• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Ћута поручио властима да добро да размисле о стратешким партнерима: Народ неће да трпи да му неко минира шуме и гура реке у цеви

комшија

Stara legenda
Poruka
82.686

1655711308223.pngĆuta poručio vlastima da dobro da razmisle o strateškim partnerima: Narod neće da trpi da mu neko minira šume i gura reke u cevi


Ćuta poručio vlastima da dobro da razmisle o strateškim partnerima: Narod neće da trpi da mu neko minira šume i gura reke u cevi 1


Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka podržao je proteste u Majdanpeku protiv miniranja „Starice“ i pred okupljenima poručio ministarki, predsedniku, premijerki da kada sledeći put budu birali strateškog partnera „dobro razmisle, jer je narod, baš onako strateški popi*deo na sve njih“.

Priroda nije vlasništvo kineskog Ziđina, ne sme da se otme, ako su vazduh već zagadili: Aktivisti u kampu na Starici iznad Majdanpeka 1


„Čija je ovo zemlja? Čija je Starica, da nije možda kineska“, upitao je Jovanović.

Poručio je onome „kome je palo na pamet da minira ljudima poslednju zdrravu planinu kod Majdanpeka, pored koje su odrasli, da momentalno prekinu sa zločinom“.


1655711725493.pngAleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka podržao je proteste u Majdanpeku protiv miniranja „Starice“ i pred okupljenima poručio ministarki, predsedniku, premijerki da kada sledeći put budu birali strateškog partnera „dobro razmisle, jer je narod, baš onako strateški popi*deo na sve njih“.

„Čija je ovo zemlja? Čija je Starica, da nije možda kineska“, upitao je Jovanović.
Poručio je onome „kome je palo na pamet da minira ljudima poslednju zdravu planinu kod Majdanpeka, pored koje su odrasli, da momentalno prekinu sa zločinom“.

1655711837183.png


„Da poručim Zorani Mihajlović, koja je najodgovornija ovde, ona je na tom mestu resorne ministarke za rudarstvo i energetiku, Igoru Braunoviću v.d. direktora Srbijašuma i njihovom šefu Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić – da sledeći put, pre nego što odaberu svog strateškog partnera koji će doći da ljudima otima vodu, zemlju i da truje vazduh – da dobro razmisle, jer je narod, baš onako strateški popi*deo na sve njih i neće da trpi da mu neko minira šume i gura reke u cevi… S tim mora momentalno da se prekine ili ovde će biti blokada već sledeće nedelje“, rekao je Ćuta, a prenosi N1.

Aktivisti okupljeni u protestu pod nazivom „Ne damo Staricu“ organizuju odbranu od miniranja i uništavanja osmog grebena planinskog venca „Starica“ kod Majdanpeka.
Napravili su kamp odmah pored mesta gde, kako navode, Ziđin planira ponovo da izbuši rupe za miniranje, na parceli koja je, kako ističu, vlasništvo Republike Srbije.

link

Браво за НАРОДНОГ ПОСЛАНИКА Ћуту! Само напред Ћуто! Ништа без Ћуте!
 

veliki krang

Legenda
Poruka
71.083

комшија

Stara legenda
Poruka
82.686

1656322032437.png

Ćuta upozorava: Ako ne bude zasedala Skupština, zasedaće „Gazela“


1648383223-FIL_3607-03-750x500.jpeg


Politicka organizacija Zajedno daje rok Aleksandru Vučiću da do 1.7. zakaže konstitutivnu sednicu Narodne skupštine i da bez odlaganja prekine da ponižava građane Srbije.

„Ovaj nezapamćen cirkus se mora prekinuti, jer institucije moraju hitno početi da rešavaju goruće probleme u državi. Ovo veštačko vanredno stanje bez operativnih institucija je stvoreno da bi samo jedan čovek odlučivao o svemu“, navedeno je u saopštenju „Zajedno“.

Ukoliko do datog roka ne bude sazvana Narodna skupština Zajedno poziva građane, izabrane narodne poslanike i sve političke organizacije na prvo zasedanje skupštine na Gazeli. Ako ne zaseda Skupština – zasedaće Gazela!
 

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
63.638

комшија

Stara legenda
Poruka
82.686

1656334955908.png

Da li je blokada mosta zaista jedino sredstvo pritiska na vlast: „Vučić je ‘institucija’, koja najefikasnije reaguje na Gazelu“


blokada mosta Gazela u Beogradu


24.06.2022.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije je lažna „institucija“, koja u ovoj zemlji najefikasnije reaguje na Gazelu.

