Čuvajte se nevernici - milostivi Bog je poludeo.

• Začetnik teme Začetnik teme Sizif
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
61.784
5. Knjiga Mojsijeva, Glava 32

22. Јер се огањ разгорео у гневу мом, и гореће до најдубљег пакла; спалиће земљу и род њен, и попалиће темеље брдима.
23. Згрнућу на њих зла, стреле своје побацаћу на њих.
24. Глад ће их цедити, врућице и љути помори прождираће их; и зубе зверске послаћу на њих и јед змија земаљских.
25. Споља ће их убијати мач, а по клетима страх, и момка и девојку, дете на сиси и седог човека.

Čuvajte se kada Bog poludi - izgladneće vas do smrti, spaliti, poslati zle zveri (Pa čak pominje i zmajeve - 5. Mojs. 32:33 Kakav je latinski naziv za tu životinju, pitam se? Dragonus domesticus?)

Inače Bog ne bira, kolje i muškarce i žene, odojčad i sede glave. Čak ni nevini (?) nisu pošteđeni psihotičnog Boga.

Sva sreća da danas barem nema zmajeva u tolikom broju.

Da se nadovežem na Simpsona. Dakle, onaj u Bibliji opisani Bog u svemu liči na čoveka, ljuti se, besni, zaboravlja, daje lažna obećanja, smotan je (stvara ceo svet za 7 dana a treba mu 200 i kusur samo da pobije sve živo na zemlji prilikom potopa), izuzetno je nepravedan, seksista je, ne zna osnove prirodnih nauka (stvara prvo dan i noć a posle Sunce) itd itd.

Da ne nabrajam. I što je on gori, to ga vernici više vole. Kažu mi da su knjige postanja samo metafora. Pa zašto ne preskoče taj još jedan korak i priznaju da je i ideja Boga metafora.

Kao prvo
mi vidimo decu u odojcadima a Bog ljude (jer Bog vidi unapred sve)
potpuno je svejedno da li je beba ili odrastao zivot je zivot.
Pitaj zdravu babu od 80 godina da li bi da umre i da li joj je sporo prosao zivot ?
drugo
Bozije reakcije su samo opis kako bi bile blize citaocima
Bog ne odlucuje naprasno, Bog sve zna unapred
Nije on zato unistavao (potapao) svet duze nego sto ga je stvarao zato sto nije mogao drugacije vec zato sto je tako trebalo da bude.
Mnogo mi toga neznamo ali u razmisljanje Bozije ne mozemo ulaziti .
Jer je to daleko od nas kao nekoj zivotinji naspram nas.
Neka kaze tvoj pas da li ti sve pravedno cinis sto se njega tice . Zasto ne spava s tabom u krevetu i zasto ne jedete iz istog tanjira za stolom ?
Misli da ti nisi pravedan !
Tako i ti mislis za Boga
Znam da volis logiku ajmo logicno o svemu!

Christadephian, divim se kako si mogao da na jednom mestu sastaviš zajedno sve najlepše argumente protiv Boga govoreći sam protiv sebe, ali hajdemo redom.

To što si rekao da Bog sve zna unapred govori da nisi pročitao Bibliju, ili da je nisi pročitao dovoljno pažljivo.

Biblija kaže da je Bog dao ljudima slobodnu volju da odlučuju kako žele, ali istovremeno da je Bog sveznajući, tj. da zna prošlost, sadašnjost i budućnost. Ove se dve tvrdnje izuzetno uspešno logički isključuju.

Ako Bog zna sve, to znači da zaista zna sve od početka do kraja univerzuma, i da je praktično svaka odluka koju čovek donese unapred poznata njemu samim tim predodređena. A ako neka odluka nije, tj. ako se on "iznenadi" nekom našom odlukom, onda znači da nije sveznajući, tj. da ne zna sve unapred.

A ako Bog nije sveznajući, onda nije ni svemoguć, jer, recimo, ne može da predvidi naše odluke. Stoga, ako nije sveznajući niti je svemoguć, onda on uopšte i nije Bog, po Biblijskom shvatanju istog.

