Quantcast
  • Dragi prijatelji, obaveštavamo vas da smo spojili forume "Košarka", "Fudbal", "Tenis" i "Ostali sportovi" u novi forum "Sport" koji se nalazi u kategoriji "Život".

Čuvajte jezik, čeda moja

Nikita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.873
Син родоначалника немњићке хришћанске Србије, Стефан, оставио је свом потомству једну велику беседу о језику као незаменљивој одредници српског народа. Ево тих речи, преведених на данашњи српски језик:

"Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Реч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ изгубили језик, земљу, душу?
Не узимајте туђу реч у своја уста. Узмеш ли туђу реч, знај да је ниси освојио, него си себе потуђио. Боље ти је изгубити највећи и најтврђи град своје земље, него најмању и најнезначајнију реч свога језика.

Земље и државе се не освајају само мачевима и језицима. Знај да те је непријатељ онолико освојио и покорио колико ти је речи потро и својих потурио.

Народ који изгуби своје речи престаје бити народ.

Постоји,чедо моје, болест која напада језик као зараза тело. Памтим ја такве заразе и морије језика. Бива то најчешће на рубовима народа, на додирима једног народа са другим, тамо где се језик таре о језик другог народа.

Два народа, мило моје, могу се бити и могу се мирити. Два језика никада се помирити не могу. Два народа могу живети у највећем миру и љубави, али њихови језици могу само ратовати. Кадгод се два језика сусретну и измешају, они су као две војске у бици на живот и смрт. Док се год у тој бици чује један и други језик, борба је равноправна, кад почиње да се боље и више чује један од њих, тај ће превладати. Најпосле се чује само један језик. Битка је завршена. Нестао је један језик, нестао је један народ.

Знај, чедо моје, да ти битка између језика не траје дан два, као битка међу војскама, нити годину две, као рат међу народима, него век или два, а то је за језик исто тако мала мера времена као за човека трен или два. Зато је, чедо моје, боље изгубити све битке и ратове него изгубити језик. После изгубљене битке и изгубљених ратова остаје народ. После изгубљеног језика нема народа.

Човек научи свој језик за годину дана. Не заборавља га док је жив. Народ га не заборавља док постоји. Туђи језик човек научи исто за годину дана. Толико му је потребно да се одрече свога језика и прихвати туђи. Чедо моје мило, то је та зараза и погибија језика, кад један по један човек почиње да се одриче свога језика и прихвати туђи, било што му је товоља,билодатомора.
И ја сам, чедо моје, у својим војнама употребљавао језик као најопасније оружје. Пуштао сам и ја заразе и морије на њихове језике испред мојих полкова. За време опсада, и дуго после тога, слао сам чобане, сељане, занатлије и скитнице да преплаве њихове граде и села као слуге, робови, трговци, разбојници, блудници и блуднице. Моји полководци и полкови долазили су на напола освојену земљу и градове. Више сам крајева освојио језиком него мачем.

Чувајте се, чедо моје, инојезичника. Дођу неприметно, не знаш кад и како. Клањају ти се на сваком кораку. И зато што не знају твој језик, улагују ти се и умиљавају онако како то раде пси. Никада им не знаш шта ти мисле, нити можеш знати, јер обично ћуте. Они први који долазе да извиде како је, дојаве другима, и ево ти их, преко ноћи домиле у непрекидним редовима као мрави кад нађу храну. Једног дана тако осванеш опкољен гомилом инојезичника са свих страна.

Тада дознајеш касно да нису мутави и да имају језик и песме, и своја кола и обичаје. Постају све бучнији и заглушнији. Сада више не моле нити просе, него траже и отимају. А ти остајеш на своме, али у туђој земљи. Нема ти друге него да их тераш или да бежиш, што ти се чини могућнијим.

На земљу коју тако освоје инојезичници не треба слати војску. Њихова војска ту долази да узме оно што је језик освојио.

Језик је, чедо моје, тврђи од бедема. Када ти непријатељ провали све бедеме и тврђаве, ти не очајавај, него гледај и слушај шта је са језиком. Ако је језик остао недодирнут, не бој се. Пошаљи уходе и трговце нека добро зађу по селима и градовима и нека слушају. Тамо где одзвања наша реч, где се још глагоља и где се још, као стари златник, обрће наша реч, знај, чедо моје, да је то још наша држава без обзира ко у њој влада. Цареви се смењују, државе пропадају, а језик и народ су ти који остају, па ће се тако освојени део земље и народ опет вратити, кад тад вратити, својој језичкој матици и своме матичном народу.