Pitanje je da li treba pozdraviti i podržati nekoga ko svoju muku, kakva god bila, iznosi na ulicu, na Gazelu da bi svoj problem rešio kroz razgovor sa Vučićem ili je to dodatno udaljavanje Srbije od normalne i pravne države, kažu sagovornici Danasa komentarišući stav organizacije „Zajedno“ da je ulica, ali i most Gazela, jedina institucija koja funkcioniše kada je „država urušena i privatizovana od strane korumpirane vlasti.

To je prvi uočio i konstatovao Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, a posle prekjučerašnje blokade auto-puta radnika Fijata, ali i blokada, krajem prošle i početkom ove godine zbog radova kompanije Rio Tinto, koje su se pokazale efikasnim da država, odnosno njen predsednik, Aleksandar Vučić odreaguje.


Iako je predsednik države organ koji nije u tehničkom mandatu, iskustvo nam govori da Vučić, koji obavlja ovu funkciju, godinama unazad, sebe stavlja u centar svih problema kao neko ko jedini može da ih reši.

Da li se slaže sa ocenom da je Gazela jedina instuticja u zemlji koja radi pitali smo Zorana Lutovca, predsednika DS, koji za Danas kaže da nažalost u Srbiji ne radi nijedna institucija.

– Jedino radi lažna institucija – Aleksandar Vučić, ali ne kao predsednik nego kao čovek koji je zarobio tu instuticiju i ne obazire se na Ustav i zakone. On upravlja svim institucijama. On stvara probleme koje posle „rešava“ i to predstavlja kao uspeh uz pomoć medija koje kontroliše – kaže on.

A potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić za naš list kaže da misli da je Vučić jedina „institucija“, koja u ovoj zemlji funkcioniše, a ta „institucija“ najefikasnije reaguje na Gazelu.

– U tom smislu Ćuta je u pravu – zaključuje Rašković Ivić.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
82.686

1656651986719.png

VIDEO Ćuta napravio haos u Skupštini Majdanpeka: „Vi ste Vučićevi robovi“


1656651967205.png


30. jun. 20221

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka i stranke Zajedno, juče je pristustvovao sednici lokalnog parlamenta u Majdanpeku, na poziv građana i opozicionih odbornika, kako bi se izvršio pritisak na lokalnu vlast i pokazao bunt zbog miniranja planine Starica.

Sednica je, usled Ćutinog burnog govora, bila i više puta prekidana.

Ćuta je predstavnike loklane vlasti upozorio da je rušenje planine i to što građani nisu bili upućeni u to šta se dešava moglo nekoga da ubije.

„To je krivično delo. Bićete u problemu“, samo je jedna od poruka koju je poslao Ćuta.

"To je jedna od prvih stavri koju ću pokrenuti u Skupštini Srbije", upozorio je budući narodni poslanik.

On je zahtevao da se hitno prekine sa miniranjem planine Starice iznad grada – simbola grada Majdanpeka.

"Čija je Starica, da nije možda kineska? Ovaj zločin mora odmah da se prekine. Građani su ti koji će odlučivati šta će se dalje sa njom dešavati, a ne kineska kompanija. Verujemo da još uvek neki zakoni postoje u ovoj zemlji, ili smo postali kolonija bez prava glasa", podvukao je je Ćuta.

VIDEO
 

комшија

Stara legenda
Poruka
82.686

1657190046055.png

Aktivisti na Starici: Predstavnici kineskih firmi žele sukob, neće uspeti u tome


1657190023229.png


7. jul. 2022 11:50

Aktivisti koji protestuju na planini Starica zbog radova koji se izvode na njoj, izjavili su za N1 da su predstavnici firme "Inšan", ćerke firme kompanije Ziđin pokušali da isprovociraju sukob, ali da u tome nisu uspeli. Takođe, navode aktivisti, predstavnik kineske firme je najavio da će tražiti odštetu od milion dolara zbog izazivanja kvara na nekoj od mašina, a aktivisti tvrde da nisu ni prišli njihovim mašinama, niti su izazvali kvar.

„Došli su sa desetak kamiona i pokušali da isporovociraju sukob, ali u tome nisu uspeli. Kada su videli da to ne želimo, većina kamiona i mehanizacije se vratila odakle je i došla. Nakon toga, predstavnik fiirme Inšan, kineski državljanin, optužio nas je da smo pokvarili navodno neku mašinu, i traži odštetu od milion dolara. Međutim, niko od aktivista nije ni prišao njihovim mašinama, niti ih je oštetio“, kaže aktivista Mladen Vladić za N1.

