Dali post ima ikakvog smisla i zašto jadan mali čvarak predstavlja toliku opasnost za pravoverne?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Hurricane:Dali post ima ikakvog smisla i zašto jadan mali čvarak predstavlja toliku opasnost za pravoverne?
Hurricane:Dali post ima ikakvog smisla i zašto jadan mali čvarak predstavlja toliku opasnost za pravoverne?
Upravo tako. Volja je bitna. Ja recimo postim na drugi način - u te dane ne dišem po 45 sekundi u komadu. Na veliki petak ne dišem ceo minut.Elmer:Nije stvar u cvarku,vec u tvojoj volji.
MaranAta:Читај и учи:
http://www.sv-luka.org/articles/opostu.htm
Кад прочиташ врати се са питањима ако их буде. :wink:
MaranAta:Не само риба, него и сви морски специјалитети су по себи посни. Овде не убрајамо сисаре који живе у мору... Сем тога, одбацивање мрсне хране је само први степен поста. Следечи степен је одбацивање и кориштења биљних уља, па се храна спрема "на води". А ни то није крајњи степен, него има још строжих... Посто који користи народ најчешће се састоји из прва два степена.
Зашто баш тим редоследом ? Све је то базирано на миленијумским искуствима људи, још из доба Старог Завета, јер су и Јудејци имали пост. А показало се да је одбацивање мрсне хране највећи корак ка смиривању телесних страсти, и као такав, значајна помоћ у превазилажењу и одбацивању греха и грешних помисли. :?
Bravo, lepo je čuti pametno razmišljanje na tu temu.rdeki:Na kraju krajeva cisto sumnjam da je Bogu bas stalo do toga da ti tim i tim danima ne jedes to i to. Zlo izlazi iz usta, a ne ulazi na usta.
MaranAta:Не бих се сложио са твојим констатацијама... ево и зашто...
Посна трпеза је пре свега биљна трпеза, и не захтева обавезно присуство рибе на истој. А признаћеш да у свакој кући има и брашна, и пасуља и купуса, и кромпира, и пиринча. Уз све то још свака кућа има и зачина и сунцокретовог или кукурузног уља и ето ти посне трпезе. Него, народ је измислио комплетну причу око "скупе посне трпезе" само да би нашао ИЗГОВОР да не пости.
ЧАК ШТАВИШЕ !!! Риба је дозвољена само на празнике у току трајања поста, а ни тада НИЈЕ ОБАВЕЗНА, него ако је има...
Уосталом, ево ти па се и сам увери:
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/VelikiPost/Nacin-Posta.htm![]()
MaranAta:Има и те како дискусије... наведи ми шта је ту по теби луксуз ?
Шта је скупље ? Месо или пасуљ, кромпир, пиринач, купус ? Ха ?![]()
MaranAta:Зашто мислиш да не спремам сам ?
Хајд буди мушко, па одговори на питање: Шта је скупље - месо, или кромпир, пасуљ, купус, пиринач ?![]()
Sizif:Upravo tako. Volja je bitna. Ja recimo postim na drugi način - u te dane ne dišem po 45 sekundi u komadu. Na veliki petak ne dišem ceo minut.
rdeki:Kilogram mesa je najskuplji i to je OK.
Ali kada pravis posnu trpezu sa svim onim sto treba da bude tamo prisutno posna trpeza je daleko skuplja nego mrsna. Pa kada bi mogao da zivis na krompiru, pasulju, kupusu i pirincu onda to i ne bi bilo strasno. Ali sve to treba spremiti.
Jesi li ti mozda spremao posnu slavu? Znas li koliko ti novca treba za spremanje posne, a koliko za spremanje mrsne slave?
Prije bih rekao "povrsno razmisljanje"! Niko nije rekao da je Bogu potreban post. Potreban je ljudima da bi stekli smirenje od kojeg zavisi to sto izlazi iz usta!Sizif:Bravo, lepo je čuti pametno razmišljanje na tu temu.rdeki:Na kraju krajeva cisto sumnjam da je Bogu bas stalo do toga da ti tim i tim danima ne jedes to i to. Zlo izlazi iz usta, a ne ulazi na usta.
To je potpuno površno razmišljanje, ja bih rekao da postoje mnogi drugi značajno važniji faktori od kojih zavisi ljubav među ljudima od običaja posta.metaphisic:...a post mi samo pomaze da smirim sujetu i gordost koja je svojstvena svima nama i suprotna je ljubavi.
MaranAta:Аха... дакле сложио си се да је пост као пост јефтинији од мрса.
metaphisic:Ja znam da Bogu nije bitno kakvu hranu ja jedem vec da li imam ljubavi prema drugim ljudima, a post mi samo pomaze da smirim sujetu i gordost koja je svojstvena svima nama i suprotna je ljubavi.
rdeki:MaranAta:Аха... дакле сложио си се да је пост као пост јефтинији од мрса.
Ko kaze?
Hajde kada si bas krenuo tom logikom:
- Sta je skuplje? Litar mleka ili litar soka od bilo koje vocke?
- Kilogram ribe (bilo koje vrste) ili kilogram prasetine?