Запамти, чедо моје, да свако освајање и отцепљење није толико опасно за народ колико је штетно за нараштај. То може штетити само једном нараштају, а не народу. Народ је, чедо моје, трајнији од нараштаја и од сваке државе. Кад тад народ ће се спојити као вода чим пукну бране које га раздвајају. А језик, чедо моје, језик је та вода, увек иста с обе стране бране, која ће као тиха и моћна сила која брегове рони опет спојити народ уједно отачаство и једну државу".
 

Nikita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.873
ZAVESTANJE KNJIGE I PISAMA

Narod koji nema svoje knjige i svoga pisma, svojih knjigopisaca i svojih knjigoljubaca ne moze se nazivati narodom. Izgovori, cedo moje, nasu najvecu rec, izgovori SRB, pa mi reci koliko ti u usima traje - tren. Izgovorena rec traje dok se izgovara, pa nestaje kao dah iz grudi koji ju je proizveo. Samo napisana rec ostaje. Reci AZ, BUKI, VJEDI, GLAGOL i sve ce te reci odleteti kao price u jatu cim ih izgovoris. A napisi ih na kamenu, drvetu, na kozi jelenjoj ili na trosnom listu papirusa i uvek ces ih naci tu gde si ih ostavio.
Napisana rec traje duze od usta koje su je izgovorila i grla iz kojeg je doviknuta, i usiju koje su je cule. Traje vecno. Kad je za hiljadu godina pronadju nemu na papiru ili kozi prozborice je. I ja sam, sine, moj video i citao knjige starostavne, pisane pre hiljadu godina. I sam citao knjige izasle iz glava koje su davno postale prah ili su se odavno pretvorile u suplje lobanje. Od nas ce, cedo moje, ostati ono sto bude zapisano u
knjizi. Sada pipamo u mraku proslosti i trazimo u dalekoj istroriji nesto
o nama Srbima i ne nailazimo nikakvog traga i glasa o nama. Kao da nas nije bilo. A bili smo i tada. Jer da nismo bili tada, ne bi nas bilo ni sada. I mi Srbi smo Adamova deca. Bilo nas je, ali nismo zapisani. Samo zapisani narodi ulaze u istoriju. Kazem ti, milo moje, govorenje je razgovor sa trenom. Pisanje je razgovor sa vekovima, a mi moramo zapoceti nas veliki razgovor sa nasim potomcima u vijeke vijekova. VO VJEKI VJEKOV, sine moj. Slovo je cudno seme. Pismena su najbolje zrnje sjemeno svakog naroda. Klija sa papira posle hiljadu godina i rascvetava se u glas i rec, u sliku i pricu, u misao i cuvstvo, i u davne srca otkucaje. Cedo moje milo, ono sto narod ne moze macem ili plugom moze knjigom ili pisalom. Pisalo od suve trske ili od lakog pera ostavlja dublje brazde od rala i motike.
GLAGOLJATI znaci prolaziti, a pisati znaci ostajati. Narod koji nema svoje knjigopisce i knjigovijedce nema svoje povjesti u proslosti ni zivota u buducnosti. Mi smo ponekad bili zapisivani tudjom rukom u tudjim knjigama i pod tudjim pismom. A pero u tudjoj ruci, sine, opasnije je od maca. Postacemo narod kad se svojom rukom zapisemo u svojim knjigama i svojim jezikom i pismom. Dobar knjizevnik vise vredi nego tri ljute vojvode i tri velika grada. Dobar vojvoda moze osvojiti svaki grad, a drugi ga moze preoteti, knjigu niko ne moze pokoriti a mnoge zemlje i gradove sacuvala je knjiga medju svojim tvrdim koricama. Cedo moje, ruka ti je vicna i vesta peru i hartiji. Bog te je obdario i odredio da nas ti prvi citko zapises u knjige. Zapisi nas u knjigu naroda na ovom svetu da se zauvek zna da smo bili, da jesmo i da ce nas biti.
 
Poruka
3.436
У ком документу су уписане ове Немањине речи?

У унутрашњем документу који је издала
СДБ - Република Србија// Одељење Београд// Одсек за млатимуђење и замлаћивање Србаља и Сораба
и то под редним бројем 2058//1989-12
Одмах за њим следи и изјава Стевана Немања да смо ми Исток на Западу и обратно, а на крају иде и кућа на сред пута!
Те 80-е су биле заиста плодне у залуђивању, дошла је нова екипица на чело СДБ - Србија, оперисана и од КПЈ али и од рођеног народа.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.