Vladić napominje da predstavnici Ziđina, odnosno ćerke firme Inšan pokazuju nervozu i redovno pokušavaju da izazovu sukobe, ali da im to ne uspeva.

„Kineski državljanin koji je ovde bio besan, i poručio nam je da bi ovakvi problemi u Kini bili rešeni za veoma kratko vreme. Oni nisu očekivali na ovakav otpor i istrajnost aktivista, pa su nervozni, jer ne mogu da ostvare svoj cilj i da nastave sa miniranjem Starice. Mi im to nećemo dozvoliti, i zato je svaki dan koji prođe, a da oni nisu nastavili miniranje – za nas velika pobeda. Trenutno je mirna situacija, i nadamo se da će tako i ostati“, navodi Vladić.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
82.686

1657353682220.png

Jovanović pita vlast: Da li je tačno da je kompanija Behtel naslednik Rio Tinta?


1639681480-bg-aleksandar-jovanovic-cuta-clf-161221.19_43_18_23.Still001-750x422.jpg


05. jul. 2022

Predstavnik Ekološkog ustanka i koalicije Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da će, prema njegovim saznanjima, firma "Behtel" biti naslednik "Rio Tinta', navodeći da njihova saradnja traje godinama i da bi ovim aranžmanom projekat "Jadar" samo dobio "novog glavnog igrača".

„Sve češće se pominje da će upravo ta kompanija ‘Behtel’ nastaviti projekat ‘Jadar’ i iskopavanje litijuma u Srbiji. Pitam predsednika i premijerku da li je to tačno“, rekao je Jovanović za list Nova.

Kako list podseća, kompanija „Behtel“ uveliko radi u Srbiji i to na velikim infrastrukturnim projektima.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
82.686
1659242436912.pngMiketić: Kosmička pravda – Ćuta na čelu skupštinskog odbora za ekologiju


Aleksandar-Jovanovic-Cuta-foto-N1.jpg


30. jul 2022.

Narodni poslanik stranke Zajedno iz koalicije Moramo Đorđe Miketić izjavio je da je izbor Aleksandra Jovanovića Ćute za mesto predsednika parlamentarnog odbora za zaštitu životne sredine „kosmička pravda“.

„Jedan srčani borac za našu prirodu ali i ljude, neko ko je odgovoran što je zaustvljeno rekoumorstvo putem MHE, i neko ko je predvodio borbu protiv Rio Tinta, Ziđina i drugih eksploatatora zaista zaslužuje da bude na mestu odakle najbolje može pritiskati vlast i ‘burazerske’ investitore da poštuju zakon naše države ali i zakon prirode“, rekao je Miketić za N1.

Kako je dodao, prvi zadatak koalicije u skupštini će biti usvajanje zakona o zabrani eksploatacije litijuma.

„Videćemo ko će od poslanika ali i članova ovog odbora stati iza ovog zakona, presudnog za život ljudi u Mačvi, Zapadnoj Srbiji, Šumadiji i šire… Čeka nas mnogo posla, ali nemamo iluzije, za sve promene se sami moramo izboriti“, izjavio je Miketić.

U Skupštini Srbije u subotu su završene konsultacije parlamentarnih stranaka, pred konstitutivnu sednicu novog saziva parlamenta, koja je zakazana za ponedeljak. Kandidat za predsednika Skupštine Srbije, funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Orlić, potvrdio je će novi saziv parlamenta imati sedam potpredsednika i rekao da je predviđeno i da opozicija ima predsednike u pet skupštinskih odbora.

(Aleksandra Godfroa, N1)
 

ziltoid

Ističe se
Poruka
2.634

Aktivisti oštetili imovinu podizvođača Ziđina da bi sprečili rušenje planine Starica

Nakon što je privatno obezbeđenje rasturilo kamp aktivista koji su stražarili na planini Starici u Majdanpeku sa namerom da zaštite njen vrh od rušenja, četrdeset neidentifikovanih lica je oštetilo imovinu podizvođača Ziđina u vrednosti od 100.000 dolara.


