Čujte Srbi, čuvajte se sebe i vaših grehova

Skafander

Iskusan
Poruka
5.796
Arčibald Rajs o srbima:

Smatrao je da Srbi — često ne rade dovoljno vredno: lenjost, odlaganje posla, nedovoljna radna disciplina.

Kritikovao je privilegovanu “inteligenciju” i političare — posebno ljude koji su ušli u politiku ne iz ideala, već radi lične koristi; ukazivao je da su mnogi političari „profesionalci“ koji zgrću bogatstvo, korumpirani, nedostojni, i da kroz njih narod ispašta.

Smatrao je da političko i partijsko razračunavanje — borba za vlast, položaje, privilegije — razara narod, uništava poverenje i moral.

Video je da se, umesto da se gradi država i društvo na meritima i poštenju, pojavljuje sebičnost, površnost, sklonost ka bogatstvu i podmitljivost.

Upozoravao je da, ako se ne poprave, te mane mogu biti pogubne za budućnost — može doći do propadanja, nazadovanja, gubitka onih vrednosti koji su krasile narod nekad.

Grehovi srpskog naroda, po Arčibaldu Rajsu:

• Lenjost – odlaganje obaveza i nedostatak discipline koji slabi narod.
  • Egoizam – težnja za sopstvenom koristi, dok se zajedničko dobro zanemaruje.
  • Pohlepa – neutaživa žudnja za bogatstvom i privilegijama, iskorišćavanje drugih.
  • Nemoral – korupcija, podmitljivost i nepoštenje, uništavanje poverenja i časti.
  • Površnost – vrednovanje privida, titula i spoljašnjeg uspeha umesto istinske vrednosti.
  • Razaranje poverenja – posledica svih ovih mana, koja ruši solidarnost i moral naroda.

Šta vi mislite?

Arčibald Rajs o srbima:

Smatrao je da Srbi — često ne rade dovoljno vredno: lenjost, odlaganje posla, nedovoljna radna disciplina.

Kritikovao je privilegovanu “inteligenciju” i političare — posebno ljude koji su ušli u politiku ne iz ideala, već radi lične koristi; ukazivao je da su mnogi političari „profesionalci“ koji zgrću bogatstvo, korumpirani, nedostojni, i da kroz njih narod ispašta.

Smatrao je da političko i partijsko razračunavanje — borba za vlast, položaje, privilegije — razara narod, uništava poverenje i moral.

Video je da se, umesto da se gradi država i društvo na meritima i poštenju, pojavljuje sebičnost, površnost, sklonost ka bogatstvu i podmitljivost.

Upozoravao je da, ako se ne poprave, te mane mogu biti pogubne za budućnost — može doći do propadanja, nazadovanja, gubitka onih vrednosti koji su krasile narod nekad.

• Pohlepa – neutaživa žudnja za bogatstvom i privilegijama, iskorišćavanje drugih.
  • Nemoral – korupcija, podmitljivost i nepoštenje, uništavanje poverenja i časti.
  • Površnost – vrednovanje privida, titula i spoljašnjeg uspeha umesto istinske vrednosti.
  • Razaranje poverenja – posledica svih ovih mana, koja ruši solidarnost i moral naroda.

Šta vi mislite?

Mislim da bi trebao da smanjis ChatGP i da otvoris knjigu. Iskreno i bez provociranja.

A razlog otvaranja teme je???
Reklamiras samo ruzno???
Piše u naslovu, da se srbi sačuvaju od samih sebe i tih grehova. Da ih ne čine, da budu svesni šta treba da se promeni i da se ne ponavlja loše. Razlog je dobronameran, ako ne želiš da budeš loš.

Piše u naslovu, da se srbi sačuvaju od samih sebe i tih grehova. Da ih ne čine, da budu svesni šta treba da se promeni i da se ne ponavlja loše. Razlog je dobronameran.

A mozda i rokne atomska bomba pa je dzaba krecio
Stace onda da radimo a Skafanderu??

