Cuvene statue na groblju Staglleno - Italija

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
334.151
6d204069-f87a-42e1-bcb1-83b10b948154.jpg


Među najznačajnijim monumentalnim spomenicima u Evropi, groblje Staglieno u Djenovi, Italija je zvanično otvoreno 1851. Projektovanje je povereno 16 godina ranije arhitekti Karlu Barabinu, poznatom po tome što je, između ostalog, projektovao pozorište Carlo Felice i Palazzo dell. 'Accademia; međutim, njegova iznenadna smrt tokom epidemije kolere 1835. godine dovela je do odlaganja radova, koje je potom izveo njegov učenik Đovani Batista Resasko, koji je dodatno naglasio monumentalnu komponentu groblja. Tu se nalaze sklupture poznatih i manje poznatih umetnika koja su prava remek dela.Na ovom groblju na padini brda nalazi se stotine skluptura koje se bukvalno pretvaraju u muzej umetnosti na otvorenom.
 
Mnoge sklupture imaju svoju pricu :

Ova udovica jednom rukom kuca na vrata, a u drugoj nosi venac pobede. Venac je simbol pobede nad smrću, ili drugim rečima simbol vaskrsenja.
Skulptura je nastala 1875. godine i pripada udovici Pjetra Badaraka. Njena odeća pokazuje da je porodica bila bogata. Simboli iznad vrata uključuju kompas, sidro, knjige, globus i kormilo, otkrivajući da je pokojnik bio kapetan broda ili brodske flote. Zvekir na vratima ima krilati peščani sat koji predstavlja simbol prolaznosti vremena.
461547247_PcGa78ehFJu4CfZIQPD8XKTNBakKxArpo8SWf9esm-g.jpg
 
Caterina Campodonico, la signora delle noccioline ( dama od lesnika)

Bila je nezavisna žena koja je putovala od grada do grada prodajući svoje reste (u prevodu lešnici, kesteni ili kikiriki) ogrlice od orašastih plodova i domaćeg hleba.

Kako priča kaže, njena porodica je mislila da je previše nezavisna za njeno dobro i ona se često osećala osuđivanom od strane njih.
Kada se razbolela porodica je mislila da ce umreti ali ona je ozdravila i odlučila da nikome od njih neće prepustiti svoj teško zarađeni novac. Umesto toga, naručila bi najistaknutijem vajaru tog vremena da sebi napravi spomenik na grobu.

Katarina je zamolila vajara da na njenoj mermernoj statui iskleše finu odecu koju nikada u životu nije mogla sebi da priusti.Takodje je trazila da se ukleše i simbol njenog bogatstva a to je bio hleba i ogrlice od lešnika.Pričalo se da je mesecima pre smrti obilazila svoju grobnicu svojoj seljačkoj odeći i slušala reakcije posetilaca kada su videli njenu statuu i odecu.
image-7.jpg
 
Ovu nautičku skulpturu napravio je Đovani Skanci 1886. godine za porodicu Đakoma Karpaneta, i veštog trgovca.

Krhki čamac koji se baca po olujnom moru simbol je životnog puta. Život donosi neočekivane nalete vetra, struje i podvodne tokove koji nas mogu izbaciti sa kursa.Mladi krilati anđeo spušta jedra, označavajući da su putnici došli do kraja svog putovanja. Njegovo lice je mirno dok dovodi čamac u sigurnu luku.
Angelo_nocchiero_staglieno_04.jpg
 

Back
Top