Ukoliko on jeste sveznajući i svemoguć, onda čovek svakako ne može imati slobodnu volju, što smo već dokazali, onda je cela priča o tome da čovek ima volju ili ne da prihvati njegovo Spasenje stvar ličnog izbora čista zezancija, jer po svemu ispada da je on u trenutku stvaranja sveta već znao ko će ga prihvatiti a ko ne. Dakle on je potpuno slučajno izabrao da pošalje par milijardica ljudi u pakao a par milijardica u raj.

Znači da Bog koji se tako igra sa ljudskom životima, mučeći ih zbog odluka koje naprave a koje je on sam znao mnogo vremena pre nego što je i prvi čovek nastao u stvari i nije Bog ljubavi i spasenja već običan perverznjak. Zašto nije dao ljudima recimo beskonačnu mudrost pa da bude sigurno zadovoljan rezultatom nego da se non stop iznenađuje ljudskim postupcima, On, koji sve zna unapred?

Ovo je toliko jasno, i nadam se da si razumeo šta hoću da kažem. Nemoj da kažeš više nikada onu čuvenu izjavu da u "razmišljanje Božije ne možemo ulaziti" iliti kako kažu englezi "God has mysterious ways" jer je to poslednja stvar koju uvek kaže vernik kad ga suočiš sa logičnim argumentima.

Dao sam ti primer razlike tvog razmisljanja u odnosu na Boga i nemoram vise da spominjem dovoljno je da se zna.
Sto se tice teme
Bog je svemocni i sveznajuci a time slobodna volja nije iskljucena. Tj preispitaj termin prorocanstvo
Ako ja znam da ce nesto da se desi kao uzrok postupka drugog to znaci po tebi da sam mu ja iskrojio sudbinu???
Ne slobodna volja je sta ces ti uraditi nema veze sa tim da li ja, Bog ili neko drugi to zna unapred .
Kakve to ima veze?
Pakao Raj i Mucenje su izrazi "hriscanstva" koje te je i navelo na pogresne zakljucke jer su i sami pogresni .
Vec sam ti jednom rekao proveri sva tumacenja Pisma pa onda odbaci Boga. Ti si uzeo tumacenje koje je losije od tog u sta ti verujes iako navodno veruju u Boga.
Rekao sam da ova diskusija neme svrhe ako si evolucionista
mozemo razmeniti misljenje i to je sve . Ali ako si kreacionista onda mozemo argumentovati neke stvari .
Vera se zato tako i zove !

Sizif:
Christadelphian:
Je si siguran da su nevini bas nevini ?
Mozda su sa tvoje tacke gledista a da li su sa Bozije ?

Ako su dojenčad kriva za bilo šta na ovom svetu sa Božje tačke gledišta, onda je on zaista poludeo.
Otkuda tebi pravo da sudis Bogu?
Dojencad je ubijao covek, zar ne?
Zasto onda krivis Boga?
Zasto ne optuzujes coveka vec si zapeo, da za sve lose je Bog kriv a ne vidis u tome svoj udeo?

Sizif:
Da se nadovežem na Simpsona. Dakle, onaj u Bibliji opisani Bog u svemu liči na čoveka, ljuti se, besni, zaboravlja, daje lažna obećanja, smotan je (stvara ceo svet za 7 dana a treba mu 200 i kusur samo da pobije sve živo na zemlji prilikom potopa), izuzetno je nepravedan, seksista je, ne zna osnove prirodnih nauka (stvara prvo dan i noć a posle Sunce) itd itd.

Da ne nabrajam. I što je on gori, to ga vernici više vole. Kažu mi da su knjige postanja samo metafora. Pa zašto ne preskoče taj još jedan korak i priznaju da je i ideja Boga metafora.

Bogu je sve moguce!!!
Na osnovu cega mislis da saksija ima veca prava i vise pameti od grncara?

Anonymous:
Bog je plakao i tugovao. Zar ti stvarno mislis da je za ova ubijanja kriv Bog? Ubijanje je izmislio Irod, ne bi li kako ubio i Isusa!

On pod brojem jedan ne moze da place ili tuguje jer on je bog, a ne covek, a sama cinjenica da je svemoguc, sveznajuc i sve ostalo mu omogucuje da uradi nesto povodom toga... nekako uvek zakasni.. kad su mu ubiili sina on je opet zakasnio da mu pomogne.. pa sam Isus kaze na krstu "zasto si me napustio oce".... sta vam to govori... bog napustio sopstvenog sina... SRAMOTA!

bog ti je dao slobnu volju, ponasaj se tako!