Arčibald Rajs o srbima:

Šta vi mislite?
Pokuso covek da nauci amebe visu matematiku?
i koji je rezultat?
"Danas u Srbiji trecina ne radi, trecina krade a trecina radi za dve trecine"
:D :hahaha: :rotf:

Pa ovo je najgluplja tema koja postoji, mislim naravno da smo puni mana što kao pojedinci što kao društvo ali Bože moj živi smo ljudi i ono savšeno smo nesavršeni i kao društvo smo skladno neskladni i funkcionalno disfunkcionalni , ali prosto to smo mi i to je to.

Poenta ove teme je opet kao neko kukanja nad sopstvenom sudbinom, pljuvanje naroda i ono kada bi baba imala onu stvar bila bi trandža, kao joooj da eto imamo radnu etiku i disciplinu ko Japanci ili da imamo protestantski mentalitet ili da smo ko ovi ili ko oni ma gde bi nam kraj bio ili kao eto kada bi mogli jednu noć da legnemo a ujutro da se probudimo kao neki drugi ljudi i neki drugi narod.............mislim naravno da su to sranja, da tako nešto nit će se desiti, nit je moguće nit treba da se desi, jer nije ni poenta nit mi treba da želimo da smo kao neko drugi (neka drugi budu kao mi) već treba sebe da prihvatimo takve kakve jesmo i umesto tih praznih priča kao kad bi bili ovakvi ili onakvi, kad bi bili kao ovi ili oni ili kad bi baba imala onu stvar ono ajde da vidimo šta sa nama ovakvima kakvi jesmo može da se uradi, mislim ok jesmo ne znam i lenji i potkupljivi i ludi i blesavi i nepismeni i puni mana i kao da smo ispali iz Alan Forda, sve stoji ali ajde takvi kakvi jesmo da vidimo šta bi mogli da uradimo da svima nama takvima makar malo bude bolje.

Pa ovo je najgluplja tema koja postoji, mislim naravno da smo puni mana što kao pojedinci što kao društvo ali Bože moj živi smo ljudi i ono savšeno smo nesavršeni i kao društvo smo skladno neskladni i funkcionalno disfunkcionalni , ali prosto to smo mi i to je to.

Poenta ove teme je opet kao neko kukanja nad sopstvenom sudbinom, pljuvanje naroda i ono kada bi baba imala onu stvar bila bi trandža, kao joooj da eto imamo radnu etiku i disciplinu ko Japanci ili da imamo protestantski mentalitet ili da smo ko ovi ili ko oni ma gde bi nam kraj bio ili kao eto kada bi mogli jednu noć da legnemo a ujutro da se probudimo kao neki drugi ljudi i neki drugi narod, mislim naravno da su to sranja, da tako nešto nit će se desiti, nit je moguće nit treba da se desi, jer nije ni poenta nit mi treba da želimo da smo kao neko drugi (neka drugi budu kao mi) već treba sebe da prihvatimo takve kakve jesmo i umesto tih praznih priča kao kad bi bili ovakvi ili onakvi, kad bi bili kao ovi ili oni ono ajde da vidimo šta sa nama ovakvima kakvi jesmo može da se uradi, mislim ok jesmo ne znam i lenji i potkupljivi i ludi i blesavi i nepismeni i puni mana i kao da smo ispali iz Alan Forda ali ajde takvi kakvi jesmo da vidimo šta bi mogli da uradimo da svima nama takvima makar malo bude bolje.