„Zbog aktivnosti kompanije prethodnih dana na planini Starici, postoji osnovana sumnja da se radi o napadu lica koja su samozvani zaštitnici prirode, a koja su prethodno na ovoj planini mesecima boravila u improvizivanom kampu, često praveći ispade kojima su ugrožavali svoju i bezbednost zaposlenih radnika“, navodi se u saopštenju Ziđin Kopera od 21. avgusta, koje je preneo portal Borske narodne novine.
U saopštenju se navodi i da je „rušilački pohod“ na imovinu Jenšana, kompanije koja je podizvodjač Ziđina na radilištu Severni revir RBM-a, izvršilo više od 40 neidentifikovanih lica, a da je po prvim procenama tom prilikom Jenšanu nanesena šteta od oko 100.000 dolata.
Prethodno je prema navodima N1 u okviru radova kompanije Ziđin miniran i uništen jedan deo osmog grebena planine Starice.
Iz Ziđina ekološke aktiviste optužuju da su pokazali svoje „pravo lice“ i za to „da je njihov interes politički aktivizam, a ne istinsko očuvanje prirode“ jer su, boraveći u kampu, po navodima ove kompanije palili vatru koja može izazvati požar i ostavljali iza sebe smeće. Ziđin je putem saopštenja takođe izrazio uverenja da će nadležne institucije u Srbiji „odgovorno i savesno obaviti svoj posao i da neće dozvoliti da se ovakvi vandalski i nasilni postupci ponavljaju u budućnosti“.

Za nasilničko ponašanje prema građanima i prirodi, međutim aktivisti i deo opozicije optužuju sam Ziđin. Rasturanje kampa na planini Starici od strane privatnog obezbeđenja aktivisti su pokušali da prijave policiji, a za N1 posvedočili da su na terenu i u ponedeljak, 22. avgusta, zatekli radnike koji su ponovo minirali greben i upozorili ih da se ne približavaju zbog velike količina eksploziva. Kako je preneo Danas, pokret „Jedan od pet miliona“ je ocenio da je rušenjem kampa postupkom Ziđin „proglasio rat“ žiteljima Majdanpeka. U saopštenju ovog pokreta navodi se:

„Poslednjih nedelja je ova kineska kompanija namerno podizala tenzije u Majdanpeku i ulazila u direktne i indirektne sukobe sa narodom pokušavajući da otera aktiviste sa vrha planine Starice. Unajmljivanje privatnog obezbeđenja i proterivanje aktivista sa vrha planine dokaz je da je država Srbija prodala zapravo ceo grad Majdanpek Ziđinu“.
Podsetimo, miniranje na planici Starici izazvalo je početkom juna paniku kod građana u obližnjem naselju jer je sa visine ka naselju bez upozorenja letelo kamenje i naselje zasipala kamena prašina. Pored straha za ličnu imovinu, zdravlje i živote, Majdanpečani su odmah iskazali i zabrinutost za samu planinu i kao fizičku prepreku koja Majdanpek štiti od rudnika bakra, i kao simbola grada.

„Kada ovo ruše, kao da ruše deo mene“, izjavio je jedan od aktivista danas za N1.

Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) je u junu zvanično saopštila da je miniranje izvršeno radi sanacije opasne stenske mase, koja je po oceni rudarske i geološke inspekcije pretila da se obruši, te da je ono sprovedeno u skladu sa nalogom rudarske i geološke inspekcije i prijavljeno nadležnim institucijama. Ziđin Koper je u junu najavio da će sprovesti i mere predostrožnosti tokom narednih miniranja, ograničiti razmere eksplozije i pojačati mere za suzbijanje prašine.

Građani su, međutim, ispoljili nepoverenje u tvrdnje Ziđina, kompanije koju aktivisti za zaštitu životne sredine sumnjiče za više prekršaja. Između ostalog, a kako smo već pisali, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Društvo mladih istraživača iz Bora su početkom juna Ministarstvu zaštite životne sredine i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnele zahtev za pokretanje vanrednog inspekcijskog nadzora nad kompanijom „Serbia Zijin Bor Copper“ doo Bor, odnosno postrojenjem za tretman otpadnih rudničkih voda, koje se, po njihovim navodima, gradi bez građevinske dozvole i saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.
I.K.
 

ziltoid

Ističe se
Poruka
2.634

Aleksandar Jovanović Ćuta: Protest zbog Starice 3. septembra ispred Ambasade Kine u Beogradu​


Aleksandar Jovanović Ćuta: Protest zbog Starice 3. septembra ispred Ambasade Kine u Beogradu 1
Foto: M.S. / Danas

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta posetio je juče Majdanpek i aktiviste iz Majdanpeka, koji već više od dva meseca brane planinu Staricu, zbog, kako on kaže, zločina koji Ziđin uz pomoć države Srbije sprovodi nad Staricom.

Prema njegovim rečima, juče je zajedno sa aktivistima obišao Policijsku upravu u Majdanpeku.
“Hteli smo da razgovaramo sa nekim od načelnika u policiji, ali niko nije bio tu. Policajce koje smo zatekli pitali smo po kom to zakonu, i ko je dozvolio da obezbeđenje strane kompaniji naše građane brutalno rasteruje sa naše zemlje. Ta zemlja je državna zemlja, i pripada državi Srbiji, i građanima”, ističe on za Danas.

