Čvarak - duhovni neprijatelj broj 1

MaranAta:
Читај и учи:

http://www.sv-luka.org/articles/opostu.htm

Кад прочиташ врати се са питањима ако их буде. :wink:

MaranAta, tamo ne pise zasto se bas odbacuje tzv. mrsna hrana i zbog cega je riba na primer posna, a mleko mrsno. Ko je to i kada odredio da bude tako?
Danas nije da jedemo (bar ja) ono sto je ukusnije, vec ono za sta imamo para. A danas je post veliki luksuz.

Не само риба, него и сви морски специјалитети су по себи посни. Овде не убрајамо сисаре који живе у мору... Сем тога, одбацивање мрсне хране је само први степен поста. Следечи степен је одбацивање и кориштења биљних уља, па се храна спрема "на води". А ни то није крајњи степен, него има још строжих... Посто који користи народ најчешће се састоји из прва два степена.

Зашто баш тим редоследом ? Све је то базирано на миленијумским искуствима људи, још из доба Старог Завета, јер су и Јудејци имали пост. А показало се да је одбацивање мрсне хране највећи корак ка смиривању телесних страсти, и као такав, значајна помоћ у превазилажењу и одбацивању греха и грешних помисли. :?

MaranAta:
Не само риба, него и сви морски специјалитети су по себи посни. Овде не убрајамо сисаре који живе у мору... Сем тога, одбацивање мрсне хране је само први степен поста. Следечи степен је одбацивање и кориштења биљних уља, па се храна спрема "на води". А ни то није крајњи степен, него има још строжих... Посто који користи народ најчешће се састоји из прва два степена.

Зашто баш тим редоследом ? Све је то базирано на миленијумским искуствима људи, још из доба Старог Завета, јер су и Јудејци имали пост. А показало се да је одбацивање мрсне хране највећи корак ка смиривању телесних страсти, и као такав, значајна помоћ у превазилажењу и одбацивању греха и грешних помисли. :?

A znas li zasto je to tako? Zasto je bas riba posna, a jagnje nije?
Pa siromasni ljudi nisu bas mogli da racunaju na bogatu trpezu i peceno jagnje, dok je riba bila vise sirotinjska hrana.
Prica o postu je prica o odricanju od luksuza. Odreci se skupe bogate trpeze u korist siromasne.
A danas? Danas je najskuplja posna trpeza, tako da je znacaj posta o kojem je Isus govorio sasvim izgubio znacaj i dobio jedno sasvim drugo znacenje.
Takav post ne sluzi nicemu sem dokazivanju. Do juce su se tukli ko ce pre postati clan Partije, a danas te ti isti gledaju zaprepasceno: "Pa ti ne postis???", kao da je to sto sredom i petkom jedu ribu najvaznija stvar na svetu.
Ja jedem ono sto u datom trenutku mogu sebi da priustim. I nije bitno sta jedes vec koliko sta jedes.
Na kraju krajeva cisto sumnjam da je Bogu bas stalo do toga da ti tim i tim danima ne jedes to i to. Zlo izlazi iz usta, a ne ulazi na usta.

Не бих се сложио са твојим констатацијама... ево и зашто...

Посна трпеза је пре свега биљна трпеза, и не захтева обавезно присуство рибе на истој. А признаћеш да у свакој кући има и брашна, и пасуља и купуса, и кромпира, и пиринча. Уз све то још свака кућа има и зачина и сунцокретовог или кукурузног уља и ето ти посне трпезе. Него, народ је измислио комплетну причу око "скупе посне трпезе" само да би нашао ИЗГОВОР да не пости.

ЧАК ШТАВИШЕ !!! Риба је дозвољена само на празнике у току трајања поста, а ни тада НИЈЕ ОБАВЕЗНА, него ако је има...

Уосталом, ево ти па се и сам увери:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/VelikiPost/Nacin-Posta.htm :roll:

MaranAta:
Не бих се сложио са твојим констатацијама... ево и зашто...

Посна трпеза је пре свега биљна трпеза, и не захтева обавезно присуство рибе на истој. А признаћеш да у свакој кући има и брашна, и пасуља и купуса, и кромпира, и пиринча. Уз све то још свака кућа има и зачина и сунцокретовог или кукурузног уља и ето ти посне трпезе. Него, народ је измислио комплетну причу око "скупе посне трпезе" само да би нашао ИЗГОВОР да не пости.

ЧАК ШТАВИШЕ !!! Риба је дозвољена само на празнике у току трајања поста, а ни тада НИЈЕ ОБАВЕЗНА, него ако је има...

Уосталом, ево ти па се и сам увери:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/VelikiPost/Nacin-Posta.htm :roll:

O odricanju od luksuza govori sam Isus i to mozes procitati u Novom Zavetu.
A da je danas posna trpeza luksuz - o tome zaista nema diskusije.

Можда би било упутно погледати библијски текст који говори о суштини поста!

