Čudo prirode ima 2 materice, 2 grlića, 2 vagine i dvoje dece

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
334.040
Beograđanka Irena Eklemović je ono što nazivamo čudo prirode – ima dve materice, dva grlića i praktično dve vagine. Uprkos izuzetno retkoj anomaliji, uspela je da rodi dvoje dece, što ženama sa dve materice i ne polazi za rukom, piše Kurir.

Saznanje da ima dve materice bilo je šokantno za vrlo mladu devojku, a nije se malo iznenadio ni ginekolog koji joj je radio ultrazvuk. Ta anomalija pogađa svega između 0,1 i 0,5 odsto žena.

– Bila sam mlada kada sam otkrila da u meni postoje dve materice, dva grlića i da imam tzv. vaginalni septum, odnosno pregradu koja vaginu deli nadvoje. Imam i dva jajnika, ali to je normalno – kroz smeh kaže Irena i dodaje da je jedan jajnik povezan s jednom matericom, a drugi s drugom.

– Još dok sam bila u stomaku majke, kako su mi doktori objasnili, u vreme kada je trebalo da mi se obrazuje materica, dogodilo se podvajanje u podeli gena i duplirali su mi se i materica i grlić, a praktično su stvorene i dve vagine tom pregradom. Porasla sam, a da toga nisam bila svesna. Menstrualni ciklusi su mi oduvek normalni i uredni, problema nisam imala ni sa odnosima, niti sa bilo čime – priča Irena.

Iako mnoge žene s ovim fenomenom ne mogu da zatrudne, Ireni je to pošlo za rukom bez problema. I to kad se nije ni nadala, ni planirala. Upravo s trudnoćom je i saznala da je fenomen i da ima nešto što su mnogi lekari gledali samo u udžbenicima.

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/...rada-ima-dve-materice-dva-grlica-i-dve-vagine
 

Back
Top