Simpson:
Anonymous:
Bog je plakao i tugovao. Zar ti stvarno mislis da je za ova ubijanja kriv Bog? Ubijanje je izmislio Irod, ne bi li kako ubio i Isusa!

On pod brojem jedan ne moze da place ili tuguje jer on je bog, a ne covek, a sama cinjenica da je svemoguc, sveznajuc i sve ostalo mu omogucuje da uradi nesto povodom toga... nekako uvek zakasni.. kad su mu ubiili sina on je opet zakasnio da mu pomogne.. pa sam Isus kaze na krstu "zasto si me napustio oce".... sta vam to govori... bog napustio sopstvenog sina... SRAMOTA!

Sta mislis zasto je Bog ostavio svoga sina?
Zar doista mislis da Bog nije mogao osloboditi svoga sina da je hteo?
Zar nevidis razlog zasto je Isus morao umreti?
A hteo je, zbog tebe i mene!!!!!!!!!!!!!

Simpson:
Anonymous:

Sta mislis zasto je Bog ostavio svoga sina?
Zar doista mislis da Bog nije mogao osloboditi svoga sina da je hteo?
Zar nevidis razlog zasto je Isus morao umreti?
A hteo je, zbog tebe i mene!!!!!!!!!!!!!

Sizif:
Anonymous:
Na osnovu cega mislis da saksija ima veca prava i vise pameti od grncara?

Ja nisam saksija, ja imam glavu da njome razmišljam. Mada vernici i ne ostavljaju utisak da im je sposobnost dedukcije veća nego u prosečne saksije.

Šta li su vama radili kad ste bili mali...

Oprosti, nisam to bukvalno rekao. Ja znam da ti imas glavu, ali da li stvorenje ima vise pameti od stvoritelja. Dakako ne. To se vidi po delima ljudi koji zive i koji su ziveli na zemlji...

Simpson:
Anonymous:

Kako znas da Bog ne moze da place i da tuguje?

Ajde da pricamo malo o tome kako su postali tako ponosni kad su nastali od majmuna . I kako treba vise vere verovati u evoluciju nego u Boga .
Vise mogucnosti ima da je Paja patak ziv nego teorija evolucije . Po njima je sve slucajno a ipak precizno.
Oni prave nove kompjutere bacajuci stare sa desetog sprata pa se desi da u tom prasku nastane savrseniji .
Dotle ide njihov um ,vazno je da su puni ponosa o sebi i svom "naucnom" znanju.
Pricajmo o tome sto da im dajemo sansu da samim spominjanjem skrnave Boga i Hrista.
Pricajmo o Paja patku i evoluciji!

Christadelphian:
Ajde da pricamo malo o tome kako su postali tako ponosni kad su nastali od majmuna . I kako treba vise vere verovati u evoluciju nego u Boga .
Vise mogucnosti ima da je Paja patak ziv nego teorija evolucije . Po njima je sve slucajno a ipak precizno.
Oni prave nove kompjutere bacajuci stare sa desetog sprata pa se desi da u tom prasku nastane savrseniji .
Dotle ide njihov um ,vazno je da su puni ponosa o sebi i svom "naucnom" znanju.
Pricajmo o tome sto da im dajemo sansu da samim spominjanjem skrnave Boga i Hrista.
Pricajmo o Paja patku i evoluciji!

Ne kontam koji je tvoj problem.. mislim da je to sto dogmu stavljas ispred cinjenice, a veru ispred razuma...

Znas kako radi covek, bar priblizno: imas sistem za varenje, respiracuju, razmnozavanje, prociscavanje organizma, sve se to sastoji od celija, a sve celije od atoma, atomi od energije... mozda to nije stvorila evolucija... mozda su u pitanju vanzemaljci.. ne znam zasto mora da bude ona najnerealnija mogucnost da je to BOG... i to JEVREJSKI BOG i pored toliko kontradiktornosti...

ajde malo obrazlozi... i plz napisi sta ti smatras pod bogom?? sta je za tebe bog?? kako ga zamisljas??

Christadelphian:
Oni prave nove kompjutere bacajuci stare sa desetog sprata pa se desi da u tom prasku nastane savrseniji.

Ovo je mnogo dobra analogija, unapred ću ti se zahvaliti, pošto je to moja oblast.