Na njegovo pitanje gde je policija bila da zaštiti građane kada su brutalno upali ljudi iz obezbeđenja Ziđina u kamp na Starici, odgovara nije bilo.
Nakon toga Aleksandar Jovanović Ćuta, kao i aktivisti koji više od dva meseca brane Staricu, otišli su do javnog tužioca da razgovaraju sa njim.

“Ali ni njega nije bilo. Hteli smo da pitamo da li su preduzeli po službenoj dužnosti ono što im je po zakonu i obaveza, a to je da pokrenu postupak, da utvrde po kom to zakonu, je dozvoljeno da se građani rasteruju sa naše zemlje, i na čijoj strani je ova država – na strani građana ili privatne kompanije, i da li država postoji”, objašnjava Jovanović Ćuta i dodaje:
“Mi prisustvujemo potpunom nestanku države, a oni koji vode državu zajedno sa multinacionalnim kompanijama gledaju da unište sve i da za sebe da uzmu milijarde, a nas ostave bez šume i bez vode, i da nas sa zemlje proteruju”.

Nakon pokušaja da razgovaraju sa policijom i tužilaštvom, Aleksandar Jovanović Ćuta otišao je sa aktivistima koji više od dva meseca brane Staricu, na vrh ove planine.
“Kada smo otišli na Staricu, pokušali smo da razgovaramo sa obezbeđenjem, i pitali ih šta će da urade ako dobiju opet naređenje da rasteruju ljude, da li će izvršiti to naređenje, ali odgovor nismo dobili”, objašnjava naš sagovornik.
Aleksandar Jovanović najavio je da će 3. septembra, aktivisti iz Majdanpeka, građani i Ekološki ustanak pozvati sve ekološke organizacije i sve građane Srbije, na protest ispred ambasade Kine u Beogradu.

Aleksandar Jovanović Ćuta: Protest zbog Starice 3. septembra ispred Ambasade Kine u Beogradu 2
Foto: I.B.

“Okupićemo se da poručimo gospođi Čen Bo, da njihova kompanija minira zemlju i hoće da sruši planinu, koja nije kineska, već je srpska, i da sa tim momentalno prekinu. To važi za sve njihove kompanije koje truju našu decu, otimaju našu zemlju. Neka pokušaju to da rade u Kini, ali ovde im je državni vrh to dozvolio – Vučić, Brnabić, Mihajlović”, ističe Jovanović.

Nakon protesta koji će se održati 3. septembra, Jovanović kaže, da će otići u Narodnu Skupštinu sa aktivistima, i napraviti konferenciju za novinare da cela Srbija čuje šta se na Starici događa.

“Ako neko misli da ćemo mi da se povučemo, grdno se vara. Kao što smo branili Staru planinu, branićemo i Staricu, od svih onih koji su zemlju prodali stranim kompanijama. Ako se ovako nastavi za 50 godina, neće biti malih mesta gde su predvideli rudnike”, poručio je Jovanović.

Vladimir Božić, obornik u SO Majdanpek, kaže za Danas, da ih je juče posetio narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta i da su sa njim razgovarali o narednim potezima.

Aleksandar Jovanović Ćuta: Protest zbog Starice 3. septembra ispred Ambasade Kine u Beogradu 3
Irena Barbulović i Vladimir Božić na Sstarici, Foto: I.B.
“On je sa nama proveo dan u kampu. Vreme je bilo kišovitu i veoma hladno, ali smo svi zajedno proveli dan. Obezbeđenje je na svojim pozicijama, mi na svojima, i nema tenzija”, objašnjava Božić.
Prema njegovim rečima oni ostaju dalje na Starici i nema napuštanja pozicija na kojima se nalaze više od dva meseca.
Odbornica Irena Barbulović ističe da je ona provela noć na Starici, i da je ponosna što je sa ostalim aktivistima tu da brani ovaj simbol Majdanpeka.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
82.686
1661425810922.png
„Ono u grudima ti ne da, to je ono što nas vodi“: aktivisti protiv miniranja zaštitnog znaka Majdanpeka

Lokalni aktivisti za zaštitu životne sredine već dva meseca pokušavaju da spreče miniranje vrha planine Starica kod Majdanpeka, uprkos tome što im je privatno obezbeđenje proteklog vikenda pokušalo da rasturi kamp, a Ziđin ih optužuje za uništavanje vredne opreme. Podršku u borbi daje im Ekološki ustanak.

