Čuveni muzej Metropoliten optužen

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
296.104
thumb3.jpg


Muzej Metropoliten verovatno je ozbiljno povezan sa trgovcima umetninama na crnom tržištu. Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara proučavao je više od 1.000 artefakata smeštenih u Muzeju. Novinari smatraju da Metropoliten poseduje veliki broj opljačkanih artefakata, mada ovakvi podaci nisu potpuna novost.

Popularni „Met“ je već nekoliko meseci u centru pažnje javnosti kada su u pitanju ukradeni artefakti i reputacija ove institucije može ozbiljno biti urušena, prenosi thecollector.com.

Muzej je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu. Ali u poslednje vreme, gubi ugled kad je reč o antikvitetima i validnosti njihovog porekla. Novinarska organizacija (ICIJ) već duže vreme proučava ovu problematiku. Najveći broj „problematičnih“ eksponata dolazi iz Kambodže.

Novinari takođe postavljaju i pitanja među kojima je ono – da li njujorški umetnički centar zaista zaslužuje da to i bude. Takođe, postavlja se pitanje porekla svih umetničkih dela u Muzeju.

Muzej umetnosti Metropoliten u Njujorku otvoren je 1880. godine, mnogo posle muzeja u Parizu i Londonu. Počeo je kupovinom 174 slike, što je instituciju stavljalo daleko od nivoa, na primer, Galerije Luvra, koji je već imao na hiljade umetničkih dela, od kojih su mnoga nasleđena iz kolonijalnih vremena.
S druge strane, šezdesetih godina prošlog veka, najveći muzej u Severnoj Americi je još uvek kupovao eksponate.

Kako prenosi Gardijan, rukovodstvo je intenzivno bilo u potrazi za novim predmetima, uz „opušteniji pristup“, što znači da se povremeno čak prihvatao i otkup krijumčarenih antikviteta.Tokom narednih decenija, ustanova je punila svoje hale i skladišta blagom iz Grčke, Italije, Egipta, Indije, Kambodže i drugih zemalja

Danas su vlade, službenici za sprovođenje zakona i istraživači povezivali sve veći broj relikvija Metropolitena sa pljačkašima i trgovcima na crnom tržištu.
Dok je sam muzej dobrovoljno vratio neke predmete, tužioci su zaplenili druge.

Novinari su pregledali muzejski katalog i pronašli 1.109 predmeta – od kojih za manje od polovine imaju, kako navode, dokaze o tome da su nelegalno napustili svoju zemlju porekla, i koji su prethodno bili u vlasništvu ljudi optuženih ili osuđenih za zločine krijumčarenja umetninama. Trenutno je i dalje izloženo 309 predmeta koji su „pod znakom pitanja
link


Mislim da ovo rade svi muzeji na svetu, samo sto su Met provalili
 

Top