Ne, kompjuteri se ne bacaju sa desetog sprata da bi se napravili boljima, to su te pogrešno učili na časovima verske nastave. Prvo je nastao abakus, pa računaljke, pa mehaničke računaljke, pa je čovek izmislio struju (pravilnije rečeno - naučio da je kontroliše, nije je izmislio) pa je napravio električnu računsku mašinu, pa tranzistore, pa čipove, pa je na kraju nastao kompjuter, kakav ga znamo danas, i napreduje iz dana u dan.

Reći da kompjuter ima sličnosti sa abakusom je besmisleno, jer na abakusu ne možemo prikazivati 3D animacije, ali je u svojoj osnovi potupuno ista stvar, binarna računaljka. Kao recimo čovek i niži sisari.

I ne, nisu nam crkva i Hristos pomogli da stvorimo računare, nego nauka i istraživanje.

A metod bacanja sa desetog sprata možete vi praktikovati za transformaciju ateista u ovce, to možda i uspe.

Sizif:

22. Јер се огањ разгорео у гневу мом, и гореће до најдубљег пакла; спалиће земљу и род њен, и попалиће темеље брдима.
24. Глад ће их цедити, врућице и љути помори прождираће их; и зубе зверске послаћу на њих и јед змија земаљских.
25. Споља ће их убијати мач, а по клетима страх, и момка и девојку, дете на сиси и седог човека.

Čuvajte se kada Bog poludi - izgladneće vas do smrti, spaliti, poslati zle zveri (Pa čak pominje i zmajeve - 5. Mojs. 32:33 Kakav je latinski naziv za tu životinju, pitam se? Dragonus domesticus?)

Inače Bog ne bira, kolje i muškarce i žene, odojčad i sede glave. Čak ni nevini (?) nisu pošteđeni psihotičnog Boga.

Драги Сизифе, стварно врло поштуjем твоjе мишљење стога ти си човек и цела личност.
Али има ствари, о коjих неможе ниjе добро говорити.
Гледи, молим, има веруjучи људи и ти говориш за њих "Бог jе полудео", а Бог за њих jе велика ценост. А шта буде ако неки човек каже: "Сизифе, твоjи родитељи су полудели"?
Можно казати: "Jа не веруjу". ОК, добро, ми разумимо, али не треба говорити о Богу недобро. Молим.

Алjона:
Драги Сизифе, стварно врло поштуjем твоjе мишљење стога ти си човек и цела личност.
Гледи, молим, има веруjучи људи и ти говориш за њих "Бог jе полудео", а Бог за њих jе велика ценост. А шта буде ако неки човек каже: "Сизифе, твоjи родитељи су полудели"?
Можно казати: "Jа не веруjу". ОК, добро, ми разумимо, али не треба говорити о Богу недобро. Молим.

Aljona, poludeo je u srpskom jeziku takođe sinonim za izraz da je neko "pobesneo" tj. da uništava sve pred sobom. Na primer, kaže se "kada je video da mu kradu kola, potpuno je poludeo izvadivši pištolj da puca u njih."

Dakle, ništa lično. A ti molim te komentariši ove pasuse koje sam citirao u Topicu, voleo bih da te čujem o tome.

Алjона:
Sizif:

To u 5.Mojsijevoj Mojsije opominje narod Izraela, da se sete Boga... Inace, Bog je dao, Bog moze i da uzme. Ali uvek je to pravedno i svrsihodno. Jer on moze da da zivot i ponovo. U puno lepsem svetu od ovoga sranja, da izvinete. Ko smo mi, da se svadjamo s njime? Halo???

O cemu mi da diskutujemo?
Ti verujes u jednu a ja u drugu teoriju .
Ti lazes sebe kad kazes da ti nisi vernik .
Jesi isti kao i ja samo u teoriju evolucije i u sebe.
Ja verujem u kreacionizam i Boga..
Teorija evolucije ne bi se zvala teorija da je naucna cinjenica tako da sva prebacivanja koja upucujes meni na neobrazovanost ne znanje zaslepljenost nista manje nije ni kod tebe . Mozes ti sve tvoje pretpostavke macku o rep kao i ja moje kad se u startu i osnovi mimoilazimo .
Ti najbrajaj o kreacionizmu ja cu o evoluciji.
To je jedino a to mi nije sadisfakcija .

Back