c2VydmljZT1pbWFnZXMmc3JjPWh0dHBzJTNBJTJGJTJGd3d3Lm1hc2luYS5ycyUyRndwLWNvbnRlbnQlMkZ1cGxvYWRzJTJGMjAyMiUyRjA4JTJGcGhvdG9fMjAyMi0wOC0yNS0xMi4zOS4yOC0xMjAweDkwMi5qcGVnJmNhY2hlTWFya2VyPTE2NjE0MjQwNjEtMTQyNDcxJnRva2VuPTRjZTg0YTE1ZmYwZTBlM2Y.q.jpeg

Aktivistkinje i aktivisti sprečavaju miniranje vrha planine Starica kod Majdanpeka

25.08.2022.

„U ovom momentu aktivisti Ekološkog ustanka su na planini Starici, u nastojanju da podrže aktiviste iz Majdanpeka. Oni su zabrinuti, njihov kamp je rasformiran i oterani su sa vrha planine“, objašnjava za Mašinu situaciju na terenu Milica Marušić iz Ekološkog ustanka.
Podsetimo, privatno obezbeđenje preduzeća Ziđin Koper Srbija je u subotu, dvadesetog avgusta, rasturilo kamp koji je pokret Ne dam! formirao početkom juna. Aktivisti su kamp osnovali na državnom zemljištu nakon što je Ziđin minirao deo vrha planine koji Majdanpečani smatraju zaštitnim znakom grada, i to tako tako da je ka obližnjem naselju letelo kamenje i zasula ga kamena prašina.

„Ono je bilo brutalno. Jeste ovde stalno neko miniranje, stalno nešto gruva i čovek na to ogugla, čak i na to što je poslednjih godina sve gore. Ja nisam jako plašljiva, ali, uprkos tome što sam navikla, detonacije u junu su me preplašile“, svedoči Đurđević, koja živi u stanu sa pogledom na Staricu. Stanari Starici najbližeg naselja su tada tvrdili da o dinamitiranju nisu obavešteni unapred i nisu verovali saopštenju Ziđina da se miniranje vrši iz bezbednosnih razloga.

„Ako je zbog bezbednosti da se ne bi obrušila Starica na grad, kako se zove obrušavanje kamena posle miniranja vrha planine koje sve ide prema gradu? Ne mogu da verujem da se niko iz opštine nije obratio narodu, doduše ne znam preko kojih medija, da je ministarstvo dalo neku izjavu da je isplanirano i da neće biti rušenja Starice“, izjavila je tada jedna Majdapečanka za Danas.

Ne dam! šumu, Ne dam! vodu, Ne dam! vazduh

Đurđević za Mašinu kaže da rušenje vrha planine i ugrožavanje svog i zdravlja, života i imovine sugrađana nije mogla da gleda skrštenih ruku. Mirjana smatra da na to nema pravo kao prosvetna radnica, čija je dužnost da bude primer mlađima, a pogotovu ne kao članica grupe građana Ne dam! koja je učešćem na izborima i ulaskom u gradsku skupštinu stekla dodatnu odgovornost da opravda svoj naziv i principe. Ne dam! je, kako Đurđević objašnjava, formiralo nekoliko prijatelja koji su pred prethodne izbore zaključili da nemaju za koga da glasaju jer se nijedna od ponuđenih opcija nije na adekvatan način borila protiv privatizacije i zloupotrebe javnih dobara.
„Ne dam! šumu, Ne dam! vodu, Ne dam! vazduh, Ne dam! tehničku školu“, nabraja Đurđević i nastavlja: „Naš cilj je bio da u gradskoj skupštini imamo što više ‘aždaja’, koji su rečiti, hrabri i uverljivi“. Mirjana smatra da su tri odbornička mesta, koja su dobili, odličan rezultat za jednu grupu iza koje niko ne stoji i koja se finansira sama.

