompanija, listirana na berzi.

Nikolićeva je kazala da će Miroslav Mišković verovatno porez platiti u Srbiji i da je to najavljeno iz same kompanije i ocenila da se na taj način odgovara na svojevrstan prigovor predsednika Srbije Borisa Tadića da se transfer ne dogovara preko of šor zona nego da se plati porez Srbiji.

Prodaja zbog finansijskih problema

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić ocenio je da bi dolazak na srpsko tržište novog inostranog prodavca trebalo da stvori uslove za konkurenciju, sniženje cena kao i poboljšanje kvaliteta i asortimana proizvoda.

„Da li će se to zaista desiti zavisiće od donošenja dobrih zakona kojima se reguliše tržišna konkurencija, od efikasnosti rada inspekcijskih službi i posebno od efikasnosti rada antimonopolske komisije“, naglasio je Savić dodavši da je očigledno „Delta grupa“ pritisnuta nekim finansijskim problemima i da prodajom imovine to želi da reši.

Spor sa Forcanovima

Oko prodaje „Delta Maksija“ spekuliše se još od prošlog leta. Prvo je izbila afera zbog spora Miroslava Miškovića sa Milkom Forcan, njegovom bivšom najbližom saradnicom, i njenim suprugom Brankom Forcanom koji su tužbom pred sudom na Kipru tada blokirali prodaju „Delta Maksija“.

Mišković je osporavao vlasnički udeo Forcana u „Delta Maksiju“, ali Okružni sud u Nikoziji doneo je privremenu odluku o zabrani raspolaganja udela u „Delta Maksiju“ Miškovićevoj firmi „Hemslade trading limited“.

Mišković je nakon osnivanja „Delta M“ preneo devet odsto udela u toj firmi Branku Forcanu i dokument o vlasništvu akcija je pred kiparskim sudom, kao i svi papiri koji dokazuju da je od firme „Delta M” nastala „Delta Maksi“. Oni potvrđuju prenos vlasništva Forcanovih akcija u odgovarajućem odnosu i na „Delta maksi“ – rekao je letos za Blic Aleksandar Lojpur, advokat porodice Forcan.

Okret ka poljoprivredi

Od Nove godine se gotovo svake nedelje najavljivala prodaja „Delta Maksija“, ali ne svih 100 odsto. Krajem decembra Jelena Krstović, direktorka „Delta holdinga“ za korporativne komunikacije, najavila je da su pregovori o tome da strateški partner preuzme 50 odsto kapitala „Delta Maksija“ u završnoj fazi.

Predsednik kompanije „Delta holding“ Miroslav Mišković izjavljivao je da će uskoro biti završen posao prodaje 50 odsto kapitala u trgovinskom lancu „Delta maksi“. Kao obrazloženje za prodaju „Delta Maksija“ na proslavi 20. godišnjice svoje firme on je naveo da će se njegova kompanija okrenuti agraru kao strateškom biznisu ocenivši da je poljoprivreda „srpska nafta“.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.