Cvetković i Borisov o jačanju odnosa Srbije i Bugarske

Crni Bugarin

Domaćin
Banovan
Poruka
3.078
Cvetković i Borisov o jačanju odnosa Srbije i Bugarske

Beta | 21. 02. 2011. - 09:15h 19:25h | Foto: FoNet | Komentara: 7

BEOGRAD - Premijeri Srbije i Bugarske Mirko Cvetković i Bojko Borisov razgovarali u danas u Sofiji o jačanju trgovinskih i ekonomskih odnosa dve zemlje, ali i prevazilaženju sporova koji opterećuju te odnose.

104295_0401-cvetkovic-foto-m-djurica_f.jpg

Premijer Cvetković u poseti Bugarskoj

Agencija Fokus je prenela da su premijeri razgovarali o jačanju tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje i da je istaknuta mogućnost unapređenja saradnje u energetici, kao i jačanja institucionalnih i poslovnih kontakata.

Cvetković je potvrdio interesovanje Srbije za izgradnju autoputa Sofija-Dimitrovgrad-Niš i učešće u izgradnju nuklerne elektrane Belene. Razgovarano je i o gasovodu Južni tok.

Bugarski mediji su javili da je tokom sastanka Cvetkovića i Borisova 200 ljudi protestovalo zbog posete srpskog premijera, posebno zbog toga što su prošle nedelje srpske vlast zaustavile bugarske državljane koji su krenuli u Bosilegrad na obeležavanje 138. godišnjice smrti bugarskog revolucionara Vasila Levskog.

Borisov je izrazio uverenje da će biti pronađen način za prevazilaženje tog nesporazuma zato što je pred Bugarskom i Srbijom mnogo posla u evropskim integracijama, razvijanju regiona i u infastukturnim projektima, saopštila je bugarska vlada.

"Važno je za dobre dobrosusedske odnose da pronađemo način da rešimo nesporazum o obeležavanju 138. godišnjice vešanja Vasila Levaskog u Bosilegradu", rekao je Borisov.

Cvetković i Borisov su položili cveće na spomenik Levskog, a srpski premijer je, kako prenosi agencija Fokus, rekao da potpuno razume osećanja bugarskog naroda kad je reč o Levskom, koji je, kako je rekao, ponos celog Balkana, pa i Srbije.

Portal Novinite javio je da je otkazana konferencija za novinare dvojice premijera uz obrazloženje da su oni prezauzeti, ali da je stvarni razlog protest bugarskih nacionalista zbog sprečavanja obeležavanja smrti Levskog.

Cvetković će sutra učestvovati na Poslovnom forumu Bugarska-Srbija, posle čega će razgovarati s predsednicom bugarskog parlamenta Ceckom Cačevom.


http://www.blic.rs/Vesti/Politika/236872/Cvetkovic-i-Borisov-o-jacanju-odnosa-Srbije-i-Bugarske
 
Protokol o ekonomskoj saradnji Srbije i Bugarske

| 22. 02. 2011. - 14:56h | Komentara: 1
Bugarski ministar za informatiku i telekomunikacije Aleksandar Cvetko i srpski ministar trgovine Slobodan Milosavljević potpisali su danas završni protokol prve sesije Međuvladine komisije za ekonomsku saradnju, u okviru Bugarsko-srpskog biznis foruma.

Cvetko je rekao da protokol sadrži četiri smernice za razvoj robne razmene, saradnje među malim i srednjim preduzećima, sektorskim i privrednim komorama, kao i organizovanje biznis foruma, saopštilo je bugarsko ministarstvo za informatiku i telekomunikaacije.

Dve strane su razgovarale i o izgradnji gasovoda između Bugarske i Srbije, projektu gasovoda "Južnog toka" i mogućnosti učešća Srbije u projektu nuklearne elektarne Belene.

Cvetkov je rekao da je postignut i dogovor za koordinaciju investicija svake zemlje, u modernizaciju železničke infrastrukture. Posebna pažnja posvećena je intermodalnom transportu, Bugarska je ponudila Srbiji da se pridruži projektu intermodalnog transporta izmedju Bugarske i Turske.

Premijer Mirko Cvetković otvorio je ranije danas u Sofiji, sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovim, srpsko-bugarski poslovni forum, na kojem, pored bugarskih, učestvuje i niz uspešnih srpskih kompanija.


http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/237191/Protokol-o-ekonomskoj-saradnji-Srbije-i-Bugarske
 
PRIVREDNA SARADNJA SA SOFIJOM

U Bugarskoj 289 firmi sa srpskim kapitalom

| 22. 02. 2011. - 12:15h | Komentara: 5

U Bugarskoj je registrovano je 289 firmi sa srpskim kapitalom, od kojih je 135 sa 100 odsto srpskim kapitalom. Jedina velika investicija je srpske kompanije "Delta" u trgovački lanac "Pikadili", čija vrednost iznosi 95 miliona evra, podaci su Privredne komore Bugarske.

Ukupna robna razmena u 2010. godini između Srbije i Bugarske iznosila je 839,2 miliona dolara i bila je veća za 43 odsto nego prethodne godine, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Pri tom je deficit Srbije povećan za čak 85 odsto, odnosno porastao je sa 191,4 miliona na 353 miliona dolara. Izvoz Srbije u Bugarsku, ipak je povećan za 23 odsto i iznosi 242,2 miliona dolara, ali je uvoz povećan za čak 53 odsto i iznosio je 596, 2 miliona dolara.

Srbija je najviše izvozila rudu olova i koncentrate, bele limove, sojino ulje, gvozdene proizvode, polietilen, otpatke legure bakra, električnu energiju, kukuruz i cink. Istovremeno, najviše je uvozila katode, laka ulja za preradu, dizel, električnu energiju, municiju za vojsku, toplovaljane šipke, boce od obojenog stakla i izoglikozu.


http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/237151/U-Bugarskoj-289-firmi-sa-srpskim-kapitalom
 

Back
Top