Predstavnici vlasti često pokušavaju da defamiraju ekološke aktivistkinje i aktiviste optužujući ih da su iskorišćeni u političke svrhe i da i sami „politizuju“ (navodno nepolitičko polje) zaštite životne sredine. Đurđević, međutim, stvari vidi drugačije. Na pitanje šta je motivisalo da uđe u parlamentarnu politiku, ona odgovara da se vanm politike i ne može biti kao društveno biće sa materijalnim potrebama:

„Mi smo u politici celog života; ja sam u politici od osmog razreda osnovne škole, kad su nastale prve nedržavne televizije, BK i B92, pa sam gledala vesti i upoređivala ih. Mi smo u politici celog života jer je za nas politika račun za struju, račun za vodu i meso – sve je to politika i naravno da te sve to interesuje“, kaže Mirjana, navodeći afere kojima se njeno udruženje do sada bavilo.

c2VydmljZT1pbWFnZXMmc3JjPWh0dHBzJTNBJTJGJTJGd3d3Lm1hc2luYS5ycyUyRndwLWNvbnRlbnQlMkZ1cGxvYWRzJTJGMjAyMiUyRjA4JTJGcGhvdG9fMjAyMi0wOC0yNS0xMi4zOS41MC0xMjAweDkwMC5qcGVnJmNhY2hlTWFya2VyPTE2NjE0MjQwNTgtMTQxNzE2JnRva2VuPWM1NmIzZGNjN2E5YmIzMzQ.q.jpeg
Protest protiv miniranja vrha planine Starica kod Majdanpeka; Foto: Ne dam!

Miniranje planine je samo deo vrlo složenog i teškog pravnog, socijalnog, zdravstvenog i ekološkog problema

Kao i druga udruženja posvećena zaštiti životne sredine, i članovi Ne dam! koji stražare na Starici su iscrpeli institucionalna sredstva pre nego što su telima stali ispred mašina. Miniranje osmog grebena pokušali su, između ostalog, da spreče na dva zasedanja gradske skupštine, sami i uz pomoć Ekološkog ustanka. „Na poziv opozicionih odbornika iz ove grupe Aleksandar Jovanović Ćuta prisustvovao je sednici skupštine Majdanpeka i tada upozorio na bezbednosne rizike u vezi sa miniranjem Starice“, potvrđuje Marušić Ekološkog ustanka. Po rečima Đurđević, poslanici vladajuće koalicije nisu ih ni saslušali.

Nakon miniranja koje je izvršeno početkom juna, aktivisti su prvo organizovali protest, a zatim i kamp. „Kada smo pravili protest nismo imali pare ni za markere za transparente“, ubacuje Đurđević ilustraciju prepreka za organizovanje na lokalu i snažnu motivaciju za njihovo prevazilaženje.
Marušić smatra da je miniranje Starice, kao mesta za koje su građani sentimentalno vezani, i pejzaža u kom su uživali celog života, poslužilo kao okidač za pobunu i izlazak u javni prostor građana koji se sa ozbiljnim problemima suočavaju duže.

„Miniranje planine i pravo svojine nad zemljištem su samo deo ukupnog, vrlo složenog i teškog problema. On je, kao i većina problema sa kojima se Ustanak hvata u koštac, zapravo pravni, socijalni, zdravstveni i ekološki. Kao i u Surdulici i Smederevu, i u Majdanpeku imamo situaciju velikog industrijskog zagađenja koje, po svoj prilici, doprinosi većem obolevanju stanovništva. Ove tvrdnje potkrepljuje Publikacija ‘Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji’ koju je izdao Batut, identifikujući Majdanpek kao ekološku crnu tačku“, navodi poslanica koalicije Moramo.

Majdanpek je u četvrtak ponovo posetio narodni poslanik Ekološkog ustanka i koalicije Moramo, Aleksandar Jovanović Ćuta. On je tom prilikom obišao Policijsku upravu u Majdanpeku i sedište javnog tužioca, sa namerom da sazna po kom osnovu je rasturen kamp.

„Hteli smo da razgovaramo sa nekim od načelnika u policiji, ali niko nije bio tu. Policajce koje smo zatekli pitali smo po kom to zakonu, i ko je dozvolio da obezbeđenje strane kompaniji naše građane brutalno rasteruje sa naše zemlje. Ta zemlja je državna zemlja, i pripada državi Srbiji, i građanima“, izjavio je Jovanović za Danas.

„Dajte papir, pa ćemo lepo da odemo ako je vaše“

Podsetimo, firma Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) je petog juna izdala saopštenje da je miniranje izvršeno radi sanacije opasne stenske mase, koja je po oceni rudarske i geološke inspekcije pretila da se obruši. Ziđin je tada naveo da su na litici detektovane pukotine duge preko 100 metara i široke 30 cm, te da je miniranje je sprovedeno u skladu sa nalogom rudarske i geološke inspekcije i prijavljeno nadležnim institucijama. Saglasnost je dobijena i od preduzeća „Srbijašume“, projekat sanacije izrađuje Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru, a da se miniranje vrši u dogovoru sa institucijama i u skladu sa zakonom potvrdilo je u saopštenju i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Međutim, iz Ekološkog ustanka i Ne dam! skreću pažnju na to da izvođač nije ispunio zakonsku obavezu da obeleži i ogradi teritoriju rudnika, što su građani zahtevali i putem protesta početkom juna. Oni komentarišu da je sporna parcela na kojoj je kamp smešten, 624/1, bez sumnje u vlasništvu države. Đurđević naglašava i da su predstavnici izvođača i privatnog obezbeđenja odbili da pokažu dozvole koje su im aktivisti tražili i svoje zahteve da se aktivisti uklone potkrepe dokazima o pravnoj osnovi.