Treba raditi na sebi a ne "da legnemo a ujutro da se probudimo kao neki drugi ljudi"
i da "treba sebe da prihvatimo takve kakve jesmo".
:D :hahaha::rotf:

Ok mislim i šta sa tim sad, mislim nama ne trebaju fabrike u kojima će ljudi da rintaju ko roboti u 3 smene, ne treba nam industralizacija zemlje da zagadimo i ono malo zemlje i čistog vazduha što nam je ostalo, ne treba nam čak ni visok standard i plate od po nekoliko hiljada evra, jer koji će nam, šta da bi još više zglajzali u konzumerizam, da bi još više ždrali i trovali se nezdravom hranom i alkoholom, da bi još više blejali po splavovima i tržnim centrima, da bi vozili još veće automobile i još dodatno pravili krkljanac i zagađivali vazduh, da bi ribe stavljale još veće silikone i još više kubika u usne, da bi kupovali još veće televizore (na kojima bi gledali zadrugu i pink) i da bi se ljudi još više otuđivali jedni od drugih i da bi još dodatno se degenerisali i skrenuli u još dublju dekadenciju, ne treba nam to, nama pre svega treba promena percepcije i nama treba jedno srećno i zdravo društvo i ljudi koji će se međusobno solidarisati i poštovati i imati zdrav odnos jedni prema drugima, koji će živeti u skladu sa prirodom, u skladu sa nekim normalnim vrednostima, koji će znati da uživaju u malim stvarima, koji će imati dovoljno vremena za sebe i svoje bližnje, koji će svakodnevno imati vremena za neke aktivnosti koje vole, pristup nekom kulturnom sadržaju, neku nadgradnju, i ljudi koji će prosto umeti da se raduju životu, e to nama treba a ne idiotizovana radno-potrošačka masa kojoj je jedina svrha u životu rad i konzumerizam i trka za nekim parama i statusnim simbolima (kao oni debilni Amerikanci) , mislim to nismo mi i to nije naša priča i ni ne treba da bude.

Poenta ove teme je opet kao neko kukanja nad sopstvenom sudbinom, pljuvanje naroda i ono kada bi baba imala onu stvar bila bi trandža, kao joooj da eto imamo radnu etiku i disciplinu ko Japanci ili da imamo protestantski mentalitet ili da smo ko ovi ili ko oni ma gde bi nam kraj bio ili kao eto kada bi mogli jednu noć da legnemo a ujutro da se probudimo kao neki drugi ljudi i neki drugi narod.............mislim naravno da su to sranja, da tako nešto nit će se desiti, nit je moguće nit treba da se desi, jer nije ni poenta nit mi treba da želimo da smo kao neko drugi (neka drugi budu kao mi) već treba sebe da prihvatimo takve kakve jesmo i umesto tih praznih priča kao kad bi bili ovakvi ili onakvi, kad bi bili kao ovi ili oni ili kad bi baba imala onu stvar ono ajde da vidimo šta sa nama ovakvima kakvi jesmo može da se uradi, mislim ok jesmo ne znam i lenji i potkupljivi i ludi i blesavi i nepismeni i puni mana i kao da smo ispali iz Alan Forda, sve stoji ali ajde takvi kakvi jesmo da vidimo šta bi mogli da uradimo da svima nama takvima makar malo bude bolje.

Tvoja poruka zvuči lepo na površini – onako, kao topla psihološka poruka „prihvatimo sebe, niko nije savršen“. Ali u suštini, to je samo romantizacija poraza i šminkanje problema.

Naravno da niko nije savršen.
Naravno da svaki narod ima mane.
Ali postoji ogromna razlika između:

1) prihvatiti da mana postoji
i
2) opravdavati je i proglašavati je „našom autentičnošću“.

To što si ti nazvao „skladno neskladni, funkcionalno disfunkcionalni“ nije nikakva poetska mudrost. To je samo idealizacija nediscipline, nemara i društvenog propadanja. Da je narod mogao da živi od takvih filozofskih dosetki, živeli bismo kao Švajcarska.

Ono što ti zoveš „kukanje“ nije kukanje.
To je analiza realnosti.

Niko nije rekao da treba da budemo Japanci, protestanti ili Marsovci. Ali ozbiljan narod, ako vidi da mu mane gutaju budućnost, ne kaže:

„Ma Bože moj, takvi smo, šta sad, hajde da se mazimo sa svojim nedostacima, slatki su.“

Ne.
Ozbiljan narod kaže:

„Ako nam je loše zbog mana — hajde da ih smanjimo.“

A ti radiš obrnuto:
kao da čovek pada niz liticu, ali ti ga tešiš: „Prijatelju, ti si savršeno nesavršen, uživaj, to je tvoja autentičnost“.

