"Čuvam te" - online prijava nasilja

UltraVioletna

Iskusan
Poruka
6.384
Od 19.05.2023.g. svaka osoba može prijaviti nasilje, i to online.

https://cuvamte.gov.rs/prijava-nasilja/

Ono što je dobro to je da je prijava nasilja sada na jedan klik dostupna nadležnim institucijama,kao i da može biti anonimna. Takođe podnosilac prijave može da prati status svoje prijave,odnosno dokle je postupak stigao.
S druge strane, ono na šta ukazuju psiholozi jeste opasnost pravljenja baze podataka dece koja učine i najmanji disciplinski prekršaj, jer su škole u obavezi da preko platforme prijavljuju i niže nivoe nasilja.
Pristup platformi,u smislu rešavanja prijava,imaju autorizovana lica koja moraju da poseduju elektronski sertifikat.

Šta mislite, hoće li biti prostora za razne manipulacije,u smislu lažnih prijava ?
Hoće li to pomoći ili će dodatno opteretiti stručnjake administracijom,a da boljih efekata neće biti ?

Mi smo prošli tu edukaciju u školi
Onlajn
Ja sam samo proleteo jer i sama znaš da od hiljadeee podataka sa svih biiiitnih seminara za stručno usavršavanje, ne znaš više ni šta ti je posao
A mi još čekamo. Prijavljeni za obuku,evo prošlo mesec dana,ništa se ne dešava.
Probali bez obuke,naišli na dosta tehničkih nedoumica,tako da mislim da obuka jeste neophodna.

A mi još čekamo. Prijavljeni za obuku,evo prošlo mesec dana,ništa se ne dešava.
Probali bez obuke,naišli na dosta tehničkih nedoumica,tako da mislim da obuka jeste neophodna.
Platforma je dobra kolko sam ošacovao
Za školu je dobra, decu, roditelje
Ali je jedna u moru podataka koji su svi kao "bitni"
Ali ovo je ipak najbitnije

Platforma je dobra kolko sam ošacovao
Za školu je dobra, decu, roditelje
Ali je jedna u moru podataka koji su svi kao "bitni"
Ali ovo je ipak najbitnije
Ima dobre i kratke obuke za roditelje i zaposlene u školama,međutim,mislila sam na edukaciju o korišćenju platforme za ovlašćene osobe u institucijama,koje treba da rešavaju prijave. Još čekamo...

mislim da dva faktora kvare ovu sreću sa prijavom za nasilje.
to što žrtve nasilja nemaju veštine i znanja za on line platforme
to što srpske online platforme više baguju nego što rade.
Ovo prvo je delimicno tacno kao i za sve druge, tj. zrtva nasilja moze biti bilo ko. Ovo drugo apsolutno tacno.

Baš me interesuje koliko je prijava na odnos nastavnika prema deci stiglo na cuvam-te. Znam za dve osnovne i tri srednje škole u kojima se deceniju unazad zna da se pojedini nastavnici verbalno iživljavaju.
NISU sva deca jednako rezilijantna na to - 5 dana u nedelji satima da vas neko omalovažava, ismeva...

NADAM se da će Ministarstvo tome stati na kraj.
Verbalno nasilje počinje od toga što nastavnik vredja i omalovažava dete, podsmeva mu se, degradira ga, ismeva fizički izgled, ismeva njegov trud, druga deca samo ponavljaju to ponašanje i nastavljaju u istom duhu. Dok se okreneš neko od te dece nasilnika istripuje da je odvažniji od većine i krene nasiljem prema nekom NASTAVNIKU.
SVE POLAZI OD NASTAVNIKA. A taj nastavnik se zaposlio preko veza najčešće, u DRŽAVNOJ školi, prima platu i gleda da bleji tu do penzije.

Kako to da našoj deci predaju ljudi koji nisu završili pedagogiju? Imaju završenu neku srednju školu i predaju u srednjoj školi.
Poverili smo oblikovanje uma naše dece ljudima koji o pedagogiji kod deteta NEMAJU BLAGE VEZE, ili su sa kupljenim diplomama.

Baš me interesuje koliko je prijava na odnos nastavnika prema deci stiglo na cuvam-te. Znam za dve osnovne i tri srednje škole u kojima se deceniju unazad zna da se pojedini nastavnici verbalno iživljavaju.
NISU sva deca jednako rezilijantna na to - 5 dana u nedelji satima da vas neko omalovažava, ismeva...

Verbalno nasilje počinje od toga što nastavnik vredja i omalovažava dete, podsmeva mu se, degradira ga, ismeva fizički izgled, ismeva njegov trud, druga deca samo ponavljaju to ponašanje i nastavljaju u istom duhu. Dok se okreneš neko od te dece nasilnika istripuje da je odvažniji od većine i krene nasiljem prema nekom NASTAVNIKU.
SVE POLAZI OD NASTAVNIKA. A taj nastavnik se zaposlio preko veza najčešće, u DRŽAVNOJ školi, prima platu i gleda da bleji tu do penzije.

Kako to da našoj deci predaju ljudi koji nisu završili pedagogiju? Imaju završenu neku srednju školu i predaju u srednjoj školi.
Poverili smo oblikovanje uma naše dece ljudima koji o pedagogiji kod deteta NEMAJU BLAGE VEZE, ili su sa kupljenim diplomama.
Ako ne znaš, evo, ja ću da te obavestim: prijavljuju nas i za pogrešno izgovreno 'dobar dan' prepuni su mediji članaka o namrgođenim, matorim (preko 40 godina ) nastavnicama koje se nisu nasmejale kada su ušle u učionicu.
Naravno da ima prosvetnih radnika čiji rečnik nije primeren, ali da generalizuješ i sve nas karakterišeš kao vrebalne zlostavljače nema nikakve osnove. Naš rad je i previše transparentan da bi se tako nešto prikrilo i da imamo želje da prikrivamo. Umesto da budemo podržani u našoj borbi protiv sve prisutnijeg nasilja u svakom obliku, vi vređate ljude koji se trude da vam vaspitaju decu. Ne znam čime je izazvan vaš bes protiv prosvetnih radnika, ali izjave da smo svi nestručni i nasilni su jako uvredljive i bezobrazne.