„Ziđin je milionska kompanija. Zašto nas nisu sklonili odozgo dva i po meseca? Dajte papir, pa ćemo lepo da odemo ako je vaše. Ne, oni su samo dobili usmenu naredbu da dođu, da nam kažu da se sklonimo. Da sam ja na mestu Ziđina, a da imam sve dozvole, ja momcima ne bih dozvolila ni da se popnu gore“, sumnjičava je Đurđević, koja smatra da bi aktiviste sa vrha Starice uklonila i policija, da je zakonski osnov za to postojao.

„Poslovanje firme Ziđin sa pravom izaziva nepoverenje kod građana Majdanpeka“, dodaje Marušić. „Ispuštanje jalovine u reku Pek, zbog čega je ona postala mrtva reka, kao i loš kvalitet vazduha koji Majdanpečani udišu osnovni su razlozi zbog kojih ne mogu da veruju predstavnicima ove kompanije. Takođe, podozrenje izaziva iskustvo meštana Slatine, kojima je zatrovana reka i zemljište, i zatrpani putevi, širenjem rudnika Čukaru peki u vlasništvu Ziđina. Ljudi očekuju da slična sudbina zadesi i Majdanpek. Zbog čega bi mislili drugačije, budući da država ne štiti njihove interese?“

Aktivistkinje i aktivisti sprečavaju miniranje vrha planine Starica kod Majdanpeka; Foto: Ne dam!
c2VydmljZT1pbWFnZXMmc3JjPWh0dHBzJTNBJTJGJTJGd3d3Lm1hc2luYS5ycyUyRndwLWNvbnRlbnQlMkZ1cGxvYWRzJTJGMjAyMiUyRjA4JTJGcGhvdG9fMjAyMi0wOC0yNS0xMi40MC4wNy05MDB4MTIwMC5qcGVnJmNhY2hlTWFya2VyPTE2NjE0MjQwNTUtMjE3NTE4JnRva2VuPTRiZTNjYzUwMGZlYTQwYjY.q.jpeg

„Mi već dva i po meseca ne idemo odavde, pa nećemo ni sada“

Po navodima Ziđina, četrdeset neidentifikovanih osoba za koje ova kompanija tvrdi da su ekološki aktivisti oštetilo je vrednu opremu podizvođača u veče nakon pokušaja rasturanja kampa. Dok Ziđin za štetu od 100.000 evra tereti upravo aktiviste, oni izričito tvrde da oni nisu imali veze sa uništavanjem opreme, dodajući i da će redovno prijavljivati sve prestupe koje uoče. Đurđević komentariše da su na račun aktivista ranije upućivane neosnovane optužbe:
„Optuživali su oni nas i da smo bacali kamenje, pa dođe policija na uvid, a samo obezbeđenje Ziđina im objasni da nismo“. Ona dodaje da je teško zamisliti da bi četrdeset aktivista moglo da se skupi i organizovano ode na nepristupačni osmi greben u isto vreme, objašnjavajući da je u kampu u svakom trenutku samo po nekoliko ljudi koji se smenjuju.

Iz Ekološkog ustanka i Stranke „Zajedno” za Mašinu zaključuju da podržavaju ekološki i građanski aktivizam, i da će nastaviti da pravnom pomoći, savetom i svojim ličnim prisustvom pomognu grupe građana koje se bore za prava koja su im garantovana Ustavom i zakonima zemlje u kojoj žive. Aleksandar Jovanović Ćuta je u četvrtak, 24. avgusta, zbog problema na Starici pozvao na protest ispred ambasade Kine u Beogradu.

Aleksandar Jovanović najavio je da će 3. septembra, aktivisti iz Majdanpeka, građani i Ekološki ustanak pozvati sve ekološke organizacije i sve građane Srbije, na protest ispred ambasade Kine u Beogradu, a iz Ne dam! kažu da sa Starice neće ni mrdnuti.

„Mi već dva i po meseca ne idemo odavde, pa nećemo ni sada. Reči kojih se u celoj priči držimo su doslednost i inat.“
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.