Pričati o manama nije pljuvanje naroda.
Opravdavati ih — jeste.

Jer ako prihvatiš lenjost, korupciju, bahatost, neznanje i egoizam kao „naše“, onda si upravo tu potpisao:

• da nećemo imati uređenu državu,
  • da nećemo imati institucije,
  • da ćemo uvek živeti gore od drugih,
  • i da se ništa nikada neće promeniti.

Ti si rekao: „Hajde da vidimo šta možemo da uradimo takvi kakvi smo.“

Ali to je lažna dilema.

Ne možemo ništa uraditi „takvi kakvi smo“ – jer upravo nas te mane drže tu gde jesmo.

Ništa se ne menja dok se mentalitet ne pomeri bar pola centimetra.

Ne traži se da budemo Japanci.
Traži se da prestanemo racionalizovati sopstvenu destrukciju.

Prihvatiti sebe je dobro.
Ali prihvatiti ono što te uništava – to više nije vrlina. To je samo lepše upakovano odustajanje.

I na kraju – Rajs nije pisao da bi kukao.
Pisao je da bi opomenuo.

Ko opravdava mane, radi suprotno:
on ih cementira.

A to nikad nijedan narod nije dovelo napred.

„Narod polako izvršava kolektivno samoubistvo time što odbija da se menja.“

„Nevoljnost da se menjamo vodi nas u sporo kolektivno samoubistvo.“

„Narod koji se ne menja — postepeno sebe uništava.“

„Odbijanje promene je najsporiji, ali najstvarniji oblik kolektivnog samoubistva.“

„Narod izvršava sporije kolektivno samoubistvo ne menjajući se.“

„Narod sprovodi sporo kolektivno samoubistvo time što se ne menja.“

Ok mislim i šta sa tim sad, mislim nama ne trebaju fabrike u kojima će ljudi da rintaju ko roboti u 3 smene, ne treba nam industralizacija zemlje da zagadimo i ono malo zemlje i čistog vazduha što nam je ostalo, ne treba nam čak ni visok standard i plate od po nekoliko hiljada evra, jer koji će nam, šta da bi još više zglajzali u konzumerizam, da bi još više ždrali i trovali se nezdravom hranom i alkoholom, da bi još više blejali po splavovima i tržnim centrima, da bi vozili još veće automobile i još dodatno pravili krkljanac i zagađivali vazduh, da bi ribe stavljale još veće silikone i još više kubika u usne, da bi kupovali još veće televizore (na kojima bi gledali zadrugu i pink) i da bi se ljudi još više otuđivali jedni od drugih i da bi još dodatno se degenerisali i skrenuli u još dublju dekadenciju, ne treba nam to, nama pre svega treba promena percepcije i nama treba jedno srećno i zdravo društvo i ljudi koji će se međusobno solidarisati i poštovati i imati zdrav odnos jedni prema drugima, koji će živeti u skladu sa prirodom, u skladu sa nekim normalnim vrednostima, koji će znati da uživaju u malim stvarima, koji će imati dovoljno vremena za sebe i svoje bližnje, koji će svakodnevno imati vremena za neke aktivnosti koje vole, pristup nekom kulturnom sadržaju, neku nadgradnju, i ljudi koji će prosto umeti da se raduju životu, e to nama treba a ne idiotizovana radno-potrošačka masa kojoj je jedina svrha u životu rad i konzumerizam i trka za nekim parama i statusnim simbolima (kao oni debilni Amerikanci) , mislim to nismo mi i to nije naša priča i ni ne treba da bude.
Ovaj komentar je odličan ali se kosi sa onim tvojim prethodnim gde opravdavaš zlo i ne menjanje na bolje.

Back