Poslednja izmena:
Molim da ne banalizujete postojeće probleme, nije u pitanju nikakvo odsustvo osmeha već svakodnevne uvrede, npr citiraću nastavnice "kilava... hajde sad ti slonice... krivonoga ... bangavaaa". A ako osoba u svojim 40-im za takvo svakodnevno vređanje signalizira mobing, šta naša deca treba da urade? Oni se čak stide, ćute o tome, pate i u mnogo slučajeva nemaju kome da se obrate - školski psiholozi i razredne starešine po difoltu minimiziraju značaj tih uvreda a to se ne menja, škole guraju sve to pod tepih, ignorišu i zataškavaju a deca to podnose jako loše.

Zapravo NE bi to SMELO da se toliriše. Takav rečnik, vređanje deteta od strane nastavnika ne bi trebalo da se sugeriše da je to "normalno."

Poslednja izmena:
Molim da ne banalizujete postojeće probleme, nije u pitanju nikakvo odsustvo osmeha već svakodnevne uvrede, npr citiraću nastavnice "kilava... hajde sad ti slonice... krivonoga ... bangavaaa". A ako osoba u svojim 40-im za takvo svakodnevno vređanje signalizira mobing, šta naša deca treba da urade? Oni se čak stide, ćute o tome, pate i u mnogo slučajeva nemaju kome da se obrate - školski psiholozi i razredne starešine po difoltu minimiziraju značaj tih uvreda a to se ne menja, škole guraju sve to pod tepih, ignorišu i zataškavaju a deca to podnose jako loše.

Zapravo NE bi to SMELO da se toliriše. Takav rečnik, vređanje deteta od strane nastavnika ne bi trebalo da se sugeriše da je to "normalno."
Naravno da ne bi smelo ali ti govoriš da SVI prosvetni radnici koriste takav rečnik , jako zlonamerno od tebe. Ne shvatam tu opsednutost prosvetnim radnicama u 40. Imam utisak da se radi o jednoj, određenoj nastavnici a ne o svim nastavnicama u 40. Ovakve postove plasiraju redovno ljudi, potpuno isti sadržaj, kakvu nameru imate ne znam, ali činite zlo i ovom obrazovanju i ovoj državi i njenoj deci.

U ovim školama veći broj prosvetnih radnika verbalno zlostavlja decu ? Nema potrebe da vređaš i ponižavaš, razmisli kakvu ti sliku o sebi šalješ ovakvim postom..a ponoviću još jednom, svuda ima takvih nastavnika, ali ti sa svojim postovima na ovoj i onoj temi pokazuješ izraziti anomozitet prema njima. Na tako nešto ne ' histerišem i manupilišem' već iznosim činjenice iz iskustva samo.

Potpuno pogrešno - nasilnik bi morao da razmišlja kakvu sliku o sebi šalje, a ne onaj koji ukazuje na nasilje.
Većina nasilnika to zanemaruje, čak zove to "vaspitnim metodama". Zato će prosvetni radnici uskoro biti po Zakonu u obavezi da prolaze prishološku procenu svake dve godine. Previše je prijava za nasilje od strane nastavnika i učetelja bilo na platformi. .

Potpuno pogrešno - nasilnik bi morao da razmišlja kakvu sliku o sebi šalje, a ne onaj koji ukazuje na nasilje.
Većina nasilnika to zanemaruje, čak zove to "vaspitnim metodama". Zato će prosvetni radnici uskoro biti po Zakonu u obavezi da prolaze prishološku procenu svake dve godine. Previše je prijava za nasilje od strane nastavnika i učetelja bilo na platformi. .
Nemam ništa protiv psihološke provere, ali da ponovim: prijavljuju nas učenici i ako im namrgođeno kažemo dobar dan. To što roditelji podržavaju toliku obesnost i razmaženost jer takođe za procenu. Uvek sam za sankcionisanje profesora i nastavnika koji ispoljavaju bilo koji vid nasilja, ali poslednjih godina idemo u drugu krajnost, mediji i društvene mreže bukvalno satanizuju ovu profesiju.

Sve prijave se jako ozbiljno uzimaju u obzir i reaguje se svim raspoloživim sredstvima kojima možemo reagovati na prijave, bilo da su anonimne ili javne. Navodite imena više škola, što implicira da su profesori i nastavnici, pojedini, nasilnici u tim školama. Moram postaviti jedno logično pitanje: zar se do sada o njima ne bi saznalo u svim mogućim medijima, jer smo svedoci da se svaki, pa i najmanji prestup prosvetnih radnika objavljuje odmah, bez ikakvih provera, bez tačnih informacija obe strane u situaciji koja je preneta, obično, jednostarno, jer škole retko daju izjave za medije. Ne zato što kriju nešto, već škole smatraju da mediji nisu mesto gde se raspravlja o tako ozbiljni problemima, postoje procedure, zakonske, koje sankcionišu nasilnike, bilo da su prosvetni radnici ili učenici.

Неке од врста насиља на наведеној страници: 1) штипање, 2) гребање, 3) оговарање, 4) ругање, 5) имитирање, 6) подсмевање, 7) игнорисање, 8) неприхватање.

Шта рећи осим да живим међу тешким ретардима.

Back