ИСА 58:3 Зашто постисмо, веле, а ти не погледа, мучисмо душе своје, а ти не хтје знати? Гле, кад постите, чините своју вољу и изгоните све што вам је ко дужан.
ИСА 58:4 Ето постите да се прете и свађате и да бијете песницом безбожно. Немојте постити тако као данас, да би се чуо горе глас ваш.
ИСА 58:5 Таки ли је пост који изабрах да човјек мучи душу своју један дан? да савија главу своју као сита и да стере пода се костријет и пепео? То ли ћеш звати пост и дан угодан Господу?
ИСА 58:6 А није ли ово пост што изабрах: да развежеш свезе безбожности, да раздријешиш ремење од бремена, да отпустиш потлачене, и да изломите сваки јарам?
ИСА 58:7 Није ли да преламаш хљеб свој гладноме, и сиромахе прогнане да уведеш у кућу? кад видиш гола, да га одјенеш, и да се не кријеш од свога тијела?
ИСА 58:8 Тада ће синути видјело твоје као зора, и здравље ће твоје брзо процвасти, и пред тобом ће ићи правда твоја, слава Господња биће ти задња стража.
ИСА 58:9 Тада ћеш призивати, и Господ ће те чути: викаћеш, и рећи ће: ево ме. Ако избациш између себе јарам и престанеш пружати прст и говорити зло;
ИСА 58:10 И ако отвориш душу своју гладноме, и наситиш душу невољну; тада ће засјати у мраку видјело твоје и тама ће твоја бити као подне.
ИСА 58:11 Јер ће те Господ водити вазда, и ситиће душу твоју на суши, и кости твоје кријепиће, и бићеш као врт заливен и као извор којему вода не пресише.

MaranAta:
Зашто мислиш да не спремам сам ?

Хајд буди мушко, па одговори на питање: Шта је скупље - месо, или кромпир, пасуљ, купус, пиринач ? :roll:

Kilogram mesa je najskuplji i to je OK.
Ali kada pravis posnu trpezu sa svim onim sto treba da bude tamo prisutno posna trpeza je daleko skuplja nego mrsna. Pa kada bi mogao da zivis na krompiru, pasulju, kupusu i pirincu onda to i ne bi bilo strasno. Ali sve to treba spremiti.
Jesi li ti mozda spremao posnu slavu? Znas li koliko ti novca treba za spremanje posne, a koliko za spremanje mrsne slave?

rdeki:
Kilogram mesa je najskuplji i to je OK.
Ali kada pravis posnu trpezu sa svim onim sto treba da bude tamo prisutno posna trpeza je daleko skuplja nego mrsna. Pa kada bi mogao da zivis na krompiru, pasulju, kupusu i pirincu onda to i ne bi bilo strasno. Ali sve to treba spremiti.
Jesi li ti mozda spremao posnu slavu? Znas li koliko ti novca treba za spremanje posne, a koliko za spremanje mrsne slave?

Аха... дакле сложио си се да је пост као пост јефтинији од мрса. Оно што је остало да разрешимо је питање спремања посне славе...

Спремити кромпир, пасуљ, пиринач и остало не кошта ништа више од спремања меса. То се скува, зачини и ето манџе. Него, проблем спремања посне славе није у џепу, него у глави домаћина... који зарад властитог егоизма и малограђанштине, хоће целом свету да "покаже" како може да спреми богату - а посну трпезу! А таквих је нажалост много... Народ у данашње време понајмање мисли на врлину познату као - СКРОМНОСТ. И ту је извор свих проблема, а и последица тога је и твоје викање "скупо, скупо". :roll:

Sizif:
rdeki:
Na kraju krajeva cisto sumnjam da je Bogu bas stalo do toga da ti tim i tim danima ne jedes to i to. Zlo izlazi iz usta, a ne ulazi na usta.
Bravo, lepo je čuti pametno razmišljanje na tu temu.
Prije bih rekao "povrsno razmisljanje"! Niko nije rekao da je Bogu potreban post. Potreban je ljudima da bi stekli smirenje od kojeg zavisi to sto izlazi iz usta!
Stalno se trudim, nazalost bezuspjesno, da objasnim ljudima koji napadaju Boga i religiju da je njihova predstava o Bogu pogresna i da ne treba da je pripiusuju drugima.
Ja znam da Bogu nije bitno kakvu hranu ja jedem vec da li imam ljubavi prema drugim ljudima, a post mi samo pomaze da smirim sujetu i gordost koja je svojstvena svima nama i suprotna je ljubavi.

metaphisic:
...a post mi samo pomaze da smirim sujetu i gordost koja je svojstvena svima nama i suprotna je ljubavi.
To je potpuno površno razmišljanje, ja bih rekao da postoje mnogi drugi značajno važniji faktori od kojih zavisi ljubav među ljudima od običaja posta.

Upražnjavaj post da bi voleo? Haaaajde... znači milijarde ljudi koji ne znaju za post ne umeju da vole? Vidiš valjda i sam da ovde nešto ne štima.

metaphisic:
Ja znam da Bogu nije bitno kakvu hranu ja jedem vec da li imam ljubavi prema drugim ljudima, a post mi samo pomaze da smirim sujetu i gordost koja je svojstvena svima nama i suprotna je ljubavi.

Bato, gladan zeludac je nesto sto ume da izazove najjacu nervozu kod coveka. Pa ne kaze se uzalud: "Glad oci nema.".
Ne lezi sujeta i gordost u cvarku vec u kavijaru (koji je postan). A ne lezi ni u kavijaru vec u srcu skamenjenom i dobro zatvorenom za sve ostale ljude pa i Boga.

rdeki:
MaranAta:
Аха... дакле сложио си се да је пост као пост јефтинији од мрса.

Ko kaze?
Hajde kada si bas krenuo tom logikom:
- Sta je skuplje? Litar mleka ili litar soka od bilo koje vocke?
- Kilogram ribe (bilo koje vrste) ili kilogram prasetine?

Мене литар сока дође нула новаца, јер соковник насађен на смедеревац дрма целу јесен. :D

Риба уопште није обавезна у посту. Ако је има ОК, ако нема, има шта има... :wink:

Back